Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Do Kwon’un Tutuklamasına Dair Cevaplanmamış Sorular

Terra’nın kurucusunun yargılanmaktan kaçmaya çalışması başına daha fazla dert açmış olabilir.

2 Nisan 2023 11:00

Güncellenme: 2 Nisan 2023 11:00

David Z. Morris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Kripto paralar hakkında yazı yazmanın en büyük zorluğu her an her şeyin olması ve bazı dönemlerde birbirinden önemli konuların aynı ana denk gelmesidir. Örnek mi istiyorsunuz? Son iki haftanın gündemi bankacılık krizi ve kriptodaki dalgalanmalarla o kadar doluydu ki kısa tarihin en önemli haberlerinden biri olan Do Kwon’un Karadağ’da tutuklanma haberine dair iki satır bir şey yazma şansım olmadı.


Hatırlarsınız, 2022 yılındaki kripto dünyasındaki çalkantının temel nedenlerinden biri Do Kwon’un Terra blok zincirinin Mayıs ayında çökmesiydi. Bu olay sonrasında Celsius Network ve hedge fonu Three Arrows Capital’ın durumu da bozulmuştu. Eğer hikâyenin detaylarını hatırlamak isterseniz “Lunacy: The Rise and Fall of Do Kwon” başlıklı podcast’i dinleyebilirsiniz.


Yazılan iddianame Kwon’un yaptıklarına dair daha fazla bilgi edinmemize imkân sağlamıştı. Tutuklanmasıyla daha da detay öğrenme şansımız olacak.


Zira Do Kwon hakkında henüz açıklığa kavuşmamış önemli sorular söz konusu.


Do Kwon neden Sırbistan’daydı?

Do Kwon tutuklanmasındaki en ilgi çekici detay bu olsa gerek. Güney Kore polisi geçen Aralık ayında yaptıkları açıklamada Do Kwon’un Sırbistan’da olduğundan şüphelendiklerini belirtmişlerdi. Kwon, komşu ülke Karadağ’da tutuklandı. Her iki ülke de benim seyahat listemde yer alan, güzel ülkeler olsalar da Do Kwon doğal güzellikleri nedeniyle buralarda dolaşmıyordu muhtemelen. 


Aslına bakarsanız bu ülkelerin seçilmesinde coğrafi faktör esas alınmıştı. Do ve Terraform Labs CFO’su Han Chang-Joon Dubai’ye gitmek üzere bir özel uçağa binmeye çalışırken tutuklandılar. Dubai, zengin kaçakların saklanması için popüler bir destinasyon. Singapur’dan Dubai’ye geçmenin bir yolu da Balkanlar üzerinden ilerlemek. 


Ancak bir diğer olasılık daha var. SEC’in şubat ayında ortaya attığı iddiada göre Do Kwon, çöken imparatorluğundan çaldığı kripto paralardan yaklaşık 100 milyon dolarını bir İsviçreli banka aracılığıyla satmayı başardığı vurgulanıyordu. Do Kwon, korunma sağlamak için organize suç unsurlarının yardımına başvurmuş olabilir ve Balkanlar mafyayla ilişkili kripto yolsuzluklarının önemli merkezlerinden biri.  


Kwon’u kim yargılayacak?

Kwon’un Karadağ’da tutuklanmasından birkaç saat sonra ABD’li savcılar hakkında kriminal suçlamalarla dava açtılar. Aslında bu çalışmalar bir süredir yapılıyormuş ancak Do Kwon’un ABD’ye iadesini sağlamak için resmi dava apar topar açılıverdi. 


SEC’in eski yöneticilerinden Lisa Brancaga’nın kısa süre önce CoinDesk TV’de açıkladığı üzere ABD iade ve yargılama hakkı talep edebilir çünkü Kwon ABD’li yatırımcıları hedef almıştı. Bu arada memleketi Güney Kore’de de hakkında yolsuzluk suçlamaları mevcut.


Tüm bunlara bakıldığında bu iki ülke Kwon’u almak için işbirliği yapmak ya da rekabet etmek durumunda kalabilirler. (Her iki ülke de Kwon ve arkadaşının sahte pasaporttan dolayı Karadağ’da yargılanmasını beklemek durumundalar.) tamamen adil bir perspektiften bakarsak önceliği Güney Kore’ye vermek gerekir. Her ne kadar Terralabs ABD’li yatırımcıları hedeflese de Güney Kore’li birçok kişi de ciddi zararlar yaşadı. 


Do Kwon, Terra’daki kurucu ortağı olan ve Güney Kore’de “seri teknoloji girişimcisi” olarak bilinen Daniel Shin üzerinden önemli bir ilişki ağına sahip olabilir. ABD bu argümanı kullanarak yani Kwon’un elit çevrelere olan erişimi nedeniyle adil yargılanamayacağını iddia ederek kendisine iadesini talep edebilir. 


İnsanlar neden bu kadar kolay kandırılıyorlar?

Do Kwon’u parlatan yatırımcılar bu adama kanacak kadar ahmaklar mı? Yoksa başka bir şeyler mi dönüyor?


Dört bölümden oluşan Lunacy podcast’imizde anlatmaya çalıştığımız gibi terraUSD algoritmik stabil parası kağıt üzerinde de çok tekin görünmüyordu. Buradan yola çıkıldığında aralarında kriptoya odaklanmış yapıların da bulunduğu ve finans dünyasının içini çok iyi bilen yatırımcılar Terra’ya destek vererek kötü bir karar mı verdiler yoksa gün ışığına çıkmayan başka motivasyonları mı vardı? Bu soru özellikle LUNA dövmesi yaptıran Galaxy Digital’dan Mike Novogratz’a gelsin…


SEC’in iddianamesinde yer alan bir kurum için utancın ötesinde bir durum söz konusu olabilir. SEC’in iddiasına göre terraUSD’nin Mayıs 2021’de dolara olan çıpası kaybolduğunda gizli bir kurtarma operasyonu düzenlendi ve ABD merkezli bir alım-satım şirketi bu işe dahil oldu.  Bu destek terraUSD’nin kendi kendine dengede kalabildiğine dair aldatıcı bir argüman olarak kullanıldı. Yani aslında bu hamle bir finansal yatırımdan ziyade bir yolsuzluğa destek olma gibi görünüyor. 


CoinDesk yaptığı araştırmalar sonucunda bir şirketin Şikago merkezli Jump Crypto olduğunu belirledi. En basit tanımıyla suça ortaklık etmek anlamına gelen bu aksiyon nedeniyle Jump hakkında bir suçlama getirilmemesinin nedeni anlaşılamadı. Şirketin bu olaydan 1,28 milyar dolar kâr elde ettiğini düşündüğünüzde olay daha da ilginç hale geliyor.


Terra’ya ne olur? Terra 2.0’a ne olur?

Do Kwon’un yaptığı hemen hemen her şey değersiz ve anlamsız bu tür projelere dahil olmamayı veya çıkmayı şiddetle tavsiye ederim.


Eğer bu dediklerime inanmıyorsanız veya anlamıyorsanız üzgünüm. 


Bir yıldır bu konuda sizi ikna etmek için dilimde tüy bitti.




Daha Fazla Oku

    TerraUSDdo kwonTerra

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Yarılanması Kapıda, Fiyatlar Yükseliyor

19 Nisan 2024 16:57

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk