Yazarlar
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
CFTC vs. Binance
Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Ticareti Komisyonu’nun (CFTC) açtığı davada Binance, yasadışı emtia ticareti yaptığı gerekçesiyle suçlu bulundu. ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu’nun (SEC) açtığı davalara benzer şekilde, borsanın kendisine herhangi bir kayıt yaptırmadığını söyleyerek borsanın tüm faaliyetlerinin regüle olmadığı ve yasaları ihlal ettiği bildirildi.
Bu davanın resmi suçlama kısmından çok satır araları daha ilgi çekici aslında. Çünkü normalde bu tür suçlamaları SEC üstlenirdi. CFTC’nin burada rol çaldığını görüyoruz. Diyebilirsiniz ki “Bu bir hükümet operasyonu, o yüzden fark etmez.” Ancak fark ediyor. İddianamede Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Tether (USDT) ve Binance USD’yi (BUSD) emtia olarak tanımlayan CFTC, oyunu kökten değiştirebilir. Çünkü BTC dışındaki tüm diğer kripto paralar, SEC’in gözünde menkul kıymet olarak görülüyor. Eğer mahkemede CFTC kazanır ve bu kripto paralar emtia olarak kabul edilirse SEC’in elinden büyük bir güç alınmış olacak. Böylelikle Ripple, Coinbase gibi kurumlar SEC’in baskısından kurtulabilir.
Bu hamle aynı zamanda kripto paraları regüle etme anlamında CFTC’nin kendisini öne çıkartma hamlesi olarak da okunabilir. Çünkü sektörün lobi faaliyetlerine harcadığı yüklü paralar artık CFTC’nin güç kazanması için harcanabilir. Sonuç olarak mahkemeler, iki regülatörün farklı yargılarda bulunmasından ötürü kripto para sektörünün aleyhine kararlar verirken en azından iki defa düşünmek zorunda kalacaktır.
Bunun dışında, Binance’ye yaptırım dâhilindeki ülkelerden müşteri kabul etmek, ABD vatandaşlarını VPN kullanmaya teşvik etmek, VIP müşterilerin borsaya kaydolması için paravan şirket kurmaya teşvik ve yardım etmek, dark net ve terör örgütü paralarını bulundurmak gibi çeşitli suçlamalar da yöneltiliyor borsaya. Ancak resmi şekilde değil. Zaten bu alanlar CFTC’nin otorite sınırlarının dışına çıktığı için diğer kurumlara pas atıldığı da söylenebilir. O yüzden Binance’nin suçlu bulunması halinde ABD marketini kaybetme ihtimali gayet yüksek. Binance dışında genel olarak kripto para sektörü ise bu davadan kazançlı çıkabilir.
Do Kwon’u yakaladığını açıklayan Karadağ polisi, aslında altın yumurtlayan tavuğu bulmuş gibi oldu. Bu kişiyi hem Güney Kore hem de ABD istiyor ki böylelikle yargılayıp halkın gözünde puan kazanabilsinler. Karadağlı otoriteler ise ABD ve Kore’nin taleplerine rağmen Do Kwon’un seyahat ederken sahte belge taşıdığı için öncelikle bu suçlamadan yargılanacağını, sonra iade sürecinin göz önüne alınacağını açıkladı. Karadağ bu açıklamayı ABD ve Kore’den alacağı imtiyazları görüşebilmek için zaman kazanma amacıyla yapmış olabilir. Bu nedenle olası bir pazarlık söz konusu.
ABD’de yargılaması devam eden Sam Bankman-Fried’e (SBF) yeni bir suçlama daha yapıldı. SBF’nin Çin’de mahsur kalan Alameda fonlarını kurtarmak için Çinli yetkililere 40 milyon USD rüşvet verdiğinin tespit edildiği söylendi ve mevcut suçlamalara rüşvet de eklendi.
Bir sevindirici haber ise OKX borsasından geldi. Borsa, bünyesindeki 157 milyon USD varlığın FTX’e ait olduğunu tespit ettiğini ve bu miktarı mevcut yönetime transfer edeceğini açıkladı.
3AC şirketinin kurucuları Su Zhu ve Kyle Davis, bugüne kadar şirketin likidasyonu konusunda çalışmalarda bulunan mahkemeyle bağlantı kurmadı. Operasyonu yürüten Teneo şirketinin taleplerine de yanıt vermeyen ikiliye mahkemeden son çağrılar gelmeye başladı.
22 Mayıs’ta görülecek duruşmaya çağrılan Su Zhu ve Kyle Davis’in 14 Nisan’a kadar talep edilen tüm bilgi ve belgeleri sağlamaları, sağlanmaması halinde bu davranışın ‘mahkemeyi küçümseme/saygısızlık’ olarak adlandırılacağı ve duruşmanın 27 Nisan’a çekileceği açıklandı.
Geçtiğimiz hafta SVB’nin satışı tamamlandı. First Citizens Bank, 16.5 milyar USD ödeyerek SVB’nin 72 milyar USD değerinde varlığını satın aldı. 90 milyar USD tutarındaki varlık ise FDIC bünyesinde tutulmaya devam edilecek. First Citizen Bank, ayrıca ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu’na (FDIC) 500 milyon USD değerinde hisse senedi aktaracak.
SVB’nin kurtarma maliyetinin FDIC’ye 20 milyar USD’ye mal olduğu tahmin ediliyor.
Ayrıca Signature Bankası’nın yeni sahibi, bankanın kripto para departmanını anlaşma dışı bıraktığı için bu departmandaki müşterilerin 5 Nisan’a kadar paralarını çekmesi istendi.
FDIC, kripto para karşıtı olmadığını, alıcının kararı doğrultusunda bu hamlenin yapıldığını, Signature’nin Signet (kripto para departmanı) servisinin ayrıca satılması için çalıştıklarını açıkladı.
SEC dâhil olmak üzere hükümetin çeşitli kurumlarının mahkemeye yaptığı tüm itirazlar reddedilmiş ve Voyager’ın Binance’ye satışı onaylanmıştı. Binance’ye açılan CFTC davasıyla birlikte hükümet, bir üst mahkeme olan New York Bölge Mahkemesi’ne itirazını sürdürdü. Bu seferki hâkim ise talebi kabul etti ve anlaşma askıya alındı.
Diğer likidite krizi yaşayan şirketlere gelirsek;
Binance’nin USDC’yi borsadan çıkartmasının ardından piyasa değeri yükselen Tether, ABD’deki kriz süresince yine pozitif etkilenerek gelirlerini yükseltti. 2022’nin son çeyreğinde 700 milyon USD kar açıklayan Tether, 2023’ün ilk çeyreğinde de yine 700 milyon USD kar açıklamaya hazırlanıyor.
Ayrıca BUSD’nin ABD’de yasaklanmasının ardından Binance borsasındaki pariteler TUSD ile değiştirilmeye başlandı.
Stabil paralarda son olarak Avustralya Merkez Bankası, ülkenin CBDC projesine özel uygulamaların geliştirilmesi amacıyla 15 adet girişimi aday olarak seçti. Bu girişimler 2 ay boyunca CBDC üzerine kullanım alanları geliştirecek ve altyapı çalışmasında bulunacaklar.
Kriz öncesinde de anti-kriptopara politikalarıyla tanınan senatör Elizabeth Warren, seçim çalışmaları kapsamında hazırladığı reklam videosunun ilk sayfasına ‘anti-kripto ordusu/ekibi’ kurma vaadiyle başladı. ABD’de bu politikanın getirdiği oy potansiyelinin ne kadar yükseldiğine dair önemli bir kanıt oldu bu kampanya. Maalesef art arda yaşanan krizler birçok yatırımcının zarar görmesine sebep oldu.
ABD’deki yasaklayıcı regülasyonlara bir de RESTRICT ACT. adlı yeni bir yasa eklenebilir. Tiktok’un ABD’de yasaklanması için çıkartıldığı düşünülen bu yasanın kapsamı aslında göründüğünden geniş. Yasa, yaptırım uygulanmış uygulamalara VPN dâhil olmak üzere erişim sağlayan kullanıcılara 20 yıl hapis ve 250.000 USD para cezası gibi absürt bir cezalandırmayı uygun görüyor. Yasaklı uygulama dendiğinde Tiktok dışında, örneğin Tornado Cash de düşünülebilir. Böylelikle, herhangi bir kripto para uygulaması, merkeziyetsiz olup olmaması fark etmeksizin yasaklanabilir. Kullanıcılar, ağır cezalar nedeniyle, yapabilseler bile bu uygulamalara girmeyi tercih etmeyeceklerdir.
SEC, kayıt dışı çalıştığı ve yasadışı menkul kıymet ticareti yaptığı gerekçesiyle Beaxy Borsası ve kurucusu Artak Hamazaspyan’a dava açtı. Ayrıca borsanın BXY token üzerinden topladığı 8 milyon USD yatırım da bu suçlamalar arasında yer aldı. Ek olarak, Hamazaspyan’ın şahsi harcamaları için 900.000 USD para harcadığı da kayıtlara geçti.
Borsa, faaliyetlerini sonlandırırken kullanıcılara paralarını çekmeleri için bir ay süre verildi.
MiCA ile hızlı bir şekilde kripto paraları regüle eden AB, eksik kalan yerleri de çeşitli yasalarla kapatıyor. Bir önceki sayımızda kripto paralarla yapılacak ödemelerde şirketlerin ve kullanıcıların anonim kalmaları halinde tâbi tutulacakları limite değinmiştik. Geçen hafta ise kara para aklamayla ilgili yapılan düzenlemelerde DeFi uygulamalarıyla ilgili önemli gelişmeler oldu. Anonimliği pek hoş karşılamayan AB, DeFi uygulamalarının ancak kimliği doğrudan teşhis edilebilen kişi veya kurumlarca yönetilmesi halinde kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, NFT’leri bünyesinde bulundurmayan MiCA’ya ek olarak bu yasada NFT’ler de kara para aklama sürecine dahil olacak.
Lokal regülasyonlarda ise AB ülkesi Danimarka’da kripto paralarını satarak kâr eden kişi ve kurumların bu gelirlerinin vergiye tabii olduğuna dair bir karar da Danimarka Yüksek Mahkemesi’nden çıktı.
BTC’yi resmi para birimi kabul etmesiyle dikkatleri üzerine çeken bu küçük Latin Amerika ülkesi, şimdi de Başkan Nayib Bukele’nin aldığı vergi imtiyazları içeren kararlarla gündemde. Bukele, teknoloji sektörüyle ilgili tüm vergileri sıfırladı. Ayrıca bu şirketlere cihaz, altyapı sağlayan ürünlerin de yine her türlü vergiden muaf olacağı açıklandı.
Dubai’nin gelir vergisi almamasıyla kazandığı hub özelliği, bu kararın ardından belki El Salvador için de bölgesel bir hub pozisyonu söz konusu olabilir.
Ethereum ağına wBTC’ye ek olarak eBTC adlı yeni bir sentetik token geliyor. Bu token’in farkı eBTC almak isteyen kullanıcıların stake edilmiş ETH’leri temsil eden stETH gibi token’leri teminat vermesi gerekmesi. Dolayısıyla wBTC’deki gibi BTC/USD paritesi yerine BTC/ETH paritesine göre kullanıcıların likide olma riski değerlendirilecek
Bu başlık altında 3 gelişmeden bahsetmek istiyorum. Bunlardan ilki ABD’nin ünlü Nasdaq Borsası’nın kripto para saklama hizmeti sunmak için regülatörden onay beklediklerinin açıklanması. Borsa yöneticisi, sektöre olan güvenin ve prestijin düştüğünü, Nasdaq gibi borsaların elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.
Böyle bir onay, ABD’deki her şirketin varlıklarını Nasdaq üzerinde korumaya almasına ve sigortalamasına neden olabilir. Ülkemizdeki TakasBank tarzında bir formülü de ileride görebiliriz.
İkincisi ise Alman DWPBank’ın oluşturduğu wpNEX adlı yeni bir ağ. Bu ağ, halihazırda hizmet verdiği 1200 farklı banka müşterisinin, mevcut Euro hesaplarına bağlı olarak kripto para hesabı açabilmelerini sağlıyor. Herhangi bir ekstra prosedür yok. Çünkü halihazırda kayıtlılar. Kripto para kapsamında ağda ilk işlem yapan banka MLB Bank oldu.
Üçüncüsü ise Microstrategy’nin, 150 milyon USD değerinde BTC aldığını açıklaması oldu. Şirketin bir süredir bu tür açıklamalara ara vermesinin ardından tekrar alış yapmaya başlaması, boğa piyasası bekleyenleri sevindirdi. Microstrategy, şu anda 128.687 adet BTC’ye sahip.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Trend Haberler
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Kripto Paralar
@2022 CoinDesk