Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

CFTC’nin Binance ve CEO’suna Açtığı Davaya Dair Detaylar

CFTC, Binance'in kayıt dışı kripto ürünleri sunduğunu ve ABD müşterilerini VPN kullanımı yoluyla kontrollerden kaçınmaya yönlendirdiğini iddia etti.

27 Mart 2023 19:20

Güncellenme: 28 Mart 2023 09:33

ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu (CFTC), kripto borsası Binance ve kurucusu Changpeng “CZ” Zhao’ya, borsanın ABD federal yasalarına kasıtlı olarak uymadığı iddiaları üzerine dava açtı.

Davada, Binance’in bitcoin (BTC), ether (ETH), litecoin (LTC), tether (USDT) ve Binance USD (BUSD) gibi kripto paralarla vadeli işlemler gerçekleştirdiği söylendi. Ayrıca CZ’nin önerisiyle çalışanların VPN kullanarak konumlarını yanlış bildirdiği de belirtildi.

Bitcoin’in fiyatı davanın açılmasından bu yana bin dolar civarında düşerken Binance’e ait BNB token’ı yaklaşık yüzde 3’lük bir düşüş yaşadı. Kripto hisseleri de bu gelişmeden payını aldı.

CFTC’ye göre Binance.US, erişimlerini ve operasyonlarını gizlemek adına kendine ait bir sistem geliştirdi.

Dava dosyasında şu ifadeler kullanıldı: “Binance’in, platformu devam ettirmek için elindeki yapıları adeta bir labirent gibi iç içe geçirmesi dikkate değer. Borsa, platformun kontrolünü ve konumunu gizlemek için bu şekilde tasarlandı. Zhao kendisinden başka kimseye hesap vermiyor.”

Yapılan basın açıklamasında CFTC Baş Hukuk Müşaviri Gretchen Lowe, borsanın iç sohbetlerine ve e-postalarına atıfta bulunarak Binance’in eylemlerini “ABD yasalarına kasıtlı uyumsuzluk” olarak nitelendirdi.

Dahası, Binance’in ABD’deki müşterilerini hükümet kısıtlamalarından kaçınmaları için çeşitli yöntemler kullanmaya teşvik ettiği iddia edildi. İddialara göre şirket, müşterilerini Jersey, İngiliz Virgin Adaları ve Hollanda gibi yerlerde paravan şirketler kurmaya teşvik etti.


Davadaki iddialarda, "Binance, ABD'li müşterilerine düzenlemelerden kaçınmak için gerçek lokasyonlarını gizleyecek şekilde VPN kullanmalarını tavsiye etmiş. VPN bir internet kullanıcısının IP adresini maskelemek için kullanılan bir araçtır. Müşterilerin Binance platformu üzerindeki işlemleri VPN üzerinden yapmaları aslında herkesin bildiği açık bir sır gibiydi ve Binance ABD'li müşterilerin VPN kullandığının farkındaydı ve bunu teşvik ediyordu" deniliyor.

Dava dilekçesinde Binance'in iç yazışmalarına da atıf var. Aralarında borsanın uyumdan sorumlu eski üst yöneticisi Samuel Lim'in bir çalışanı müşterileri, lokasyonlarını gizlemeye teşvik etmek üzere talimatlandırdığı ifade ediliyor.


İddialara göre Lim, "Görünürde ABD'li kullanıcıları kabul etmemiz mümkün değil ama gerçekte bu müşterileri yaratıcı yöntemlerle kabul edebiliriz" diyor.  


ABD’li müşterilerin kullanıcı kitlesinin önemli bir bölümünü oluşturduğunu bildiren dava dosyası, Zhao’ya gönderilen aylık raporlara atıfta bulundu. Haziran 2020 itibarıyla borsanın müşterilerinin yüzde 17,8’inin ABD’de olduğu belirtildi.

CFTC, mahkemeden Binance’in Ticaret Borsası Yasası ihlalinin yanı sıra  para cezaları, ticaret ve kayıt yasaklarıyla ilgili kontrollerinin sağlanmasını da talep etti.

Dava muhtemelen Binance tarafından bekleniyordu. Şubat ayına, borsanın CSO’su Binance’in birden fazla düzenleyici tarafından soruşturulduğunu itiraf etmişti. Geçmiş ihlaller için para cezası ödeyeceklerini de belirtmişti.

Bu ayın başlarında Senatör Elizabeth Warren da dahil olmak üzere ABD’li senatörler CZ’ye yolladıkları mektupta şirketin yapısı ve bilançoları hakkında bilgi talep etmişlerdi. Bu mektupta borsa, “suçlulara ve yaptırım kaçakçılarına 10 milyar dolardan fazla ödemeyi kolaylaştıran yasa dışı finansal faaliyetlerin yuvası” olarak nitelendirilmişti.




Daha Fazla Oku

    BinanceCZCFTCBitcoin

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Nikhilesh De

Nikhilesh De, CoinDesk'in düzenleyicileri, yasa koyucuları ve kurumları kapsayan küresel politika ve düzenlemelerden sorumlu yönetici editörüdür. BTC'de 50 dolar ve ETH'de 20 dolar'dan fazla varlık sahibi. 2020'de Kriptopara Gazetecileri ve Araştırmacıları Derneği tarafından Yılın Gazetecisi seçildi.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Tokenize Edilmiş Hazine Bonoları 1 Milyar Dolar Sınırını Aştı

28 Mart 2024 17:26

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk