Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Bundan Sonra Bitcoin “Sürekli Yükselecek” mi?

Spot Bitcoin ETF'lerinin onayı ve nisan ayında yarılanmanın yolda olmasıyla birlikte, herkes bitcoin'in 2024 boyunca yükseleceğini öngörüyor. Ancak geçmişte yaşananlar, durumun böyle olmayabileceğini gösteriyor.

25 Aralık 2023 11:35

Güncellenme: 25 Aralık 2023 12:11

Frank Corva

New Renaissance Capital Kurucusu

Eminim ki bitcoin ile ilgilendiğinizi bilen arkadaşlarınız ve aile üyeleriniz, şimdiden satın alalım mı sorularına başlamıştır.


Böyle bir durumda biliriz ki bitcoin fiyatı zirvelere ulaşmaya başlamıştır.


Ancak gerçek şu ki, şu an bitcoin satın almak için pek de doğru bir zaman olmayabilir. (Evet, yakın gelecekte spot bitcoin ETF’lerinin onaylanma ihtimaline rağmen.)


Peki neden?


Bitcoin'in (BTC) son iki yarılanmaya kadar olan dönemlerdeki fiyat hareketine bakarak başlayalım. (Bir sonraki, 840 bin bloğun çıkarılmasının beklendiği nisan ayı sonlarında gerçekleşecek.)


Önceki Bitcoin döngülerinden trendler

Bitcoin halving (yarılanma) döngüleri yaklaşık dört yıl sürer (blok başına yaklaşık 10 dakikada 210 bin blok üretilir). Her döngünün başlangıcında, Bitcoin madencilerinin aldığı blok sübvansiyonu ödülü yarıya indirilir ve bu da bir bitcoin arz şokunu tetikler.


Geçmişe bakıldığında bitcoin'in fiyatı, yarılanmayı takip eden bir buçuk yıl boyunca önemli ölçüde artar. Sonraki iki buçuk yılda ise belirli bir aralıkta seyretmeye devam eder.



2013'ün sonlarından ikinci yarılanmanın gerçekleştiği 2016'nın ortalarına kadar, bitcoin'in fiyatı 1,166 dolardan 156 dolara düştü. Daha sonra, Ağustos 2016'da yüzde 40 düşüşle 472 dolara gerilemeden önce, o sıradaki tüm zamanların en yüksek seviyesinin yüzde 67'si olan 780 dolara yükseldi.


472 dolarlık fiyat noktası, ikinci yarılanmanın gerçekleşmesinden sadece bir ay sonra yerel bir dip noktası oldu.



2017'nin sonlarından 2018'in sonlarına kadar, bitcoin'in fiyatı 19,666 dolardan 3,150 dolara düştü ve ardından 13,882 dolara yükseldi. Bu da yine o sıradaki tüm zamanların en yüksek seviyesinin yüzde 70'ine denk geliyordu. Mart 2020'ye kadar kripto para biriminin fiyatı yüzde 72 düşüşle 3,867 dolara geriledi.


3,867 dolar, Mayıs 2020'de gerçekleşen üçüncü Bitcoin yarılanmasından iki ay önce yerel bir dip seviyesini işaret etti.



Şimdi ise  Bitcoin yarılanmasından önceki iki buçuk yıllık bir dönem daha sona eriyor. Bu dönem 2021'in sonlarında başladı ve dördüncü yarılanmanın gerçekleşmesi planlanan Nisan 2024'te sona erecek.


İçinde bulunduğumuz dönemde, bitcoin'in fiyatı 69,000 dolardan 15,522 dolara düştü ancak ardından 44,759 dolara yükseldi. Bu da tüm zamanların en yüksek seviyesinin yüzde 65'i.



Bu yüzde 65'lik ribaund - şu anki ribaund - önceki iki döngüde gördüğümüz 67 ve 70’lik ribaundlara çok yakın.


Asıl soru şu: Bitcoin'in fiyatı, önceki iki yarılanmada olduğu gibi bir sonraki yarılanmaya kadar gerileyecek mi?


Fiyatlar 2015-2016'da olduğu gibi mevcut seviyelerden yüzde 40 düşerse, bitcoin'in fiyatını 26,855 dolar olarak düşünebiliriz. (Bu yazının yazıldığı sırada 43 bin dolar seviyesinde işlem görüyor.)


2019-2020'de olduğu gibi yüzde 72 düşmesi durumunda ise 12,532 dolara kadar gerileyebilir.


Bitcoin yatırımcılarının şu anda yaşadığı coşkunun ardından çok az insanın bu rakamlardan bahsettiğini gördüm.


Peki, bu sefer her şey farklı mı olacak?


Belki.


Spot bitcoin ETF’si

Spot bitcoin ETF'sinin onayının henüz fiyatlandırılıp fiyatlandırılmadığını kimse bilmiyor.


Bazıları öyle olduğuna ve durumun “söylentiyi al, haberi sat” mevzusuna döneceğine inanıyor. Böyle bir örnekte bitcoin fiyatının ETF duyurusu öncesinde artması ancak duyuru sonrasında kâr elde etmek amacıyla satış yapılması bekleniyor.



Bazıları ise bitcoin fiyatının spot ETF’lerin beklentisiyle yükseldiğini ancak duyurudan sonra da yükselmeye devam edeceğini düşünüyor.


Gerçek şu ki, bir spot bitcoin ETF'sinin onaylanması ve piyasaya çıkmasının ardından ne olacağını kimse kesin olarak bilmiyor.


Bloomberg analistleri 10 Ocak 2024'e kadar yüzde 90'lık bir onay şansı öngörürken, neredeyse hiç kimse şu soruyu sormuyor: Spot bitcoin ETF'si onaylanmazsa bitcoin fiyatı ne olacak?


Bu senaryo, bitcoin fiyatında önemli bir düşüşe zemin hazırlayabilir. Düşüş, öncekiler kadar şiddetli olmasa da dikkate değer olacağı kesin.


Peki, ya yumuşak bir iniş yapamazsak?

Büyük kurumlar yumuşak bir inişe ya da en kötü ihtimalle hafif bir durgunluğa doğru ilerlediğimize inandırmak istese de, 2008'i hatırlayanlar olarak buna ikna olmak zor.


Bir dizi saygın yayın kuruluşu, varlık fiyatlarının feci bir şekilde çökmeden önce parabolik olarak yükseldiğini ve bir "erime"nin ortasında olabileceğimizi belirtiyor.


Şu anda bir erime yaşanıyorsa ve bitcoin'in fiyatı da bununla paralel ilerliyorsa, sormamız gereken iki soru daha var: Bitcoin'in fiyatı düşmeden önce ne kadar yükselir ve bu durumda ne tür bir yatırım stratejisi uygulamak gerekir?


İlk soruyu cevaplamak zor olsa da, ikincisi o kadar da zor değil.


Bitcoin döngüsünün mevcut noktasında bir BTC yatırım stratejisi

BTC'nizi ve DCA'nızı (dolar-maliyet ortalaması) hodl etmeniz durumunda dört yıldan uzun süredir bitcoin tutan yatırımcılar gibi uzun vadede verim elde etmeniz mümkün.


Bu coşkulu ortamda dikkat etmeniz gereken tek şey, bu seviyelerdeyken uzun pozisyon açmak olmalı - özellikle de kaldıraçlı işlemlerde. 


Bitcoin'in fiyatında büyük bir düşüş görürsek de satın almak için kenarda biraz nakit bulundurmak isteyebilirsiniz ancak hevesine yenik düşen bir kumarbaz gibi kendinizi zıra sokmayın.


Her zaman olduğu gibi, bitcoin fiyatı hakkında kesin bir yorum yapmak söz konusu değil.




Daha Fazla Oku

    Bitcoinbtcyarılanmaspot etf

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

New Renaissance Capital Kurucusu

New Renaissance Capital Kurucusu

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitcoin’in 63 Bin Dolara Yükseldiği Sırada TON ve RNDR %13'ten Fazla Arttı

10 Mayıs 2024 18:13

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk