Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Yeni Anlaşmazlıklar, Yeni Çözümler

Geçen hafta oldukça yoğun, her alandan önemli haberlerin olduğu bir gündem yaşadık. Regülasyonlardan hacklere, yatırımlardan oyunlara birçok haberi derledim. Keyifli okumalar…

25 Aralık 2023 10:44

Güncellenme: 25 Aralık 2023 10:59

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Do Kwon’un iade edilmesini onaylayan mahkemenin kararına yapılan itiraz üst mahkemece kabul edildi. İade kararı tekrar görüşülecek. Kararı veren mahkeme, Kwon’un savunmasını dinlemeden kararı verdiği için üst mahkeme yargılamada ihlal olduğuna karar verdi. Muhtemelen karar değişmeyecek, Do Kwon biraz daha süre kazanmış oldu.


FTX’in ana şirketinin kayıtlı olduğu Bahamalar, iflas sürecini kendi kurallarına göre yönetme isteğindeydi ve bir türlü ABD tarafındaki yeni yönetimle koordine bir  süreç yürütülemiyordu. Nihayet iki taraf anlaşmaya vardılar. Bahamalar’daki likidasyon, Bahamalar’daki FTX tarafından yürütülecek, ABD tarafı müdahil olmayacak. Ancak tüm likidite tek bir havuzda toplanıp, alacaklılara geri ödenecek. Alacaklılar açısından gayet iyi bir çözüm oldu.



Three Arrows Capital (3AC) konusunda, şirketi likide etmekle görevlendirilen Teneo, 1.4 milyar doları dondurmayı başardı. 3AC’ye ait kilitli kripto paraların kullanılabilir hale gelmesiyle 2026 sonuna kadar toplamda 563 milyon dolarlık varlık daha elde edilecek. Bu rakam tabii kripto paraların fiyatları değiştikçe güncellenecek. Sadece 2024 için 200 milyon dolar civarında bir varlığın kilidi açılacak, yani harcanabilir hale gelecek. Alacaklıların toplamda %45 oranında geri ödeme alacağı tahmin ediliyor. Diğer batık şirketlere kıyasla düşük bir oran.


Lido Dava Edildi

Bir kullanıcı, LDO token üzerinden zarar etmesi nedeniyle açtığı davada Lido DAO’yu suçladı. LDO tokenlerin %64’ünün birkaç Venture Capital(VC) şirketinin elinde olduğu, projenin merkeziyetsiz olmadığı savunuluyor. LDO token yatırımcıları, bu VC’lerin çalışmalarına bağlı bir gelir beklentisi içinde oldukları için tokenin menkul kıymet olarak değerlendirilmesi ve zararlardan da DAO’nun sorumlu tutulmasına yönelik bir beklenti mevcut. SEC’in ekmeğine yağ süren bir dava olduğunu söyleyebiliriz. SEC zaten LDO’nun menkul kıymet olduğuna yönelik bir görüşe sahipti. Dava sonucuna göre, belki de SEC’in kendi kaynaklarını harcamadan kolay bir lokma yutması mümkün olacak. 


Okumadan İmzalamak Yok 

Geçtiğimiz günlerde Ledger hacklenince şirket ciddi bir itibar kaybetti. Sonuçta ana işleri güvenlik. Hack, eski bir çalışanın verdiği kör imza nedeniyle olduğu için Ledger tüm işlemlerin artık temiz imzayla işleyeceğini duyurdu. Kör imza, herhangi bir işlem için gelen onay isteğinde bir insanın okuyamayacağı yani tabiri caizse bilgisayar dilinde yazılmış metinlerin olduğu işlemlerdir. Temiz imzalar ise bu metinlerin okunabilir, anlaşılabilir hale geldiği işlemlerdir. Yani Ledger işlemlerinde kullanıcılar bundan sonra, neye onay verdiklerini her işlemde okuyabilecekler.


Ek olarak, kullanıcıların 600 bin dolar civarındaki zararların tamamının Ledger tarafından karşılanacağı açıklandı.


Bir başka hack olayı ise web3 oyunu Aurory’e yapıldı. Oyunu hem Solana hem Ethereum ağına bağlayan köprüye yapılan saldırı sonucunda 600 bin AURY token çalındı.


Bitcoin Sözleşmeleri 

Arjantin’de başa gelen yeni yönetim kripto para dostu bir tutuma sahipti. İktidara geldikten kısa süre sonra, ekonomik problemleri çözmek adına bir dizi hamle yapıldı. Bunlardan bir tanesi, yapılan kontratlarda ödeme yöntemi olarak ülke parası yerine bir dizi çeşitli varlığın kullanılabilmesi oldu. Buna Bitcoin ve diğer kripto paralar da dahil. Yani yapılan bir kontratta bahsedilen ödemenin BTC cinsinden ödemesinin talep edilmesi yasal hale geldi.


Yasa sırf kripto paralara özel çıkartılmadı. Kontratta ödeme olarak kilolarca süt de talep edebiliyorsunuz. Yani genel bir çeşitlilik getirildi. Ancak bakanın bu yeniliği duyururken attığı tweet BTC’yi ön plana çıkarılarak duyuruldu. Dolayısıyla hükümetin kripto para ekosistemini önemsediği, bu alana hitap etmek istediği gayet açık.


Altyapı Çalışmaları

Ripple, İrlanda’dan dijital varlık servis sağlayıcısı olarak lisans aldığını duyurdu. SEC davasındaki pozitif görünüm sonrasında şirket zaten genişleme hamlelerine hız kazandırmıştı. Ancak İrlanda hamlesi bir yandan 2024’de yürürlüğe girecek MiCA için yapılmış olabilir. MiCA, Schengen vizesi gibi işliyor, yani tek bir AB üyesinden onay almak tüm AB’de hizmet vermek için yeterli. İrlanda AB üyesi olduğu için özellikle seçilmiş olabilir.



Bitfinex, Liquid Network üzerinden ilk kez tokenize tahvil piyasaya sürdü. Daha önce bu girişimin bir deney mahiyetinde yapılacağı açıklanmıştı. İlk tahvil üzerinden 5 milyon dolar yatırım toplamayı başardılar. Geleneksel finansın devleri tokenizasyon konusuna ciddi şekilde eğilmişken, kripto para oyuncularının bu alanda ürün ve hizmet sunmaması zaten şaşırtıcı olurdu.


Spot ETF Formülü Bulundu 

Spot Bitcoin ETF onayı için SEC’in iyice köşeye sıkıştığı zaten uzun süredir konuşuluyor. Tanınmış analistler toplu bir onay beklendiğini sık sık dile getirmeye başladılar, nitekim bu haberler boğanın fitilini de ateşlemişti. SEC ve BlackRock arasında yapılan toplantılar sonrasında BlackRock başvurusunda önemli bir güncelleme yaptı. Normalde, satılan ETF’nin temsil ettiği oranda BTC’yi BlackRock alıp saklayacak, kullanıcı ETF’yi satmak istediğindeyse ona parası neyse geri ödemesini yapacak, ancak BTC’yi satmak zorunda olmayacaktı. Yani BlackRock BTC’nin yükseleceğini düşünüyorsa kullanıcıya çekmek istediği parayı cebinden ödeyecek ancak kullanıcı için aldığı BTC’yi istediği başka bir   zaman satabilecekti. Böylelikle ek gelir elde edilmesi planlanıyordu.


Yeni düzenlemede SEC’in istediği oldu. Kullanıcı ETF satın alınca BlackRock yine bu BTC’leri saklayacak. Ancak ETF satılmak istendiğinde BlackRock artık bu BTC’leri elden çıkarmak zorunda. Böylelikle şirketlerin ek bir kripto para riski taşımaması, bünyelerinde kripto para bulundurmaması hedefleniyor. 


Silicon Valley Bank batarken USDC’nin bankanın ana mevduatlarında önemli bir kısım oluşturması, Silvergate’in kapatılması gibi süreçler, ABD’de geleneksel ekonominin kriptodan olabildiğince ayrıştırılması, korunması gerektiğine dair görüşleri oldukça popüler hale getirdi. BlackRock anlaşması da bunun bir sonucu olarak güncellendi. Sonuca baktığımızda ise spot BTC ETF’sinin onaylanmaya her zamankinden daha yakın olduğunu söyleyebiliriz.


Taşınma 

2016 yılından beri faaliyet gösteren piyasanın demirbaşlarından diyebileceğimiz Lisk, artık hayatına bir L2 olarak Ethereum üzerinde devam edeceğini açıkladı. Lisk, bir süredir popüleritesini kaybetmiş ve piyasadaki payı her geçen gün azalan bir projeydi. Bu açıdan bakıldığında mantıklı bir hamle olduğu düşünülebilir. Bir L1 projesinin L2 olarak devam etmesi ise alışılagelmişin dışında bir süreç olarak ilgi çekiyor.


Paxos, kendi stabilparası USDP’yi Solana ağına genişletiyor. New York regülatöründen bu organizasyonla ilgili onay alındı. Özellikle Binance ile birlikte yürütülen BUSD stabilparasının yürürlükten kaldırılmasının ardından, Paxos regülatörlerle daha sıkı çalışmaya başladı. Solana operasyonunun da yine regülatörünü denetiminde yapıldığı açıklandı. Regülasyon güzel ama bu kadarı da açıkçası biraz boğucu.


Yetişkin Kategorisi 

Epic Games, web3 oyunlarına ev sahipliği yaparak rakiplerinden ayrışmış, web3 oyuncularının sempatisini kazanmıştı. Platforma gelen yeni bir güncellemeyle artık blockchain bazlı veya etkileşimli her oyunun ‘yetişkin kategorisi’ içerisinde yer almasına karar verildi. Kripto paralar çekici olduğu kadar, bilgisiz birisi için son derece tehlikeli olabiliyor. Bu nedenle, 18 yaş ve üzerinin bu oyunlara bağlanabilmesi, en azından günümüz şartlarında bence makul karşılanabilir. İleride, piyasadaki toksikliğin azalması, hacklerin dolandırıcılıkların bitmesiyle tüm yaş gruplarına genişletilmesi daha sağlıklı olacaktır.


Passport 

Immutable, bir süredir beta testinde olan Passport ürününü resmen entegre etti. Artık oyuncuların cüzdan kurma, imzalama gibi kriptoya özel aşamalarla uğraşmadan, diğer oyunlarda olduğu gibi çok daha basit yöntemlerle kayıt olması ve platformla etkileşime geçmesi mümkün olacak. Passport sayesinde cüzdanlar kullanıcılar için otomatikman arka planda oluşturulup hesapla eşleştirilecek.


Böylelikle, web3 oyunlarının sadece web3 ile ilgilenen kişilere değil, her türden oyuncu tarafından oynanabilir olması planlanıyor. Bu tür geliştirmeler aynı zamanda web3 oyunlarının ayrı bir kategori olarak dışlanmasının da önüne geçip, sunulan yenilikleri normalleştiriyor. Çünkü, piyasada yaşanan kötü tecrübeler, genellikle kripto dışındaki oyuncuları korkutup, web3 oyunlarını denemekten uzaklaştırıyor. Passport gibi uygulamalar ise etkileşimi kolaylaştırıyor.




Daha Fazla Oku

    web3blackrockEthereumBitcoindo kwon

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitci, Bodrum’da Bitci Summer ile Yeni Yol Haritasını Paylaştı

24 Temmuz 2024 16:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk