Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Telegram Boğa Fırsatını Değerlendiriyor

Bitcoin biraz geri çekilmiş olsa da kripto para gündeminde herhangi bir geri çekilme yok. ETF ile ilgili veriler başta olmak üzere oldukça yoğun bir haftayı geride bıraktık. Keyifli okumalar.

18 Mart 2024 09:53

Güncellenme: 18 Mart 2024 10:48

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Londra Borsası 

London Stock Exchange, ikinci çeyrekten itibaren dijital varlıklara endeksli borsa ürünleri için başvuruları kabul etmeye başlayacağını duyurdu. Yani Bitcoin ve diğer kripto paralar için ETF başvurularının açılacağı söylenmiş oldu. 


İngiltere, kripto para konusunda pek dost bir ülke sayılmasa da karşıt bir ülke de denemez. Finans merkezi özelliğinden dolayı, sektörün kendi iç dinamikleri bu tür yeniliklere daha açık diyebiliriz. Bitcoin ETF’nin bu denli talep edilmesi ve hacim gerçekleştirmesi, şüphesiz ki her ülkenin borsasının iştahını kabartıyor. Londra borsası, ETF rüzgarına dahil olmak isteyen ilk ülke olmadığı gibi büyük ihtimalle de son ülke olmayacak.


Mini GBTC 

Grayscale’in GBTC ürünü uzun bir süre değerinin çok altında fiyatlandığı için yatırımcılar BTC yatırımlarını satamamış ve kilitli kalmışlardı. Spot BTC ETF onayı sonrasında bu yatırımcılarla beraber Grayscale de rahatlamış oldu. Hatta yatırımcıların çıkış yapacağına kesin gözüyle bakıldığı için en yüksek komisyona sahip BTC ETF yine Grayscale’nin GBTC ürünü oldu. 


Panik satışıyla çıkan yatırımcıların ardından, Grayscale kalan GBTC yatırımcılarını rahatlatmak için Mini BTC Spot ETF başvurusunda bulundu. Bu ürün üzerinden satılacak BTC’ler, aslında GBTC sahiplerine ait olan BTC varlıklar. Mevcut GBTC sahipleri, hem yüksek komisyon oranından kaçınmak için hem de satıp kar ederek vergi dilimine girmek istemedikleri için GBTC tutmaya devam ediyorlar. Mini BTC ETF ürünü satıldığında, gelir doğrudan GBTC tutanlara gideceği için bu yatırımcılar aslında GBTC tuttukları için Grayscale tarafından ödüllendirilmiş olacak. Mini BTC ETF üzerinden elde edilen gelirin vergi takibine girmemesi bekleniyor. Grayscale, mini ürünü için SEC’den onay almayı başarırsa piyasadaki payını arttırabilir.


ETH ETF 

SEC, kendisine yapılan ETH ETF başvurularını incelerken Coinbase’den de danışmanlık aldı. Coinbase’nin yaptığı sunum, Bitcoin için yapılan analizlerin Ether için de uygulanmasını içeriyordu. Yani Bitcoin onaylandığı için Ether’in verileri de bir o kadar iyi mi değil mi ona bakıldı.


Fiyatların spot ve vadeli işlem piyasaları arasındaki korelasyonu incelendiğinde Ether’in neredeyse Bitcoin’in verilerinin aynısına ulaştığı, manipülasyon için oluşan endişeleri giderdiği görüldü. Böylelikle ETH ETF için teknik anlamda herhangi bir problem olmadığı ve tüm problemin ETH’nin menkul kıymet mi yoksa emtia olarak mı tanımlanacağı probleminde düğümlendiğini bir kez daha teyit etmiş olduk. 


Bu veriler kötü çıksaydı eğer, SEC’in elinde reddetmek için bir argüman olacaktı. Yani menkul kıymet-emtia tartışmasına gerek kalmadan standartları karşılamadığı gerekçesiyle reddedilme ihtimali olacaktı. Ancak top tekrar SEC’in elinde ve bir kategorizasyonun yapılması kaçınılmaz hale geliyor.  


Telegram Boğa Fırsatını Değerlendiriyor 

Telegram kendi bünyesinde TON kripto parasını geliştirmek istediğinde ABD’de ciddi bir tepki ve soruşturmayla karşılaşmış ve projeyi iptal etmek zorunda kalmıştı. Sonrasında Telegram’dan bağımsız bir şirket olarak TON kripto parası faaliyetine başladı. Telegram da TON kripto parasını tercih ettiğini duyurdu sanki yabancı bir şirketle iş birliğine varmışlar gibi.


Öyle görülüyor ki Telegram kendisini bir sonraki boğa piyasasına hazırlamış ve şimdi yükseliş başlayınca arka arkaya gelişmelere tanıklık ediyoruz. Daha önce, Telegram’ın reklam gelirlerinin yarısını TON olarak dağıtacağını yazmıştım. Şimdi de Telegram üzerindeki Notcoin oyun uygulaması TON airdrop yapacağını duyurdu.


Airdrop normalde projenin kendisine fayda sağlamak için yapılır. Notcoin airdrop ise hem oyuna hem de Telegram’a katkı sağlama amacı güttüğü için aslında farklı bir pazarlama altyapısına sahip. Airdrop için 100k TON ve Notcoin dağıtılacak.


Ödülü almak için oyunda Diamond League kategorisine yükselmeniz ve TON cüzdanına sahip olmanız gerekli. Bu gerekliliği sağlıyorsanız, 1 TON kazanıyorsunuz. Eğer bir de cüzdanınızda 25 TON bulunduruyor ve Telegram Premium üyesiyseniz 3 milyon Notcoin kazanıyorsunuz.


Yakın dönemde Telegram üzerindeki alım-satım botlarının değerlendiğini, ciddi bir popülarite yakaladığını görmüştük. TON ekosistemi boğa piyasasının ciddi adaylarından biri olabilir.


Telegram’ın halka arz olmaya karar vermesini de boğa piyasasından bağımsız bir karar olarak düşünmemek gerekiyor. 


Denemek Serbest 

Hong Kong’daki regülatör HKMA, stabilpara girişimlerinin mevcut regülasyonlar kapsamında kendi ürün ve sistemlerini Hong Kong’da test edebileceklerini açıkladı. Herhangi bir cezai yaptırım veya soruşturmanın açılmayacağı belirtildi. Bu açıklama, stabilpara girişimlerinin serbestçe piyasada faaliyet gösterebileceği anlamına gelmiyor. İş modelinin test edilmesi için girişimler yapılması konusunda serbest olunduğu söyleniyor yani tamamen test amaçlı. HKMA, bu testler sonucunda stabilparalara özel çıkartacağı düzenlemeyi şekillendirmeyi planlıyor. 


Endgame 

MakerDAO, Endgame planlamasındaki ilk aşamaya bu yaz geçmeyi planlıyor. 


  • İlk aşamada NewStable ve NewGovToken adlı iki yeni kriptopara çıkartılacak. Bunlar mevcut DAI ve MKR tokenlerinin bir nevi yeni versiyonları olacak.

  • MakerDAO genel olarak bir yeniden markalaşma sürecine gireceği için token isimlerinin de bu süreçte açıklanacağı şu anlık bu isimlerde karar kılındığı açıklandı.

  • Kullanıcılar, MKR ve DAI tokenlerini tutmakta özgürler. İsterlerse yeni tokenleri alabilir isterlerse aldıktan sonra tekrar eski tokenlere dönebilirler. Yani mevcut tokenler dolaşımdan kalkmayacak.
     
  • Yeni bir staking mekanizması geliyor. Uzun vadeli stake etmek isteyen kullanıcılar için daha yüksek faizli bir ürünün geleceği açıklandı.

  • Ayrıca, yeni bir köprü üzerinden MakerDAO’nun popüler layer-2 platformlarına entegrasyonu planlanıyor.

Yukarıdaki maddeler yaz ayından sonra ilk aşama planı dahilinde gerçekleştirilecek yenilikleri kapsıyor. İkinci aşamada ise MakerDAO’nun alt bir girişimi olan Spark DAO gibi projelere 6 yeni DAO’nun eklenerek MakerDAO’nun birçok iş kolunda çözüm sunan bir ekosisteme dönüşmesi ve her bir DAO’nun kendi kripto parasını çıkartması hedefleniyor.


Ayrıca, ilk aşamada layer-2 entegrasyonu için kurulan köprünün, ikinci aşamada Solana gibi blok zincirlerle entegrasyonu sağlaması planlanıyor.


Üçüncü aşamada ise MakerDAO kendine ait L1 blok zinciri oluşturmayı planlıyor. Ancak bunun Ethereum ağını terk etme anlamına gelmediğinin altını çiziyorlar. Yeni blok zinciri, daha çok ekosistemdeki projelerin genişleyebilmesi, farklı çözüm önerileri sunabilmesi için planlanıyor.


Uniswap Airdrop Ertelendi 

Uniswap’ın gelirlerinin bir kısmının UNI tutan kullanıcılara dağıtılması yönünde yapılan öneri büyük ses getirmişti. Öneri için yapılan nabız yoklamasında kullanıcıların çoğunluğu bu öneriyi desteklediğini gösterdi. Ancak önerinin kendisi kabul edilmedi.


Bunun sebebi, katılımcıların vazgeçmesi değil. Mevcut token dağıtım entegrasyonunun entegrasyonu halinde Uniswap’ın güvenlik zafiyeti yaşayabileceği söylendi. Dolayısıyla güvenlik zafiyeti yaratmadan entegre edilebilecek yeni bir çözüm önerisi üzerinde çalışılıyor. Bu yüzden, airdrop önerisinin henüz bilinmeyen bir tarihe kadar ertelendiği söylenebilir.

 

Kısa Kısa 

  • Ethereum Dencun güncellemesi hayata geçti. Entegrasyonu tamamlayan layer-2 blok zincirleri beklenildiği gibi ciddi oranda ucuzladılar.

  • Starknet, Gaming Committee adlı bir oyun komitesi kurduğunu duyurdu. Ekip, kendisine ayrılan 50 milyon STRK token ile oyun projelerini analiz edip yatırım yapacak veya teşvik verecek.

  • BNB blok zinciri üzerinde, Rollup-as-a-Service (RaaS) güncellemesi sayesinde layer-2 blok zincirleri geliştirilebilecek.

  • Arbitrum 4 milyon dolarlık yeni bir teşvik programını onayladı. Bu fon, yeni fikirler/girişimler - oyun - yazılımcı odaklı geliştirmeler - etkinlikler/eğitim kategorilerine eşit şekilde bölüştürülecek.

  • Elon Musk, ileride Tesla satışları için Doge kripto parasını kabul edebileceklerini söyledi.

  • Ünlü meme token Dogwifhat, Las Vegas’taki yarım küre şeklindeki devasa LED ekranda gösterilmek üzere 690.000 USD fon toplamayı başardı. Tokenin simgesi olan bereli köpek görselinin 1 hafta boyunca gösterilmesi bekleniyor.

  • Coinbase 1 milyar dolarlık tahvil satışı planlıyor. Elde edilecek gelir, borsanın geliştirilmesi ve büyümesi için harcanacak.

  • Craig Wright’ın Satoshi Nakamoto olmadığı mahkeme kararıyla kesinlik kazandı.

  • El Salvador başkanı Nayib Bukele, 5689 Bitcoin’i ülkede fiziksel bir kasada saklanan bir Bitcoin cüzdanına transfer ettiğini gösteren bir görsel paylaştı. Bitcoin miktarı, tahmin edilenin oldukça üzerinde çıktı. Tahminler, El Salvador’un bu miktarın yarısı kadar bir tutara sahip olduğunu öngörüyordu.



Daha Fazla Oku

    Haftaya BakıştelegramEthereumAirdropUniswap

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Web3 Oyunu XOCIETY, Sui Blok Zincirinde Çalışacak

26 Nisan 2024 16:48

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk