Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Herkesin Gönlü Alındı

Likidite kriziyle ilgili haberlerin olmadığı, nadir bir Haftaya Bakış sayısından herkese merhaba… Piyasa yükselince, ilginin doğal olarak borsalarda olduğu haftada nispeten düşük yoğunluklu bir gündem oldu ancak yine de dikkate değer gelişmeler mevcut.

11 Aralık 2023 10:13

Güncellenme: 11 Aralık 2023 10:36

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Arbitrum, kısa bir süre önce yeni girişimleri teşvik ve ağı dinamik kılmak adına 50 milyon dolar civarında bir bütçeyi, seçilen projelere paylaştırmıştı. Ancak bütçe ve proje sayısı arasında denge tutturulamadı. Bazı projeler onay almasına rağmen, onlara verilecek bütçe kalmadı. Böyle olunca, Arbitrum bir defaya mahsus olarak, onaylanan ancak para alamayan bu projelere dağıtmak üzere 23.5 milyon dolarlık ek bütçe ayırdı. Kimsenin kalbi kırılmadı diyebiliriz sanırım.


DeFi ile başlamışken devam edelim…


  • Coinbase, özellikle kriptoyla yeni tanışan kullanıcılar için para gönderimini son derece basite indirgeyen bir geliştirme duyurdu. Artık transfer edilmek istenen miktar için Coinbase’in kendi cüzdan uygulamasından bir link alınacak. Bu linki mesajlaşma uygulamasından parayı transfer etmek istediğiniz kişiye gönderiyorsunuz. Linke tıklar tıklamaz para transfer oluyor. Karşıdaki kişinin de Coinbase cüzdanı olmak zorunda tabii.

  • Cosmos ağındaki en büyük DEX olan Osmosis, kredi platformu UX Chain ile birleşmeyi görüşüyor. Kabul edilirse, iki platform da birbirlerinin avantajlarından faydalanacak ve tek bir platforma dönüşerek daha kapsamlı bir hizmet sunacaklar.

  • Merit Circle DAO, Sphere adlı NFT marketinin, zkEVM uyumlu olacağını duyurdu.

Cüretkâr Bir Bakış Açısı

Elizabeth Warren, adeta filmlerdeki kötü kadın rolleri gibi kripto para düşmanı olarak bir süredir kendisini konumlandırmış durumda. Bir de JPMorgan CEO’su Jamie Dimon var ki o da giderek kötü adam rolünü kazanmaya doğru gidiyor.



Jamie Dimon, Warren tarafından sorulan kriptoparalarla ilgili bir soruya, “eğer hükümet olsaydım bunları kapatırdım” cevabını verdi. Ne yazık ki klasik hale geldiği üzere kripto para karşıtlığı genellikle kriptoparaları anlamamaktan geçiyor. Kapatılabilir olmayan bir sistem hakkında böyle bir görüşe sahip olunması oldukça cüretkar bir bakış açısı. Merkezi ağlar tabii ki ancak merkeziyetsiz ağlara dokunmak, bu piyasanın kara borsa gibi işlemesine yol açar. Yani onları kapatmaz. 


Her şeye rağmen, Dimon’ın bu görüşlerinin şirket aksiyonlarını pek etkilediğini söyleyemeyiz. JPMorgan’ın Onyx blockchain ağı ve çeşitli tokenizasyon girişimleri ve şimdi de Avalanche ağında bir subnet girişimi mevcut. Yani Dimon’ın kişisel görüşlerinin, şirketin uzun vadeli planlarını etkilemediğini söylemek lazım. Bu kadar büyük bir şirketin sürdürülebilir olması için her türlü teknolojik gelişmeye adapte olması gerektiğini unutmamamız lazım.


Aynı güruhtan yani Wall Street’den bir başka isim, Franklin Templeton CEO Jenny Johnson ise katıldığı bir canlı yayında, kişisel portföyünde BTC-ETH-UNI-SUSHI bulundurduğunu açıkladı. Portföyün küçük bir kısmını bu varlıklara ayırdığını söyledi ama portföyün büyüklüğüne göre ‘küçük’ kavramı değişir.


Yine pozitif bir haber, Societe General bankasından geldi. Bankanın sayısız tokenizasyon ve CBDC çalışmaları bulunuyor. Ek olarak ilk kez yeşil tahvil tokenizasyonunun yapılacağı açıklandı. 10 milyon dolar değerindeki tahvil, blok zinciri üzerinde basılacak.


Yeşil tahvil, çevre dostu harcanması planlanan tahvillere verilen bir isim. Madencilik nedeniyle çevreye zararlı olarak etiketlenen BTC gibi kripto paraların, bu tür yeşil tahvil benzeri girişimlerle bu tür etiketleri ortadan kaldırması oldukça önemli.


Ulusal Güvenlik Tehdidi 

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Blockchain Association’ın düzenlediği bir etkinlikte, geçen sene aldıkları aksiyonlarla, kripto para piyasasına çok ciddi ve kesin mesajlar gönderdiklerini, şirketlerin suç gelirleri ve kara para önlemlerinde gelişme olmazsa, kripto piyasasının ulusal güvenlik sorununa dönüşebileceğini söyledi.



Adeyemo’nun bu açıklaması hiç de göz ardı edilebilecek bir mesaj değil. Ulusal güvenlik olunca yasaların esnediğini, kararların değiştiğini görebiliyoruz. Hükümetin kriptoparalarla ilgili halen oldukça şüpheli ve negatif yaklaşımlara sahip olması da işin bir başka yönü. Maalesef son likidite krizi, telafisi belki de yıllar sürecek bir zarar verdi sektöre. Kamuoyu desteğinin tekrar kriptoya dönmesiyle bu tür siyasi baskıların sona ermesi mümkün. Aksi halde, oy kaygısı nedeniyle yeni yeni davaların, operasyonların yapılması son derece muhtemel gözüküyor.


Bitcoin Elçisi 

El Salvador, yaptığı tüm hamlelerle, girişimlerle adeta bir BTC elçisi haline geldi. Başkan Bukele, içerisinde vatandaşlığın da olduğu yeni bir vize girişimini duyurdu. Özgürlük Vizesi adlı bu girişim, 1 milyon dolar ve üzeri BTC veya USDT yatırımı yapmış olan kişilere yıllık 1000 kişiyle sınırlı olmak üzere verilecek.


Yatırım karşılığı vize uygulaması oldukça yaygın. Ancak bu yatırımlar genelde ülkeye net katkı sağlayacak türden girişimleri konu edinir. El Salvador ise BTC’ye yatırım yapılmasını istiyor. Kendi yatırımlarını BTC’ye bağlayınca, kriptoya giren her para bu yatırımların değerlenmesini sağladığı için dolaylı yoldan mantıklı bir girişim denebilir. Asıl değerli olan ise global bir BTC markası haline gelmeleri. Kriptoyla beraber sesini dünyaya duyuran, harcadığının çok ötesinde bir reklam elde eden son derece başarılı bir girişimle karşı karşıyayız. BTC’nin belki de sonsuza kadar var olacağını düşünürsek, kripto piyasası her gündem olduğunda El Salvador manşetleri süslemeye devam edecek.


Bu arada, son fiyat artışlarıyla beraber El Salvador şimdiden yatırımlarından kar elde etmeye başlamış. Uzun bir süredir, ülkenin BTC yatırımlarının zararda olmasının, ülkenin borçlarını nasıl etkileyeceğiyle ilgili spekülasyonlar yer alıyordu. Bukele, hem yatırımları kara çevirmeyi, hem borçları ödemeyi hem de devlet tahvillerine ciddi miktar değer kazandırmayı başardı.


İşe Yarıyor 

Square Enix, kısa bir süre önce NFT entegreli Symbiogenesis adlı bir oyun çıkarttı. Oyunun sonunu, NFT sahiplerinin belirlediği bir Web3 oyunu olarak nitelendirebiliriz. Oyuncular, şanslarını arttırmak için oyuna ait NFT’leri satın almaya başladılar bile. Bazı NFT’lerin fiyatı 1000 doları aştı.



Web3 oyun altyapısı müthiş bir gelecek vaat ediyor. Ancak uygulanabilirliği hakkında ciddi soru işaretleri var. Özellikle blok zinciri altyapısının henüz buna hazır olmadığı konusunda hemen hemen herkes hemfikir. Buna rağmen, kısmi NFT entegrasyonlarının, özellikle Square Enix gibi devler tarafından denenmiş ve başarı kazanılmış olması, sektör için çok önemli. Nihai hedefe ulaşmak için henüz erken olsa da web3 oyunlarının belirli bir tabana oturması için güzel haberler geliyor.


Ordinaller Sanat Dünyasına Tanıtılacak 

Dünyanın en ünlü müzayede evlerinden Sotheby’s daha önce NFT satışları yapmasıyla zaten kripto dünyasında belirli bir konuma sahipti. Şimdi de daha hayatımıza yeni yeni girmiş olan Bitcoin NFT’leri yani Ordinallere kapılarını açıyor. 


Bitcoinshrooms adlı NFT koleksiyonunun parçaları Sotheby’s üzerinden satışa sunulacak. Bir nevi, Ordinallerin sanat dünyasına açılması, geleneksel kısma tanıtılması anlamına geldiğini söyleyebiliriz.


Ekstralar 

  • Reebok, rakipleri Adidas ve Nike’ı takip ederek Futureverse ile işbirliğine gitti. Reebok ayakkabılarının dijital kopyaları ve çeşitli NFT’ler piyasaya sürülecek. Geç oldu gibi biraz sanki ama olsun.

  • Sky Mavis, Foonie Magus ile el sıkıştı ve Apeiron oyununun Ronin ağına getirilmesi konusunda anlaşıldı.



Daha Fazla Oku

    Haftaya Bakışweb3nftkripto

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitci, Bodrum’da Bitci Summer ile Yeni Yol Haritasını Paylaştı

24 Temmuz 2024 16:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk