Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Herkes Gider Mersine

Oldukça yoğun, dolu dolu bir haftayı geride bıraktık. Neredeyse her alandan önemli gelişmelerin olduğu haftanın gelişmelerine beraber göz atalım.

19 Şubat 2024 09:05

Güncellenme: 19 Şubat 2024 09:12

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Spot Bitcoin ETF onayı sonrasında Wall Street’in Bitcoin ilgisi ciddi biçimde yükseldi. Daha önce Wall Street’in piyasaya gireceği beklentisiyle birçok gelişmeyi dört gözle beklemiş, ancak hiçbirinden sürdürülebilir bir dönüş alamamıştık. ETF ise tam tersine beklentileri karşıladı ve düzenli bir hacim yarattı.


Bir nevi, alakalı alakasız tüm teknoloji firmalarının yapay zeka trendini yakalamak amacıyla bir ucundan tutup yapay zeka ürünü geliştirmeye başlamaları gibi Wall Street de şu anda Bitcoin trendini yakalamak için canla başla çalışıyor. En son, Franklin Templeton da trene dahil oldu ve Spot ETH ETF için başvuruda bulundu.


Tüm bu gelişmeler olurken, Bakkt SEC üzerinden kamuya yayınladığı açıklamasında, bu seneyi çıkartmak için şirketin yeterli nakit akışına sahip olmadığını ve operasyonları durdurmalarının ihtimal dahilinde olduğunu belirten son derece pesimist bir açıklama yayınladı. Faaliyetleri sürdürmek için 150 milyon dolarlık menkul kıymet satışı yapılması planlanıyor.


Bakkt’ın arkasında Intercontinental Exchange(ICE) yani başta New York Borsası’nın sahibi olmasının yanında devasa varlığa sahip bir güç var. Dolayısıyla likidite problemine girmeleri oldukça şaşırtıcı. ICE ya Bakkt’ın iş modelinin demode olduğunu düşünüyor ve farklı yollar arayacak ya da herkesin tersine gidip kripto para piyasasındaki varlığını küçültme yoluna gidecek. Genel gidişata kıyasla oldukça enteresan bir gelişme. Beraber izleyip göreceğiz.


GBTC Satışları Devam 

Grayscale, SEC’e açtığı dava sayesinde ETF onayı alıp GBTC ürününde hapis kalmış yatırımcılara adil bir çıkış imkanı sunmayı başardı. Üzerine, bir de ana şirket DCG’ye ek gelir yaratmış oldu. ETF ile açılan bu kapıdan Genesis de yararlanacak.


İflas sürecini yöneten mahkeme, Genesis’in 1.3 milyar dolar değerindeki GBTC varlıklarının satışı için onay verdi. Genesis, ileride 200 milyon doların üzerindeki GETH varlıklarını da satmayı planlıyor. Zaten sadece bu satışlar bile Gemini’nin Earn kullanıcıları için istediği miktarı ödemeye yetiyor.


Ancak problemler bununla sınırlı değil. SEC, Genesis’e ayrıca bir dava açıp Earn ürünü üzerinden suçlamalarda bulunmuştu. Taraflar arasında anlaşma yoluna gidildi. Genesis anlaşma karşılığında 23 milyon dolar ödeyecek. GBTC ürünlerine kıyasla oldukça cüzi bir miktar tabii.


Genesis sadece Gemini’ye borçlu değil. O yüzden bu varlık satışları sorunu tamamen çözmüyor. Buna rağmen hem GBTC üzerinden elde edilen gelir, hem de CoinDesk’in satılması gibi olaylarla DCG’nin önemli ölçüde bir bütçe topladığı tahmin ediliyor.
 

Çin’in Kripto Para Merkezleri 

Çin, ilginç bir strateji izleyerek kripto paraları kendi ülkesinde tamamen yasadışı ilan etmesine karşılık Hong Kong üzerinden yeni bir açılım yaptı. Yuan’ın kripto piyasasına sokulması ve dolar karşısında her alanda rekabet edebilme stratejisinin sürdürülebilmesi açısından kritik bir hamleydi.


Geçtiğimiz hafta, bu sefer de Çin’in yasakladığı Bitcoin madencileri için Etiyopya’da bir merkez oluşturduğuna tanık olduk. Çin’in madencileri ülkeden kovması, özellikle doğal kaynak tüketiminin fazla olması ve bu kaynakların farklı sektörlere aktarılmak istenmesi nedeniyle oluşmuştu. Etiyopya ise hem doğal kaynak bakımından zengin hem de Çin’in nüfuzunun fazla olduğu bir ülke. Dolayısıyla Çin, kendi kaynaklarını kullandırmadan bu alanda da ABD ile rekabet etmeye başlayabilecek.


Afrika’nın en büyük barajına sahip ülke unvanına sahip olan Etiyopya, bu başarısını tek başına kazanmadı. Barajın yapımında rol alan Çinli şirketler ve kredi ile finanse eden Çin bankaları büyük pay sahibi oldular. Karşılığında ise Etiyopya, madencilik yapılması için yasal altyapıyı düzenledi ve 21 şirketle anlaşmaya vardı bile. Ne tesadüf ki bu 21 şirketin 19 tanesi Çin menşeili.


Etiyopyalıların yarısı ne yazık ki elektriğe ulaşamıyor. Bu tür anlaşmalar kripto para sektörünü güçlendiren gelişmeler olsa da insani açıdan etikliği tartışılabilir. Bu konuda yorum yapmak için barajdan elde edilecek elektriğin ne kadarının madencilere, ne kadarın halka ayrılacağını görmek gerekiyor. 


Çin-Afrika ilişkisine gelirsek, Çin küresel nüfuzunu arttırmak, ürünlerini satacağı yeni pazarlar yaratmak ve kendine rakip olabilecek doğal kaynak merkezlerini kendi hakimiyetine almak için bir süredir Afrika ülkelerine ciddi krediler vererek kalkınmalarında pay oynuyordu. Birçok Afrika ülkesi borçlarını geri ödeyemeyince Çin’in ne yönde karar alacağı merak konusuydu. Etiyopya, aynı zamanda Çin’in bu tür durumlarda ne tür tavizler isteyebileceğine örnek teşkil etmiş oldu. 


Altyapı Adaptasyonu 

Suudi Arabistan, Hedera ile 5 yıllık bir anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre Hedera, DeepTech adlı bir VC kuracak ve Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren blok zinciri tabanlı girişimlere destek olacak. Kurulacak VC için Hedera 50 milyon, bakanlık 200 milyon dolar bütçe sağladı. Suudi Arabistan, hem turizm hem fütüristik yeni şehir projeleriyle beraber blok zinciri ve kripto para trendinden de yararlanmak istiyor. Bu alanda metaverse dahil ciddi girişimlerde bulunmuşlardı. Suudi Arabistan ve BAE arasındaki ticari rekabet, böyle giderse kriptopara alanında da kızışacak. Bu da sonuç olarak tabii kripto para piyasasına pozitif etki edecektir.


Bir başka önemli adaptasyon, İspanyol Telefonica şirketiyle Chainlink anlaşmasını içeriyor. Telefonica, uluslararası hizmet veren büyük bir şirket. Kısa bir süre önce, Meksika’da Helium’un vericilerinden yararlanmak için Helium ile anlaşma yapan şirket, bu sefer de kendi verilerini blokzincire aktarmak için Chainlink ile anlaştı. Chainlink, Oracle üzerinden blok zincirlere dışarıdan veri aktarabiliyor ve en çok kullanılan altyapıya sahip. Anlaşma sayesinde Telefonica verileri Polygon üzerinden blokzincirlere aktarılabilecek. 


Önce Helium, şimdi Chainlink derken Telefonica’nın kriptopara açılımı yaptığını söylemek yanlış olmaz. Veri akışıyla ilgili anlaşma, şirketin tokenizasyon alanında aktif rol almak istediğini gösteriyor olabilir.


Tatsız Haberler 

  • Playdapp hacklendi. Hacker önce 200 milyon, sonrasında 1.9 milyar token basmayı başararak mevcut tokenin ekonomisini bir nevi çökertti. Hacker ile iletişime geçilemeyince, PLA tokenin yerine PDA adlı yeni bir token’ın çıkartılmasına karar verildi. Tüm PLA sahibi kullanıcıların PDA tokeni talep edebilmesi için bir portal açılacağı açıklandı.
     
  • Herkes için tatsız değil ama Starknet airdrop planı açıklandı ve ciddi tartışmalara neden olduğu için bu başlık altına koymak istedim. Birçok kullanıcı token’ın dağıtım usulünden şikayet etti. 

Saga Etkisi 

Solana’nın Saga telefon üzerinden hem gelir elde edip hem yeni bir iş modeli kurması, Aptos’un ilgisini çekmiş olacak ki bir benzerini gerçekleştirmek için Aptos ve JamboPhone arasında bir anlaşma imzalandı. Oldukça ucuz telefonlar üreten JamboPhone, Aptos ile uyumlu Petra cüzdanını telefonlara yüklenmiş şekilde satışa sunacak. Ayrıca, Jambo App içerisinde hem kriptopara konusunda eğitimler hem de çeşitli ödüllü sorular bulunacak. Sorular üzerinden kriptopara kazanılması mümkün olacak. Web 3 uygulamalarının da ayrıca telefona entegre edileceği açıklandı. Anlaşma dolayısıyla uygulama ve quiz ürünlerinin Aptos merkezli ilerlemesi sürpriz olmayacaktır.


Aptos’un bu hamlesi birebir Saga benzeri bir girişim olarak tanımlanamaz. Ancak daha önce bu tür girişimler sadece Samsung ve LG tarafından gerçekleştirilmişti. Yani kripto para merkezli bir şirket tarafından Solana’dan sonra böyle bir vizyonun ortaya konması sevindirici.


Telefonların 99 dolardan satışa sunulması bekleniyor. Genel fiyatlara kıyasla Solana’nın da telefonunun ucuz kaldığı düşünüldüğünde, kripto para merkezli telefonların özellikle ucuz telefon piyasasına airdrop’lar sayesinde ciddi biçimde etki etme ihtimali var.


Kısa Kısa 

  • Apechain’in hangi ağda kurulacağıyla ilgili DAO’da yapılan oylamada oyların %50’den fazlası Horizen, %32’si ise Polygon lehine kullanıldı. Oylama süreci sona erdi ve Apechain’in Arbitrum üzerinde kurulmasına karar verildi. Evet yanlış okumadınız Arbitrum. Peki öyleyse DAO oylaması neden yapılıyor?

  • Moonbird NFT koleksiyonu artık Yuga Labs’ın bir parçası oldu. Koleksiyonu piyasaya süren Proof, Yuga Labs tarafından satın alındı.



Daha Fazla Oku

    gbtcBitcoinspot etfSolanaHaftaya Bakış

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
ABD Başkan Adayı RFK Jr., Bitcoin'e ‘Sadık’ Olduğunu Söyledi

26 Temmuz 2024 12:57

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk