Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Grayscale Freni

ETF haberlerinin yine gündemin ana konusu olduğu, piyasanın iştahının düşük olduğu bir haftanın, önemli haberlerini derledim. Keyifli okumalar.

22 Ocak 2024 14:10

Güncellenme: 22 Ocak 2024 17:29

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bitcoin spot ETF oldukça başarılı bir süreç geçirdi. İşleme alınmasından kısa bir süre sonra gümüşü geçerek en değerli ikinci ETF oldu. Altının tahtını zorlaması tabii henüz beklenmiyor. 


ETF sonrasında piyasadaki düşüş ve iştahın azalması, GBTC’de sıkışan ve ETF sayesinde çıkma şansı bulan yatırımcılardan kaynaklanıyor olabilir. İstatistiklere bakıldığında Wall Street’in ETF ürünlerine yüz milyonlarca dolar giriş olurken, fiyatların yükselmediğini, çünkü aynı zamanda GBTC’den ciddi bir çıkış olduğunu görüyoruz.


Bu çıkış sürpriz olmadı. GBTC’de sıkışan yatırımcıların yeni ürünlere kaçmak istemesi oldukça doğal. Grayscale’in ETF için en yüksek komisyonu talep etmesi, zaten bu tepkinin şirket tarafından görüldüğü ve ek gelir elde edilmek istendiğine yönelik yorumlanmıştı. Piyasa da bu beklentiye sahip olduğu için öncelikle bu satış baskısının bitmesi bekleniyor olabilir.


Coinbase Davası Bitmeye Yakın

SEC’in menkul kıymet yasalarını ihlal ettiği için Coinbase’ye açtığı davada yargıcın kararı keskin bir biçimde Coinbase lehine değişiyor gibi görünüyor. Tarafların yaptıkları savunmalar sonucunda SEC’in kendi yönetmeliğini fazla geniş yorumlayarak bu tür suçlamalarda bulunmuş olabileceği, kriptoparaların belki de 1930 ve 40’lı yıllarda yapılan yönetmeliklere uymuyor olabileceği yargıç tarafından belirtildi. 


Davaya katkı amacıyla Defi Education adlı lobi kuruluşunun Coinbase’in DeFi ürünlerini açıklayan ayrıntılı rehberi de yine yargıç tarafından SEC’in tanımlamalarına tercih edildi. Kısacası yargıç SEC’in tanımlamalarını ve suçlamalarını pek sağlam bulmadı. Davanın reddedilme ihtimalinin oldukça yüksek olduğu belirtiliyor.


Do Kwon Nisan’a Kaldı

Do Kwon’un avukatlarının davayı erteleme talebi SEC tarafından kabul edildi. Eğer mahkeme de kabul ederse dava nisan ayına ertelenecek.
 

Sonunda

Circle, uzun bir süredir planlayıp hayata geçiremediği halka arz hamlesi için nihayet resmi başvurusunu yaptı. SEC’in onaylaması sonrasında borsada işlem görecek.


Başaramayanlar

Venezüela’nın yaptırımlar sonrasında çıkarttığı Petro token, ülkenin petrol rezervleriyle teminatlanmış ve büyük heyecan yaratmıştı. Yaptırımları delmede ve belki de bir ülke ekonomisini toparlamada oynayacağı katkılar konuşulmuştu. Maalesef bu serüven pek hayal edildiği gibi gitmedi. Token geniş kullanım alanları bulamadı, şeffaf olmadığı için pek çok spekülasyona maruz kaldı ve sonuç olarak geçtiğimiz hafta resmen faaliyeti sonlandırıldı.


Faaliyetini sonlandıran bir diğer proje Gamestop’un NFT girişimi oldu. Manipülatörleri manipüle etmek üzere Reddit üzerinden organize edilen ve geçtiğimiz yıllarda çok ses getiren organizasyonda Gamestop hisseleri kullanılmıştı. Unutulmaya yüz tutan şirket bunu fırsata çevirip NFT işine girdi. Ancak işler pek yolunda gitmeyince sessiz sedasız operasyonları sonlandırdılar.


Solana Telefon Sektörünü Sevdi

Solana, Saga telefonunu satın alanlara verdiği Bonk meme tokeninin değerlenmesi sayesinde telefon satışlarında büyük başarı elde etti. Bu başarı belki de beklenmedik oldu. Çünkü 1000 dolardan satışa sunulan telefona rağbet olmayınca 599 dolara düşürülmüş, yine olmayınca piyasadaki yükselişle beraber meme tokenler telefonun satılmasını sağlamıştı. 


Solana tecrübelerinden ders alıp, bu sefer yeni çıkaracağı telefonun daha ucuz olacağını, 450 dolardan satılacağını açıkladı. Normalde yeni modeller daha gelişmiş ve pahalı olduğu için bu ilginç bir yaklaşım olarak görülebilir. Aslında, token üzerinden telefon satışı, telefon sektörü için son derece ilginç ve yeni bir alan açıyor. Telefon ucuzlatılarak, tokenlerin değerlenmesi gereken seviye daha aşağıya çekilerek daha ulaşılabilir hale getiriliyor. Solana böylelikle belki de en iyi pazarlama dinamiğini, umut verme faktörünü kullanıyor. Telefonu satın alanlar alacağı airdrop’dan daha fazla para kazanma umuduyla telefonu satın alacaklar. Yani telefonun yeni özellikleri, kamerası pek de önemli değil.


ERCOT Tıkır Tıkır Çalışıyor

Texas’daki devasa BTC madencilerinin çoğu eyaletin elektrik santralinin acil durum mekanizmasına bağlı çalışıyor. Yani elektrik talebi olağanüstü olduğunda madencilerin faaliyetleri anında durdurulabiliyor ve elektrik talebi karşılanıyor. Böylelikle geçtiğimiz yıllarda yaşanan, elektrik kesintisi sonucu soğuktan donarak ölen insanların olduğu kötü manzalar Texas’ta bir daha yaşanmıyor.


Bitcoin madencileri de bu işten memnunlar. Çünkü faaliyetler ne kadar durdurulursa, elektrik dağıtım şirketi madencilere o kadar para ödeyerek zararlarını karşılıyor. Bu tür bir mekanizma, Bitcoin’in sadece bir finans projesinden ibaret olmayıp hayatımızın her alanına bir şekilde yayılması anlamında oldukça değerli.


Bütçe Sıkıntısı mı?

Yuga Labs, geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü Dookey Dash oyununu bu yıl da faal hale getireceğini açıkladı. Oyun bu sefer herkese açık olacak ancak sadece Yuga Labs’ın NFT’lerine sahip olanlar ödül kazanabilecekler.




Daha Fazla Oku

    Haftaya BakışCoinbasedo kwonBitcoinETF

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Son 24 Saatte Yüzde 5 Arttı

26 Temmuz 2024 17:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk