Yazarlar
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Geçen haftayı likidite krizindeki toparlanmalar ve geleneksel tarafın kriptoya adaptasyonu konusunda çok sevindirici haberlerle kapattık.
Normalde likidite kriziyle başlıyorum ama Swift ve Link arasındaki testler, bence son zamanların en büyük haberi olabilir. O yüzden ilk sıraya bunu koymak istedim. Öncelikle küçük bir bilgilendirmeyle başlayalım:
Blok zinciri altyapıları güvenlik ve dayanıklılık konusunda son derece göz dolduruyorlar. Ancak bırakın başka bir teknolojiyle etkileşime girmeyi, başka bir blok zinciri ile iletişime geçmesi bile mümkün değil. En büyük problemlerden biri olan beraber çalışamama konusu, köprü gibi alternatif çözümlerle aşılmaya çalışılıyor. Link, blok zincirlere dışarıdan veri girişini Oracle üzerinden sağlamayı başaran çok önemli bir şirket. Sektörün bu gelişiminde Chainlink’in büyük payı var.
İlginizi çekebilir: Swift ve Chainlink, Tokenizasyon Deneylerini Başarıyla Tamamladı
Chainlink, geçtiğimiz dönemde Swift ile bu sorunun çözümü için beraber çalışmak üzere bir prensip anlaşmasına varmıştı. Geçen hafta, ilk kez bu amaç pratiğe döküldü. Citi, BNP Paribas, BNY Melon dahil 10 bankayla yapılan testte, bankaların mevcut Swift sistemleriyle Ethereum’un Sepholia testnet ağının entegrasyonu, yani birlikte çalışılabilirliği test edildi ve testin başarılı olduğu duyuruldu.
Bunlar düşününce ilk akla gelenler tabii, bunun dışında çok daha farklı kullanım alanları olacaktır. Örneğin Visa’nın Ethereum üzerinde geliştirdiği ödeme sistemleri de buna entegre olabilir. Kesin olan şu ki kripto için dönüm noktası niteliğinde bir gelişmeye tanıklık ediyoruz.
Prime Trust, iflas sürecine giren son şirketlerden olmuştu. 2021 aralık ayında bazı şirket cüzdanlarına erişimi meğersem kaybetmişler. Böyle olunca tabii krizle birlikte geri ödemeleri yapamadılar ve süreç başladı. Şimdi görüldü ki erişimi kaybedilen cüzdanlara 2021 Aralık sonrasında 12,000 ETH transfer edilmiş. Bu da tabii komplo teorilerini akla getiriyor. Bilinçli bir işlem mi değil mi gibi soruların oluşmasını sağlıyor. Süreç ilerledikçe göreceğiz. Erişimi kaybedilen cüzdanlarda 40 milyon dolarlık ETH ve 1 milyon dolara yakın USDC mevcut.
Grayscale’in SEC’in GBTC’yi ETF yapma girişimine verdiği ret kararı, mahkeme tarafından bozuldu. Ancak bu, GBTC’nin ETF olacağı anlamına gelmiyor. SEC’in mevcut argümanlarının artık işe yaramadığı anlamına geliyor. Yeni bir sebep ve argümanla yeniden ret kararı verilebilir. Sevindirici olan, SEC’in iyice köşeye sıkışması oldu. Sektör olarak yapılan itirazların haklı bulunması, regülatör engelinin kalkması için hayati önemde.
İlginizi çekebilir: SEC, Spot Bitcoin ETF Kararlarının Tümünü Erteledi
Genesis’in bağlı olduğu ana şirket Digital Currency Group, Genesis’in alacaklılarıyla bir prensip anlaşmasına vardığını açıkladı. Buna göre, borçların 2 tahvil ile ödenmesi planlanıyor. İlk tahvil 2 yıllık ve 328 milyon dolarlık bir ödemeyi kapsarken, diğer tahvil 7 yıllık süre sonunda 830 milyon dolarlık ödemeyi kapsıyor. Ayrıca bir 275 milyon dolarlık ödeme yapılacağı söylendi.
Hemen üstteki GBTC olayı, Genesis ile doğrudan bağlantılı. Çünkü GBTC’nin sahibi Grayscale de Digital Currency Group’a bağlı. Yani Grayscale’nin bilançosu düzelirse, bunun etkilerinin Genesis’e yansıması sürpriz olmayacaktır.
Robinhood, daha önce FTX’in satın aldığı şirket hisselerini 605 milyon dolar ödeyerek geri aldı. Hem Robinhood’un itibarı için iyi oldu hem de FTX alacaklıları için pozitif haber.
Güney Kore, FTX benzeri bir olayın yaşanmaması için yeni bir düzenleme getirdi. Ülkedeki kriptopara borsaları, bankalarda ayrıca 2,3 milyon dolarlık bir teminat veya borsaya giren günlük paranın yüzde 30’u kadarlık bir teminat tutmak zorunda olacaklar. Beklenmedik bir kriz anında kullanıcı ve yatırımcıların mağdur olmaması amaçlanıyor. Teminat miktarı minimum 2.3 milyon, maksimum 15 milyon dolar ile sınırlandırıldı. Yani rakamlar üzerinden konuşursak aslında FTX büyüklüğündeki borsalar için pek bir anlam ifade etmeyen rakamlar. Ancak nispeten daha küçük borsaların kontrolü için oldukça faydalı denebilir.
Bir kullanıcı, Uniswap üzerinden satın aldığı bir token'dan zarar edince, platformu dava edip dolandırıcıların token satışının engellenmediğini söyleyerek Uniswap’i şikayet etti. Aslında davanın haklı bir tarafı da var. Yasaya göre, platformun kodların üçüncü bir tarafın kötü niyetli kullanmasını engelleme yükümlülüğü bulunuyor. Ancak yargıç, platformun akıllı sözleşmelerle işlemesi nedeniyle davanın düşmesine hükmetti. Platformun otomatik şekilde sözleşmeler üzerinden işlemesi, platformun ya da bir kişinin onayına tabii olmadan işlemlerin gerçekleşmesi, token çıkaranların anonim olması, bu kararın ana etkenleri olarak gösterildi.
Aynı itirazlar Tornado Cash için de yapılmış, ancak oradaki süreç başarısız olmuştu. Tornado Cash de akıllı sözleşmelerle otomatik işlediği için platformun veya yazılımcıların suçsuz olduğu söylenmişti. Uniswap davasındaki yargıç, elektrikli araçla trafik kurallarını ihlal eden sürücü yüzünden elektrikli araçların sistemlerine ceza kesemeyeceğiyle aynı mantıktan dolayı Uniswap’i suçsuz bulmuştu. İnsan merak etmiyor değil, aynı örnek Tornado Cash özelinde de gayet tabii işleyebilir. Peki neden çifte standart? Maalesef Kuzey Kore ve ulusal güvenlik gibi konular işin içine girince, yargılamalar da farklılaşıyor.
Rusya’ya savaş sonrasında yapılan yaptırımlar, ülkede faaliyetine devam eden Binance için artık katlanılamayacak bir noktaya ulaştı. Zaten dövize erişimin kısıtlanması sonrasında sadece Ruble ile işlemlerin gerçekleştiği borsada, son yaptırım kararlarından sonra, Binance’nin beraber çalıştığı 2 Rus bankasıyla da iş birliği mecburi olarak durduruldu. Binance’nin Rusya’dan tamamen çıkmak dahil çeşitli çözümleri görüştüğü söylendi.
İsviçre’nin kripto para bankası SEBA, Hong Kong’un kripto para açılımı sonrasında 2023 sonuna kadar lisans işlemlerini tamamlamayı planladığını söyledi. Hong Kong sonrasında Singapur’a açılmayı planladıklarını belirttiler.
İlginizi çekebilir: Hashkey, Hong Kong’un Perakende Müşterilerine Hizmet Veren İlk Kripto Borsası Lisansını Aldı
Daha önce Fransa-Çin arasında CBDC bağlantısı kurulmuştu. SEBA ile birlikte Avrupa ile Uzak Doğu arasındaki ekonomik bağlantılar gelişiyor. Bir yandan Hong Kong’un da hedeflerine ulaşması, regülasyonların meyvesini toplaması hepimiz için sevindirici.
Geçen hafta, Onlyfans’in şirket kârlarının bir kısmıyla ETH aldığıyla ilgili bir haber yayımlandı. ETH değerlenmesi için önemli olan bu haber, aslında farklı alt bilgiler barındırıyor. Onlyfans içerik üreticileri, banka üzerinden ödeme almakta ve hesap açmakta oldukça zorlanıyorlar. Yetişkin endüstrisinin yaşadığı bu problem, birçok içerik üreticiyi kripto para ile ödeme almaya yönlendirdi. Onlyfans’in de regülasyon problemi yaşamazsa ETH’yi ödeme aracı olarak platforma eklemesi sürpriz olmaz.
Friend.tech adlı yeni bir platform ise normalde sosyal medya profillerinin hisse gibi parça parça alınıp satılabilmesini sağlayan bir platform olarak ortaya çıkmıştı. Sonrasında, hisse sahiplerine özel fotoğraf gönderme özelliği çıkınca platforma Onlyfans fenomenleri gelmeye başladı. Bu da aslında içerik üreticilerin nasıl bir çıkmazda olduğunu net şekilde gösteriyor. Alternatif tüm yolları denemeye oldukça istekli bir grup ve bu fenomen grubunun sahip olduğu yüklü bir sermaye mevcut.
SEC ilk kez doğrudan bir NFT projesine dava açtı. Impact Theory adlı podcast programı için çıkarılan NFT koleksiyonu, SEC tarafından menkul kıymet olarak nitelendirildi. Doğrudan anlaşma yoluna gidilen davada NFT üreticisinin 6,1 milyon dolar ödemesine, elinde kalan NFT’leri yakmasına, yatırımcılara parasını geri iade etmesine ve ikincil satışlardan gelen komisyon gelirlerinden feragat etmesine karar verildi.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Trend Haberler
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Kripto Paralar
@2022 CoinDesk