Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: FTX, Mağdurları Üzmeye Devam Ediyor

Geçen hafta oldukça yoğun, her alandan önemli haberlerin olduğu bir gündem yaşadık. Regülasyonlardan hacklere, yatırımlardan oyunlara birçok haberi derledim. Keyifli okumalar…

18 Aralık 2023 11:27

Güncellenme: 18 Aralık 2023 11:45

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Yeni bir düzenlemeye göre, FTX’de kripto parası bulunanlara yapılacak geri ödeme, o varlıkların o günkü değerleri üzerinden hesaplanarak yapılacak. Yani borsada rehin kalan X tokenin fiyatı bugün 5 kat arttıysa, bu sizin için hiçbir anlam ifade etmiyor. Tokeniniz zarardaysa sevinebilirsiniz tabii ama mevcut market koşullarında pek olası bir ihtimal değil bu.


Borsanın varlıkları iflastan bu yana likide edildiği için her türlü varlık USD cinsinden saklanmaya başlanmıştı. O yüzden dışarıdan bakıldığında mantıklı bir hamle olduğu söylenebilir. Rasyonalitesinin dışında ise çok tepki göreceği kesin. Çünkü borsanın likide etmediği yüklü miktarda kripto parası mevcut. 


FTX’in problemlerine bir de vergi borcu eklendi. Daha önce 44 milyar dolar vergi borcununun ödenmesini isteyen IRS, bu tutarı 24 milyar dolar olarak güncelledi. FTX yönetimiyse IRS’in bu sayıya nasıl ulaştığını bilmek istediğini, çünkü FTX kuruluşundan bu yana herhangi bir şekilde kar dağıtımı yapmadığı gibi bu vergi borcuna ulaşacak kadar bir gelir elde etmediği, ayrıca şirketin son zamanlarda zarar ettiği belirtildi. Sonucun ne olacağını göreceğiz ancak olur da cezanın ödenmesine karar verilirse FTX alacaklıları için ciddi bir problem olacak. Çünkü bu miktar, borsanın alacaklılara ödeyeceği tutarın 3 katından fazla.


SEC vs. Borsalar

SEC’in Ripple ile başlayan, sonrasında kripto para borsalarıyla devam eden saldırılarında yeni gelişmeler yaşandı. Binance, hükümetle yaptığı anlaşma sonrasında halen devam eden SEC davasının düşürülmesini talep etti. Borsadaki tüm kullanıcıların birbirlerine karşı anonim olduğu, anonim bir kişinin anonim biriyle kripto para ticaretinde bulunmasının yatırım kontratı olmayacağı belirtildi. Ayrıca, SEC’in dijital emtialar üzerinde inceleme yapmak istediğini ancak kongrenin henüz bu yetkiyi SEC’e vermediğini, regülatörün sınırlarını aşmaya çalıştığı belirtildi.


 

Diğer bir mağdur Coinbase, daha önce SEC’den resmi bir talepte bulunarak, kripto paralara özel düzenlemelerin yapılmasını istemiş, SEC uzun bir süre bu talebe cevap vermemişti. 2022 yılında cevap verilmesi için dava açan Coinbase’e SEC’den ret yanıtı geçtiğimiz hafta geldi. Bu tür hamleler, SEC’in kripto para sektörüne karşı iyi niyetli yaklaşımda bulunmadığını kanıtlaması açısından son derece önemli. SEC, ret gerekçesinde mevcut yasaların kripto paralara uygulanabilir olduğunu belirtti. Büyük ihtimalle zaten bu kararı bekleyen Coinbase, hemen bir itiraz ile ret kararının uygun olup olmadığının araştırılması için mahkemeye yeni bir başvuruda bulundu.


Son olarak, SEC’den bağımsız olarak KuCoin konusuna da değinmek istiyorum. New York’da resmi kayıtlı olmadan New York’daki kullanıcılara hizmet verdiği için hakkında işlem yürütülen Kucoin anlaşma yoluna gitti. Borsa, 22 milyon dolar ceza ödeyecek ve New York’da faaliyet göstermeyecek.


Kötü Bir Yönetici mi? Yoksa Suçlu mu? 

Krizin baş aktörlerinden Three Arrows Capital (3AC) yöneticilerinden Su Zhu, Singapur’da havaalanında yakalanarak tutuklanmıştı. Uzun bir kaçışın ardından nihayet kendi kendine yakayı ele veren Zhu, 3AC’yi likide etmekle görevlendirilen Teneo şirketinin sorularını yanıtlamaya başladı. Halen daha şirketin mal varlığı tam olarak listelenemediği için alınacak cevaplar son derece değerli olabilir.


Diğer aktörlerin aksine 3AC bir yatırım şirketi ve bu amaçla şirkete para verenler doğal olarak zarar etme ihtimalini kabul etmiş oluyorlar. Zhu’nun şirketi kötü yöneterek mi sermayesini kaybettiği, yoksa kötü niyetli girişimlerle dolandırma girişiminde mi bulunduğunun da kesinleştirilmesi gerekiyor.


Ledger Hack 

Soğuk cüzdan markası Ledger, platformunda kullandığı AppStore benzeri uygulamaları barındıran Ledger Kit’in hacklendiğini duyurdu. Yazılımın zararlı etkenlerden temizlenerek güncellendiği belirtildi. Ancak bu sürede uygulamaları kullananların varlıkları hacker’ın cüzdanına transfer edilmek üzere programlandığı için kayıplar olabilir. Ledger cihazların ve Ledger Live’in etkilenmediği, uygulamalarla etkileşime girmeyen kullanıcıların güvende olduğu belirtildi.



Hacker, kendi mail adresini gizlemeyi unuttuğu için kısa sürede kimliği tespit edildi. Eski bir Ledger çalışanı olan hacker için büyük ihtimalle yakında resmi süreç başlatılır.


Soğuk cüzdanlar sağladıkları güvenlik nedeniyle tercih ediliyorlar. Bu hack de bu güvenliği etkileyen bir unsur değil. Soğuk cüzdan olarak tabir edilen cihazların daha kapsamlı bir hizmet sunması için yapılan ek geliştirmelere yönelik bir saldırıdır. Dolayısıyla soğuk cüzdanların cihaz bazında güvenliğiyle ilgili herhangi bir problemin olmadığını belirtmek gerekiyor.


Yatırımlar 

Her sayıda, geleneksel finanstan Web3 dünyasına olan yatırımları sıralıyorum. Bu hafta, Türkiye’den Akbank ve Garanti’yi bu sıralamaya koymak gerçekten sevindirici. Umarım global çapta işlerin yapıldığına da ileride şahit oluruz.


  • Akbank, Akbank Yatırım kolu üzerinden Stablex kripto para borsasının çoğunluk hissesini satın alarak şirketi bünyesine kattı.

  • Garanti, kendi kripto para cüzdanını tanıttı ve IOS üzerinde faaliyete geçtiğini duyurdu.

  • Birleşik Arap Emirlikleri’nin kripto para yatırımı yapacağı dedikodusunun aslı ortaya çıktı. BAE, 500 milyon dolarlık bir fonla, kripto para şirketlerine yatırım yapacak. Ancak sadece Avustralya pazarına odaklanılmış durumda. Şirketlerin mevcut değerlerinin altında fiyatlardan anlaşma yapılmaya odaklanıldığı, yani likide ihtiyacı yüksek şirketlerin hedeflendiği belirtildi.

  • Güney Kore devi LINE, şirketin Web3 alanındaki girişimi olan LINE Next için 140 milyon dolar yatırım topladı. 2024’ün ilk çeyreğinde DOSI adlı NFT market açılması planlanıyor.

  • Güney Amerika’nın en büyük bankası, Brezilyalı Itaú Unibanco, müşterilerine BTC ve ETH alım-satım servisi sunmaya başladı. Saklama ve tokenizasyon hizmeti, bankalar için klasik hale geldi. Alım-satım girişimleri ise oldukça cesur hamleler olarak kabul ediliyor. İleride alım-satım servisinin genişletilmesinin planlandığı belirtildi.

  • El Salvador’un BTC bazlı tahvilleri Volcano Bonds, regülatörden de resmi onay alarak 2024’ün ilk çeyreğinde piyasaya sürülmek üzere hazır hale geldi.

BONK Marketing 

Solana’nın büyük ses getiren akıllı telefon girişimi Saga’nın satışları pek istenildiği gibi gitmemişti. Kriptoya olan talebin de o zamanlar düşük olması, telefona olan ilginin düşük kalmasına neden oldu. Fiyatlar yükselişe geçtiğindeyse işler değişti, çünkü BONK adlı meme token, telefonu alan kişilere airdrop misali hediye olarak veriliyordu. BONK’un fiyatı artınca telefon satışları zirve yaptı. Sadece BONK sayesinde telefona harcanan paranın çok üstünde gelir elde edildi. 



Uzun süredir Apple’ın nasıl marketi domine ettiği, Jobs’ın ne kadar ilham verici fikirlere sahip olduğuna dair yazılıp çiziliyor. Şüphesiz hepsi de çok faydalı anekdotlar içeriyor. BONK, bence benzer bir etkiyle token üzerinden marketing’in ne kadar faydalı ve oyun değiştirici olduğunu gösteriyor. Sadece kripto özelinde değil, mevcut akıllı telefon üreticilerinin de mutlaka deneyimlemek isteyeceği yeni bir alan rekabet alanı oluşuyor. Böylelikle kripto oyuncuları ve kripto piyasası kendi alanının dışına çıkarak çok daha değerli bir hale gelecektir.


Hesaplar Şirketten 

zkEVM, özellikle oyun girişimleri için yeni bir özellik duyurdu. Geliştirilen akıllı kontratla, bir projeye ait tüm işlem ücretleri, tek bir cüzdandan ödenebilecek. Yani oyuncular ağa işlem gönderirken karşılarına işlem ücretiyle ilgili hiçbir ekran gelmeyecek. Tüm ücretler, şirketin cüzdanından otomatik tahsil edilecek. Böylelikle daha pürüzsüz ve ucuz bir oyun deneyimi sunmak mümkün.


Kısa bir süreliğine tüm oyunların işlem ücretlerinin zkEVM tarafından karşılanacağı belirtildi. Bir nevi dükkan açılışı benzeri bir teşvik diyebiliriz.


SNX Enflasyonu 

Synthetix, tokenin enflasyonunu yavaşlatmak ve belki de sona erdirmek için bir dizi yenilik açıkladı. Artık tokeni stake eden kullanıcıların ödüllerini her hafta talep etmeleri zorunlu olmayacak. Böylelikle ödül tokenleri sirkülasyona girmemiş olacak. Ayrıca, işlem ücretlerinden elde edilen gelir, piyasadan tokenin geri alımı ve yakımı için kullanılacak.


Web3 Oyunları

  • Oyun stüdyosu Mirai Labs, Polygon’dan Avalanche üzerindeki kendi subnet’ine taşınıyor. Böylelikle stüdyoya ait Pegaxy oyunu da artık Avalanche üzerinde faaliyet gösterecek. Ağın ana tokeni de oyuna ait PGX oldu. Görünüşe göre, subnet’ler sadece Web2 oyuncuları için değil, kripto oyuncuları için de ilgi çekici oldu.

  • My Neighbour Alice oyunu 4. sezonda Chromia ağına genişliyor. BNB ağındaki NFT’ler istenirse Chromia’ya transfer edilebilecek.

NFT Marketing 

Marka ve ünlülerin kripto piyasası yükselişteyken NFT’leri kendi reklamları için kullandığına çokça şahit olmuştuk. Fiyatlar yükselmeye başlayınca bu girişimler yine artmaya başladı.


  • Trump, fırsatçılığını konuşturarak 3. NFT koleksiyonunu duyurdu. Yalnız bu sefer koleksiyona phygital özelliği eklendi. Trump’ın tutuklandığı gün çektirdiği fotoğraf üzerine çıkartılan koleksiyondan en az 47 tane parçaya sahip olanlar, o gün giydiği takım elbiseyi teslim alabilecekler. Trump böylelikle hem mağduriyetini pekiştiriyor, hem bunun üzerinden gelir elde ediyor hem de gençlere hitap ediyor.

  • Fifa, 2026 Dünya Kupası için kendi platformu Fifa+Connect üzerinden çeşitli NFT ürünler piyasaya süreceğini açıkladı.

  • Red Bull, Bybit üzerinden yeni NFT koleksiyonunu piyasaya sürdü. Koleksiyon, Sui ağında mint edildi.



Daha Fazla Oku

    Haftaya Bakışweb3nftSECFTX

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin'in Ani Düşüşü

25 Temmuz 2024 17:48

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk