Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Biri Gitti Biri Kaldı

Bir süredir likidite kriziyle ilgili haberler gündemde yer kaplamıyordu. Geçen hafta tekrar gündemin likidite krizine kaydığı bir dönem oldu. Bunun dışında ENS-GoDaddy işbirliği ve El Salvador seçimleri dikkat çeken diğer gündem maddeleri oldu.

12 Şubat 2024 09:35

Güncellenme: 12 Şubat 2024 09:41

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Do Kwon’un iade süreci iyice yılan hikayesine döndü. Kısaca hatırlamak gerekirse, Kwon’un öncelikle iade edilmesine karar verilmiş ama hangi ülke olduğu belirlenmemişti. Sonrasında Kwon’un avukatları karara iki kere itiraz etti. İkincisinde yönetmeliğe uygun karar alınmadığına kanaat getirildi ve iade kararı tekrar görüşülsün denildi.


Geçen hafta, bu sefer bakanlık kararıyla iade sürecinin görüşülmesi yeniden ertelendi. Arka planda ne gibi pazarlıklar döndüğünü bilemiyoruz tabii ama görünüşe göre SEC-Terra Luna davası Kwon olmadan başlamak zorunda kalacak.


Bir diğer tutuklu Terra CFO Han-Chang Joo ise bakanlık kararıyla Güney Kore’ye iade edildi.


1 Değil 3 Milyar Dolar 

ABD’de kamunun Digital Currency Group, Gemini ve Genesis’e karşı açtığı dolandırıcılık davasında, Earn programı üzerinden 29 bin kullanıcının 1 milyar dolar kadar zarara uğratıldığına yönelik suçlamada bulunulmuştu. Bu suçlama güncellenerek genişletildi. Kamu iddiasına göre artık 230 bin kullanıcının 3 milyar dolar dolandırıldığı iddia ediliyor.


Bu arada, Earn ürünü üzerinden ortaya çıkan ve şirketi finansal krize sokan bu süreçte ek likidite bulmak için yapılan planlardan bir tanesi de ana şirket Digital Currency Group’a ait CoinDesk’in satılmasıydı. Bu süreç, aylardır yürütülen görüşmeler sonucunda netleşti ve Coindesk’in yeni sahibi kriptopara borsası Bullish oldu.


Bullish, CoinDesk’in bağımsız bir alt şirket olarak serbestçe çalışmaya devam edeceğini belirtti ve CoinDesk CEO görevine Kevin Worth yerine Sara Stratoberdha getirildi.


Tatlıya Bağlandı 

BlockFi ve Three Arrows Capital (3AC) arasında karşılıklı olarak alacak-verecek iddiaları mevcuttu. BlockFi, 129 milyon dolar alacağının olduğunu, 3AC ise 280 milyon dolar kendisinin alacağı olduğunu iddia ediyordu. Geçen hafta tarafların anlaşmaya vardığı açıklandı ancak henüz detaylar belli değil.


SEC Lehine Karar 

Ripple - SEC arasındaki davada yapılan suçlamalardan 1 tanesi haricinde şu ana kadar Ripple’ın suçsuz bulunacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Ancak kurumsallara yapılan XRP satışının menkul kıymet olduğuna yönelik açıklanan ara kararda, Ripple’ın bu konuda suçlu bulunması bekleniyor.


Geçtiğimiz hafta, mahkeme SEC’in talebini haklı bularak Ripple’dan şirketin geçmiş finansal dokümanlarının ayrıntılı şekilde teslim edilmesini talep etti. SEC daha önce bu talepte bulunmuş, Ripple ise finansal verilerin son derece gizli belgeler olması nedeniyle talebi reddetmişti. Şimdiyse mecburen teslim etmek durumunda kaldılar.


Bukele Yeniden İktidar 

Nayik Bukele %85’in üzerinde oy alarak yeniden iktidar seçildi. Böylelikle 2024 ilk çeyreğinde çıkması beklenen Bitcoin Tahvilleri’nin önünde herhangi bir belirsizlik kalmadı. Tahvil gelirleriyle ülkenin jeotermal enerjisiyle yapılacak madencilik için ihtiyaç olan cihazlar satın alınacak, bir kısmıyla doğrudan BTC alınacak, bir kısmıyla Bitcoin City için yatırım yapılacak. O nedenle tahvil satışının sektör açısından olumlu sonuçlar doğurması bekleniyor.


Tahvil getirilerinden bağımsız olarak, bir ülkenin Bitcoin’i makro ekonomik politikalarında nasıl kullanabileceğiyle ilgili önemli veriler elde edilecek olması, belki de yukarıda saydıklarımın hepsinden daha önemli bir katkı sağlayacak.


Kurulacak Bitcoin City ile El Salvador bir nevi kripto para özelinde Dubai benzeri bir merkez olmaya çalışacak. Bukele, Bitcoin sayesinde turizm ve yatırım çekerek ülkenin ekonomik problemlerini ciddi ölçüde hafifletti. Bundan sonra benzer bir başarıyı yakalayıp yakalayamayacağını hep beraber göreceğiz


ENS - GoDaddy İş Birliği

Karmaşık sayı ve harflerden oluşan cüzdan adreslerini, herkesin okuyabileceği basit isimlere çeviren ENS, aynı şekilde karmaşık internet adreslerini basit domain isimlerine çeviren, tanınmış domain şirketi GoDaddy ile iş birliğine vardıklarını açıkladı.


Mevcut domain ismine sahip kullanıcılar, otomatikman bu domain isimlerine bağlı kripto para cüzdan sahibi olabilecekler. Mekanizma doğrudan GoDaddy’nin kendi kullanıcı portalına eklendi.


Bu geliştirme çok önemli çünkü artık şirketlerin şeffaf şekilde kripto para ödemesi alması çok kolay hale gelecek. Günümüzde, bir etkinlik veya şirket kripto para ile ödeme almaya karar verdiğinde bu halen haber değeri taşıyor. Bu iş birliği ise bunu olağan hale getirerek kripto para kullanımını oldukça yaygınlaştırabilir.


Kullanıcılar açısından da cüzdan adreslerini onaylamak, güvenli şekilde dolandırılmadan para göndermek mümkün olacağı için herkese faydası dokunacaktır. 


Solana Saga 

Piyasa yeni çıkan telefonlar her zaman bir öncekinden daha gelişmiş ve dolayısıyla daha pahalıdır. Solana Saga ise tam tersi, yeni telefonunu 450 dolardan yani daha ucuz bir fiyattan satışa çıkarttı.


Meme token’ların yükselişiyle birlikte Saga telefonlarla beraber gelen airdrop’lar önemli bir getiri sağlamaya başlayınca telefon satışları çok hızlı şekilde artmıştı. O nedenle, yeni telefonda teknik özellikler yerine airdrop mekanizması geliştirildi. Şubat ayında alınmaya başlanan Snapshot’lar ile Solana ağındaki uygulamaların token’ları, telefon sahiplerine airdrop olarak aktarılacak. Dolayısıyla token fiyatları yüksek olursa telefon satışlarının da yükseleceği tahmin ediliyor.


Tahminler haksız da sayılmaz. Henüz 1 ay geçmişken 60 bin telefon siparişi verildi bile. Solana Saga, düşük özellikli ve ucuz Android telefon piyasasını ciddi bir biçimde etkileyebilir. Çünkü Snapshot’lar düzenli olarak alınmaya devam edeceği için token fiyatları yükseldikçe siparişler artacaktır. Fiyatı da düşük olan bu telefon, diğer ucuz Android telefonlara tercih edilebilir. Çünkü diğer telefonlarda verdiğiniz parayı geri alma gibi bir imkan yok. Solana bu şekilde telefon piyasasında gerçekten oyun değiştirici bir strateji yaratabilir.


Büyük şirketler, alternatif ve yeni nesil müşteri iletişimi için NFT piyasasına hızlı rağbet göstermişlerdi. Aynı şekilde airdrop yöntemini benimsememeleri için bir sebep göremiyorum.




Daha Fazla Oku

    Haftaya Bakışdo kwon

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Friend.Tech'in Yerel Token'ı Ani Yükselişin Ardından Düşüşe Geçti

3 Mayıs 2024 13:21

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk