Yazarlar
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Son zamanların en yoğun gündemlerinden birini geride bıraktık. Hemen hemen her konudaki gelişmeler son derece ilgi çekici. Hack haberleriyle son derece pozitif adaptasyon haberlerinin harmanlandığı bir bülten hazırladım. Keyifli okumalar.
Her zamanki gibi likidite krizindeki gelişmelerle başlayalım. FTX, elindeki kripto paraları satmak için mahkemeden beklediği onayı aldı. Borsanın rezervinde 3,4 milyar dolar değerinde farklı kripto paralar bulunuyor. Yüklü miktardaki BTC ve ETH dışında portföydeki SOL token ağırlığı piyasaları endişelendirdi. Solana diğer iki kripto paraya göre nispeten daha küçük çapta olduğu için satış baskısının ciddi sonuçlar doğurmasından korkuldu. Ancak bu token’ların önemli bir kısmının kilidi 2027-2028 dönemlerine kadar kademeli şekilde açılacak. O yüzden FTX’in tamamını satması mümkün değil. Ayrıca mahkemenin kararına göre, haftalık 200 milyon dolarlık satışın üzerine geçilemeyecek. Bu da beklenildiği kadar ciddi bir satış baskısının olmayacağını gösterir. Ancak yine de sırf bu beklenti yüzünden bile kullanıcıların kripto para alıp satarken bir süre ekstra çekingen ve tedbirli davranmaları beklenebilir.
İlginizi çekebilir: FTX’in Varlık Satışı Onayının Ardından Kripto Paraların Son Durumu
Alameda Research ile LayerZero arasında yapılan bir anlaşma, FTX’in mevcut yönetiminin dikkatini çekti. İflastan önce, Alameda’nın Layerzero’dan aldığı 45 milyon dolarlık krediyi geri ödeyememesi nedeniyle Alameda’nın elindeki LayerZero hisselerini şirkete geri vermek üzere bir anlaşma imzaladığı öğrenildi. Geri verilen hisselerin değeri şu an 150 milyon dolar değerinde. Yani kredi tutarıyla arasında neredeyse 3 kat fark var. Mevcut FTX yönetimi, bu anlaşmanın bir nevi dolandırıcılık olduğunu söyleyerek dava sürecini başlattı.
Ayrıca, aynı dönemde LayerZero’nun FTX hesabından 21 milyon dolar para çektiği tespit edildi. İflas süreci nedeniyle FTX’in bu parayı geri isteyebileceği konuşuluyor.
Son olarak, Celsius yöneticilerinden Roni Cohen-Pavon, hakkındaki 4 suçlamayı kabul ederek savcılıkla anlaşma yoluna gitti. 4 suçlama sonucunda maksimum 65 yıl hapisle suçlanma ihtimali bulunan Pavon, savcılığa Mashinsky konusunda yardım edecek. Anlaşmaya göre, verdiği bilgiler kendisine karşı kullanılamayacak.
MetaMask, Snaps adlı bir altyapı geliştirmesi sayesinde artık EVM uyumlu olmayan Solana, Tezos, Algorand vb. ağlarda da faaliyet gösterebilecek.
SushiSwap, benzer şekilde ilk kez EVM uyumlu olmayan bir ağda, Aptos ağında faaliyete geçti.
PayPal, kripto-fiat dönüşümü için kurduğu altyapıyı genel kullanıma açtı. İsteyen platformlar bu sistemi entegre ederek kullanıcıların PayPal hesaplarındaki fiat paraları kriptoya veya tam tersine çevirmelerine imkan sağlayabilecek.
G20 ülkeleri arasında bilgi paylaşımını arttıracak bir sistem için anlaşma sağlandı. Buradaki bilgi paylaşımına kripto paralar da dahil edildi. CARF (crypto asset reporting framework) adlı altyapı, doğrudan bilgi paylaşımını hedeflerken CRS (common report standart) ise her ülkenin aynı raporlama altyapısını kullanarak bir nevi aynı dilden konuşmalarını hedefliyor. Böylelikle özellikle resmi soruşturmalar, varlık takibi, vergi kaçırma gibi süreçlerde daha güvenilir bir altyapının kurulması bekleniyor.
İlginizi çekebilir: Hindistan Kriptoya Karşı Duruşuna Karar Verecek
Geleneksel taraftan bir diğer önemli haber Deutsche Bank’tan geldi. Deustche, daha önce İsviçreli şirket Taurus’a yaptığı 65 milyon dolarlık yatırımın ardından Taurus ile kripto para saklama ve varlıkları tokenize etmek için hizmet almayı kapsayan bir anlaşmaya imza attı. Böylelikle devasa bankanın kripto paraları bünyesinde bulundurması ve belki daha da önemlisi doğrudan tokenizasyona aracılık etmesi mümkün olacak.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Trend Haberler
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Kripto Paralar
@2022 CoinDesk