Yazarlar
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Binance, ABD’de hem global birim üzerinden hem de Binance.US üzerinden ciddi suçlamalarla karşı karşıyaydı. Dava, CZ’nin ABD’ye giderek bakanlıkla anlaşma yapması sonucunda sona ermeye çok yakın. Anlaşmaya göre CZ, iddianamelerde bahsedilen suçları kabul etti. Yaptırım altındaki ülkelerin, terör örgütlerinin finansmanına yardım etmek gibi ciddi suçlar söz konusu. Buna rağmen CZ’nin iyi bir anlaşma kopardığını söyleyebiliriz.
İlk taksidi 1.5 yıl içerisinde ödenmek üzere toplamda 4 milyar dolar civarında cezaya çarptırılan Binance, globaldeki faaliyetlerine devam edebilecek. CZ ise Binance üzerindeki hisselerini korumaya devam edebilecek ancak artık aktif görev alamayacak. Yeni CEO ise Richard Teng oldu.
CZ’nin 1.5 yıl kadar hapis yatması bekleniyor. Bu sürenin 10 yıla kadar uzayabileceğine dair söylentiler de mevcut. Henüz bu kısmın kesinleştiği söylenemez.
CZ, hem Kanada hem Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı olduğu ve mal varlığı da ABD dışında olduğu için Şubat 2024’deki davaya kadar ülkeden çıkışı yasaklandı.
Kabul edilen suçlamalar ciddi olduğu için borsanın kimliğini korumak adına, bakanlık onaylı bazı noktalar ayrıca paylaşıldı. Örneğin, Binance’ın müşteri paralarını harcamadığı, manipülasyonda bulunmadığı gibi kısımlar bakanlık tarafından onaylanarak, olayın ikinci bir FTX vakası olmadığına dair açıklama yapılmış oldu.
SEC, Kraken Borsası’na yeni bir dava açtı. Davanın içeriği, artık klasik hale geldiği üzere kayıt dışı menkul kıymet satışında bulunmak oldu. Kraken de diğer mağdurlar gibi kayıt olunabilecek bir altyapı olmadığını ve kendilerini savunacaklarını açıkladı. Diğerlerinden farklı olarak, ayrıca Kraken’in geçmişte müşteri paralarıyla şirket paralarını karıştırdığına yönelik suçlamalar da mevcut. FTX öncesinde şirket ve kullanıcı paralarının ayrılması, olması gereken ancak büyük ihtimalle çoğu şirketin ciddiye aldığı bir standart değildi.
Daha önce, borsanın faiz getirisi verdiği staking ürünleri için dava açılmış, SEC ile 30 milyon dolarlık anlaşma sonucunda dava kapanmıştı. SEC bu sefer yeni bir anlaşma koparamayacak gibi duruyor. Coinbase için açılan dava da benzer suçlamalar içerdiği için davalardan birinin çözüme kavuşması, diğerlerini de etkileyecektir.
Davalar zincirinin son halkasına Do Kwon’u ekleyerek bitirelim bu kısmı. Karadağ’da sahte belge düzenlemekten 4 aylık hapis cezasını çekmeye başlayan Do Kwon’un ABD ve G. Kore’ye iadesi talep ediliyordu. Mahkeme, iade sürecini onayladı ancak hangi ülkeye gönderileceğine henüz karar vermedi. Kwon, kendi ülkesini tercih etse de son kararı mahkeme verecek. İade, 4 aylık cezası sona erdiğinde gerçekleşecek. Yani önümüzde 2-2.5 aylık bir süre bulunuyor.
Aragon DAO’nun hazinedeki parayı yatırımcılara ve bir kısmını da operasyonel harcama için ekibe verme fikri, DAO’nun hoşuna gitmedi. Plana karşı dava açılmasını önerisi, oylama sonucunda kabul edildi. Karar verilirken DAO’ya danışılmaması bu tepkinin ana sebebi olarak gösteriliyor.
Bir diğer karmaşa ise çiçeği burnunda layer-2 Blast üzerinde çıktı. Blur’un kurucusu da olan Tieshun Roquerre Blast adlı yeni bir L2 kurdu ve Paradigm gibi oyunculardan 20 milyon dolarlık yatırım almayı başardı kısa sürede. Ağın kendi tokeni ve stabil paralar üzerinden faiz getirisi sağlayacak olması nedeniyle topluluğun da milyonlarca dolarlık varlığı ağa transfer ettiğine şahitlik ettik.
Buna rağmen, faiz getirisi için Ethereum staking’in ve DAI gibi hazine tahvillerinden gelecek gelirlere bağlı kalınacak olması, platformun bu yatırımları iyi yönetememesi (örneğin slashing yemesi) ya da DAI’de bir problem olması durumunda ciddi şekilde etkileneceğini gösteriyor. Bu ve benzeri güvenlik problemleri, şimdiden soru işareti oluşturdu.
Karmaşa bununla sınırlı değil. Yatırımcılardan Paradigm, şirketin daha önceki başarılarından ötürü yatırım yaptıklarını ancak şu an alınan kararlardan memnun olmadıklarını ve görüş ayrılıklarına sahip olduklarını belirten bir post paylaşarak, işlerin içeride de karışık olduğunu göstermiş oldu.
Hackerlar da bu sürede boş durmayıp, Kyberswap’in 47 milyon dolarını çalmayı başardılar. Platform, önlem olarak tüm kullanıcılardan varlıklarını cüzdanlarına çekmesini talep etti. Hacker ile henüz bir pazarlık yapılamadı. Kyber %10 ödül sunarak, paranın geri iade edilmesini istiyor.
Suç gelirleriyle ilgili bir diğer operasyon da ABD Adalet Bakanlığı ve Tether işbirliğiyle gerçekleşti. Bakanlığın operasyonu sonucunda suçluların kripto para kullandığı tespit edildi ve Tether 225 milyon dolarlık USDT’yi Chainalysis ve OKX’in iş birliğiyle birlikte dondurdu. Bakanlık da ayrıca 9 milyon USDT ele geçirdiğini açıkladı.
Bu tür operasyonlar ve operasyonlarda yer alan kripto para oyuncularının sayısı, sektörün suçlular için giderek daha da tehlikeli bir yer haline geldiğini gösteriyor ki bu hepimiz için sevindirici.
Özellikle Ripple üzerinden kripto paralarla içli dışlı olan Japon finans devi SBI Holding, Elektronik Ödeme Enstrümanları sunmak için lisans başvurusunda bulundu. Lisansın özellikle USDC’nin Japonya’daki kullanımını yaygınlaştırmak için yapıldığı belirtiliyor.
Japonya’daki stabil paralarla ilgili standartların belirli olması ve USDC’nin Visa gibi devler tarafından kullanılıyor olması, SBI’ın hamlesini başarılı kılabilecek unsurlar.
İngiltere’deki regülasyon çalışmaları sevindirici bir aşamaya ulaşacak gibi gözüküyor. Mevcut durumda birçok borsa kayıt yaptıramadığı için ülkedeki faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalmış, süreç iyice karmaşık bir hal almıştı. Yeni Başbakan Sunak’ın kripto dostu olmasıyla birlikte 2024’ün ilk çeyreğinde kapsamlı bir regülasyon çalışmasının geleceği duyuruldu. Planlanan regülasyon sayesinde, dijital varlıkların mevcut ekonomik sisteme entegre edilmesi de bekleniyor. Yani bankaların teminat olarak dijital varlık kabul etmesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Özellikle tokenizasyon ve CBDC için ideal duran altyapı, genel olarak kripto paraları da pozitif etkileyebilir.
Web3 devi Animoca Brands ile web2 devlerinden Ubisoft arasında uzun süredir pozitif bir ilişki var. Ubisoft ve Animoca’ya bağlı The Sandbox arasındaki işbirliklerinin yanında, Ubisoft’un Animoca’nın yatırımcılarından olması da bu ilişkinin bir parçası. Geçtiğimiz hafta ise Ubisoft’un Champions Tactics: Grimoria+Chronicles adlı oyununun Animoca’nın Mocaverse NFT koleksiyonunun kapsamına dahil edileceği açıklandı.
Mocaverse, klasik NFT’lerin aksine herkese açık bir koleksiyon değil. Belirli kullanıcılar ve belirli markalar üzerinden işleyen bir sisteme, artık Champions oyunu da dahil edilmiş oldu.
Layer1 projelerinin kullanıcı çekmek ve hacim yaratmak için ilk hedeflerinden birisi genellikle web3 oyunları oluyor. Bunun örneklerinden bir tanesini de Aptos gerçekleştirdi. ReadyGG, mevcut web2 oyunlarının bazılarıyla anlaşarak bu oyunlara NFT entegrasyonu gerçekleştirecek ve bir nevi web3 oyununa dönüştürecek. Oyunlar, Aptos ağına entegre olacak.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Kripto Paralar
@2022 CoinDesk