Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Şirketler

“Türkiye’nin Dijital Varlıklar Dünyasındaki Rolünü Geliştireceğine İnanıyoruz”

Trust Wallet’ın CEO’su Eowyn Chen, cüzdanın en aktif kullanıldığı ülkeler arasında Türkiye’nin ilk beşte yer aldığını söyledi.

7 Mayıs 2023 18:08

Güncellenme: 8 Mayıs 2023 12:46

Trust Wallet’ın CEO’su Eowyn Chen, CoinDesk Türkiye’ye verdiği röportajda Binance’in Trust Wallet’ı satın almasından bu yana nelerin değiştiğini anlattı ve Türkiye’nin bir kripto pazarı olarak dünyada nasıl göründüğünden bahsetti.


Türkiye en büyük kripto pazarlarından biri olarak görülüyor. Hatta dışarıda gezerken bazı kesimlerden insanların kripto hakkında konuştuğunu duymak pek de şaşırtıcı olmaz. Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Türkiye’de bir potansiyel görüyor musunuz? Örneğin, Türkiye’deki Trust Wallet kullanıcı sayısını gösteren istatistikleri bizimle paylaşır mısınız?

Türkiye gerçekten de küresel olarak en önemli ve etkili kripto pazarlarından biri olarak yerini koruyor. Ülkenin genç ve teknoloji meraklı kitlesi istikrarlı finansal çözümlere olan ihtiyaçla birleştiğinde ise muazzam bir potansiyel oluşuyor. İstatistikler bize Türkiye’nin en aktif Trust Wallet kullanımı açısından ilk beş ülkeden biri olduğunu ve kripto para birimlerine olan güçlü ilgiyi gösteriyor.


Toplumun yeni teknolojileri benimseme ve kripto sistemini öğrenme açısından istekli olması da dikkat çekiyor. Demografik faktörler ve finansal gereksinimler doğrultusunda Türkiye’nin dijital varlıklar dünyasındaki rolünü ilerleteceğine inanıyoruz.


Trust Wallet’ın Türkiye’de ve dünyadaki temel misyonu nedir?

Trust Wallet’ın Türkiye’deki birincil misyonu, bireylere varlıklarını güvenle saklayabilme ve Web3 tarafından sunulan sınırsız fırsatlara tam anlamıyla erişebilme özgürlüğünü sunmak. Amacımız her kesimden insana hizmet sağlayabilmek, kripto alanındaki endişeleri ortadan kaldırmak ve hem yeni hem de deneyimli kullanıcılara uzun vadeli güven verebilmek. Bu hedeflere ulaşmak tabii ki de kolay değil ancak uzun vadede başarılı olmak için yol gösterici ilkelerimiz bunlar. Kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak adına topluluğumuzla aktif olarak etkileşimde kalmaya, geri bildirimler toplamaya ve kullanıcı merkezli bir deneyim oluşturmaya gayret ediyoruz.


Trust Wallet gibi şirketlerin kriptonun kitlesel olarak benimsenmesi konusunda sorumlulukları neler? Örneğin, Trust Wallet kriptonun benimsenmesi adına neler yapıyor?

Trust Wallet’ın kullanıcı dostu tasarımı, kriptoyu benimsemeyi oldukça kolaylaştırıyor. Bu yüzden kriptoda deneyimli olan birçok yatırımcının yeni kullanıcılara Trust Wallet’ı öneriyor olması çok doğal. Kullanıcıların Web3 yolculuklarında güvenli kalmalarına yardımcı olmak için çalışıyoruz. Kolay erişilebilir arayüzümüz, Web3 dünyasında gezinmeyi birçok karmaşık ürüne kıyasla daha az korkutucu hale getiriyor. Kriptodaki temel gereksinimlere çözüm üretiyoruz: Trust Wallet’la kripto ve NFT varlıklarınızı tek bir cüzdandan yönetebiliyor, istediğiniz borsada işlem gerçekleştirebiliyor, fiat on-ramp ve off-ramp’leri takip edebiliyorsunuz.


Bunlara ek olarak, yeni kullanıcıların teknolojiyi tanıma ve teknolojiye uyum sağlama sürecinde sorunsuz ve kolay olması gerektiğine inanıyoruz. Kripto cüzdan kullanıcılarının bu süreçte en zorlandığı şeylerden biri genellikle gizli ifadeleri (secret phrases) yönetebilme konusu oluyor. Burada MPC (multi-party computation / çok yönlü hesaplama) teknolojisi aracılığıyla Web2 oturum açma kolaylığını Web3 cüzdanlarına entegre etme yönünde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. MPC yeni bir teknoloji olmamasına rağmen daha önce kimse kitleler için kullanılmasına yönelik çözüm sunmadı. Biz bu teknolojiyi denemek ve misyonumuzu ilerletmek istiyoruz. Özetle, kullanıcıların kriptoya uyum süreçlerini daha kolay ve daha güvenli hale getirerek kriptoyu herkes için daha erişilebilir kılma konusunda yardımcı olabileceğimize inanıyoruz.


Kriptonun geleceğinin çok zincirli (multi-chain) olduğunu düşünüyoruz, bu yüzden Trust Wallet’ın multi-chain bir cüzdan olmasına büyük önem veriyoruz. Kullanıcıların farklı blok zincirlerindeki NFT’ler de dahil olmak üzere 9,5 milyondan fazla token’ı yönetmelerini sağlayan 70’ten fazla blok zincirini destekliyoruz. Yani bir kullanıcının 50 ekosistem için 50 cüzdana ihtiyacı olmadığını düşünüyoruz. Örneğin, Trust Wallet’la tüm token’larınızı ve NFT’lerinizi tek bir yerde görüntüleyebilir, uygulamalara otomatik olarak sorunsuz bir şekilde bağlanabilirsiniz ve manuel olarak ağ değiştirmek zorunda kalmazsınız. Birçok cüzdanın da multi-chain dünyaya adım attığını ve bizimle benzer yaklaşımlara sahip olduğunu görüyoruz.


Aynı zamanda tabii ki güvenliğe de öncelik veriyoruz. Web3’ü keşfederken açık erişim, özgürlük ve kontrol sağlamanın yanı sıra kullanıcı deneyiminin mümkün olduğunca güvenli olmasını sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Güvenlik Tarayıcısı (Security Scanner) özelliğimiz, riskli işlemlerde veya dolandırıcılık ihtimali olan işlemlerde, işlem gerçekleştirilmeden önce kullanıcıları uyarıyor. Adres Defteri (Address Book) özelliğimiz ise kullanıcıların adresleri kaydetmelerine olanak tanıyarak adres zehirlenmesi dolandırıcılıklarına karşı önlem almalarını sağlıyor. İstenmeyen NFT’leri gizleme ve bildirme gibi özelliklerimiz kullanıcıları multisig cüzdan dolandırıcılıklarına ve autosweeper cüzdan dolandırıcılıklarına karşı koruyor. Ayrıca, sahte token’ların listelenmesini önlemek amacıyla giriş engellerimizi artırıyoruz. En yüksek güvenlik standartlarını sunmak adına kodlarımızı düzenlemeleri için lider Web3 güvenlik şirketleriyle birlikte çalışıyoruz.


Topluluğun büyümesi ve eğitimi de uyum sürecinde oldukça önemli bir etken olarak öne çıkıyor. Bu nedenle Trust Wallet, topluluğun ve kullanıcıların eğitimine büyük önem veriyor. Bunun için insanların güvenilir ve deneyimli eğitmenlerden ve rehberlerden destek alabilecekleri bir grup olan TrustSquad girişimimizi başlattık. Amacımız üyelerin bilgilerini paylaşıp birbirlerinden öğrenebilecekleri, kriptonun yayılmasını ve benimsenmesini hızlandırmaya yönelik küresel, bölgesel ve yerel topluluklar oluşturmak.


Son olarak, bir sonraki bir milyar kullanıcıya ulaşabilmek için bir sonraki bir milyon geliştiricinin dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şu anda yeteri kadar cüzdan oluşturucumuz var ancak blok zinciri teknolojisine dayalı önemli yardımcı programlara da ihtiyacımız var. Bu nedenle özellikle son zamanlarda tarayıcı uzatımızı iyileştirmek amacıyla gerekli araçları geliştirmeye odaklandık. Bu girişimimizin geliştiricilerin multi-chain’ler üzerinde gerçekleştirdikleri iyileştirmeler sayesinde kullanıcıların daha sorunsuz bir uyum süreci deneyimlemelerine yardımcı olacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda buradaki amacımız geliştiricilerin merkeziyetsiz uygulamaları (dApps) geliştirmeleri sırasında ihtiyaç duydukları altyapıya erişimlerini mümkün olduğunca kolaylaştırmak.


Birçok kişi güvenlik sorunları sebebiyle kripto pazarına girmekten korkuyor. İnsanların bu endişelerden arınabilmeleri adına ne yapıyorsunuz?

Bu durumun farkındayız ve Trust Wallet’ta güvenliği, ürün tasarımımızın temeli olarak önceliklendiriyoruz. Bahsettiğim Güvenlik Tarayıcısı, Adres Defteri gibi özelliklerimizin yanı sıra birden fazla üst düzey Web3 güvenlik denetleyicisi aracılığıyla düzenli bir şekilde denetimlerden geçiyoruz. Yakın zamanda Web3 güvenlik platformları Certik ve Cure53 ile iki denetim gerçekleştirdik ve güvenlik denetimlerimizin sayısını yılda 30’un üzerine çıkarma kararı aldık. Aynı zamanda, kullanıcıların güvenini kazanmak amacıyla şeffaflığın çok önemli olduğunu biliyoruz ve kodlarımızı açık kaynaklı olarak paylaşıyoruz. 


Kullanıcı eğitimini de güvenlik konusunda önemli bir faktör olarak görüyoruz ve kullanıcılarımızı Web3 deneyimlerinde nasıl güvende olabilecekleri konusunda eğitmeye çalışıyoruz. Böylece insanların kripto ekosistemine dair güvenlik endişelerini hafifletmeyi umuyoruz.


Güvenliğin yüzde 100 garantili bir durum olmadığını ve hataların yaşanabileceğini belirtmek de oldukça önemli. Ancak, kullanıcılarımıza Trust Wallet’ın güvenliğini artırmak ve riskleri azaltmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığımızı gösteriyoruz.


Kullanılan kodlar nedeniyle herhangi bir hata oluşması durumunda tabii ki de sorumluluğu üstleniyoruz ve kullanıcılarımız için en doğru olanı yapıyoruz. Örneğin, kısa bir süre önce Wallet Core’umuzda yaşanan sorun, tarayıcı eklentileri üzerinden oluşturulan özel anahtarlarda bir güvenlik açığına sebep oldu. Böyle olunca sorumluluğu üstlendik ve durumdan etkilenen kullanıcılara geri ödeme yapılması adına bir süreç planladık. Genellikle birçok cüzdan sağlayıcısı hatalarını kabullenmeyip geri ödeme yapmadığından topluluğumuz bu hareketimize pek çok olumlu yorumda bulundu. Sonuç olarak kullanıcılarımızın bize daha da fazla güvendiğini görmüş olduk. Peki bunu yapmak kolay mıydı? Tabii ki hayır. Şu anda kendi işlemleri doğrultusunda para kayıplarına uğramış olduğu halde bizden geri ödeme talep eden kullanıcılar da mevcut. Durum böyle olunca adil bir karar vermek de zorlaşıyor.


Trust Wallet’ı diğer cüzdan sağlayıcılarından ayıran özelliklerden bahsedebilir misiniz?

Aslında diğer sorularda birçok ürün ve hizmet farklılığına değindim ama farklı oluşumuzu üç maddeyle özetleyebilirim: Birincisi, kullanıcılara sağlanan güven ve itibar. İkincisi, endüstrinin gelişimine uyum sağlayabilmemizi sağlayan ölçeklenebilir ve güçlü bir altyapı. Üçüncüsü ise kendimizi geliştirmemiz ve becerilerimiz. Endüstri hızla değişmeye devam ediyor ve burada kazanan olmak için endüstriyle birlikte gelişmek ve sektöre yeterli hizmeti sağlayabilmek gerekiyor.


Trust Wallet’ın 2018 yılında Binance tarafından satın alınmasının bir dönüm noktası olduğunu düşünüyor musunuz? O zamandan beri neler değişti?

Trust Wallet’ın Binance tarafından satın alınması kesinlikle bir dönüm noktasıydı. Bu ortaklık, Trust Wallet’ın gelir elde etme endişesi olmadan mükemmel ürünü geliştirmeye odaklanmasını sağladı. Binance’in liderliği, Trust Wallet’ı gelir endişelerinden uzak merkeziyetsiz bir Web3 hizmet sağlayıcısı olarak topluluğumuzu büyütme yönelik çalışmalarımızı teşvik etti. Aynı zamanda bu destek, diğer cüzdan sağlayıcılarına kıyasla daha objektif bir yaklaşım benimsememizi sağladı ve yalnızca kâr amacıyla standartlarımızdan ödün vermek zorunda kalmadık. Ücretleri düşürebildik ve kullanıcılar için giriş engellerini azalttık. Bu maddi özgürlük, Trust Wallet’ın önceliklerine tamamen odaklanabilmesine yardımcı oldu.


Ayrıca artık kullanıcılar Trust Wallet’taki varlıklarını mobil uygulamaları aracılığıyla doğrudan Binance.com’a aktarabiliyorlar. Bu özellik, merkezi borsalar (CEX) ve merkeziyetsiz cüzdanlar arasında köprü kurmayı kolaylaştırıyor ve adresin veya ağların yanlış seçilmesiyle oluşan riskleri azaltıyor. Binance ile ilişkileri nedeniyle Trust Wallet’a özgü olan bu özellik şu anda başka bir cüzdanla kullanılamıyor.


Bunların yanı sıra Trust Wallet, Binance ekipleriyle değerli içgörüler ve altyapı açısından etkileşime geçme fırsatına da erişti. Binance’in güvenlik ve risk ekiplerinin desteğinden yararlanarak on-chain ve off-chain olarak dolandırıcı adres veritabanlarına dair erişim elde ediyoruz. Öneri ve mentorluk için de birçok Binance uzmanından yararlanıyoruz.


Değişmeyen şeylerden biri Trust Wallet’ın ayrı bir ekibe, altyapıya sahip olması ve bir tüzel kişilik olarak kalması. Bu da en baştaki gibi hozla çalışmamıza, tarafsızlığımızı korumamıza, kullanıcı gizliliği ve merkeziyetsizlik değerlerimizi korumamıza olanak tanıyor. Odak noktamız Web3 deneyimleri için güvenilir bir alan yaratmak olmaya devam ediyor. Merkeziyetsiz Web3 endüstrisine hizmet edip Binance ekosistemini temsil eden en yenilikçi ve en merkeziyetsiz güç olmak istiyoruz.

 

Son olarak, Trust Wallet’ın hem Türkiye hem dünya genelindeki gelecek planlarından bahseder misiniz?

Türkiye’deki varlığımızı büyütmeyi ve topluluğumuzla iletişimimizi ilerletmeyi planlıyoruz. Gelişirken kullanıcıların ve topluluğun ihtiyaçlarını dinlememiz gerektiğinin farkındayız. Bu nedenle, doğrudan geri bildirimler alabilmek adına gerekli kanalları oluşturmak istiyoruz. Yerel kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik özellikler geliştirmek de planlarımız arasında. Yerel ödeme çözümleriyle entegre olmayı, bölgesel ortaklarla ilişkileri geliştirmeyi ve yerel blok zinciri projeleriyle iş birlikleri yapmayı hedefliyoruz. 


Küresel olarak ise kolay, erişilebilir ve güvenli ürün ve hizmetler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Endüstri geliştikçe daha fazla hizmeti ve geliştiriciyi desteyebilmek adına altyapımızı ölçeklendirme konusunda kararlıyız. Yeni yollarla herkes için daha kapsayıcı ve yaygın olarak erişilebilir bir gelecek oluşturmayı, blok zinciri teknolojisini kullanı dostu hale getirmeyi umut ediyoruz.


Daha Fazla Oku

    Trust WalletBinanceBinance TRweb3

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Başak Çetinbülüç

İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olan Başak, yaklaşık 3 yıldır kripto paralar, blok zinciri teknolojisi, NFT'ler ve Web3 alanlarında çeviri ve yazarlık yapıyor.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitcoin Yeni Bir İmtihanla Karşı Karşıya: Tarım Dışı İstihdam Verileri

3 Mayıs 2024 16:40

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk