Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kriptoda Mantıklı Bir Tartışma İmkânsız Gibi

Kriptodaki tartışmalar git gide daha kutuplaştırmacı ve politik hale geliyor.

4 Haziran 2023 08:51

Güncellenme: 4 Haziran 2023 11:36

Michael J. Casey

Michael J. Casey, CoinDesk'in baş içerik sorumlusudur. Casey, daha önce, dijital içerik için kaynak verileri geliştirmek üzere kurucu ortağı olduğu Streambed Media'nın CEO'suydu. Ayrıca MIT Media Labs'a ait Digital Currency Initiative'de kıdemli danışman ve MIT Sloan School of Management'ta kıdemli öğretim görevlisiydi. Casey MIT'ye katılmadan önce, küresel ekonomik meseleleri kapsayan kıdemli bir köşe yazarı olduğu The Wall Street Journal'da 18 yıl geçirdi. Casey, Paul Vigna ile birlikte yazdığı "The Age of Cryptocurrency: How Bitcoin and Digital Money Are Challenge the Global Economic Order" ve "The Truth Machine: The Blockchain and the Future of Everything" de dahil olmak üzere beş kitap yazmıştır. Casey, CoinDesk'e tam zamanlı olarak katıldıktan sonra çeşitli ücretli danışmanlık pozisyonlarından istifa etti. MIT Media Lab's Digital Currency Initiative ve The Deep Trust Alliance dahil olmak üzere kar amacı gütmeyen kuruluşlara danışman olarak ücretsiz görevlerde bulunuyor. Streambed Media'nın hissedarı ve icracı olmayan başkanıdır. Casey, Bitcoin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@mikejcasey

ABD’de kripto dünyası hiçbir zaman olmadığı kadar kutuplaştı ve politize oldu.


İronik olan şu ki bu durum kripto konusunun ortalama bir Amerikalı gözünde çok da büyük bir olay olarak görülmesinden kaynaklanıyor. Florida Valisi Ron DeSantis başkanlığa adaylığını açıkladığı toplantıda kriptoya olan bağlılığını vurguladı ve ABD Başkanı Biden borç tabanı müzakereleri sırasında Cumhuriyetçileri kripto yatırımcıları korumakla suçladı. Bu gibi olaylar kriptonun dikkat çekmesine neden oluyor ve bunun sonucunda da diğer ana akım konularda olduğu gibi bölünmeler ve ayrışmalar yaşanmaya başlanıyor. Politika seçeneklerinin artılarına ve eksilerine yönelik bağımsız ve teknik tartışmaların yerini duyguların ve abartının hâkim olduğu bir dönemdeyiz. Halkın genelinin bu teknolojini faydasını ve vaatlerini anlaması daha geri plana düşüyor. 


Bu sorunun ana nedenlerinden biri sosyal medyadır. Hem sağdan hem de soldan provokatörler rakipleri hakkında korku oluşturacak abartılı ithamlardan kaçınmaktan ve önerilen çözümleri boşa çıkarmaya çalışmaktan vazgeçmiyorlar. Bu yaklaşım günümüzün en değerli geçer akçelerinden biri olan çevrimiçi dikkat çekmek için yapılan bir iş.


Tüm bunlar sonucunda toplum taviz vermekten uzaklaşmakla kalmıyor en basit olguların bile incelenmesine ve araştırılmasına müsaade etmeyecek kadar katılaşıyor. Tartışmalar yalan ve yanlış bilgilerle zehirleniyor ve hemen hemen her tartışma sürreel bir boyuta sürükleniyor. Karmaşık gerçekler 140 karakterle sınırlanamaz. Ve ancak karmaşıklığın içerisinde gerçeği bulanabiliriz. 


Kripto dünyasındaki konuşmaların ve tartışmaların da böyle bir bağlama sürüklendiğine inanıyorum. İnsanlar kriptoyu ya seviyorlar ya da nefret ediyorlar. Bu algılarında güçlü ama çoğu zaman doğru bağlama oturmayan olgular belirleyici oluyor. Tüm taraflar diğerlerini anlamaya o kadar da istekli olmuyorlar ve taviz vermeye razı değiller.


Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen kriptoya inanan birisinizdir. Yani Elizabeth Warren gibi politikacıları ya da SEC Başkanı Gary Gensler gibi tavize yanaşmayan tutumlarıyla ön plana çıkan ve bu atmosferin oluşmasında payı bulunan kişileri suçlamaya yatkın olabilirsiniz. Bu anlaşılabilir bir durumdur. (Ben de aynı içgüdüden dolayı suçluluk duyuyorum.)


Sektörün kendi içerisinde nasıl bir tartışma ortamı oluşturması gerektiğini belirlemesi lazım. Ayrıca Twitter’da laf yetiştirmeden de biraz uzak durması ve gerçek hayatta etkileşimlere ağırlık vermesi gerekli.


Politikleşme

Böylesi bir ortamda arkadaşlarım Nikhilesh De, Cheyenne Ligon ve Doreen Wang’in kaleme aldıkları “Bitcoin Madenciliği Tartışması Asıl Mağdurları Dışarıda Bırakıyor” başlıklı haber gibi iyi gazetecilik örnekleri çok önem kazanıyor. 


Bu üç gazeteci dostum Greenidge Generation’ın bitcoin madenciliği operasyonunun ana üssü olan New York, Dresden’i ziyaret ettiler. Burası Bitcoin’in çevresel etkisi ve New York eyaletinin kripto madenciliğine dair yeni projeleri engelleme girişimlerinden kaynaklanan politik tartışmaların ana öznelerinden birisi olmuştu. Bu ekip her iki tarafın da Greenidge’in faaliyetlerine dair görüşlerini aşırı derecede abarttığını gördü. New York şehir meclisinden Anna Kelles, tesisin yakınındaki Seneca gölünde su sıcaklığının artmasına ve buradaki yaşamın yok olmasına neden olduğuna dair gerçeği yansıtmayan iddialarda bulunuyordu. Kripto madenciliğini savunan birçok kişi de tesisin yarattığı iş fırsatlarının topluma olan faydalarını abartılı biçimde dile getiriyordu.


Haberdeki en dehşet verici bilgi de şuydu: Bölgenin belediye başkanı William Hall CoinDesk’in ziyaretine kadar hiçbir muhabirin, lobicinin veya politikacının gelip kendilerinden bilgi almadığını vurguladı. Ne destekleyen ne de eleştiren taraftan birileri gelip kapısını çalmışlardı.


Bir yandan taraflar konu hakkında bu kadar hararetli tartışırken diğer yandan konunun öznesi olan yerdeki kişilere dair hiçbir yaklaşım sergilenmemesi konunun ne kadar politize olduğunun da bir göstergesi.


ABD kongresi bu sektöre dair gerekli kanunları geçiremeyecek şekilde kitlendiği ve Sam Bankman-Fried’in FTX’inin çöküşünün oluşturduğu olumsuz etkiler dikkate alındığında bir zamanlar partiler üstü ruhun hayata geçebildiği Kongre’de bu ortam artık mevcut görülmüyor. Genelde kriptoyu savunanlar Cumhuriyetçiler, eleştirenler Demokratlar gibi bir hava oluştu. Bu tür bir ayrışmadan fayda gelmez.


Trol olma

Söylediğim gibi her iki tarafın da kabahati var. O zaman iyi niyetli ve yapıcı bir kripto topluluğu üyesi olarak senin ne yapman gerekli?


Öncelikle CoinDesk’in yakında paylaşacağı Consensus @ Consensus raporuna bir göz at. Bu rapor geçen ay Teksas’taki etkinlikte bir araya gelen farklı seslerin ortaya koyduğu tabloyu göstermeyi amaçlıyor.


Daha da genelinde sosyal medyada ve diğer ortamlarda nasıl davrandığımıza bakıp çeki düzen verebiliriz. 


Birkaç temel kural: Kibirli olmayın. Sizi eleştirenlerin fikrilerin görmezden gelmeyin. Ve en önemlisi trol olmayın.


Örneğin Riot Platforms’un New York Times’da çıkan bir habere cevap olsun diye yayınladığı video, Biden yönetimince kullanılıp sektörün vergilendirilmesine yönelik teklife dayanak yapıldı. Videoda bir uzman koruyucu giysiler giyerek tesdiste elinde CO2 ölçüm cihazıyla dolaşıyor ve Riot’un Teksas’taki bu tesisinde karbon sıkıntısı olmadığını gösteriyordu. Bu video, konuyu, asıl bağlamından yani enerjinin tüketildiği noktada değil üretildiği noktadaki emisyonlara bakmanın öneminden koparıyordu. 


Bu videodaki kişi bir anda madencilik işlemlerinin sıfır ayak izi bıraktığını iddia eden “bitcoin bro” stereotipi olarak görülmeye başlandı. Milyarlarca kişinin iklim değişimine dair haklı korkuları ve kaygıları varken ve Bitcoin önemli miktarda enerji tüketirken bu söylemin ne anlamı olabilir? Riot ekibi bu Borat bozması karakterin kendi argümanlarını temsil edeceğine gerçekten inanıyorlar mıydı acaba?


Washington’dakilerin de eleştiri severleri yemlemekten vazgeçmeleri gerekli. Belirli görüşleri eleştirebilirler veya savunabilirler ancak bunu yaparken karşıt görüşlere de söz hakkı tanımaları gerekli. Kripto destekçisi oldukları bilinen Tom Emmer ve French Hill’in SEC Başkanı Gensler’e yazdıkları mektup konuya hâkim biri tarafından “boğaya kırmızı pelerin sallamak” olarak nitelendirildi. Elizabeth Warren’ın kripto ordusunu kışkırtmanın alemi ne?


Eğer gerektiğinde taviz vermeye hazır, makul kitleden olduğunuzu düşünüyorsanız bu polarize ve sosyal medya ilgisi çekmeye yönelik ortamda sesi daha çok çıkan aşırı görüşleri destekleme dürtüsüne karşı koyun. Bu tür görüşler önünüze sıkça çıksa da “Beğen” butonuna basmaktan imtina edin.


Kısacası trol olmayın ve trolleri beslemeyin




Daha Fazla Oku

    DüznlemelerBitcoinkripto

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Michael J. Casey, CoinDesk'in baş içerik sorumlusudur. Casey, daha önce, dijital içerik için kaynak verileri geliştirmek üzere kurucu ortağı olduğu Streambed Media'nın CEO'suydu. Ayrıca MIT Media Labs'a ait Digital Currency Initiative'de kıdemli danışman ve MIT Sloan School of Management'ta kıdemli öğretim görevlisiydi. Casey MIT'ye katılmadan önce, küresel ekonomik meseleleri kapsayan kıdemli bir köşe yazarı olduğu The Wall Street Journal'da 18 yıl geçirdi. Casey, Paul Vigna ile birlikte yazdığı "The Age of Cryptocurrency: How Bitcoin and Digital Money Are Challenge the Global Economic Order" ve "The Truth Machine: The Blockchain and the Future of Everything" de dahil olmak üzere beş kitap yazmıştır. Casey, CoinDesk'e tam zamanlı olarak katıldıktan sonra çeşitli ücretli danışmanlık pozisyonlarından istifa etti. MIT Media Lab's Digital Currency Initiative ve The Deep Trust Alliance dahil olmak üzere kar amacı gütmeyen kuruluşlara danışman olarak ücretsiz görevlerde bulunuyor. Streambed Media'nın hissedarı ve icracı olmayan başkanıdır. Casey, Bitcoin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@mikejcasey

Michael J. Casey, CoinDesk'in baş içerik sorumlusudur. Casey, daha önce, dijital içerik için kaynak verileri geliştirmek üzere kurucu ortağı olduğu Streambed Media'nın CEO'suydu. Ayrıca MIT Media Labs'a ait Digital Currency Initiative'de kıdemli danışman ve MIT Sloan School of Management'ta kıdemli öğretim görevlisiydi. Casey MIT'ye katılmadan önce, küresel ekonomik meseleleri kapsayan kıdemli bir köşe yazarı olduğu The Wall Street Journal'da 18 yıl geçirdi. Casey, Paul Vigna ile birlikte yazdığı "The Age of Cryptocurrency: How Bitcoin and Digital Money Are Challenge the Global Economic Order" ve "The Truth Machine: The Blockchain and the Future of Everything" de dahil olmak üzere beş kitap yazmıştır. Casey, CoinDesk'e tam zamanlı olarak katıldıktan sonra çeşitli ücretli danışmanlık pozisyonlarından istifa etti. MIT Media Lab's Digital Currency Initiative ve The Deep Trust Alliance dahil olmak üzere kar amacı gütmeyen kuruluşlara danışman olarak ücretsiz görevlerde bulunuyor. Streambed Media'nın hissedarı ve icracı olmayan başkanıdır. Casey, Bitcoin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@mikejcasey

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Halving Anatomisi: Blok Ödülü ve Ağ Güvenliği

28 Mart 2024 12:50

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk