Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Bitcoin Ölçeklendikçe Daha İyi Çözümlere İhtiyacımız Olacak

Eğer Bitcoin katman 2’ler üzerinden ölçeklenecekse kripto para kullanımının farklı biçimlerine dair daha fazla seçeneğe ve netliğe ihtiyacımız olacak.

13 Mayıs 2023 08:27

Güncellenme: 14 Mayıs 2023 10:00

George Kaloudis

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

Kripto dünyasının entelektüel olmaktan uzak diyarlarında bu hafta ortalığı kasıp kavuran bir Bitcoin’de Büyük Kriz tartışması vardı.


Bu tartışmadaki günah keçisi ise ücretlerdeki artıştı. 


Kısa süre öncesine kadar bitcoin işlemlerinde göreceli olarak düşük bir ücret (yaklaşık vByte başına 1 satoshi gibi bir meblağ) ödüyordunuz. Şimdilerde inskripsiyonlar ve BRC-20 token standardı gibi gelişmelerle birlikte normal işlemlerdeki cüretler bile absürt bir noktaya çıktı. Bu yazı kaleme alındığı sırada makul bir zaman dilimi içerisinde bir bitcoin işleminin gerçekleştirilmesi için vByte başına 100 satoshi gibi çılgın rakamlar söz konusuydu. 


Aslında tüm olup bitenlere bakarsanız bu ücret bile ucuz sayılabilir. Ancak bitcoin’cilerin alıştığı seviyelerin çok üzerinde olduğunu da söylememiz gerek. Bu da insanların hayal kırıklığına uğramasına neden oluyor. Aslında insanların hayal kırıklığının nedeni ücretlerin yüksekliğinden ziyade yükselme nedenleri.  


Bitcoin blok zincirinde her zaman boş blok alanı vardı. “Milyarlarca insan bitcoin kullanmaya başladığında kullanım maliyeti çok artar mı?” sorusu da her zaman gündemde olmuştu. 2015-2017 arasında yaşanan ve Segregated Witness (SergWit) ve Bitcoin Cash çatallarına neden olan Blok Savaşları döneminde bu soru çok tartışılmıştı. 


Bitcoin işlem ücretleri inanılmaz arttı çünkü çok fazla kişi bitcoin kullanmak istiyordu. Ancak bu talebin arkasında diğer insanlara izin gerektirmeyen ve değer depolayan bir para göndermek değil Bitcoin blok zincirine maymun resimleri koyup bunlar üzerinden spekülasyon yapmak vardı. 


Bu nasıl bir kafirliktir. Bitcoin ıvır zıvır için değil finansal işlemler için kullanılmalıdır.


Bitcoin’in ne amaçla kullanılması gerektiğine dair ahlaki tartışmayı bir kenara bırakırsak bitcoin’ciler hiçbir zaman, ağda işlem ücretlerinin yükseldiği dönemlerde neler yapılması gerektiğine dair net bir cevap ortaya koyamadılar. Arada sırada dile getirilen muğlak cevaplarda “insanlar sadece blok alanı için para ödesinler” ya da “serbest piyasa kendi yolunu bulur” gibi argümanlar kurulsa da yoğun talep dönemlerinde işlem yapabilenler sadece zengin kitle olabildi.


Çözüm yok mu?

Elbette ki yüksek ücretlere dair bazı potansiyel çözümler var. En fazla dile getirilen çözüm Bitcoin’in Lightning Network’ü. Bu ağ sayesinde bitcoin kolay ve uygun maliyetle gönderilebiliyor. Lightning Network’e dahil olmuşsanız ve kullanmaya başlamışsanız sihri görebiliyorsunuz. İşlemler gerçekten sihirli gibi. Hızlı ve uygun maliyetliler, tabii başarılı olurlarsa…


Ancak sorun şu ki katman 1’de işlem yapmadan katman 2’ye geçemiyorsunuz. Yani her durumda maliyetli Bitcoin blok zincirine mahkumsunuz. Yani bu durum bir binanın birinci katına çıkmadan ikinci katına gidememek gibi bir şey. Her iki durumda da ücretlerin düşmesini bekleyebilirsiniz. Ancak bu düşüş ne zaman olur, bilinmez.


Bunu çözmenin bir yolu da üçüncü tarafların saklama hizmeti vermesi olabilir. Yani bu durum bir arkadaşınızın başka bir binadan sizin gitmek istediğiniz ikinci kata bir ip çekmesi ve böylelikle pencereden girerek birinci kata uğramak zorunda kalmadan ikinci kata gitmenizi sağlamasına benzer. 


Burada tek ihtiyacınız olan biraz güven. Aslında bitcoin tam da bunlardan kurtulmak için hayata geçirildi ve uçtan uca ve bir finansal kurum gerekmeden elektronik para gönderimini amaçladı. Ancak şu da gerçek ki Lightning Network’ü kullanmanın en kolay yolu saklama çözümleri olabilir. 


Yine de içiniz tam rahat etmiyor öyle değil mi?


Ne yazık ki Bitcoin’in mevcut tasarımı dünyanın tamamının katman 1 üzerinden etkileşimde olmasına imkân veremiyor. Bu da insanların finansal anlamda özgür olmalarına dair felsefi argümanın birçok kişi için geçersiz kalmasına neden oluyor çünkü bitcoin ile bile tam anlamıyla özgür olmak pek mümkün değil. 


Yani önümüzdeki dönemde bitcoin hakkındaki tartışmalarımızın ana konusunun ödünleşimler olması gerekiyor. 


Belki de bitcoin’i saklama çözümleri üzerinden kullanmak uygun olabilir çünkü bu benim için daha kolay bir çözüm. Siz isterseniz skalama olmadan kullanabilirsiniz. Bana uyar. Belki siz haklısınız, ben yanlış düşünüyorumdur. Belki de benim paramı nasıl kullanacağım sizi ilgilendirmez. 


Asıl konu şu: Kulağa ana felsefeye aykırı gelse de saklama temelli çözümlerin kullanılması konusunu tartışmaya açık olmalı ve daha fazla tartışmalıyız. Bu dönemde bazı saklama çözümlerini kullanmanız sizi öldürmez.


Her iki yaklaşımı da kullanabilirsiniz. Bu tür önemli ödünleşimlerde netlik ve seçenek en doğal hakkımızdır. 




Daha Fazla Oku

    Bitcoinkripto

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Yarılanması Kapıda, Fiyatlar Yükseliyor

19 Nisan 2024 16:57

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk