Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Hiper Enflasyon Dönemi’nde Bitcoin

Dünya Balaji Srinivasan’ın tahmin ettiği gibi hiper bitcoin’leşme dönemine girecekse ve ekosistem henüz buna hazır değilse ne olacak?

26 Mart 2023 11:17

Güncellenme: 26 Mart 2023 11:23

George Kaloudis

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

Bu konu hakkında yazmayacağımı söylemiştim. Söz vermiştim. Yemin etmiştim.


Hatta tweet bile atmıştım.


Yalan söylemişim.


Geçen hafta sonu Twitter’ın gündeminde Coinbase’in eski teknoloji üst yöneticisi Balaji Srinivasan ile James Medlock’ın gittiği iddia vardı. İddianın konusu ABD’de yaşanan hiper enflasyonun bitcoin’in değerini 90 gün içerisinde (15 Haziran 2023 itibariyle) 1 milyon dolara çıkarıp çıkaramayacağı üzerineydi. 


Yani iddia şöyle özetlenebilir: Srinivasan 90 gün sonra Medlock’a 1 milyon dolar gönderecek, Medlock da karşılığında kendisine 1 BTC iade edecek. 


Kulağa bir pazarlama numarası gibi geliyor değil mi. Zaten bir pazarlama numarası. Srinivasan’ın kendisi bunun ideolojik bir iddia olduğunu ve para kazanma amaçlı olmadığını itiraf etti bile. Aslında bunun amacı para basmanın ve hiper enflasyonun zararlarına dikkat çekmekti.


Srinivasan bu iddiadan bir süre önce Amerika’da yaşanan çürümeye dair en iyi tweetleri atanlara 1.000 dolar vereceğini açıklamıştı. Geçen hafta ise kendisi ve Twitter kütlesi alarm zillerini çalmaya başladı: Finansal çöküş yakında.


Geçen Pazartesi ABD piyasaları durağan bir seyirle açıldı. Girişim sermayedarı Jason Calacanis gibi Balaji’nin bazı akranları karmaşık tepkiler verdiler. Calacanis bu iddiayı parlak bir fikir olarak nitelendirdi çünkü ilginin artmasıyla birlikte bitcoin fiyatı da artacaktı ancak Balaji’yi bir bankaya hücum başlatmaması konusunda da uyarmaktan geri durmadı.


Bitcoin dünyası

Her şekilde kayda geçirilsin: Bitcoin ABD’deki hiper enflasyon nedeniyle 15 Haziran 2023’te 1 milyon dolar olmayacak. Bu bir finansal tavsiye değil. Bendeniz, iddianın kendisine odaklanmak yerine hiper enflasyona uğramış ve 1 milyon dolar olmuş bir bitcoin dünyasının nasıl bir şey olacağı hakkında düşünmek isterim. 


İlk ve en önemli nokta ABD’deki hiper enflasyonun dünya ekonomisi için bir felaket olacağıdır. Nokta. Çöküş geri dönülmez derecede sert olur. ABD dünyada istikrarın önemli bir merkezidir. ABD’de hiper enflasyon olması demek, dünyanın her yerinde hiper enflasyon olması demektir. 


Neyse ki bitcoin var, öyle değil mi?


Bugünlerde bir bitcoin karşılığında 28.000 dolar alırsınız. Bitcoin’in 1 milyon dolar olduğu hiper enflasyon döneminde bu değer 35 katına çıkar. Eğer elinizde biraz bitcoin varsa heyecanlanmamamız mümkün değil. Ancak bu durumu bitcoin’in dolar cinsinden değerinin 35 kat artması olarak görmeyin. Aynı zamanda ekmeğin, benzinin, pirincin, etin, elektriğin ve hemen hemen her şeyin fiyatının 35 kat arttığını düşünün.


Böylesi bir dönemde bir sorun daha baş gösterir: Bitcoin’inizi nasıl harcayacaksınız? El Salvador’daki Bitcoin Beach veya Guetemala’daki Bitcon Lake gibi döngüsel ekonominin olduğu bir bölgede yaşıyorsanız işiniz kolay çünkü yerel ekonominin üzerinde işlediği bir altyapı söz konusu. Ancak genel ekonomide binlerce bitcoin’cinin olması ve bitcoin kabul eden şirketlerin var olması işimizi çözebiliyor mu?


Sanki çözemiyor.


Böylesi bir dünyada Bitcoin’in milyarlarca kişiye ve şirketlere hizmet vermesi gerekecek. Peki hiper enflasyon öncesinde bitcoin almayanlar bu dönemde nasıl bitcoin alabilecek? Borsalar hiper enflasyonun ani baskısı ile ayakta kalabilecekler mi? Belki kalırlar. Belki de ödemeler ve hizmetler için bitcoin kabulü yaygınlaşır. Belki de bazı insanlar ellerindeki var yoğu bitcoin almak için satarlar. Kim bilebilir?


Gerçek şu ki bitcoin şu anda bizleri hiper enflasyondan kurtaracak durumda değil. Ekosistem yeterince inşa edilmiş durumda değil. Daha fazla bitcoin’ciye, bitcoin kabul eden daha fazla şirkete, daha fazla bitcoin şirketine, daha fazla Lightning Network şirketine (yoğun hacimdeki işlemleri yapabilmek için) ve dağıtık madenciliğe ihtiyacımız var. 


Peki kaç bitcoin’ci lazım? Şirketlerin bitcoin ile işlem yapmalarına imkân vermek için kaç adet BTCPay sunucusu hayata geçirilmeli? Kaç tane Lightning kanalı açmamız lazım? Kaç ASIC’in madencilik için çalışması gerekli? Kaç geliştiriciye ihtiyaç var?


Daha fazla. Bitcoin’e dair her şeyden çok daha fazlası lazım.


Hiper bitcoin’leşme, bitcoin’in küresel para birimi olduğu hükümet kontrollü para döneminden sonraki dönem için kullandığımız bir tanımlama. Bitcoin’ciler hiper bitcoin’leşmeyi parayı daha da geliştirmek için istiyor: “Parayı düzeltirsen dünyayı düzeltirsin.”




Daha Fazla Oku

    Bitcoinkripto

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Yerli Girişim Clave Artık Herkese Açık

10 Nisan 2024 21:49

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk