Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

İşin Gerçeği: Kripto Odaklı Bankalara Choke Point 2.0 Operasyonu

Yasalara uygun kripto şirketlerini hedefleyen bankacılık yaptırımları, FDIC’nin yönergesine aykırı. Ayrıca finansal salgının da yayılmasına neden oluyor.

23 Mart 2023 17:46

Güncellenme: 24 Mart 2023 17:54

David Z. Morris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

ABD’de Biden Yönetimi ve federal düzenlemeciler kripto sektörünün bankacılık sektörü ile olan bağını kesmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Eleştirel taraftan bakanlar bu olayı Choke Point 2.0 operasyonu olarak nitelendiriyorlar. Choke Point operasyonu Obama Yönetimi döneminde bankacılık ile yasalara uygun bir dizi sektörün ilişkisini kesmek üzere yapılan zorlama sürecine verilen isimdi. 


ABD’li yetkililer söz birliği etmiş biçimde bu tür bir organize ajandanın söz konusu olmadığını söylüyorlar. İster aktif bir komplo olsun ister motivasyonların bir araya gelmesiyle tetiklensin son gelişmeler kriptoyu bir dönüm noktasına getiriyor.


ABD Bankacılık Düzenleme Kurumu’nun (OCC) eski başkanı Brian Brooks’un da aralarında olduğu bazı kişiler söz konusu bankaların kripto para müşterilerine hizmet verdikleri için hedef alındıklarını iddia ediyorlar. Bu yaklaşımın mevcut bir kanuni dayanağı olmadığı gibi FDIC’nin yönergeleriyle de çelişiyor ve zaten istikrarsız bir durumda olan bankacılık sektöründe daha fazla hasara neden olabilir.


Beyaz saray Ekonomi Danışma Kurulu tarafından kısa süre önce hazırlanan bir raporda kriptoya kapsamlı bir yer ayrılmış ve ABD yönetiminin konuya olumsuz yaklaştığı vurgulanmıştı. Düzenleyici kurumlarda yöneticilik yapan bir yorumcu CoinDesk’e verdiği görüşünde söz konusu raporun Biden Yönetimi’nin hazırladığı ve niyetini açık seçik gösteren bir iddianame gibi olduğunu belirtiyor.


Choke Point 2.0

Rapor, sadece finansal istikrarsızlıktan değil kripto para şirketlerini sıkıştırmak amacıyla atılan adımlardan dolayı da tetiklenen bir dizi banka batışı sürecinin hemen ardından geldi. Ancak bu tür bir sıkıştırma için yasal bir zemin yok. Eski senatör Barney Frank Signature Bank’e el koyulması olayını, “insanların kriptodan uzaklaşması için gönderilen bir mesaj” olarak tanımlamıştı. Signature’ın yönetim kurulunda yer alan Frank’in bankanın kötü yönetilmesinden ziyade kripto ile ilişkisi neden olarak göstermesi şaşırtıcı değil.


Gizli bir kriptoyu bastırma ajandası olduğuna dair başka destekleyici görüşler de var. Reuters’ın geçen hafta yaptığı bir haberde FDIC, Signature’ı alacak yatırımcının kripto müşterilerine hizmet vermeyi bırakmasını şart koşmuştu. FDIC ilk anda haberi yalanlasa da son attığı adımlara bakıldığında haberin doğru olma olasılığının yüksek olduğu görülüyor. Signature’ın varlıkları Flagstar Bank’e geçiyor ancak 20 Mart’ta açıklanan bu anlaşma kapsamında 4 milyar dolarlık dijital varlıklar bulunmuyor. 


Wall Street Journal’ın editoryal ekibinin geçen hafta ele aldığı gibi FDIC’nin sadece kriptoya karşı bir tavır almakla kalmadığı, kamuya bu konuda doğru bilgi vermekten de kaçındığı iddia ediliyor. 


“Choke Point 2.0” tanımlamasını ilk kez Castle Island Ventures’dan Nic Carter’ın yaptığı söyleniyor. Bu ifade Obama Yönetimi döneminde silah üreticileri, günlük spot kredi verenler ve diğer bazı yasal ama pek sevilmeyen sektörle bankacılık sektörünün ilişkisinin kesilmesi için ABD Adalet Bakanlığı’nın bankalara baskı kurmasını ifade ediyor. 


Her ne kadar orijinal Operation Choke Point, o dönemdeki kara para aklamaya karşı kanun çerçevesinde düzenlenmiş olsa da eski düzenleyici kurum yetkililerinden bazıları bu operasyonu gücün kötüye kullanılması olarak değerlendiriyor ve bazı yasal finansal hizmet sağlayıcıların zarara uğratıldığını ifade ediyorlar. Adalet bakanlığı da bu süreç ile ilgili bir soruşturma başlatmıştı.


Choke Point sonrasında FDIC’nin elindeki gücü sınırlamak için de bazı yeni düzenlemeler getirmişti. 2018 yılında hayata geçirilen bu sınırlamalarla FDIC’nin bankaların müşterilerle ilişkilerine müdahil olması ve bu ilişkileri bitirmesini resmi yazıyla talep etmesi gibi yetkileri elinden alınmıştı. Ayrıca sözlü ve yazıya geçirilmemiş yönlendirmeler de yasaklanmıştı.


FDIC ile olan davasında 2019 yılında uzlaşmaya giden Advance America, o dönemde yaptığı açıklamada, “FDIC’nin bazı liderlerinin ve yetkililerinin sektörümüze karşı kişisel önyargılarıyla şekillenen ve milyonlarca müşteriyi etkileyen bir kampanya yürüttüklerini” belirlediklerini vurguluyordu. “Bu anlaşma ile birlikte bu tür bir saldırının şirketimize veya yasal herhangi bir başka kurumu karşı bir daha yapılmaması sağlanacak.”


FDIC’nin son hamlelerinde bu tür net bir önyargı olduğunu söylemek çok da doğru değil. Yani FDIC’nin yetkisi kapsamında olmayan bu müdahalelerine karşı bir tepki gelmesi söz konusu olabilir. Ancak ister bilinçli ister bilinçsiz olsun zarar çoktan verildi bile.


Düzenleyici kurumun hali

Kripto şirketlerini sıkıştırmaya yönelik bu hamleler politik açıdan uygun ama ekonomik açıdan zorlu bir dönemde meydana geliyor. 2022’de yaşanan kripto şirketlerine dair batışlar ve çöküşler, özellikle de Sam Bankman-Fried’e ve FTX’e yönelik sert suçlamalar kriptoyu kolay bir hedef haline getiriyor.


Ancak aynı zamanda faiz artırımları sonucunda bankacılık sektörüne dair kuşkular da artıyor. Bu tedirginlik ortamı kriptoya saldırmak isteyenlere uygun bir zemin oluşturuyor. Silvergate’in düzenleyicilerin baskısı sonucunda faaliyetlerini sonlandırması ve Senatör Elizabeth Warren gibi figürlerin yaptığı saldırılar sonucu ortaya çıkan korku ortamı daha sonrasında Silicon Valley Bank’in de çökmesine ve korkuların artasına neden oldu. 


Burada ironik olan başka konular da var. ABD’deki yasal ve düzenlemelere tabi kripto şirketlerini sıkıştırmanın çözüm olmadığı FTX ve diğer offshore şirketlerin oluşturduğu tahribata bakıldığında çok net biçimde görülüyor. Bu arada SEC ve diğer kurumların elinde kullanıcıları Celsius Network gibi ABD merkezli şirketlerin sıkıntılarından koruma imkanı olmasına karşın bunu başaramadıkları da görülüyor. 


Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun da dikkat çektiği gibi bu sıkıştırma ve baskı faaliyetlerinin sonucunda Amerikalıların lehine olmayan durumlar da ortaya çıkıyor. Bunun en somut örneklerinden biri de kullanıcıların ABD’de düzenlemelere tabi olan ve güvenilen stabil para USDC’den tether’e (USDT) kaymasının soru işaretleri oluşturması.


Bu offshore’a kaçış eğiliminin devam etmesi bekleniyor. Avrupa’daki ve Karayipler’deki bankalar seçenek arayan kripto şirketlerini çekmek için cazip faizler öneriyorlar. Yani kripto şirketlerin tamamen ABD hükmünün dışına çıkması söz konusu olabilir.


Bunun da birçok etkisi olacaktır. Ancak bunlar sonucunda Amerikalıları koruyabilecek miyiz ondan emin değilim. 



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
ABD Hazine Bonoları, Halka Açık Blok Zincirlerinde 1 Milyar Doları Aşarak Tokenize Edildi

28 Mart 2024 16:31

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk