Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Beyaz Saray Sert Ekonomik Raporda Kriptoyu Hedef Aldı

Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi’nin sunduğu rapor, dijital varlık ekosisteminde görülen birtakım sorunlara değindi.

22 Mart 2023 12:07

Güncellenme: 22 Mart 2023 12:59

Beyaz Saray, dijital varlık ekosisteminin birçok yönünün tüketiciler, finansal sistem ve çevre adına sorunlar yarattığını iddia eden yeni bir raporda kripto paraları hedef aldı.


Başkan’ın Ekonomik Raporu, Ekonomi Danışmanları Konseyi tarafından Başkan’ın ekonomik önceliklerini ve politikalarını açıklamaya yönelik yıllık bir yayındır. Mart 2023 sayısı da dijital varlıklar ve "ekonomik ilkeler" üzerine bir tam bölüm içerdi.


Pazartesi günü yayınlanan rapor, federal regülatörlerin kripto şirketlerinin bankalarını boşaltmak istediklerine yönelik büyüyen endüstri endişelerinin ortasında geldi. Eyalet ve federal regülatörleri şu ana kadar bu iddiaları reddetti, ancak raporda kullanılan dilin bu endişeleri azaltması pek mümkün görünmüyor.


New York Finansal Hizmetler Departmanı'nın eski bir müfettiş yardımcısı olan Matthew Homer CoinDesk'e verdiği demeçte, raporun "politika pozisyonlarını belirginleştiren yerin bir iddianamesi" olduğunu belirtti.


"Dijital varlıklara duyulan ilginin miktarı, özellikle son birkaç hafta içerisinde muhtemelen çok daha zararlı olan diğer finansal hizmet alanlarına kıyaslandığında çok büyük. Değerlendirme, kesin tonu ve ana hatlarıyla çok çarpıcı." dedi.


Rapor; “çoğunun esas bir değeri yok” diyerek ve sektörle ilgili diğer sorunlara da değinerek, kripto paraların yatırım aracı ve ödeme aracı rolünden ödeme altyapısındaki potansiyel kullanımına kadar kripto endüstrisinden birçok iddiaya ve amaca değindi. 


Rapor, "Kripto varlıkların, ödeme sistemlerini iyileştirmek, finansal katılımı artırmak ve hem sağlayıcı hem de alıcı üzerinden kazanan aracıları aradan kaldıran fikri mülkiyet ve finansal değerin dağıtımı adına mekanizmalar oluşturmak gibi başka faydalar da sağlayabileceği iddia edildi. Ancak yakından bakıldığında bizi daha karmaşık bir tablo karşılıyor. Şimdiye kadar, kripto varlıkları bu faydaların hiçbirini bizlere sunmadı" dedi.


Geçen yılki TerraUSD çöküşü, BitConnect ve FTX dahil kripto sektöründeki birçok felaket, sıradan Amerikalıların bu durumdan nasıl zarar gördüğüne örnekler olarak gösterildi.


Diğer örnekler, Long Island Iced Tea'nin o sırada blok zinciriyle hiçbir alakası olmamasına rağmen bir borsa fiyatı dalgasını kullanmak için adını Long Blockchain olarak değiştirmesi gibi daha kurnaz dolandırıcılıklara dikkat çekti.


Rapor, Signal’in üreticisi Moxie Marlinspike’tan alıntı yaparak merkezi internetin daha basit olduğundan da bahsetti.


Ayrıca, gerçek zamanlı ödeme ağı FedNow gibi yakında çıkacaj sistemlerin "nüfusun savunmasız kesimlerine önemli yararlar sağlayabileceğine” değindi.


Rapor, "Bazıları, FedNow gibi hemen hemen anlık dijital ödeme sistemlerinin dijital parayı dolaştırma ihtiyacını azaltabileceğini ileri sürdü" dedi. 


"Böylece, FedNow başlatıldıktan sonra dolaşımdaki dijital paranın faydaları minimuma inebilir. Aslında, Federal Rezerv başkanı Michelle Bowman Ağustos 2022'de şöyle bir yorumda bulundu: "Beklentim, FedNow'un bazı kişilerin CBDC’ye (Merkez Bankası dijital para pirimi) olan ihtiyaç hakkında ortaya attığı sorunları ele almasıdır.”


Bu endişeleri sıralamasına rağmen, rapor, belirtilen riskleri çözebilecek gelecekteki düzenlemeler veya atılacak kongre adımlarına yönelik önerilerde çok derine inmedi.


Bölümün sonucunda, temeldeki dağıtık defter teknolojisinin hem devlet kurumları hem de özel şirketler için "gelecekte hala verimli kullanımlar bulabileceğini" kabul edildi.


Rapor ayrıca, "bazı kripto varlıklarının burada kalmaya devam edecek gibi göründüğünü" kabul etti, ancak "finansal piyasalar, yatırımcılar ve tüketiciler için tehdit oluşturmaya devam ettiklerini" de belirtti.


Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu'na (SEC) işaret eden rapor, "Kripto varlık alanındaki hareketlerin çoğu, mevcut düzenlemeler tarafından kapsanıyor ve regülatörler, pek çok yeni varlığı kontrol altına almak için yeteneklerini geliştiriyor" dedi. "Kripto varlık alanının diğer bölümleri, çeşitli kurumların koordinasyonunu ve yarattığı risklerin nasıl irdeleneceğine yönelik müzakereler gerektirmektedir."


Daha Fazla Oku

    FedNowcbdcSEC

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Nikhilesh De

Nikhilesh De, CoinDesk'in düzenleyicileri, yasa koyucuları ve kurumları kapsayan küresel politika ve düzenlemelerden sorumlu yönetici editörüdür. BTC'de 50 dolar ve ETH'de 20 dolar'dan fazla varlık sahibi. 2020'de Kriptopara Gazetecileri ve Araştırmacıları Derneği tarafından Yılın Gazetecisi seçildi.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
GT Protocol, Türk Topluluğuna Özel İftar Etkinliğinde Buluştu

8 Nisan 2024 21:32

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk