Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

ABD’deki Merkezi Borsaların Başı Belada mı?

SEC’in Binance ve Coinbase’e dava açması “ya şimdi düzenlemelere gelin ya da asla” mesajı mı?

7 Haziran 2023 10:09

Güncellenme: 7 Haziran 2023 15:11

Daniel Kuhn

Daniel Kuhn, CoinDesk Layer 2 için haber muhabiri ve yardımcı yazarlar editörüdür. Ayrıca The Node haber bülteni için günlük haber özeti ve haftada iki kez köşe yazarlığı yapmaktadır. Gazetecilikten önce, lisans öğrencisi olarak felsefe, lisansüstü okulda İngiliz edebiyatı ve bir NYU profesyonel programında işletme ve ekonomi muhabirliği okudu. Onunla Twitter ve Telegram @danielgkuhn üzerinden bağlantı kurabilir veya onu Urbit'te ~dorrys-lonreb olarak bulabilirsiniz. BTC ve ETH'nin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@DanielGKuhn

ABD Sermaye Piyasaları Kurumu (SEC) Binance ve Coinbase’e ayrı ayrı davalar açarak kripto sektörüne karşı büyük bir taarruz başlattı.


Başkanlığını Gary Gensler’in yaptığı bu düzenleyici kurum dünkü dava dilekçesinde Binance hakkında 13 ayrı suç iddiasında bulundu. Bunlar arasında şirketin ABD ve küresel operasyonlarını anlamlı biçimde ayrıştıramaması, müşteri paralarını riske atması ve “kanundan hesaplı biçimde kaçınmak” gibi suçlamalar da vardı.


Daha da ciddi olarak SEC, Binance’i milyarlarca dolarlık müşteri varlığını CEO’su Changpeng Zhao’nun sahibi olduğu Merit Peak Limited adlı üçüncü parti bir şirkete aktardığı iddiasında bulundu. Bu iddia Sam Bankman-Fried’in FTX’i ile Alameda Research arasındaki ilişkiyi anımsatıyordu.


Kanun çerçevesi içerisinde kalarak faaliyet gösterme konusunda istekliliğiyle bilinen Coinbase’e yönelik suçlamalar da oldukça büyüktü. 


Ancak bu davaların hiçbiri sürpriz değil. CFTC, geçen Mart ayında Binance hakkında bir soruşturma açmıştı ve SEC’in dilekçesinde belirttiği konulardan bazıları bu soruşturmaya dahildi. Ayrıca SEC bu yılın başında Coinbase’e bir uyarı notu göndermişti ve genelde bu tür bir uyarı notu kurumun dava açmaya hazırlandığının sinyali olarak görülür. 


Şimdi soru şu: Acaba Binance ve Coinbase ABD Adalet Bakanlığı tarafından dillendirilen çok daha ciddi kriminal suçlamalarla karşı karşıya kalabilirler mi? ABD Adalet Bakanlığı’nın bir süredir Binance hakkında bir dava açmayı düşündüğü söyleniyordu ve Reuters’a göre bu süreç bölünmüş olabilir. 


SEC içerisinde kurumun sektördeki şirketleri “düzenleme içerisine” çekmesi için onlara yol gösterme anlamında daha fazla şeyler yapması gerektiğini düşünenler de var. SEC’in beş komisyon üyesinden biri olan Hester Pierce, Gensler’in ve SEC’in motivasyonunun yatırımcıları korumak olduğu bilse de yapılanların belirsizliği daha da artırdığını ifade etmişti. 


Pierce, CoinDesk TV’ye verdiği bir röportajda temsil ettiği kurumun kripto sektörü üzerinde bir hakimiyet oluşturmasının yöntemlerinden birinin yaptırım uygulamak olduğunu belirtmişti. ABD’li kurumların “yaptırımlar üzerinden düzenleme” yaptığını söylemek ezberciliğe girse de bu söylemlerin haklı olduğu noktalar da yok değil. 


SEC’in ve CFTC’nin aynı hedefin peşine düştükleri daha önce de görülen bir durum ancak zaten para sıkıntısı çeken bu kurumların mükerrer işlem yapması da kaynak israfı. Ayrıca hangi kurumun yetkili olduğunun bir türlü netleşmemesi de sıkıntılı bir durum ve ülke açısından da itibar kaybettiren bir yaklaşım. 


Aslına bakıldığında SEC’in fonksiyonu şirketlerin uyacağı standartları belirlemektir. Bunlar arasında bildirimler ve şirketlerin paralarını kriminal amaçlar için kullanmamalarına yönelik protokoller de vardır. Kurum, kötü niyetlilerin peşine düşme ve onları avlama gibi bir görev tanımına sahip değil.


Ancak SEC ve CFTC davalar açmak suretiyle hangi şirketlerin istenildiği gibi olmadığını işaret etme fonksiyonu da kazanıyorlar. Sektördeki en büyük iki şirketin peşine düşülmesi, diğer borsaların da risk altında olduğunu gösteriyor. Herhangi bir finansa şirketini biraz kazıyın mutlaka bazı sorunlu noktalar bulursunuz. Özellikle de kripto gibi zorlu bir sektörde…


Düzenleyiciler ne istiyorlar?

Borsaların mevcut faaliyet biçimleriyle ABD’de pek de hoş karşılanmamaları yeni bir risk değil. SEC’in kısa süre önceki aksiyonları da bunun göstergesi.


Gensler, epeyce bir zamandır mevcut finansal kuralların kripto hizmet sağlayıcılar için de geçerli olduğunu ve çok özel durumlar haricinde kripto paraların menkul kıymet gibi göründüğünü belirtiyor. Bu nedenle borsa işletmecilerinin gelip tecil altına girmelerini talep ediyor.


Birçok kripto şirketi SEC ile diyaloğa geçtiklerini ama bu toplantılardan bir sonuç çıkmadığını söylüyor. (Aksi yönde de gelişmeler var.) Ancak SEC’in istediği temel değişim şu: Kripto şirketleri platformları kimin ve nasıl kullandığına dair daha fazla içgörü paylaşmalı.


Diğer bir deyişle finansal piyasalarda görülen bildirim kuralları izleme sistematiği kanun haline getiriliyor ve kripto şirketlerin önüne koyuluyor. Avrupa Birliği’nde kısa süre önce kabul edilen MiCA buna bir örnek. 


Gensler attığı bir tweette, “Coinbase yatırımcıları önemli korumalardan mahrum ediyor. Bunlar içerisinde yolsuzluğu ve manipülasyonu engelleme, düzgün biçimde bildirimde bulunma, çıkar çatışmasını önleme ve düzenli denetimler gibi konular da var” diyordu.  


Kurallar çalışmayabilir

Bu tür raporlama kurallarının kripto dünyasına kültürel açıdan pek uygun olmadığına (zaten bu sektör finansal mahremiyeti ve özgürlüğü çok önemsiyor) ve teknolojik anlamda risk oluşturduğuna veya gerek olmadığına dair birçok argüman söz konusu. Blok zinciri üzerinde yapılan bir bildirim tamamen bir bildirimdir, blok zincirinin doğası gereği işlemlerin tarihçesine kadar her şey açıktır.


Daha da önemlisi, kripto para ağlarının kendi içlerinde tüketiciyi korumaya yönelik sistemler olduğuna dair güçlü argümanlar vardır. Ya da en azından farklı bir “güvence” anlayışı hakimdir.


Kripto için gerçek anlamda önemli olan tüm potansiyel kullanıcılara eşit erişim imkânı sunulurken bu yeni para biçiminin el konulamaz ve işlemlerin geri alınamaz olmasıdır. Açık kayıt defteri tasarımı yetkililerin gerekli durumlarda kötü aktörleri takip etmelerini mümkün kılar.


Blok zincirlerinin tüm bunları yapabiliyor olması düzenlemelerin gerekmediği anlamına da gelmez. Ayrıca şirketlerin ve kurucularının kanunların çerçevesini önceden bilmesi iyi bir şeydir. Ancak kriptonun gerçek anlamda nötr doğası ve teknik özellikleri bazı düzenlemelerle çakışma oluşturabilir.


Bunlar arasında merkeziyetsiz sistemlerde kullanılan bazı token’ların emtia-para olma özelliği ve DeFi borç verme piyasalarındaki programatik devre kesiciler gibi özellikler sayılabilir. Ayrıca akıllı sözleşmeler de önden belirlenmiş kurallara sahiptir.


Ne zaman meydan okunmalı?

Tamamen merkeziyetsiz sistemler için geçerli olanlar Coinbase ve Binance gibi merkezi şirketler için geçerli olmayabilir. Bu davaların sonuçlarını tahmin etmek de kolay değil. Yılar sürebilirler. Ancak iddiaların kapsamına bakıldığında SEC’in kriptonun işleyiş biçimini şekillendirmek niyetinde olduğu görülüyor. Binance zaten dava incesinde bile tarihi düşük seviyelerdeki işlem hacmi nedeniyle likidite azalışına şahit oluyordu. 


Bazılarına göre böylesi düşmanca bir hamle ABD’deki kripto sektörünün dibe vurmasına neden olabilir. Diğer bazı görüşlere göre de tamamen merkeziyetsiz finansın ve merkeziyetsiz borsaların önü açılabilir. İddiaların gerçek olmayabileceğini ve Gensler’in net yanlılığı nedeniyle birtakım şüphelerin var olduğunu da söylemek lazım. Geçmişte SEC’in yaptırımları o kadar da şiddetli olmayabildi. 


Eğer borsalar merkezi yapılar olarak faaliyet göstermenin koruyucu ve verimlilik sağlayıcı etkilerinden faydalanmak istiyorlarsa daha çok fintech veya banka gibi davranmak durumundalar. Yani müşteri tanıma (KYC), açıklamalar ve düzenleyicilerle daha yakın ilişkiler gerekli. Bu nedenle bazıları kripto borsalarının geleceğinin merkeziyetsiz yapılarda değil daha çok FTX2.0 gibi batık ve kurallara her şeyiyle uymaya hazır borsalarda olabileceğini söylüyorlar.


Bakalım Binance ve Coinbase’in V2’leri neye benzeyecek?




Daha Fazla Oku

    BinanceSECCoinbaseDüzenlemeler

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Daniel Kuhn, CoinDesk Layer 2 için haber muhabiri ve yardımcı yazarlar editörüdür. Ayrıca The Node haber bülteni için günlük haber özeti ve haftada iki kez köşe yazarlığı yapmaktadır. Gazetecilikten önce, lisans öğrencisi olarak felsefe, lisansüstü okulda İngiliz edebiyatı ve bir NYU profesyonel programında işletme ve ekonomi muhabirliği okudu. Onunla Twitter ve Telegram @danielgkuhn üzerinden bağlantı kurabilir veya onu Urbit'te ~dorrys-lonreb olarak bulabilirsiniz. BTC ve ETH'nin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@DanielGKuhn

Daniel Kuhn, CoinDesk Layer 2 için haber muhabiri ve yardımcı yazarlar editörüdür. Ayrıca The Node haber bülteni için günlük haber özeti ve haftada iki kez köşe yazarlığı yapmaktadır. Gazetecilikten önce, lisans öğrencisi olarak felsefe, lisansüstü okulda İngiliz edebiyatı ve bir NYU profesyonel programında işletme ve ekonomi muhabirliği okudu. Onunla Twitter ve Telegram @danielgkuhn üzerinden bağlantı kurabilir veya onu Urbit'te ~dorrys-lonreb olarak bulabilirsiniz. BTC ve ETH'nin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@DanielGKuhn

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Tokenize Edilmiş Hazine Bonoları 1 Milyar Dolar Sınırını Aştı

28 Mart 2024 17:26

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk