Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Yamalı Yaptırımlar

OFAC yaptırımlarını genişletirken, İran BTC kullanarak 10 milyon dolarlık ilk ithalatını gerçekleştirdi.

13 Ağustos 2022 08:24

Güncellenme: 13 Ağustos 2022 10:29

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Son zamanların en yoğun haftalarından birisini geride bıraktık. Yakın zamanda likidite krizi nedeniyle yoğun bir gündem yaşamamıza rağmen, geçtiğimiz hafta tek bir konu yerine birçok alandan önemli gelişmelerin olduğu bir dönem oldu. O nedenle, hızlıca gelişmelere geçelim…

 

Elim Sende!


2019 yılında, Hindistan’ın en büyük kriptopara borsası WazirX, Binance tarafından satın alındı. Konuyla ilgili hem CZ hem Binance hem WazirX tarafından çeşitli tweetler atıldı. Ancak geçtiğimiz günlerde, Hindistan’daki otoritenin para aklamayla ilgili bir soruşturma neticesinde WazirX’in bakiyesinin bir kısmını dondurmasıyla satın alımla ilgili bilmediğimiz gerçeklerin ortaya çıkmasına neden oldu.


Binance CEO’su CZ, Hindistan’daki gelişmelerin ardından tweet atarak, WazirX’i satın alma girişimlerinin hiçbir zaman tamamlanmadığını, Binance’nin hiçbir hisseye sahip olmadığını söyleyerek aralarında bağ olmadığını, sadece iki borsa arasında belirli teknik hizmetlerin sağlandığını açıkladı.


Hemen ardından WazirX CEO’su tam tersi bir açıklama yayınlayarak, WazirX’in Amazon üzerindeki sunuculara erişim kodlarının ve borsanın domain isminin Binance’de olduğunu, WazirX’in trade işlemleri için Binance’den lisans aldığını ve crypto-crypto paritelerini Binance’nin yönettiğini açıkladı.

Daha sonrasında, CZ Amazon üzerindeki sunuculara sadece giriş yapabildiklerini, çekirdek kodların kendilerinde olmadığını ve parite yönetimini kendilerinin yapmadıklarını belirterek aslında geri kalan iddiaları kabul etmiş oldu. Bunun üzerine, borsalar arasındaki transferlerin daha hızlı olabilmesi adına kullanılan off-chain yani zincir dışı transferler durduruldu. Anlaşılan o ki Hindistan’da yürütülen soruşturmanın WazirX için pek de olumlu sonuçlanması beklenmiyor ve CZ de bir an önce aralarındaki bağlantıyı inkar etmek istedi.


Ayı Piyasası Stratejileri


DeFi platformları, ayı piyasasından en az hasar almak ve yükselişe iyi hazırlanabilmek için çeşitli adımlar atıyor. Geçtiğimiz hafta, uzun bir süredir boş olan SushiSwap yöneticiliğine Jonathan Howard %53 onay alarak seçildi. Howard’ın seçilme süreci, bonuslarla beraber alacağı ücretin oldukça yüksek olmasından kaynaklandı. Howard, eğer SushiSwap’ı büyütür ve hedeflerine ulaştırırsa, alacağı bonuslarla beraber, maaş için ayrılan havuzun 3’te 1’ine tek başına sahip olacak. Topluluk, maaş düzenlemesinin kendilerine sorulmaması veya adaylardan oluşan bir havuzun oylamaya sunulmaması nedeniyle mevcut durumdan çok memnun olmasa da Howard %53 ile çoğunluğu yakaladı.


Son zamanlardaki hack olaylarının çoğunluğunun, blockchain ağları arasındaki köprülerden kaynaklanması, Aave’nin Fantom marketini durdurmayı tartışmasına neden oldu. Topluluğa sunulan öneride, Fantom’un multichain bir köprüye bağlı olduğu, son zamanlardaki hacklenmeler nedeniyle bu markete artık para yatırılmasının ve borç alınmasının durdurulması teklif edildi. Aave üzerindeki Fantom marketi, 9 milyon USD büyüklüğünde ve Aave hazinesine sadece 30 USD getiri sağladığı belirtilerek, marketin gözden çıkartılabileceği de öneride belirtiliyor. Ancak henüz net bir karar alınmış değil.


DeFi Skandalları ve İflas Başvuruları


Piyasadaki en büyük DeFi platformlarından Curve’nin sitesini taklit eden hacker, DNS adresi üzerinden orjinal siteye gitmek isteyen kullanıcıları kendi sitesine yönlendirmeyi başardı. Sahte siteye cüzdanını bağladıktan sonra işlem izni için onay veren kullanıcıların cüzdanlarındaki bakiyeler sıfırlandı. Hacker, toplamda 570 milyon USD değerinde kripto para çaldı. Curve, farklı bir DNS ile güvenlik açığını çözdüğünü duyurdu.


Elliptic’in yaptığı analize göre 2020 yılından beri RenBridge üzerinden 540 milyon USD para aklandığı ortaya çıktı.



Köprüler üzerinden aklanan paralar ve hack olaylarının artması nedeniyle köprü hizmeti veren altyapılar için piyasanın kendi standartlarını oluşturması söz konusu olabilir.


DeFi dışında, likidite krizi alanında da önemli gelişmeler oldu. Platformda USD bulunduran kullanıcıların paralarını Metropolitan Bank üzerinde saklayan Voyager, bankadaki bakiyeyi kullanıcılara dağıtmak için mahkemeden izin aldı. Bu sayede USD bulunduran kullanıcılar paralarını geri alabilecek.


Singapur merkezli Hodlnaut platformu da piyasadaki likidite yetersizliği nedeniyle faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Platform yetkilileri daha önce inkar etmesine karşın, Hodlnaut’un 150 milyon UST bakiyesinin olduğu öğrenildi. Terra Luna’nın etkilediği şirketlerin oluşturduğu iflas dalgası, azalmış olsa da halen devam ediyor.


Eski adı Bitwala olan Berlin merkezli kripto para borsası Nuri, resmen iflas başvurusu yaptı. Piyasadaki likidite yetersizliğinden kaynaklı olduğu duyurulan iflas, ABD’deki örneklerinden farklı olarak kullanıcıları mağdur etmiyor. Platformda bakiyesi bulunan herkese geri ödeme yapılabilecek.


Kriptopara borsası Hotbit, yukarıdaki örnekler gibi iflas nedeniyle değil ancak yasal bir soruşturma nedeniyle faaliyetlerini durdurdu. Borsanın eski bir çalışanının dahil olduğu bir projenin suça karışmış olma ihtimali, Hotbit yöneticilerinin de soruşturulmasına ve borsanın bakiyesinin dondurulmasına neden oldu. Bakiyeler tekrar serbest bırakılınca, borsanın faaliyetine devam etmesi bekleniyor.


SEC ile olan dava sürecinden beri düşük profilli bir süreç içerisine giren Ripple, Celsius ile ilgilendiğini açıkladı. İflas sürecinde olan Celsius’un satın alınması halinde, platformun içerisinde bulunduğu negatif süreç tamamen tersine dönebilir. Ancak henüz Ripple’nin ilgisinin ne kadar ciddi olduğuyla ilgili herhangi bir detay söz konusu değil. Olası bir anlaşma halinde bu durum aynı zamanda Ripple için yeni bir faaliyet kapısı aralayabilir. Nitekim mevcut XRP tokeni ve servisleri üzerinde SEC baskısı olduğu için şirketin faaliyetleri de kısıtlanmış bulunuyor.


Yamalı Yaptırımlar


ABD, bilindiği üzere Kuzey Kore, İran, Venezüela gibi ülkelere ağır ekonomik yaptırımlar uygulayarak, bu ülkelerin global ticaretle bağlarını minimize etmiş bulunuyor. Mevcut yaptırımların denetlenmesi ve genişletilmesi için çalışan Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), bir mixer uygulaması olan Tornado Cash platformunu yaptırım listesine ekledi. Platformun K.Kore hack grubu Lazarus tarafından kullanılması, bu kararın alınmasında baş etken oldu. İşlemlerin kaynağını gizleyen mixer uygulamaları, akıllı kontratlar üzerinden işlemektedir. Bu kontratları engellemek mümkün olmadığı için OFAC’ın yaptırım kararı daha çok caydırıcılık üzerine kurulu. Yani bir kişinin ya da kuruluşun herhangi bir soruşturma sonucunda Tornado Cash kullandığı ortaya çıkarsa ağır bir ceza ile karşı karşıya kalacak. Dolayısıyla pratikte kullanımı engellenmiyor, ancak ortaya çıktığında karşılaşacak ceza ile caydırıcılık yöntemi kullanılıyor.


Platformun günlük minimum 4-5 milyon USD olan hacmi, son olarak 1.5 milyon USD seviyelerine kadar düştü. ABD merkezli USDC, kararın alınmasının hemen ardından Tornado üzerindeki bakiyesini dondurdu. Ethereum servis sağlayıcıları Infura ve Alchemy de Tornado’ya hizmet sağlamayı kesti. 


OFAC, yaptırımları bu şekilde genişletmeye çalışırken, İran BTC kullanarak ilk ithalatını gerçekleştirdi. 10 milyon USD değerindeki bu ticaret, İran’ın yaptırımları aşmasını sağladı. Bu gelişme, hem BTC’nin rezerv bir para birimi veya emtia olarak tanınmasını sağlaması yönünden hem de İran ile ticaret yapmak isteyen diğer ülkelerin de ticarette BTC kabul etmesini sağlayacağı için önemli bir rol oynuyor. Sonuç olarak, ABD’nin yaptırımları bir taraftan güçlendirilirken, merkeziyetsizlik sayesinde diğer bir taraftan da açık veriyor. 


Markaların NFT İlgisi Büyüyor


Starbucks, telefon üzerindeki uygulaması üzerinden dijital cüzdan sistemini ilk uygulayan dev şirketlerden birisidir. Şirketin bu yenilikçi yaklaşımı, şu anda Starbucks için hem önemli bir gelir kalemi oldu, hem de müşteri aidiyeti açısından yüksek bir kazanım oluşturdu. Starbucks, yine erken bir adım atarak şirketin Web 3.0 vizyonu içerisinde mevcut dijital cüzdan uygulamasıyla entegre bir şekilde NFT çıkartma kararı aldı. NFT’ler hem ödül hem de hatıra amaçlı olarak müşterilerle kurulacak bağın kuvvetlendirilmesi amacı taşıyor.


Bir önceki yazımızda, Tiffany&Co. ile CryptoPunks arasındaki iş birliğinden bahsetmiştik. Bu anlaşma kapsamında piyasaya sürülen NFTiffs koleksiyonu 30 ETH fiyatından 20 dakikada tükendi. Tiffany&Co. 12.5 milyon USD gelir elde ederken, NFT sahipleri ürünleri fiziki ve el yapımı olarak teslim alabilecekler.



Netflix, yeni çıkan Gray Man filmi için Decentraland üzerindeki arazisinde bir etkinlik alanı oluşturarak filmin reklamını ve interaktif bir uygulamasını hayata geçirdi. Metaverse’nin bir reklam alanı olarak kullanılması son derece pozitif ve yenilikçi bir yaklaşım olarak nitelendirilebilir.


Dünyaca ünlü müzik grubu Muse, yeni çıkartacağı Will of the People albümünü NFT olarak piyasaya sürme kararı aldı. NFT’lerin dijital olarak telif hakkı güvenliği ve kullanım popülerliğini geniş kitlelere yayabilmesi için bu albümün son derece önemli olduğu söylenebilir.


Son 1 Adım

 

Ethereum ağında proof-of-work (PoW) altyapısıyla çalışan son testnet Goerli de proof-of-stake (PoS) altyapısına başarıyla transfer edildi. Tahmini olarak ana Ethereum ağının önümüzdeki 15 ila 20 Eylül tarihleri arasında resmen PoS ağına taşınarak en büyük adımın atılması planlanıyor.


Boğaya Hazırlık


Yükseliş piyasasının temelleri, her zaman ayı piyasasında atılır. Daha önce Coinbase ile işbirliğine gittiklerini açıklayan dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock, ilk ürününü hızlıca faaliyete geçirdi. Bitcoin endeksli ürün, 10 trilyon USD yöneten BlackRock’un da piyasaya girdiğini resmen göstermiş oldu. Bu tür yatırım kanallarının çeşitlenmesi, piyasanın yükseliş dönemi için son derece önemli bir rol oynamaktadır.


Yoğun bir gündemin önemli maddeleri bu şekildeydi. Haftaya tekrar görüşmek üzere…



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Michael Saylor'ın Microstrategy'si 18,3 Bin Bitcoin Daha Satın Aldı

13 Eylül 2024 18:16

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk