Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Şirketler

Haftaya Bakış: Hack Yağmuru

Hackerların aynı anda Nomad’a saldırması kripto tarihinde büyük bir yer edindi.

6 Ağustos 2022 09:31

Güncellenme: 6 Ağustos 2022 09:45

Geçtiğimiz hafta likidasyon krizi gündemdeki yerini kaybederken, özellikle Nomad ve Slope hackleriyle çeşitli NFT gelişmeleri gündemi domine etti. Kullanıcıların para kaybettiği bu dönemde, önemli pozitif gelişmeleri de gözden kaçırmamak gerekiyor. Artılarıyla, eksileriyle yine dolu dolu geçirdiğimiz haftada neler olduğuna, gelin kısa kısa birlikte bakalım

 


Hayat Öpücüğü

 

Eski Meta çalışanlarından Mo Shaikh ve Avery Ching’in kurduğu Aptos Labs, Meta’nın regülatör baskılarından dolayı resmen durdurduğu Diem projesini hayata geçirmek için harekete geçti. Meta’nın çalışmaları sonucunda oldukça gelişmiş bir altyapının ellerinde olduğu vaadiyle yatırım toplayan Aptos Labs, sektörün en önde gelen şirketleri, FTX, Multicoin Capital, Circle Ventures, Jump Crypto, Andreessen Horowitz’den bu yıl toplamda 350 milyon USD yatırım almayı başardı.

 

Bir diğer hayat öpücüğü, biraz ürkütücü bir gelişmeye, Ethereum forkuna dayanıyor. Hızlıca geriye gidersek, Ethereum ağının ilk yıllarında hacklenmesiyle birlikte, ağ fork edilmiş ve şu anda kullandığımız Ethereum ağına geçiş sağlanmıştı. Eski ağ ise Ethereum Classic ismiyle halen faaliyetine devam ediyor. Günümüzde ise bilindiği gibi Merge geliştirmesi yani Ethereum’un PoS altyapısına geçişi için artık gün sayılıyor. Ancak herkes Merge geliştirmesine taraf değil, karşıt olanlar da mevcut. Karşıt olanların çoğunluğu, genellikle Ethereum kazmak için madencilik cihazı almış olan kişi veya kuruluşlardan oluşuyor. Yeni sistemde madencilik cihazlarına ihtiyaç olmayacağı için bu durumun da önemli bir maliyet kalemi yarattığı söylenebilir. Bunun dışında, tamamen teknik nedenlerden ötürü PoS sistemine güvenmeyenler de mevcut. 

 

Tanınmış bir Ethereum madencisi olan Chandler Guo, Ethereum ağını fork ederek Merge güncellemesi hiç gelmemiş gibi PoW sistemi üzerinden yani şu anki mevcut ağ üzerinden faaliyete devam etme kararı aldığını duyurdu. Ağın fork edilmesi halinde şu anki mevcut ağın bir kopyası, işlemleri onaylamaya devam edecek. Hangi ağda daha çok onaylayıcının(madencinin) olduğu ise asıl Ethereum ağının hangisi olduğunu belirleyecek. Şu anda PoS ağı açık ara farkla önde olmasına karşın, Ethereum Classic benzeri bir iki başlılığın Merge sonrasında tekrar etmesi bekleniyor. C. Guo’nun oluşturacağı ağın ismi, şu anda ETHPOW olarak belirlendi. Justin Sun ve onun sahibi olduğu Poloniex, ETHPOW’u destekleyeceğini duyurdu. 

 

Alternatif Yollar Aranıyor

 

Likidite krizine son katılan şirketlerden olan Vauld’un Singapur Mahkemeleri’ne yaptığı moratoryum başvurusu olumlu sonuçlandı ve şirket 3 aylık bir ek süre kazanarak borç ödemelerini erteledi. 3 aylık sürede, alacaklılar Vauld’a karşı herhangi bir yasal işlem başlatamayacaklar. Şirketin yatırım arama süreçleri ve Nexo tarafından satın alınmasıyla ilgili görüşmeleri devam ediyor.

 

Krizin yan aktörlerinden Babel Finance, 2 milyar USD değerleme üzerinden 80 milyon USD yatırım almış olsa da şirketin krizden çıkması için yeterli olmadı. Bu nedenle alternatif bir plan olarak şirketin en büyük alacaklısına borcu geri ödemek yerine şirketten pay verilmesi üzerinde duruluyor. Bu alacaklıya ödenmesi gereken miktar 150 milyon USD büyüklüğünde…

 

Hack Yağmuru

 

Ağustos başlar başlamaz hack olaylarını da beraberinde getirdi. Blockchain ağları arasındaki çapraz transferleri sağlamak amacıyla köprü hizmeti sunan Nomad’ın hacklenmesi ise kriptopara tarihindeki en büyük hack olayları arasında yerini aldı. Üzerinde 190 milyon USD tutan akıllı kontrat, Nomad geliştiricisinin yaptığı bir kod hatasının fark edilmesi üzerine kısa süre içerisinde sıfırlandı. Bu hack saldırısını diğerlerinden farklı kılan ise saldırının tek bir hacker veya tek bir grup tarafından yapılmaması, açığı farkeden birçok hackerın aynı anda saldırmasıydı. Bu sayede, çalınan bakiyenin takibi daha zor bir hale geldi. Twitter profili üzerinden cüzdan adresi göndererek çalınan bakiyeyi geri talep eden Nomad, bazı hackerlardan parasını geri almayı başardı. Şu ana kadar 9 milyon USD iade edildi. Nomad, saldırıyla ilgili yasal süreci başlattı.



Çalınan miktar, Nomad’daki gibi büyük olmasa da birçok Solana kullanıcısının cüzdanlarının boşaltılması ve atağın nereden yapıldığının bir süre bulunamaması kısa sürede panik havası oluşturdu. Çünkü atağın doğrudan Solana ağındaki bir açıktan kaynaklanması halinde ağın mevcut güvenlik seviyesinin yeterli olmadığı görülecek ve tüm Solana ekosisteminin tehlikeye girme ihtimali doğacaktı. Ancak sonradan ortaya çıktı ki Solana ağında faaliyet gösteren Slope cüzdanının, kullanıcıların özel anahtarlarının bulunduğu datalarla ilgili eksik güvenlik önlemi alması, saldırının yapılması için uygun zemini hazırlayan ana unsurdu… Bu hata nedeniyle hem Slope hem Phantom cüzdanları etkilendi ve 8 bin cüzdan sahibinden toplamda 6 milyon USD değerinde SOL ve USDC çalındı.

 

Ek olarak, kriptopara borsası ZB.com, 5 milyon USD değerinde varlığın cüzdanlarından transfer edildiğini tespit etmesinin ardından platforma para yatırma ve çekme işlemlerini durdurdu. 

 

Yukarıdaki hack olayları arasından en ciddi olan Nomad’ın köprüsüne yapılan saldırıydı. Tarihe geçen saldırılar arasında Ronin ağı da yine benzer bir köprü saldırına sahne olmuştu. Köprüler üzerindeki varlıkların tek bir akıllı kontrata bağlı olması veya köprü üzerindeki varlık için merkezi bir saklama hizmeti alınması, hackerların özellikle köprülerdeki açıkları kollamasına zemin hazırlıyor. Chainanalysis’in yayınladığı raporda, 2022 yılında şu ana kadar 13 adet hack işleminden çalınan miktarın %69’unun köprülerdeki açıklardan kaynaklandığı belirtiliyor. 



Dolayısıyla, ağlar arasındaki iletişimi sağlamak üzere sunulan çözümlerden olan köprü temasının halen oldukça deneysel olduğu ve problemin henüz çözülemediği görülmektedir.

 

NFT Piyasası Hareketlendi

 

Meta, Instagram üzerinden NFT entegrasyonu için oldukça ciddi adımlar atmaya devam ediyor. Yakın bir süre içerisinde NFT’lerin Instagram’da sık sık karşımıza çıkması son derece olası bir hale geldi. Yapılan son açıklamalara göre NFT entegrasyonlu Instagram’ın 100 ülkede daha faaliyete geçmesine karar verildi. Entegrasyonun mümkün olması için kullanıcıların hesaplarına kriptopara cüzdanlarını bağlamaları gerekecek. Şu anda Metamask, Trust Wallet, Rainbow, Coinbase Wallet ve Dapper Wallet uygulamaları destekleniyor. Desteklenen ağlar arasında ise Ethereum, Polygon ve Flow yer alıyor.

 

Meta’nın NFT için halka açık blockchain ağlarını kullanıyor olması son derece olumlu bir gelişmedir. Çünkü Meta gibi devasa bir şirketin sahip olduğu geniş kullanıcı ağı sayesinde piyasanın dengesini değiştirme ve merkezi bir akımı başlatma ihtimali yüksek görüldüğü için piyasaya tehdit oluşturup oluşturmayacağı merak ediliyordu. Şu anda enteger olunan cüzdanlar ve ağlar ise Meta’nın politikasının piyasa lehine ilerlediğini göstermektedir.

 

Yuga Labs, Dapper Labs’dan satın aldığı CryptoPunks ve Meebits üzerinde iki önemli gelişmeye imza attı. Bunlardan ilki, CryptoPunks ile dünyaca ünlü Tiffany&Co. Markası arasında gerçekleşen işbirliğidir. Tiffany&Co. Yayınlayacağı ayrı bir koleksiyon üzerinden CryptoPunks sahiplerine özel mint hakkı tanımlayacak. Mint edilen NFT’lerden çıkan ürünler, Tiffany&Co. Üzerinden fiziki bir şekilde teslim alınabilecek. Ayrıca ürünü temsilen bir NFT’de kullancıya verilecek. Tiffany&Co.’nun çıkaracağı koleksiyonun taban fiyatı 30 ETH olarak açıklandı. Bunun üzerine CryptoPunks koleksiyonunun işlem hacmi %248 oranında arttı.

 

İkinci önemli gelişme ise Meebits koleksiyonuna ikinci satışlar için %5 üretici komisyonu eklenmesi oldu. Yani kullanıcıların kendi aralarında yaptığı her bir alım-satımdan %5 oranında bir komisyon Yuga Labs’a ödenecek. Bu hamle sonrasında Yuga Labs’ın NFT piyasasındaki düşük likiditeden etkilendiği ve ek gelir yaratmayı hedeflediği konuşulurken, potansiyel gelirin 700 milyon USD seviyesine ulaşabileceği konuşuluyor.

 

Geçtiğimiz haftanın major gelişmeleri bu şekildeydi. Tekrar görüşmek üzere…

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
JPMorgan: Kripto Piyasası Yakın Vadeli Majör Katalizörlerden Yoksun

7 Eylül 2024 00:20

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk