Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Son Bir Şans

Tarihi olaylara kapı aralayacak gelişmelerin temelinin atıldığı bir haftayı geride bıraktık diyebiliriz. Bu sayıdaki gündemlerin sonuçlarını, ileriki tarihlerde de bol bol konuşuyor olacağız.

25 Mart 2024 11:16

Güncellenme: 25 Mart 2024 11:26

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

100 yıldan uzun bir hapis cezasına çarptırılan SBF’nin avukatları cezanın birkaç yıllık daha makul bir seviyeye çekilmesi için mahkemeye talepte bulundular. Gerekçe olarak, mevcut FTX yönetiminin kullanıcılara tam ödeme yapması gösterildi. Tam geri ödeme yapılabiliyorsa, demek ki SBF iddia edildiği gibi kullanıcılara herhangi bir zarar vermedi, ortada sadece kötü yönetilen bir süreç var denildi.


FTX’in şu anki CEO’su John J. Ray III mahkemeye ifade vererek bu argümanı yalanladı. Göreve geldiğinde kullanıcıların oluşturduğu yaklaşık 100k BTC çekim talebine karşılık kasada sadece 105 BTC bulunduğunu söyleyen John, ayrıca tüm ödemenin ancak kendi ekibinin detaylı çalışması sayesinde ve kripto paraların yükselmesiyle mümkün olduğunu belirtti. 


Bunun dışında, politikacı ve ünlülere harcanan yüz milyonlarca dolarlık hediye ve mücevher gibi harcamaların geri alınamadığı ve kullanıcıların paralarının bu şekilde yok olduğunu söyledi. Belki de en önemli açıklaması, SBF nedeniyle hiçbir FTX kullanıcısının eski finansal konumuna kavuşamayacağı oldu. Çünkü geri ödeme, FTX’in iflas ettiği tarihteki kripto para fiyatları baz alınarak yapılacak. Dolayısıyla kullanıcılar tam geri ödeme almalarına rağmen aslında zarar etmiş oluyorlar.


Kısacası, SBF için son şanslar zorlanıyor diyebiliriz. 


Bir İyi Bir Kötü Haber 

SEC için bu hafta iki önemli haberle kapandı ki kötü olan haber oldukça kritik denebilir.


Genesis’in Earn ürünü üzerinden açılan davada taraflar 23 milyon dolarlık ödeme karşılığında anlaştılar. SEC için iyi haber buydu. 


Kötü haber ise Debtbox davasında yapılan skandal hatanın geri dönüşü oldu. Açtıkları davada kendi argümanlarını kanıtlayacak kanıt sunamayarak amatörce bir hata yaptıkları için özür dileyerek davanın yargılanmadan kapatılması talep edilmişti. Hakim ise bu talebi kabul etmeyerek resmi bir karar açıkladı. Hakim, SEC’in yetkisini kripto para şirketine karşı bile isteye kötüye kullandığına karar vererek davayı düşürdü. Bu karar sayesinde SEC aynı suçlamayı Debtbox için bir daha gündeme getiremeyecek.


Kararın daha önemli etkisi ise SEC’in yetkisinin ötesine geçtiği ve yetkisini kötüye kullandığı argümanının ilk kez resmi kayıtlara bu şekilde geçmesidir. Çünkü SEC’in kripto para şirketlerine açtığı davalarda bu argüman sıklıkla kullanıldığı için argümanın gücü artmış ve referans noktası oluşmuş oldu.


Mülk Düzenlemesi 

İngiltere, kripto paraların mevcut ‘mülk’ yasalarına uyumlu olduğuna karar verdi. Yeni bir yasa önerisi bu konuda düzenleme yapılmasını öneriyordu, ancak incelemeler sonucunda mevcut düzenlemelerin yeterince esnek olduğuna karar verildi. Bu iyi haber çünkü yeni baştan bir düzenleme için çalışmaların yapılmasıyla uğraşılmayacak.


İngiltere, AB’in MiCA altyapısının hayata geçmesiyle birlikte geri kalmak istemiyor. O nedenle bir an önce kripto paralarla ilgili düzenlemeleri yürürlüğe koymak istiyor ki zaten Brexit nedeniyle negatif etkilenen birçok sektöre yenileri eklenmesin.


Düzenlemeler sonrasında İngiltere’nin de kripto paralara karşı tutumunu gevşetmesi oldukça muhtemeldir. İngiltere, geçen sene sadece 4 yeni kripto para şirketine faaliyet izni verdi. Ülkede ciddi bir engelleme olduğu söylenebilir. Bu engellemenin kalkması, boğa piyasası için beklentileri yükselten Çin, Hong Kong ve ABD’nin ETF piyasası gibi dinamiklere bir yenisinin eklenmesi anlamına geliyor.


Madencilere Vergi? 

ABD’de 2025 bütçesi konuşulurken, geçen sene gündeme gelen bitcoin madencilerinden %30 vergi alınması konusu, tekrar konuşulur oldu. Henüz resmi kaynaklardan gelen herhangi bir açıklama olmadığı için tamamen dedikodu denebilir. Ancak geçen sene bu konu ciddi bir mesele haline gelmişti. O nedenle tedirginlik yaratması hayli normal.


DAME adlı vergi, elektrik tüketimine oranla 3 yıl sonunda madencilere %30’luk bir verginin getirilmesini kapsıyordu. Böyle bir düzenlemenin hayata geçmesi, madencilerin Çin’den yaptıkları göçün bir benzerinin tekrarlanmasıyla sonuçlanabilir. 

 

SEC’in Parmağı Olabilir mi? 

Ethereum Foundation, resmi bir soruşturma altında olduğunu açıkladı. Gizlilik nedeniyle ek bir bilgi henüz bulunmuyor. Hangi ülke veya otoritenin ne amaçla sorgulama başlattığı bilinmediği gibi olayın ne kadar ciddi olduğunu da bilmiyoruz.


Ethereum Foundation İsviçre merkezli faaliyet gösteriyor ve SEC’in ETH ETF ile ilgili edinmek istediği ek bilgiler nedeniyle soruşturmanın açılmış olması hayli muhtemel. Daha önce de SEC’in başka ülkelerdeki benzer otoritelerle koordineli çalıştığı ve birbirlerine yardım ettiklerine tanık olmuştuk. Konunun gizli kalması için başka bir ülkedeki otoriteden benzer şekilde yardım istenmiş olabilir. Ancak resmi bir açıklama gelene kadar bunların hepsi birer tahminden öteye geçemiyor.


BUIDL 

Her ürünün tokenleşeceği ve tokenizasyonun yeni trend olacağı öngörüsünü geçtiğimiz yıl yatırımcılarıyla paylaşan BlackRock CEO Larry Fink, ETF onayı sonrasında en çok BTC bulunduran şirket unvanını aldıktan sonra, tokenizasyon konusunda da ciddi bir hamle yaptı.


Ethereum ağı üzerinde BUIDL isimli bir token çıkartan BlackRock, kendisine ait BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund isimli fonu tokenize etmiş oldu. Fonun baş harfleriyle tokenin isminin uyumlu hale getirildiği görülüyor. BUIDL aynı zamanda kripto para camiasında bir şeyler inşa etmek, çalışmak anlamlarına geldiği için BlackRock’ın sektöre sempatik bir giriş yaptığı söylenebilir.


Immutable Proje Üstüne Proje Açıklıyor 

Birkaç yıldır geliştirilen web3 oyun projeleri, yavaş yavaş olgunlaşmaya ve geniş kullanıcı kitlesine ulaşma planlarını hayata geçirmeye başladı. Bunlardan birisi Immutable oldu. Daha önce Passport entegrasyonuyla birlikte oyunlardaki komisyon ücretlerini kendilerinin karşılayacaklarını duyurmuşlardı.


Geçtiğimiz hafta ise 2 yeni duyuru yapıldı. Bunlardan birisi Immutable, Polygon Labs ve King River Capital ortaklığında kurulan 100 milyon dolarlık yatırım fonu oldu. Fon, web3 oyunları için harcanacak.


İkinci duyuru ise Immutable-OKX işbirliğini içeriyor. OKX, Immutable zkevm ağını destekleyen bir oyun launchpad’i kuracak. Immutable ise Passport cüzdan altyapısına OKX’in cüzdanını entegre ederken, kendi platformuna OKX NFT marketi senkronize edecek. Böylelikle iki marka NFT ve oyun alanında kapsamlı bir işbirliğine varmış oldular.


Kısa Kısa 

  • Bu yılın sonuna doğru hayata geçmesi beklenen Pectra güncellemesiyle max. stake miktarının 32 ETH’den 2048 ETH’e çıkartılması kararlaştırıldı. Bu limit nedeniyle on binlerce ayrı validatör yönetmek zorunda kalan aracı platformların işlevinin efektif hale getirilmesi planlanıyor.

  • Worldcoin vakfı, göz taramasının yapıldığı Orb altyapısının çekirdek kodlarının açık kaynak şeklinde paylaşılacağını açıkladı. Gizlilik nedeniyle çok tepki çektiği için platformun bu şekilde bir şeffaflığa gittiği düşünülüyor. Ayrıca, artık Orb ile elde edilen veriler tamamen kullanıcının cihazında depolanarak tüm yetki kullanıcıya verilecek.

  • Do Kwon’un iadesine yapılan itiraz bu sefer reddedildi. İtiraz döngüsü sonunda kırıldı diyebiliriz. Kwon, kesin olarak Güney Kore’ye iade edilecek.

  • Güvenlik nedeniyle ilk oylamada kabul edilmeyen UNI token sahiplerine gelirden pay dağıtılması önerisiyle ilgili yeni bir çalışmanın yapıldığı, denetimden geçtiği, nisan ortasına doğru yeni bir oylamanın planlandığı açıklandı.

  • Yeni faaliyete geçen Blast L2 ağındaki oyun projesi Super Sushi Samurai, beyaz şapkalı bir hacker tarafından hacklendi. Hack sonrasında tokenin değeri neredeyse sıfıra yaklaşırken, hacker’ın beyaz şapkalı olması herkesi rahatlattı. Çalınan bakiye %5 komisyon karşılığında platforma geri iade edildi. Beyaz şapkalı hackerlar, bir açık gördüklerinde diğer hackerların zarar vermemesi için platformu kendileri hackleyerek varlıkları kendi bünyelerinde koruma altına alabiliyorlar. Karşılığında ise platformdan komisyon alıyorlar.



Daha Fazla Oku

    Haftaya BakışSECSam Bankman Friedblackrockbtc

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitcoin Boğa Koşusunu Yeniden Canlandırmanın Anahtarı ABD Hazinesi'nin Geri Ödeme Duyurusunda

26 Nisan 2024 14:57

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk