Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Regülasyon Sayesinde ve Regülasyona Rağmen

Sakin başlayan hafta, hem FTX davasındaki, hem de ülke ve banka bazındaki gelişmelerle yine dolu dolu geçti.

22 Temmuz 2023 16:16

Güncellenme: 22 Temmuz 2023 19:05

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

FTX’de Sular Durulmuyor

Mevcut FTX yönetimi, SBF dahil olmak üzere kurucu ve yönetici ekibini dava ederek 1 milyar dolarlık geri ödeme talep etti. Bu paranın iflas öncesinde kişisel harcama gibi gereksiz harcamalar için kullanıldığı ve kötü niyetle yönetildiği iddia edildi. 


Ayrıca, SBF’nin babasının FTX’deki hesabına gönderdiği milyonlarca dolar üzerinden, SBF’nin şu an kendi savunması için harcadığı paranın da müşterilerin parası olduğu iddia edildi. SBF’ye nefes aldırmıyorlar desek abartmış olmayız. Nitekim hiçbirimizin buna üzüldüğünü sanmıyorum.


FTX’den çıkarı olan başkaları da var. Terra-Luna şirketinin avukatları, SEC’in kendilerine açtığı davada yapacakları savunma için FTX’den belirli işlem geçmişi ve hesap bilgilerini talep ettiler. Kendi stabilcoin'lerine yapılan saldırıların FTX merkezli olduğunu, o yüzden de bu bilgiler verilirse cüzdan takibinin çok daha kapsamlı şekilde sürdürülebileceği söylendi. Onaylanırsa eğer Terra-Luna çöküşüne dair enteresan bilgiler elde edebiliriz.


Ucu Kriptoya Dokunur Mu?

ABD gizli servisi, Japonya’nın en büyük bankası MUFG’de bulunan Deltec Bankası’na ait hesaplarını dondurdu. Toplamda 58 milyon dolar civarında paranın dolandırıcılık ve para aklama şüphesi taşıdığı söylendi. 


Bu gelişmenin ucu kriptoya dokunabilir. Çünkü Deltec, daha önce Tether’in rezervlerini tuttuğu bir bankaydı. Belki halen kullanıyor olabilir, bilmiyoruz. Ancak kripto dostu bir banka olduğu kesin. Bunun dışında MUFG de daha bir önceki sayıda belirttiğim gibi tahvil tokenizasyonu gibi yeni bir projeye başlayarak kriptoya adım atmış oldu. ABD’nin kripto karşıtı politikası ve iki bankanın kripto ilişkileri bu anlamda soru işaretleri doğuruyor.


Kennedy Jr.

İddialı olmasa da başkanlık yarışında, çoğunlukla babasından dolayı, sesini sık sık duyduğumuz Kennedy Jr., son açıklamalarında kripto severlere göz kırptı. Başkan olduğunda doları desteklemek için BTC’nin de kullanılacağını ve BTC-USD dönüşümünden gelir vergisi alınmayacağını açıkladı. Bu vaatler, ciddiye alıp üzerine uzun uzun düşünülecek vaatler değil. Ancak kriptonun politik alanda her sene güçlenen bir araç haline geldiğini görüyoruz. Kennedy’nin açıklamalarını da bu durumu destekleyici bir unsur olarak görmemiz lazım. Kripto ne kadar konuşulursa, o kadar iyi. Reklamın kötüsü olmaz.


Regülasyon Sayesinde ve Regülasyona Rağmen

Regülasyon yapan ve yapmayan ülkelerdeki kripto gelişmelerinin nasıl birbirinden ayrıldığına değinmek istiyorum bu başlıkta.


SEC, toplamda 503 milyon dolarlık ek bir bütçe istedi. Kabul edilirse toplam bütçe 5.1 milyar dolara yükselmiş olacak. Geçen sene 750 soruşturmadan 6,4 milyar dolar ceza geliri elde eden SEC, bütçesini yükselttikçe daha çok ceza kesmek zorunda kalıyor. Çünkü şirket yönetir gibi, bütçesinden fazla bir getiri sağlaması lazım. O yüzden Gensler başta olduğu sürece kriptoya daha agresif bir yaklaşımın olması mümkün. Aynı şekilde, eğer kripto şirketleri davaları kazanırsa, Gensler SEC’i zarar eder hale getirebilir ki bu da onu koltuğundan eder.


ABD’deki regülasyonsuzluk nedeniyle Nasdaq, kriptopara saklama hizmeti vermek için yaptığı başvuruyu geri çekti. Sebep olarak regülasyonun belirsiz olması ve piyasadaki durum gösterildi.


ABD’de ne kadar belirsizlik varsa, MiCA sağ olsun Avrupa tarafında da bir o kadar kesinlik oluştu. Bunun meyvelerini şimdiden toplamaya başladık. Öncelikle Gnosis, Visa ile iş birliği yaparak, kripto cüzdandaki tokenleri Euro olarak harcanabilmesini sağlayan bir kart çıkarttı. Bu tür kartlar yeni değil. Hatta çıkartmayan borsa neredeyse yok. Ancak güzel olan kısım, Gnosis’in bir borsa olmaması ve Dolar yerine Euro olarak bunu yapabiliyor olması. Çünkü artık MiCA sayesinde ne yapılırsa suç olur, ne yapılmazsa olmaz sorularının cevaplarını biliyoruz. O yüzden önemli bir yapı taşı.


Fransız bankası Societe Generale, kriptoya ilgisi en yüksek bankalar sıralansa kesinlikle ilk 3’e girer. Bankanın tokenizasyon konusundaki sayısız denemeleri ve Ethereum ağını doğrudan kullanması oldukça dikkat çekmişti. Geçtiğimiz hafta da bankaya bağlı kripto para departmanı daha önce aldığı saklama hizmeti lisansına ek olarak, kriptopara alım-satım ve transfer lisansı da aldı. Yani bildiğimiz borsa fonksiyonlarını yerine getirebilecek. Fransa’da bankalar aracılığıyla süreç oldukça hızlı ve güvenli şekilde işliyor.


İngiltere’den regülasyon konusunda karışık sinyaller gelmeye devam ediyor. Bu sinyaller, mevcut Başbakan Sunak’dan önce de böyleydi, halen böyle. İngiltere’den hem ılımlı ve negatif yaklaşımlar görüyoruz. Avam Kamarası, kriptoparaların bir öz değeri olmadığı ve ‘kumar’ sınıfına alınarak regüle edilmesi gerektiğini söyleyip, hükümete tavsiyede bulunmuşlardı. Hazine Bakanı, bu kararı kabul etmedi. Böyle bir durumda paranın off-shore hesaplara kaçacağını ve inovasyonu engellemiş olacaklarını söyledi. Bakanın bu kararı, hükümetin kriptoya daha ılımlı yaklaştığını gösteriyor. 


ABD ve Avrupa dışında, Kuveyt’ten maalesef kötü haber geldi. Kuveyt, tüm kripto para işlemlerini, yatırımlarını ve madenciliğini yasaklama kararı aldı.


DeFi

Solana, Ethereum dili Solidity’e aşina olan geliştiricilerin, aynı zamanda Solana üzerinde de geliştirmelerine devam edebilmeleri için aracı bir platform duyurdu. Solang, adı verilen altyapı sayesinde iki ağ arasındaki dil farkından kaynaklanan problemler minimize edilmeye çalışılıyor. 


Uniswap, platformun çeşitli versiyonlarını inceleyerek en iyi fiyatı bulmak için tasarlanmış olan UniswapX platformunu tanıttı. Bu tür aggregator altyapıları zaten piyasadaki çeşitli havuzları incelemek için bulunuyordu. Uniswap kendisine özel bir altyapı oluşturmuş.


Telegram üzerindeki botlarla yapılan kriptopara işlemleri oldukça popülerleşti. En bilinen bota ait Unibot token'ı, 73 milyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. En yakın rakibinin değeri 5.7 milyon dolar. Unibot üzerinden yapılan alım-satım ve transfer işlemleri ne kadar kullanımı kolaylaştırsa da cüzdana erişim izni verildiği için private key’in çalınma riskinin arttığına dair endişeler dile getiriliyor. Güvenlik kısmına dair benim bir yorum yapmam doğru olmaz ama piyasada yeni bir deneysel alanın açıldığı kesinlikle söylenebilir.


Dijital Yuan ve USDC

Çin MB Başkanı, şu ana kadar Dijital Yuan ile yapılan işlemlerin 249 milyar doları aştığını belirtti. Ayrıca, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte doğrudan merkez bankası eliyle bir kampanya başlatıldı. Kampanyayla hem yabancıların hem vatandaşların CBDC kullanması teşvik ediliyor.


Kripto para-banka ilişkileri için bir dönüm noktası niteliğinde gelişme daha oldu. Paradigm’a ait Utopia Labs, dünyanın her yerinden istenilen ABD bankasına USDC gönderilmesini sağlayan bir altyapı tanıttı. Sadece iş yerlerine özel olarak sunulan bu servisle, cüzdanınızdaki USDC’yi istediğiniz bir hesaba transfer emri verebiliyorsunuz. 3 iş günü içerisinde bu para USD olarak o hesaba geçiyor. Yani Utopia, süreci kısaltan bir ürün çıkartmıyor aslında ama süreci otomatikleştiren bir sistem yaratmış oluyor. Borsalarla uğraşmadan doğrudan cüzdandan işlemler yapılabiliyor.


Ulusal Müzeden Yeşil Işık

İspanya’daki Thyssen ulusal müzesi, Olyverse ile iş birliği yaparak Van Gogh eserlerinin NFT olarak piyasaya sürülmesi konusunda anlaşmaya vardı. NFT’ler doğrudan müze tarafından lisanslanacak. Bir ulusal müzenin böyle bir girişimde bulunmasına özellikle dikkat çekildi.




Daha Fazla Oku

    Haftaya Bakışdefidüzenleyicilerkripto

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Son 24 Saatte Yüzde 5 Arttı

26 Temmuz 2024 17:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk