Yazarlar
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Yarılanma demişken ilk başlığı Bitcoin madencilerine ayırmak istedim.
Bitcoin madencilerinin yüksek elektrik tüketimi yıllardan beri sorgulanan ve tepki çeken bir durum olmuştu. Zaman içerisinde yenilenebilir enerjinin payı ciddi oranda artmış olmasına rağmen henüz tatmin edici bir seviyeye gelmedi. Günümüzde, savaşlar ve enflasyonun getirdiği problemlere paralel olarak enerji piyasasında yaşanan dalgalanma, Bitcoin madencilerinin tükettiği enerjiye daha çok dikkat çekilmesiyle sonuçlandı.
Norveç, uzun yıllardır kripto para madenciliğinde adı duyulan bir ülke. İlk sıralarda yer almasa da ülkenin yenilenebilir enerji altyapısının gelişmiş olması, Norveç’i cazip ülkeler arasına sokuyordu. Norveç’te çıkacak yeni bir yasayla veri merkezlerinin regüle edilmesi planlanıyor ki bu merkezlerin içerisine madencilik faaliyetleri de dahil. Regülasyon sonrasında madencilerin engellenmek istediği sıkça konuşuldu. Doğrudan bir yasaklama olmasa da Norveç’te iş yapmanın mantıksız olacağı bir yapının getirilmesi mümkün.
İskandinav ülkelerinin yenilenebilir enerjiden ürettiği elektriğin madenciler tarafından tüketilmesi nedeniyle özellikle ağır sanayinin elektrik talebinin zaman zaman karşılanamadığı veya yüksek maliyetlere maruz kaldığı endişeleri daha önce de dile getirilmiş ve madenciler eleştirilmişti.
Bir önceki sayıda, Hong Kong’un ETF onaylarını vermesinin an meselesi olduğundan bahsetmiştim. Beklenildiği üzere ETF onayları verildi. ABD’den farklı olarak BTC’nin yanında ETH ETF onayları da verildi. Ancak bu ürünler henüz işleme açılmadılar. Sadece bu ürünlerin uygun olduğuna dair onay verilmiş oldu. Çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz yakın bir zamanda işleme açılması planlanıyor.
Ether ETF’in onaylanması, eğer SEC ETH ETF için ret kararı verirse son derece önemli olacak. Çünkü bu durumda ETH ETF talebi için sermayenin Hong Kong’a doğru kayma ihtimali doğabilir. Nasıl ki Çinli şirketler kendi ülkelerinde yasak olmasına rağmen Hong Kong üzerinden dolaylı yollarla kripto para girişimlerinde bulunuyorsa, ABD’li şirketlerin de Hong Kong’u bu amaçla kullanmak istemesi mümkün olabilir. Dolayısıyla Hong Kong’un verdiği onay, SEC için de bir endişe kaynağı olabilir.
Marketing konusunda her zaman en başarılı projeler arasında gösterilen Polygon, zero-knowledge tabanlı çalışan blok zincirlerin tek bir arayüz üzerinde toplu şekilde çalışabilmesini sağlayan Agglayer projesi üzerinden yeni girişimleri çekmeye devam ediyor.
Son olarak OKX kripto para borsası, kendi blok zinciri olan X’i layer 2 ağ olarak hayata geçirdi. Ağın kendi token’ı olarak, OKX’in token’ı OKB seçildi. Zero-knowledge tabanlı X ağı Polygon’un AggLayer altyapısına dahil olacağını da açıkladı. AggLayer katılımcıları bir bir artıyor.
Tiktok’un sahibi Bytedance, kendisine bağlı Byteplus üzerinden SUI’yi geliştiren Mysten Labs ile bir anlaşma gerçekleştirdi. Anlaşmaya göre özellikle web3 projeleri için Byteplus’ın yapay zeka altyapısı, ağ ve sunucu arasındaki iletişim ve algoritma servisleri Mysten Labs tarafından kullanılabilecek.
Bir önceki sayıda yine Mysten Labs’ın Nintendo benzeri bir oyun konsolu çıkaracağından bahsetmiştim. Hemen ardından Byteplus ile olan işbirliği, oyun altyapısı için çalışmalara hız verildiğini gösteriyor.
Aptos, şirketlere yönelik varlık yönetim şirketi kuruyor. Aptos Ascend isimli yeni yapılanma için sektörün önde gelen isimleriyle anlaşmalar imzalandı. Piyasa öngörüleri için Brendan Howard ile anlaşılırken, web3 altyapısı için SK Telecom ile imzalar atıldı. Ayrıca Boston Consultin Group’dan da hizmet alınacak.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Kripto Paralar
@2022 CoinDesk