Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Norveç Madencileri

Öncelikle Bitcoin yarılanması hepimiz için kutlu olsun. Yarılanmanın domine ettiği bir gündemde gözden kaçırmış olabileceğiniz önemli haberleri derledim. Keyifli okumalar

22 Nisan 2024 09:44

Güncellenme: 22 Nisan 2024 10:15

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Yarılanma demişken ilk başlığı Bitcoin madencilerine ayırmak istedim. 


Bitcoin madencilerinin yüksek elektrik tüketimi yıllardan beri sorgulanan ve tepki çeken bir durum olmuştu. Zaman içerisinde yenilenebilir enerjinin payı ciddi oranda artmış olmasına rağmen henüz tatmin edici bir seviyeye gelmedi. Günümüzde, savaşlar ve enflasyonun getirdiği problemlere paralel olarak enerji piyasasında yaşanan dalgalanma, Bitcoin madencilerinin tükettiği enerjiye daha çok dikkat çekilmesiyle sonuçlandı.


Norveç, uzun yıllardır kripto para madenciliğinde adı duyulan bir ülke. İlk sıralarda yer almasa da ülkenin yenilenebilir enerji altyapısının gelişmiş olması, Norveç’i cazip ülkeler arasına sokuyordu. Norveç’te çıkacak yeni bir yasayla veri merkezlerinin regüle edilmesi planlanıyor ki bu merkezlerin içerisine madencilik faaliyetleri de dahil. Regülasyon sonrasında madencilerin engellenmek istediği sıkça konuşuldu. Doğrudan bir yasaklama olmasa da Norveç’te iş yapmanın mantıksız olacağı bir yapının getirilmesi mümkün. 


İskandinav ülkelerinin yenilenebilir enerjiden ürettiği elektriğin madenciler tarafından tüketilmesi nedeniyle özellikle ağır sanayinin elektrik talebinin zaman zaman karşılanamadığı veya yüksek maliyetlere maruz kaldığı endişeleri daha önce de dile getirilmiş ve madenciler eleştirilmişti.


Hong Kong ETF 

Bir önceki sayıda, Hong Kong’un ETF onaylarını vermesinin an meselesi olduğundan bahsetmiştim. Beklenildiği üzere ETF onayları verildi. ABD’den farklı olarak BTC’nin yanında ETH ETF onayları da verildi. Ancak bu ürünler henüz işleme açılmadılar. Sadece bu ürünlerin uygun olduğuna dair onay verilmiş oldu. Çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz yakın bir zamanda işleme açılması planlanıyor.



Ether ETF’in onaylanması, eğer SEC ETH ETF için ret kararı verirse son derece önemli olacak. Çünkü bu durumda ETH ETF talebi için sermayenin Hong Kong’a doğru kayma ihtimali doğabilir. Nasıl ki Çinli şirketler kendi ülkelerinde yasak olmasına rağmen Hong Kong üzerinden dolaylı yollarla kripto para girişimlerinde bulunuyorsa, ABD’li şirketlerin de Hong Kong’u bu amaçla kullanmak istemesi mümkün olabilir. Dolayısıyla Hong Kong’un verdiği onay, SEC için de bir endişe kaynağı olabilir.


AggLayer Çekim Merkezi Oldu 

Marketing konusunda her zaman en başarılı projeler arasında gösterilen Polygon, zero-knowledge tabanlı çalışan blok zincirlerin tek bir arayüz üzerinde toplu şekilde çalışabilmesini sağlayan Agglayer projesi üzerinden yeni girişimleri çekmeye devam ediyor.



Son olarak OKX kripto para borsası, kendi blok zinciri olan X’i layer 2 ağ olarak hayata geçirdi. Ağın kendi token’ı olarak, OKX’in token’ı OKB seçildi. Zero-knowledge tabanlı X ağı Polygon’un AggLayer altyapısına dahil olacağını da açıkladı. AggLayer katılımcıları bir bir artıyor. 

 

Bytedance-SUI 

Tiktok’un sahibi Bytedance, kendisine bağlı Byteplus üzerinden SUI’yi geliştiren Mysten Labs ile bir anlaşma gerçekleştirdi. Anlaşmaya göre özellikle web3 projeleri için Byteplus’ın yapay zeka altyapısı, ağ ve sunucu arasındaki iletişim ve algoritma servisleri Mysten Labs tarafından kullanılabilecek.


Bir önceki sayıda yine Mysten Labs’ın Nintendo benzeri bir oyun konsolu çıkaracağından bahsetmiştim. Hemen ardından Byteplus ile olan işbirliği, oyun altyapısı için çalışmalara hız verildiğini gösteriyor.


Aptos Ascend 

Aptos, şirketlere yönelik varlık yönetim şirketi kuruyor. Aptos Ascend isimli yeni yapılanma için sektörün önde gelen isimleriyle anlaşmalar imzalandı. Piyasa öngörüleri için Brendan Howard ile anlaşılırken, web3 altyapısı için SK Telecom ile imzalar atıldı. Ayrıca Boston Consultin Group’dan da hizmet alınacak.


Kısa Kısa 

  • Tether CEO Ardoino, yeni bir tokenizasyon platformunun reklamını yaptı. Hazine tahvilinden, kahve dükkanlarının hediye puanlarına kadar her şeyin tokenize edilebileceğini iddia etti.

  • USDT ve XAUT(altın endeksli stabil para) TON blok zincirine entegre edildi.

  • XAI, stake geliri dağıtmak için çeşitli havuzlar kurduğunu duyurdu.

  • Worldcoin, OP altyapısını kullanarak kendi blok zinciri World Chain’i hayata geçirecek.

  • 2022 yılında Mango Markets adlı Defi platformunu dolandıran Avraham Eisenberg, SEC’in dolandırıcılık suçlamasının görüşüldüğü davada suçlu bulundu.

  • Hindistan, mevzuatlara uymadıkları için 9 kripto para borsasına erişim yasağı getirmişti. Binance, 2 milyon dolarlık cezayı ödeyerek ülkede tekrar aktif olmayı planlıyor.

  • Samsung, akıllı televizyonlarına Polygon blok zinciri altyapısını, OpenSea NFT marketini ve Ledger’ın cüzdan hizmetini entegre edeceğini duyurdu. Bu entegrasyona sahip televizyonlar sınırlı sayıda üretilecek.

NFT Dünyası 

  • Stepn, Adidas ile işbirliği açıkladı. İki marka işbirliğinde 1000 adetlik bir NFT koleksiyon çıkarıldı. Adidas, daha önce de BAYC ile işbirliği gerçekleştirmişti.

  • Bitcoin merkezli NFT Runestones, kısa bir sürede en değerli ikinci NFT koleksiyonu olmayı başardı. Birinciliği CryptoPunks koleksiyonu korumaya devam ediyor.

  • Yuga Labs’in ana ürünü BAYC popülaritesindeki düşüş CEO değişimini beraberinde getirmişti. Yeni yönetim, daha önce duyurulan web3 oyun markalarının satışını gerçekleştirdi. HV-MTL ve Legends of the Mara adlı iki oyun IP’si Faraway’e satıldı. Faraway pek yabancı bir isim sayılmaz. Yuga Labs’in zaten beraber çalıştığı bir nevi kardeş şirket gibi bir konumda bulunuyordu. Satışın asıl amacının Yuga Labs’in kendi ana ürünleri BAYC ve Otherside ekosistemine odaklanarak yan projelerin yönetimini devretmesi olarak yorumlandı.

  • Son olarak, 2002’den bu yana 167 milyon kişinin oynadığı Güney Kore merkezli Ragnarok oyunu, Ragnarok: Monster World yenilenmesiyle Ronin blok zincirine geliyor. Axie Infinity ile adını duyuran Ronin, mevcut boğa döneminde yeni oyunları kendi altyapısına dahil ederek oyun çeşitliliği sağlamaya çalışıyor.



Daha Fazla Oku

    Haftaya BakışBitcoin yarılanmasınftHong Kong

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitcoin Yeni Bir İmtihanla Karşı Karşıya: Tarım Dışı İstihdam Verileri

3 Mayıs 2024 16:40

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk