Yazarlar
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Yılan hikayesine dönen Do Kwon’un iade süreci nihayet netlik kazandı. Kwon, Karadağ yüksek mahkemesinin kararıyla ABD’ye iade edilecek. Yakın zamandaki FTX ve CZ davalarını baz alırsak Kwon’u pek parlak bir gelecek beklemiyor gibi duruyor. SBF için uzun bir hapis, CZ için de yüklü bir para cezası kesen ABD mahkemeleri, Kwon için de benzer bir karara imza atarsa kimse için sürpriz olmayacaktır.
Japonya Kabinesi’ndeki bakanlar, kripto paraların bankalar dahil olmak üzere finans şirketleri ve sigortacılık sektöründeki oyuncuların yönettiği fonlarda tutulabilmesine izin veren bir karara imza attı. Karar parlamento onayına sunulacak, onaylanması halinde yürürlüğe girmesi için gün sayacağız.
Karar çok açık şekilde ABD’deki Bitcoin ETF onayının etkisiyle alınmış görünüyor. Doğrudan Bitcoin ETF alan şirketler dışında, bildirim yapmadan kendi fonlarına ufak da olsa Bitcoin ETF ekleyen şirketlerin de arttığını görmüştük. Japonya’da bu yeni trendden uzak kalmak istemiyor.
Düzenlemede doğrudan Bitcoin ETF denmiyor. Kripto paralarla bağlantılı ürünlerden bahsediliyor. Dolayısıyla, SEC eğer ETH ve diğer kripto paralar için de ETF onayları verirse, otomatikman onlar da bu kapsama girecek. Kısacası, Japon kurumsal yatırımcılarına kriptonun kapıları açılmış olacak. Tabii eğer parlamentodan onay gelirse.
Sosyal medya platformu Reddit, halka arz ediliyor. Doğal olarak şirketin birçok verisini artık kamuya şeffaf şekilde duyurma zorunluluğu oluştu. Bu süreçte öğrenildi ki Reddit kasasındaki nakdin bir kısmıyla kripto para satın almış.
Raporda, şirketin BTC-ETH ve MATIC bulundurduğu, ancak önemli miktarlarda olmadığı belirtilmiş. Miktarın küçük olması, Reddit’in kripto para odaklı bir stratejisinin olmadığını gösteriyor. Ancak küçük de olsa kripto para sahibi olmaları, stratejik olarak doğru olduğu düşünüldüğünde kripto para almaya açık olduklarını gösteriyor. Dolayısıyla, boğa döneminde Reddit’in kripto varlıklarını çoğaltması oldukça olası.
Bu konuyla ilgili başka bir yorum; yeni nesil şirketlerin ve şirket sahiplerinin çoğalmasıyla artık şirket bilançolarında kripto paraların olmasının oldukça olağan hale gelecek olması. Reddit bunun bir örneği olarak gösteriliyor.
Dünyanın çeşitli ülkeleri kripto para trendine kayıtsız kalamıyor ve halkın talebini karşılamak için adımlar attığını her hafta görüyoruz. Ancak her ülke aynı değil. Zaten kendi içindeki talebi dengeleyemeyen ve enflasyonu yönetemeyen ülkeler, kripto para gibi ulusal olmayan ürünlerin ekonomiye kötü etki edeceğini düşünüp, trendin tam tersine hareket edebiliyorlar.
Ekonomik olarak ciddi bir büyüklüğe sahip olmasa da Honduras, bu örneklerden biri oldu. Honduras bankalarının ve sigortacılık şirketlerinin kripto paralarla etkileşime geçmesi yasaklandı.
Bir süredir CBDC ile ilgili pek ciddi bir gelişme görmüyorduk. Avrupa MB yönetim kurulu üyesi Piero Cipollone bu sessizliği bozdu. Cipollone’nin yaptığı açıklamada, Dijital Euro işlemlerinde kullanıcıların kimliklerinin anonim kalacağı, mahremiyetin korunacağı belirtildi. Kullanıcıların kimlikleri sadece ödeme yaparken ödeme sağlayıcı tarafından öğrenilecek.
Dijital Euro’nun çevrimdışı çalışabilmesi, bu sayede nakit benzeri bir anonimliğe sahip olabilmesi için çalıştıklarını belirtirken, mahremiyet konusunda kullanıcıların rahatlatılması için kendilerinin düzenli olarak denetlenmesini talep edeceklerini söyledi.
AB’de yapılan anketlerde katılımcıların büyük çoğunluğu Dijital Euro’nun distopik bir izleme aracı olabileceği ve mahremiyetle ilgili çekincelerinin olduğu belirtiliyordu. O zamandan beri Dijital Euro odaklı açıklamalarda hep mahremiyetle ilgili güvenceler öne çıkıyor.
Kraken kripto para borsası, SEC ile pek iç açıcı olmayan bir geçmişe sahip. Borsanın staking ürünlerine yönelik yapılan suçlamada, anlaşma yoluna giden Kraken, 30 milyon dolardan fazla bir meblağ ödemek zorunda kalmıştı.
SEC, sonrasında aynı Coinbase için yaptığı gibi borsanın kayıt dışı menkul kıymet servisi sağladığı, müşteri ve şirket varlıklarını birbirine karıştırdığı gibi suçlamalarda bulundu. Kraken tarafı sessizliğini bir süre korudu. Geçtiğimiz hafta ise SEC’in suçlamalarındaki menkul kıymet tanımına altyapı sağlayan yatırım kontratlarının söz konusu olamayacağını belirtmişler. Kullanıcılarla aralarında hiçbir kontrat olmadığını, SEC’in davalarda bu kontratı göstermek zorunda olduğunu belirtmişler.
Coinbase başta olmak üzere SEC’e karşı daha cesur ve tabiri caizse başkaldıran bir yaklaşım benimseyen ABD’li şirketler, Spot BTC ETF ile net bir zafer elde etti. (Ripple davası bitmediği için onu saymak doğru olmaz) Ben Kraken’i biraz ünlü yeşilçam filmindeki küçük enişte karakterine benzetiyorum. Coinbase, Grayscale gibi şirketlerin mücadelesi sonrasında Kraken de benzer bir politikaya geçmeye başladı.
Son olarak Kraken, kendilerinin Temsilciler Meclisi’nde SEC’in aleyhine açıklamalarda bulundukları için mevcut suçlamaların politik ve kötü niyetli şekilde kendilerine yöneltildiğini belirtiyorlar.
Stabilpara yarışında Circle, net bir şekilde Tether’in gerisinde kaldı. Buradaki suç sadece Circle’a atfedilemez. ABD’deki regülasyon karmaşası da rekabetin Circle aleyhine gelişmesine neden oluyor. Circle, bu dezavantajı ortadan kaldırmak ve elini güçlendirmek için şirketi halka arz etmeye karar verdi. Bu hamleyle bağlantılı olarak belki de geri dönüşü olmayacak bir strateji benimsedi.
Circle, yakın zamanda Kongre’den Tether’in ABD’deki bağlantılarının kesilmesi için regülatöre ek yetkiler tanımlanmasını, bu konuya özel olarak eğilinmesini istedi. Tether’in sahip olduğu gücün dolar için tehdit olabileceği belirtildi.
Geçen hafta ise Tron ağını desteklemeyi bırakacaklarını açıkladılar. Halbuki Tron, özellikle stabilpara transferi için oldukça sık kullanılıyor. Circle ise muhtemelen Tron’un hem Tether bağlantısı hem de Çin bağlantısı nedeniyle böyle bir hamle gerçekleştirdi. Tron merkeziyetsiz olarak tanımlansa da kurucu Justin Sun’ın ağ üzerindeki etkisi ve kendisinin uluslararası bağlantıları kuşku uyandırmış olabilir. Kongre’den Tether karşıtı bir hamle talep ederken kendilerinin Tron’da faaliyet göstermesinin politik olarak bir hata olabileceğini düşündüklerini tahmin ediyorum.
Circle’ın hamlesi ne kadar başarılı olur bilinmez ancak başarılı olursa Tether’in ve belki de kriptopara sektörünün pek de hoş karşılamayacağı ek kısıtlayıcı önlemlerin alındığını görebiliriz.
Zincirler arası varlık transferinde liderliği göğüsleyen Wormhole, zero-knowledge tabanlı merkeziyetsiz bir altyapıya sahip olmak istiyor. Bu yol haritasının ilk aşaması olarak kendilerine uzman bir partner bulmayı görev edinmişlerdi. Hakikaten de bir uzman bularak AMD ile anlaşma sağladılar.
AMD, merkeziyetsiz ve ZK tabanlı bir altyapı oluşturulması için Wormhole ile özel dizayn edilmiş çip oluşturmak ve bu yapının efektif şekilde çalışmasını sağlamak için çalışacağını açıkladı. Ne sonuç alınır bilinmez ancak oldukça vizyoner ve büyük bir iş olduğu kesin.
Yuga Labs, gerek yeni çıkarttığı NFT ürünler gerekse de satın aldığı Moonbirds gibi koleksiyonlar olsun, topluluk tarafından çokça eleştirildi. Alınan kararların zaman zaman acemice olması, bazen de şu ana kadar geliştirilen şirket politikalarına uymaması nedeniyle Daniel Alegre hedef tahtasına konuldu. Alegre, Activision COO olarak aslında büyük bir sükse yaparak Yuga Labs’e geldi ancak kripto para sektörünün içinden olmaması, kendisinin bu tarz hatalar yaptığına yönelik yorumlandı. Belki doğru belki yanlış, ancak bu eleştiriler sonrası Alegre görevini bıraktı ve yerine Yuga’nın kurucularından Greg Solana (Gargo) getirildi. Yani bir nevi Yuga köklerine geri döndü.
Diğer taraftan, Yuga’nın en değerli koleksiyonu BAYC’ın Pudgy Penguins tarafından geçilip geçilmeyeceği konuşulmaya devam ediliyor. Yuga kan kaybederken Pudgy tam tersine büyümeye son hız devam ediyor. Bu trend yine devam etti ve CEO değişimi olurken Pudgy Penguins yeni anlaşmalar imzaladı.
Unstoppable Domain ile yapılan anlaşmayla artık .pudgy domain ismi kullanıma açıldı. Ayrıca Pudgy’nin çocuklara özel oyuncakları pazarlamak için anlaştığı Walmart, oyuncakların erişilebilir olduğu mağaza sayısını 1100 adet arttırarak 3100 mağazaya çıkarttı.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Kripto Paralar
@2022 CoinDesk