Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Haftanın Yıldızı Nishad Singh

FTX’in yanında bir de Genesis ve DCG’ye açılan dava, bu sayının ana konularını oluşturuyor. İlk iki bölüm bu davalara ayrıldı, sonrasında ise çok değerli entegrasyon haberlerini derledim. Keyifli okumalar.

23 Ekim 2023 10:22

Güncellenme: 23 Ekim 2023 10:59

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

FTX’in batan yönetimindeki üst düzey yöneticilerden Singh, savcılıkla anlaşarak SBF’e karşı tanıklık yapmayı kabul eden bir başka isimdi. Mahkemedeki tanıklığı, genellikle politik bağışlar üzerine olan Singh, 13 milyar dolarlık bir açık varken, SBF’nin 100 milyon doların üzerinde politik bağışlar yapmaya devam ettiğini doğruladı. Politik bağışların çoğu, Singh’e ait hesaplar üzerinden yapılıyormuş ve bu hesaplara birçok kişinin erişiminin olduğu da belirtildi.


SBF’nin koca bir açığa rağmen harcamaya devam ettiği tek kalem bu değil. Singh, 2023 bilançosunda, Miami Arena isim hakkı, Gisele Bundchen, Stephen Curry gibi pazarlama hamlelerine ayrılan 1.1 milyar dolarlık bütçenin iptal edilmesi için SBF’ye baskı yaptığını da söyledi. (Anlaşılan başarısız olmuş.)


SBF ayrıca K5, Modulo, Skybridge Capital gibi VC’lere yüz milyonlarca dolar para aktarmış Alameda üzerinden. Singh, bu yatırımları SBF’nin kendi parasıyla yapması gerektiğini, şirket parasını karıştırmasının yanlış olacağını belirtmiş. 


FTX, Solana ağının en büyük destekçisiydi. Bu yüzden de elinde sadece SOL değil, Serum platformu gibi başka projelerden gelen tokenler de mevcuttu. Singh, 2021 yılında kişisel hesaplardaki SRM (serum) tokenlerin borsa hesabındaymış gibi geçmiş tarihli işlemlerle bilançonun manipüle edilerek sağlam gösterildiğini itiraf etti. Daha sonrasında SBF, benzeri bir operasyonun tekrarlanmasını isteyince reddettiğini söyledi. 


Bu arada Solana demişken, FTX’in mevcut yönetiminin elindeki kripto paraları satma niyeti üzerine piyasada tedirginlik olmuştu. Satış yerine, kripto paralar stake edildi. Yani hem ek bir satış baskısı oluşmadı hem de sektöre katkı sağlanmış oldu. Staking tercihi, büyük bir ihtimalle borsanın tekrardan açılma ihtimalinden dolayı yapıldı. Toplamda 122 milyon dolarlık SOL ve 5 milyon dolarlık ETH stake edildi.


New York Başsavcısı

Başsavcı, Gemini, Genesis ve CEO Michael Moro ile DCG ve CEO Barry Silbert olmak üzere 4 ayrı kişi/şirkete dava açtı. Davanın konusu malum, Gemini’nin Earn ürünü üzerinden yaşananlar oldu. 


Savcılık, 3AC ve Alameda’nın batışıyla bu şirketlere kredi veren Genesis’in 1.1 milyar dolarlık açığa girmesine rağmen, Genesis’in ana şirketi DCG’nin Genesis’e ileri tarihli senet vererek bilançoyu sanki düzgünmüş gibi gösterdiği ve dolayısıyla yatırımcıları bile bile yanlış yönlendirdiğini öne sürerek suçlamada bulundu. 



Gemini ise Earn ürününü pazarlarken Genesis’in risk araştırmasını yeteri kadar iyi yapmadığı, ayrıca Genesis’in teminatlı şekilde kredi verdiği, güvenilir bir kurum olduğu gibi söylemlerle müşterileri yanlış yönlendirdiğine yönelik argümanlarla suçlandı. 


Savcılık, Gemini risk kontrol ekibinin 2021’in Mayıs ayında Genesis’in yüksek miktarda kredi verip düşük likiditeye sahip olduğunu tespit ettiğini, 2022 Şubat ayında ise bir market düşüşünde Genesis’in yüzde 50-60 oranında iflas ihtimalinin bulunacağına yönelik analizde bulunduğunu öne sürdü. Fitch Rating’in Genesis’e CCC notunu verdiğinin de bilindiği belirtildi. Tüm bu sebeplerden ötürü davalılar arasına Gemini dahil edildi.


Arta Kalanlar

Likidite krizinin etkilerinin sonuna geldik diyoruz ancak yeni haberler bitmek bilmiyor. CFTC, Voyager CEO Stephen Ehrlich’i dava etti. Müşteri varlıklarıyla yüksek risk almasına rağmen bu varlıkların güvenliğiyle ilgili yanlış bilgi verdiği söylenerek suçlamada bulunuldu.


WOO borsası, fon toplarken en büyük yatırımcılardan biri olan 3AC ile kalan tüm bağlarını koparıyor. 3AC’ye verilen 20 milyon token, borsa tarafından geri satın alınacak ve yakılacak. Böylelikle hem borsanın yatırımcıları arasından 3AC ismi çıkacak hem de mevcut yatırımcıların payları artacak. 


Tokenizasyon Rüzgarı Devam Ediyor

Mastercard, Avustralya Merkez Bankası ve ülkenin dijital finans araştırma merkeziyle birlikte wBTC-wETH benzeri koinler üzerinden farklı blok zinciri ağlarını test ettiler. Testler, Mastercard’ın Multi Token Network’ü üzerinden yapıldı. Bu tür çalışmalar için talep her zaman merkez bankalarından gelmeyebiliyor. CBDC ve tokenizasyon popüler olduğu için Mastercard ve Visa gibi şirketler ürünlerini pazarlamak için bu testleri kendileri de önerebiliyorlar. Sonuç olarak bu rekabet sektöre yarıyor.


JPMorgan’ın Onyx blok zinciri altyapısı, daha önce Bahreyn’de ABC Bankası ile beta olarak entegre edilmişti. Geçen hafta da First Abu Dhabi Bank ile            pilot testlerin tamamlandığı duyuruldu. JPMorgan Arap Yarımadası’na doğru blok zinciri ile genişliyor.


Çin, Hong Kong yakınlarındaki Luhou bölgesine endüstriyel bir park projesini duyurdu. CBDC teknolojisine özel kurulacak bölgede, kira ve kredi teşvikleriyle yeni girişimler desteklenecek. Bu hamle aynı zamanda, Çin’in Hong Kong üzerinden kripto hub kurma planlarının da bir parçası olarak düşünülebilir.


Ferrari, ABD’deki müşterilerinden BTC ödemelerini kabul edeceğini açıkladı. Birçok müşterisinden bu yönde talep aldığı için böyle bir açılım yaptığını, ileride benzer uygulamanın AB için de mümkün olabileceği belirtildi.


Efektif Enerji

Paraguay’da müşterilerin madencilik cihazlarını işleten Sazmining şirketi, yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalışıyor. Enerjiyi Itaipu Barajı’ndan alan işletme, ülkenin zaten bu barajdan üretilen 5 gigawatt kadar bir elektrik fazlasını, Brezilya’ya zararına sattığını, bu fazla enerjiyi BTC madenciliğine dönüştürme hedeflerinin olduğundan bahsetti. 


Bitcoin, böylelikle hem çevre dostu olurken, ülkelerin enerji kaynaklarını daha efektif kullanabilmelerini sağlıyor. Sadece ekonomik anlamda değil, aynı zamanda siyasi olarak da güç kazanımı anlamına geliyor.


Regülasyon 

Basel’deki bankacılık regülatör komitesi, 1 Ocak 2025 itibariyle bankaların ne kadar kripto paraya sahip olduğu, bu varlıklar için ne kadar likidite ayırdığı, ne kadar riske maruz kaldığı ve müşterilerin sınıflandırma şekilleriyle ilgili ayrıntılı bilgilerin verilmesine karar verdi.


Binance, İngiltere’deki regülasyon engelini geçmeyi başaramadı. Yeni kullanıcı kabulü durduruldu. Ayrıca ABD’de gördüğü baskı nedeniyle fiat kanalı kapanan Binance, dolar üzerinden para çekimlerini askıya aldı. Müşteriler, paralarını kripto para olarak çekebiliyorlar.


DeFi 

Lido, Solana ağını desteklemeyi bırakıyor. Yeni SOL stake talepleri artık kabul edilmezken, stSOL sahipleri pasif gelir elde etmeye devam ediyorlar. Ancak Şubat 2024 itibariyle bu da ortadan kalkacak.


Regülasyon belirsizliği nedeniyle Reddit’in token olarak dağıttığı ödül puanları artık dolaşımdan kalkıyor. Ürünü geliştirilemediği için farklı alanlar denenecek. 




Daha Fazla Oku

    BitcoinbtcFTXdefi

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitget Baş Analisti Ryan Lee, Alman Hükümetinin BTC Satışı ve Piyasa Etkilerini Değerlendirdi

15 Temmuz 2024 15:28

4
Boğa Piyasası Bitti mi?

12 Temmuz 2024 14:47

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk