Yazarlar
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Geçtiğimiz haftanın bombası ve bu sayının ana konusu Curve platformunun hacklenmesi oldu. Gelin önce hızlıca hack’lemenin bir özetine, sonra da diğer gelişmelere bakalım.
Konu Defi olunca hack’lenmelere artık şaşırmıyoruz. Sektör deneysel olduğu için (eğer kasıtlı değilse) pek de kızmamaya başladık açıkçası. Çünkü sürekli olarak ideal sistem arayışı devam ediyor. Elimizdeki en büyük güvence, uzun süredir düzenli çalışan ve hata alınmayan platformlardı. Ne olursa olsun bu platformların geçmişine güvenerek paramızı emanet edebiliyorduk. Curve bu platformlardan bir tanesiydi aslında ama hack’lenmeyle birlikte bu itibarı kayboldu denebilir. Aslına bakarsak hack’lenen kısım Curve platformunun doğrudan çekirdek işleyişiyle pek alakalı değil. Saldırı, Vyper adlı 3. parti bir servis sağlayıcı üzerinden gerçekleştirildi, yani bir aracının hatalı kodları hack’e sebebiyet verdi. Dolayısıyla Curve aslında sistem açısından bakıldığında halen güvenli. Üçüncü taraflarla çalışırken yapılan hata veya dikkatsizlik, artık ne dersek diyelim, tüm sektör için biraz pahalıya patladı. Çünkü asıl üzülmemiz gereken şey paradan çok, güvenilir DeFi platformlarının azalmasıyla oluşan kaygının kendisi.
Chainalysis’in verilerine göre Vyper üzerinden gerçekleştirilen hack toplamda 70 milyon dolara yakın bir paranın çalınmasına neden oldu. Curve üzerinde birden fazla havuz etkilendi, dolayısıyla birden fazla proje zarar gördü. NFT lending platformu JPEG, Alchemix ve Metronom bu platformların başında geliyor.
Hack’in trajik yanlarından birisi de kodlardaki zafiyetin, aslında beyaz şapkalı hacker’lar tarafından tespit edilmiş olması ancak hacker’ın herkesten önce davranmış olması. Buna rağmen çalınan paranın bir kısmı beyaz şapkalılar tarafından platforma iade edildi. Asıl büyük problemlerden birisi, Curve’ün CEO’su Egorov’un da doğruladığı üzere 22 milyon dolarlık CRV token’ın çalınması oldu. Çünkü öyle görülüyor ki hem saldırı yüzünden piyasada oluşan panik, hem de hacker’ın kendisinin CRV’leri satması, token’ın fiyatını iyice aşağı çekti. Egorov’un toplamda 100 milyon dolara yakın aldığı kredi var ve bu krediler CRV token teminat verilerek başka DeFi platformlarından alındı. O yüzden CRV’nin değeri 0,38 USD civarına düşerse kredilerin likidasyona uğrama riski doğuyor ki bu da zincirleme bir krizi tetikleyebilir.
Hem bu zincirleme krizi önlemek hem de Curve gibi hatırı sayılır bir platforma destek olmak için sektörün önde gelen birçok ismi doğrudan Egorov’dan CRV satın aldı. Egorov toplamda 106 milyon CRV satarak 42 milyon dolar para toplandı. Böylelikle kredilerin miktarı azaltılarak likidasyonun olası riski düşürüldü.
Acil durum yönetiminin ardından hacker’a parayı geri vermesi için çağrılar yapılmaya başlandı. Platformları hack’lemek mümkün olsa da bu parayı aklamak ciddi bir problem yaratıyor. Kripto piyasası artık eskisi gibi vahşi batı değil. Şimdi bir şekilde aklasanız bile, takip programları geliştikçe birkaç yıl sonra yakalanma olasılığınız var ki bunun örneklerini günümüzde görüyoruz. O nedenle platformlarla hacker’lar genelde anlaşma yoluna gidiyorlar.
Bu çağrılar sonucunda hacker 12,4 milyon dolarlık ETH’yi platforma geri gönderdi. Alchemix projesini bitirme gibi bir amacı olmadığını, o yüzden parayı geri gönderdiğini söyleyen hacker, bir de “hepinizden daha zekiyim” yazarak notu sonlandırdı.
Hacker parayı iade eder mi etmez mi bilmiyoruz ama DeFi platformlarının büyük bir darbe yediği kesin. Curve bile saldırıya uğrayabiliyor algısının oluşması bir yana, oluşan panik nedeniyle Aave gibi farklı platformlardan da yüklü para çıkışları oldu. Zaten likidite sıkıntısı yaşadığımız bu dönemde dibin dibini yaşıyoruz denebilir.
SEC, Ripple davasında aldığı yenilgi tadındaki kararın ardından soruşturmalarına devam ediyor. Son olarak Hex, Pulsechain ve PulseX platformlarını yöneten ve 1 milyar dolar para toplamış olan Richard Heurt, 12 milyon dolar civarında yatırımcı parasını kendi kişisel zevklerine harcadığı için resmen suçlandı.
ABD Vergi Dairesi IRS, staking gelirlerinin vergiye tabi olması gerektiğini belirten bir karar aldı. Karara göre, staking’de duran varlıklar vergiye tabi olmayacak, ancak token’ların kontrolü yatırımcıya geçtiği anda, yani staking’den çıktığı anda bu varlıkların gelir vergisine dahil edilmesi istendi.
Regülasyonların hepsi negatif değil. Bu kısmı pozitif bir haberle kapatalım. Hashkey Exchange ve OSL Digital Securities Ltd. şirketleri, Hong Kong regülatöründen resmen onay alarak, halka BTC ve ETH alım-satım servisi sunma yetkisi kazandılar. Hong-Kong’un kriptoya açılımının artık ete kemiğe büründüğünü görüyoruz. Halkın kullanımına açılması da ayrıca sevindirici bir gelişme.
Mevcut FTX yönetimi, düşük bir ihtimal olarak nitelendirdiği yeniden faaliyete geçme ihtimalini artık yüksek sesle dillendiriyor. Yeni plana göre, alacaklılar 3 kategoriye ayrılacaklar.
Borsanın ABD dışında, uluslararası alanda faaliyet göstermesi planlanıyor. Borsanın haklarının doğrudan satılması veya mevcut yönetimle faaliyetin devam ettirilmesi planlar dahilinde. Ayrıca ödemeler yapılırken varlıkların korunabilmesi amacıyla alacaklılara yeni borsadan pay verilmesi de ihtimaller dahilinde.
Bunun dışında iflas sürecinde olan Genesis’in FTX’e olan 2 milyar dolarlık borcu konusunda tarafların anlaşmaya vardığı söylendi. Ancak detay paylaşılmadı.
İtalya Merkez Bankası’nın inovasyonları araştırma ve geliştirme bölümü Milano Hub, Ethereum ağında Polygon’un geliştirici desteği ve Fireblock’un altyapı sunduğu bir projeye başladı. Amaç, banka ve banka dışı finans şirketlerinin DeFi platformlarını güvenli şekilde nasıl kullanabileceklerini deneyimlemek ve tokenizasyon konusunda tecrübe kazanılmasını sağlamak. Avrupa’da Fransa’dan sonra kripto para deneyleri konusunda en önde gelen ülkelerden birisi de İtalya. MiCA sonrasında bu tür girişimlerin daha rahat ve güvenle yapılabildiğini görmek sevindirici.
Animoca’nın satın aldığı nWay adlı oyun stüdyosu, çıkartacağı yeni dövüş oyunu için Yuga Labs ile IP anlaşması imzaladı. Yani Yuga’nın BAYC, MAYC gibi markaları oyunda kullanılabilecek.
NFT alanındaki en büyük iki şirketin iş birliği içerisinde çalışması, özellikle Web3 oyunlarına olan ilginin bu kadar azaldığı bir dönemde cesaret verici oldu. Birbirlerine rakip olarak değil, beraber büyümeye yönelik hedefleri umarım ileride daha da artarak hepimizi ileri taşır.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Trend Haberler
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Kripto Paralar
@2022 CoinDesk