Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Borsaların Problemleri

Önceki sayılara göre nispeten daha sakin bir hafta geçirdik.

26 Eylül 2023 09:04

Güncellenme: 26 Eylül 2023 09:19

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

 Önemli gelişmeleri sizler için derledim. Keyifli okumalar.


SBF’nin Ailesi 

Mevcut FTX yönetimi, SBF’nin ailesini de işin içine dahil etti. Anne ve babanın dahil olduğu davada, şirketin durumunun kötüye gittiğini bile bile şirketten kazanç sağlamaya çalışmaları, davanın ana suçlamasını oluşturdu. Kayıtlara göre, 10 milyon dolar nakit olmak üzere 16,4 milyon dolarlık lüks gayrimenkul ve Stanford Üniversitesi’ne yapılan 5 milyon dolarlık bağış da haksız kazanç iddiasına dahil edildi. 



Base Token İhtimal Dışı Değil 

Coinbase’in blok zinciri ağı Base, bir süredir oldukça popüler. Ağ faaliyete geçerken, borsanın kendi tokenini çıkartma niyetinin olmadığından bahsedilmişti. Ancak geçtiğimiz hafta, şirketin legal operasyonlarını yöneten Paul Grewal, verdiği röportajda bu ihtimalin tamamen olasılık dışı olmadığını söyleyerek herkesi şaşırttı. Grewal’ın doğrudan hukuk kısmında sorumlu olması, açıklamanın yanlışlıkla yapılmış olma ihtimalini ortadan kaldırıyor.


SEC’in davalarda ardı ardına yenilgiler alması, token oluşturulurken SEC’in radarına takılmamak için yapılabilecek yöntemleri ortaya çıkartmış oldu. Yani güvenli alanlar yaratıldı. Büyük bir ihtimalle Grewal da davalar sona erdikten sonra, tokenin hangi fonksiyonları içermesi ve içermemesi gerektiğiyle ilgili ipuçlarına sahip olacak. Böylelikle SEC’in radarına girmeden ağa ait bir tokenin oluşturulması tabii ki mümkün. 


Bu olay sadece Coinbase için geçerli değil. Kripto alanındaki her türlü girişimci, bu tür güvenli alanlar sayesinde SEC baskısını düşünmeden token çıkarabilme imkanına sahip olacak. Davaların sonuçları bu yüzden çok önemli.


Borsaların Problemleri 

Bybit’in İngiltere’den çekileceğiyle ilgili bir süredir haberler dolaşıyordu ancak kesinlik yoktu. Borsanın CEO’su çekilme ihtimalini çok yüksek ihtimal olarak niteleyince artık kesinleşti diyebiliriz. Regülatörün yeni yönetmelikleri, birçok borsanın aslında kara kara düşünmesine yol açtı. Bybit İngiltere’den yeni müşteri kabul etmeyi bıraktı ve mevcut müşterilerin ek para göndermesine izin vermiyor. Mevcut varlıklar çekilebiliyor. Binance gibi birçok borsa da regülatörle nasıl çalışabilecekleri konusunda henüz çözüm bulabilmiş değiller. İngiltere’nin kripto paralarla inişli çıkışlı serüveni maalesef devam ediyor. Stabilite sağlanmış değil.


Dubai merkezli JPEG borsası, yoğun şikayetler sonrasında Hong Kong’da resmi inceleme altına girdi. Ülkede kayıt dışı hizmet veren borsadaki 1.3 milyar dolarlık kayıp nedeniyle influencerların da içerisinde olduğu 2000 kişi hakkında inceleme başlatıldı. Borsanın da bu sene içerisinde kayıt sürecini tamamlaması istendi.


Yılan hikayesine dönen Mt. Gox alacaklılarına yapılacak ödeme 31 Ekim 2024’e ertelendi. Piyasadaki olası bir satış baskısından bir süre daha kurtulmuş olduk ama ödeme bir an önce yapılsa, market çok daha rahat bir nefes alacaktır.

Son olarak, bir borsa olmasa da merkeziyetsiz platform Balancer’ın internet sitesine ait domainin hacklenmesinden bahsetmek istiyorum. Siteye giren kullanıcıları kendi adreslerine yönlendiren hackerlar, sahte site sayesinde 238 bin dolar civarında bir varlık çalmayı başardılar.


Yatırım Altyapısı Kuruluyor 

Swift, blok zinciri geliştirmelerine devam ediyor. Daha önce, merkez bankalarının ayrı ayrı sistemler üzerinde geliştirdiği CBDC’lerin tek bir mesajlaşma ağında birleşmeleri için yapılan geliştirmelere 3 merkez bankasının dahil olduğu söylendi. Merkez bankaları, sistemi kendi altyapılarına entegre ederek beta testine başladılar.



Tokenizasyon alanında ardı ardına gelen entegrasyon haberlerine Citi Group da dahil oldu. Halka açık olmayan özel bir blok zinciri ağında akıllı kontratlar aracılığıyla tokenizasyon servisinin verilmesi planlanıyor. Bu tür gelişmeleri duyunca BlackRock CEO’sunun tokenizasyonun finansal sistemi dönüştüreceğiyle ilgili açıklamalarını tekrar hatırlıyoruz. 


Bir altyapıda merkeziyetsiz taraftan geldi. Arbitrum, girişimcilerin kendi ağlarını tercih etmeleri için 50 milyon ARB token kadar bir teşvik programını duyurdu. 


NFT Gelişmeleri 

  • Geçen sayıda, Noun DAO’nun bölünmeye doğru gittiğini yazmıştım. Bölünme gerçekleşti, yatırımcıların %56’sı ayrılma yönünde oy kullandı. Hazineden 27 milyon dolar değerinde ETH, ayrılan yatırımcılarla beraber transfer oldu.

  • Yat Siu, Apecoin DAO’nun kardeş bir DAO daha kurması, bu DAO’ya 750.000 APE tokenin tahsis edilmesi için bir öneride bulundu. Tahsis edilen tokenlerle, 35 adet BAYC ve türevleri, 15 World of Woman, 12 Pudgy Penguin NFT’sinin alınması önerildi. Böylelikle hem sektörün biraz canlandırılması, hem yeni bir NFT fonunun kurulması ve belki de bu NFT’lerin IP’lerinin kiralanması gibi konular mümkün olacak.



Daha Fazla Oku

    Haftaya BakışnftpiyasabaseCoinbase

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitci, Bodrum’da Bitci Summer ile Yeni Yol Haritasını Paylaştı

24 Temmuz 2024 16:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk