Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Amatörlük?

Son zamanların en yoğun haftalarından birini geride bıraktık. Dolu dolu bir gündemin en önemlilerini derledim. Keyifli okumalar.

11 Mart 2024 09:58

Güncellenme: 11 Mart 2024 10:27

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Terra Labs hepimizin bildiği üzere Luna ve UST üzerinden gelişen likidite krizinin baş aktörlerinden birisi hatta direkt kaynağı denebilir.


SEC doğal olarak bu olayların hemen arkasından Terra’ya dava açmıştı. Terra da birkaç ay önce gönüllü olarak iflas başvurusu yaparak iflas koruması altına girdi. Böylelikle operasyonel süreçler devam edecek ve varlıklara el konulamayacaktı.


Ancak gönüllü başvuru yapılmadan hemen önce, tüm hukuki süreci yönetmesi için Denton hukuk firmasına 122 milyon dolar ödeme yapılmış. Ödemenin büyüklüğü, Terra’nın uzun bir dava süreci beklediğini gösteriyor.


Geçtiğimiz hafta, SEC bu paranın geri alınması ve bloke edilmesini istedi. Likidite krizinde FTX başta olmak üzere Celsius gibi diğer şirketlere bakıldığında bu aslında rutin bir uygulama. Çünkü iflas öncesindeki 90 günlük süreçte, iflas eden şirketin yaptığı tüm ödemeler geri talep edilebiliyor ki mağdurlara ödeme yapılabilsin.


SEC bu rutin uygulamayı öne çıkartıp 122 milyon doların geri iadesini ve blokesini istedi. Terra, talebin kabul edilmemesini istedi doğal olarak. Ancak SEC’in talebi kabul edilebilir çünkü daha önceki örneklerin hepsinde bu yol izlendi. Dolayısıyla Terra, kendini savunması için başka bir şirket bulmak zorunda kalabilir ki bu sefer elinde 122 milyon dolar da olmayacak.



Benim bildiğimi Terra’nın avukatlarının bilmemesi mümkün olmadığını düşünürsek oldukça enteresan bir süreç izlediğimiz söylenebilir. Amatörlük mü?, yoksa başka bir planın mı ortada olduğunu beraber göreceğiz.


Bu arada Do Kwon’un yılan hikayesine dönen iade sürecinde ilerleme var ama yok. Karadağ, Kwon’un bu sefer de Güney Kore’ye iadesine karar verdi. Daha önce ABD demişlerdi ama Kwon’un itirazı kabul edilmişti. Yeni kararın gerekçesi de Kore’nin Interpol’e daha önce bildirimde bulunması oldu. Bu sefer de ABD karara itiraz etti bakalım yine iptal edilecek mi.


Eski Dost Yeni Düşman 

Nijerya, özellikle 2020’li yıllarda kripto paraların Afrika’daki üssü gibi bir konumda bulunuyordu. Ülkenin bu dönemde Binance ile ilişkileri de gayet iyiydi ve inovasyonlarda sık sık Binance ismi görülüyordu. Bu durum, Nijerya’nın Binance için terör finansmanına destek sağladığı suçlamasında bulunmasıyla tamamen tersine döndü.


Konuyla ilgili konuşmak için Binance’ı davet eden Nijerya, ülkeye gelen 2 yetkiliyi gözaltına alıp 1 gün sonra konuşma sürecine geçti. Yani pek dostane bir tutum izlendiği söylenemez. Sonrasındaki dava sürecinde de Binance’ın sadece hukuki temsilcisini göndermesi, hoş karşılanmadı ve en sonunda resmen Binance Nijerya’daki operasyonlarını durdurdu.


Afrika, kıtasındaki gelişmemiş bankacılık servisleri, kriptopara odaklı çözümler için bölgeyi bulunmaz hint kumaşı haline getirmişti. Dolayısıyla Binance için Nijerya pek iyi bir örnek olmadı, ülkenin genel kriptopara stratejisinde ne tür değişiklikler olacağını ileride göreceğiz. 


ETF Rüzgarı 

Bitcoin Spot ETF onaylandığından beri Bitcoin özelinde müthiş bir talep oluşturması, dev finans şirketlerinin belki isteyerek belki istemeyerek Bitcoin özelinde yeni ürünler çıkartmasını sağladı. Kısacası şu anda yeni trend Bitcoin ve bu konuda adım atmayan şirketler trendin gerisinde kalarak müşterilerini kaptırmak istemiyor.


Bitcoin ETF’in öncüsü olan şirketlerden Blackrock, Strategic Income Opportunities Fund ve The Global Allocation Fund isimli fonlarına Bitcoin ETF eklemeyi planladığını bildirdi.


Arizona eyalet yönetimi, emeklilik fonlarına kriptopara alınması için bağlayıcı olmayan bir taslak üzerinde çalışmaya başladı.


Deustche Boerse Digital Exchange, kurumsal müşterilerine özel olarak kriptopara alım-satım ve saklama hizmeti verecek. İşlemler açık tahta yerine teklif üzerinden yapılacak. Müşteri almak istediği ürün için gelen teklifi kabul ederse işlem gerçekleşecek.



Doğrudan ETF bağlantılı olmayan ancak rüzgara dahil edebileceğimiz bir diğer 2 haberden biri, klasik hale gelen MicroStrategy’nin Bitcoin alımlarıyla ilgili. 700 milyon dolarlık şirket tahvili çıkartmayı planlayan MicroStrategy, bu parayla Bitcoin almayı planlıyor.


Diğer haber ise Arkham’ın iddiasına dayanıyor. Arkham, SpaceX ve Tesla’nın kriptopara cüzdanlarını tespit ettiğini ve iki şirketin toplamda 19.794 BTC tuttuğunu iddia etti.


Project Ensemble 

Hong Kong bütçe görüşmelerinde Dijital Yuan için merkez bankasının ikinci aşamaya geçmeye hazır olduğu açıklamasından hemen birkaç gün sonra, Project Ensemble açıklandı.


Teorik altyapı çalışmalarının ardından Hong Kong, ticari bankaların likidite sağladığı, finansal ürünlerin tokenize edildi ve tüm bunların CBDC yani Dijital Yuan ile yapıldığı bir finansal altyapı çalışmasına başladı.


Şu ana kadarki en gelişmiş CBDC altyapısına sahip olan Çin, Hong Kong üzerinden kriptopara piyasasına açılmayı hedefliyor. İleriki yıllarda borsadaki alım-satım paritelerinde Yuan endeksli pariteler görebiliriz.


Kilitli SOL Tokenler Kimde Kalacak? 

FTX, Solana’nın baş yatırımcılarından ve destekçilerinden birisiydi. Bu nedenle yatırım sürecinden kalan yüklü miktarda SOL tokene sahipti. Ancak bu tokenler kullanıma açık değil ve 4 yıl boyunca kilitli kalacaklar. FTX’in iflas etmesiyle birlikte bu tokenlerin bulunduğu cüzdanları değerinin altında satın almak için birçok teklif yapıldı.


Yeni bir teklif Bloomberg’in iddiasına göre Pantera’dan geldi. Pantera,40 milyon doların üzerinde değere sahip bu SOL tokenleri satın alıp, mevcut Solana fonuna ekleme yapmayı planlıyor. 25 milyon dolar üzerinde yatırım yapan müşterilerine 4 yıl vadeli bir yatırım teklifi sunmayı planlayan Pantera, cüzdanlar için verdiği parayı hızlıca geri alabilir.


Cüzdanların FTX’in elinde çıkması genel olarak pozitif bir sonuç doğurabilir. Çünkü iflas etmiş bir şirketin varlıkları, piyasa koşullarından çok alacaklılara tam geri ödeme yapma üzerine yönetilir. Bu nedenle SOL tokenlerin satılmasının kripto para piyasasını nasıl etkileyeceği pek önemli bir madde değildir. Bu cüzdanlar doğrudan bir kripto para firmasına transfer edilirse, en azından bu şirketler diğer yatırımlarını da düşünerek SOL tokenleri satmak istediklerinde daha dengeli bir politika izleyebilirler.


Agglayer’ın İlk Üyesi 

Polkadot üzerindeki Astar Network, Polygon CDK kullanarak Ethereum ağına genişledi. Layer-2 olarak faaliyet gösterecek Astar Network, aynı zamanda Polygon Agglayer’ın ilk üyesi oldu. Agglayer, tüm ZK odaklı zincirlerin tek bir arayüzde çalışabilmesini mümkün kılmak için kurulan bir altyapı.


DeFi üzerinde özellikle zincirler arası geçişler veya kompleks işlemler kullanıcıları zorlayabiliyor. Agglayer gibi tek bir arayüz çözümleri, DeFi uygulamalarının genel kullanıcıya yayılması açısından son derece değerli.

 

MultiChain Problemi Çözülüyor 

MultiChain CEO ortadan kaybolduktan sonra platform donmuş ve faaliyetlerini durdurmuştu. Bununla beraber mağdur olan kullanıcılar ve platformda kilitli kalan varlıkların akıbeti konusunda Fantom bir kurtarma planı açıkladı.


Mahkemenin Fantom’u haklı bularak zararın hesaplanması amacıyla işlemlere başlandığını, hesaplama süresi sona erdiğinde resmi rakam üzerinden MultiChain’e ödeme talebi gönderileceği açıklandı. CEO ortada olmadığı için doğal olarak bir cevap beklenmiyor. Resmi cevap süresi dolduktan sonra, Fantom bir likidatör görevlendirerek şirketin varlıklarını teslim alacak. Platformda 65 milyon dolarlık stabilparanın dışında köprü varlıklarının da kurtarılabileceği söyleniyor.


Kısa Kısa 

  • DeFi uygulaması WooFi, 8.75 milyon dolar hacklendi.

  • Sushiswap ekibinin hazineden aldığı ödemelerin şeffaf hale getirilmesiyle ilgili tartışmalar, Sushiswap ekibi tarafından kaldırılıp engellenince topluluğun tepkisini çekti.

  • Magic Eden, Bitcoin NFT’leri sayesinde hacim konusunda zirveyi gördü. Blur’u günlük hacimde geçen Magic Eden’ın hacminin %84’ünü ordinaller oluşturdu.
     
  • Gelmiş geçmiş ikinci en değerli CryptoPunk satışı 4500 ETH karşılığında gerçekleşti.



Daha Fazla Oku

    sol tokenHaftaya Bakışdefiterra labs

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
“Yeni Yasa, Türkiye’nin Küresel Kripto Pazarı’ndaki Rolünü Güçlendirecek”

25 Temmuz 2024 10:46

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk