Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Sızdırılan Dijital Euro Yasa Tasarısında Faizin, Varlık Biriktirmenin ve Programlanabilirliğin Yasaklanması Gerektiği Belirtiliyor

Yasa tasarısı, merkez bankası dijital para biriminin gizliliğini korumak adına ilk günden itibaren çevrimdışı olarak kullanılabilmesi gerektiğini savunuyor.

15 Haziran 2023 16:26

Güncellenme: 15 Haziran 2023 17:19

28 Haziran’da Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması planlanan yasa tasarısı kapsamında dijital euro kullanımlarında faiz veya ek ücret ödenmesi yasaklanacak.


Sızdırılan tasarıya göre merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) ilk günden itibaren nakit gibi çevrimdışı ödemelerde erişilebilir olması ve kullanıcıların ileriye dönük kullanımını sınırlamak amacıyla programlanamaz olması gerektiği belirtiliyor.


2021 yılında Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından gerçekleştirilen ankette dijital euroya yönelik en büyük endişenin gizlilik olduğu görülüyor, birçok kişi CBDC’nin devlet tarafından gözetlenmelere yol açabileceğinden endişe ediyor.


Avrupa Birliği, fiat para biriminin dijital biçimde ihraç edilip edilmemesi konusunda kararsız görünüyor. Uzun bir soruşturma döneminden sonra ECB bu yılın ilerleyen zamanlarında CBDC’ye yönelik kesin bir karar almayı planlıyor. Ancak, yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta, böyle bir kararın yalnızca merkez bankasını ilgilendirmediğini ve kararın siyasi bir karar olması gerektiğini söylüyor.


CBDC’ye yönelik herhangi bir mevzuatın Avrupa Parlamentosu ve Konsey adı verilen organda toplanan hükümetler tarafından kabul edilmesi gerekecek. Ancak milletvekillerinin bu konuda şüpheci olmaya devam ettiği belirtiliyor.


Anonim kalma koşuluyla yorum yapan üst düzey bir AB yetkilisi şunları söylüyor: “Konsey, en azından yakın gelecekte dijital euronun tanıtılıp tanıtılmayacağına dair karar vermeyi düşünmüyor. ECB’nin de bu kadar şüpheci vekillere karşı herhangi bir ilerleme katedeceğini sanmıyorum.”


Zorunlu uygulama

Yasa tasarısında, çok küçük işletmeler olmadıkları veya elektrik kesintileri gibi geçerli sebepleri olmadığı sürece mağazaların dijital euroyu yasal ödeme aracı olarak kabul etmeleri ve kullanım sırasında herhangi bir ek ücret uygulamamaları gerektiği de söyleniyor.


Ayrıca metinde, insanların dijital euro hesaplarını ticari banka birikimlerine alternatif şekilde kullanmalarını önlemek adına farklı çözüm önerileri yer alıyor. Varlıklara faiz uygulanamayacağı ve gerekli durumlarda ECB’nin para üzerindeki yetkilerinin artabileceği belirtiliyor. Panetta, kullanıcıların günlük ödemelerinde yaklaşık 3250 euroluk (3000 dolar) bir sınır olması gerektiğini savunuyor.


ECB, CBDC’yi desteklemek için blok zinciri teknolojisini kullanmayı kesinleştirmemiş olsa da yasa, “Dijital euro uzlaşma altyapısı, dağıtık defter teknolojisi de dahil olmak üzere yeni teknolojilere adaptasyonu sağlamaya yönelik çalışmalıdır” diyor.


CoinDesk tarafından incelenen bu taslağın 28 Haziran’daki komisyon toplantısında onaylanması bekleniyor.


İlginizi çekebilir:



Daha Fazla Oku

    Dijital EuroAvrupa Birliğicbdcmerkez bankası dijital para birimi

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Jack Schickler

Jack Schickler, Belçika'nın Brüksel kentinde kripto düzenlemelerine odaklanan bir CoinDesk muhabiri. Daha önce MLex haber sitesi için mali düzenlemeler hakkında yazıları yayımlandı. Avrupa Komisyonu ve Birleşik Krallık Hazinesi'nde konuşma yazarı ve politika analisti olarak görev yaptı. Herhangi bir kripto varlığı yok.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin'in Ani Düşüşü

25 Temmuz 2024 17:48

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk