Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Avrupa Merkez Bankası Dijital Euro Prototiplerini Tamamladı, Geliştirme Kararı Yolda

ECB, yeni dijital para birimi için dağıtık defter teknolojilerini ve akıllı sözleşmelerin kullanımını inceliyor.

30 Mayıs 2023 13:43

Güncellenme: 30 Mayıs 2023 14:08

Cuma günü yayımlanan raporlara göre Avrupa Merkez Bankası (ECB), fiat para birimini belirlenen formatta geliştirip geliştirmeme kararını yılın ilerleyen zamanlarında verecek. Dijital euro’nun prototipleri ise tamamlandı.


ECB, potansiyel merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) inovasyonu artırmak için tasarlanabileceğini söylüyor. Ancak, Web3 tarzı dağıtılmış defter teknolojisini ve akıllı sözleşmeleri kullanma konusunda şüpheci görünüyor.


Merkez Bankası İcra Kurulu üyesi Fabio Panetta, Avrupa Parlamentosu’nda yer alan Irene Tinagli’ye yazdığı mektupta, “Gerçekleştirilen çalışmalar dijital euro tasarımını mevcut ödeme ortamlarına sorunsuz bir şekilde entegre etmenin mümkün olduğunu, ayrıca para biriminin yenilikçi yaklaşımların ve teknolojilerin önünü açtığını gösteriyor.” ifadelerini kullanıyor.


Aynı zamanda dijital euro, Facebook’a ait para birimi olan Libra’ya bir cevap olarak ortaya çıkıyor. ECB’ye ait prototipler, başka bir teknoloji öncüsü olan Amazon’un katılımı sebebiyle tartışma yaratıyor.


AB milletvekilleri planlarda bir U dönüşü çağrısında bulunuyor. Panetta, prototiplerin “kenara atılıp daha fazla kullanılmaması gereken bir laboratuvar deneyi” olduğunu söyleyerek Amazon’un katılımını küçümsüyor.


Tasarım

Merkez Bankası tarafından geliştirilen prototipin back-end tasarımında dağıtık defter teknolojisi reddediliyor. Onun yerine kripto işlemlerinde de kullanılan harcanmamış işlem çıktısına (UTXO) dayalı merkezi bir model tercih ediliyor.


ECB raporuna göre, UTXO sistemi gizliliği korurken farklı ödeme türlerini destekliyor, aynı zamanda işlemlerin hızlı ve verimli bir şekilde doğrulanmasını sağlıyor. Raporda, sistemin merkeziyetsiz finansta popüler olan akıllı sözleşmeler bulunmadan koşullu ödemelerin yapılmasına izin verdiği de ekleniyor.


Avrupa Komisyonu’nun önümüzdeki haziran ayında dijital euro hakkındaki gizlilik önlemlerini ve diğer önemli konuları kapsayan bir yasa tasarısı yayımlanması bekleniyor. Ancak milletvekilleri, CBDC’nin faydaları konusunda şüphelerini dile getirmeye devam ediyor.


Daha Fazla Oku

    ABAvrupa BirliğicbdcDijital Euro

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Jack Schickler

Jack Schickler, Belçika'nın Brüksel kentinde kripto düzenlemelerine odaklanan bir CoinDesk muhabiri. Daha önce MLex haber sitesi için mali düzenlemeler hakkında yazıları yayımlandı. Avrupa Komisyonu ve Birleşik Krallık Hazinesi'nde konuşma yazarı ve politika analisti olarak görev yaptı. Herhangi bir kripto varlığı yok.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Aptos, Microsoft, Brevan Howard ve SK Telecom ile DeFi Ortaklığı Kuruyor

18 Nisan 2024 18:18

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk