Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Kripto Endüstrisi İngiltere’den Küresel Bir Şekilde Düşünmesini İstiyor

İngiltere, kripto sektörünü düzenlemeye yönelik planlarını şubat ayında halkın yorumuna açmıştı.

10 Mayıs 2023 13:31

Güncellenme: 10 Mayıs 2023 15:25

İngiltere’deki kripto stakeholder’ları, ülkenin endüstriye yönelik önerilerini oldukça iyi karşıladı. Ancak, İngiltere’den Brexit sonrası izolasyonunu bir kenara bırakıp Avrupa Birliği’nin MiCA düzenlemesini benimsemesi isteniyor.


Ülke şubat ayından bu yana kripto sektörüyle alakalı stratejilerini halka danışıyor ve en son gerçekleşen danışma dönemi, sektördeki önemli isimlerin de katkılarıyla 30 Nisan’da sona erdi.


İngiltere merkezli The Payment Association’da politikadan sorumlu Riccardo Tordera Ricchi, CoinDesk’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu durum İngiltere’deki kripto varlıkları düzenlemede net bir sonuca varmaya yönelik güzel bir adım. Düzgün bir şekilde uygulanırsa bu framework’ler finansal riskleri azaltırken sosyal açıdan da faydalı bir inovasyonun benimsenmesini hızlandıracak.”


Dünyanın dört bir yanından birçok ülke, gelişen kripto sektörüne yönelik kurallar oluşturmaya çalışıyor. MiCA’nın onaylanmasıyla birlikte ülkelerin kendi yaklaşımlarına bir an önce karar vermeleri konusundaki baskı da artıyor.


İngiltere, MiCA gibi kripto için tamamen yeni kurallar oluiturmak yerine mevcut düzenleyici framework’leri sektöre uyarlamayı istiyor. Hükümet, önümüzdeki 12 ay içerisinde daha spesifik kripto kuralları koymayı düşünüyor.


Şu anki plan, kriptoyu Finansal Hizmetler Piyasaları Yasası kapsamında düzenlemek ve dijital varlık şirketleri için bir yetkilendirme rejimi oluşturmak. Ayrıca ülke, stabilcoin’leri de mevcut ödeme kuralları altında düzenlemeyi ve yatırımcıları korumak adına önlemler almayı planlıyor. Düzenleyicilere kriptoyu denetleme yetkisi verecek olan Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasa Tasarısı şimdiden Parlamento’nun gündeminde yer alıyor.


Lobi grubu CryptoUK’in Operasyon Yöneticisi Su Carpenter, hükümetin “benzer risk, benzer düzenlemeler” yaklaşımını desteklediğini belirtiyor.


Binance’in CEO’su Changpeng Zhao da paylaştığı tweet’te, İngiltere’nin bu tutumu hakkında “Genelleyici kuralları uygulamak yerine istenen sonuca yönelik çalışılıyor. Bu da yeni inovasyonların inceliklerini ortaya çıkarırken faydaların ve risklerin belirlenmesini sağlıyor” ifadelerini kullanıyor.


Küresel strateji


Avrupa’nın Finans Piyasaları Birliği (AFME), 2020’de AB’den kötü bir şekilde ayrılan İngiltere’nin kripto düzenleme yolculuğunda küresel iş birliği olmadan tek başına devam edemeyeceğini söylüyor.


İngiltere merkezli Luno borsasının politika sorumlusu Nick Taylor, bir piyasanın kötüye kullanımıyla ilgili kurallar oluşturulurken küresel kripto şirketleriyle ilgilenen diğer yargı mercilerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguluyor.


CryptoUK, Tordera Ricchi ve AFME gibi birçok kişi veya kuruluş da benzer görüşlerini dile getiriyor.


Lisanslama rejimi, kripto şirketlerinin operasyonlarına devam ederken denetlenmelerini gerektiriyor ve AFME, uluslararası düzenlemelere uymaksızın alınabilecek yanlış kararların ülkenin saygınlığını da etkileyebileceği konusunda İngiltere’yi uyarıyor. Kuruluş, böyle bir tutumu doğru bulmadığını belirtiyor.


Binance, tartışmalarla alakalı şunları söylüyor: “Düzenleyicilerin bir an önce eksiksiz ve uyumlu bir yetkilendirme süreci benimsemeleri gerekiyor. Lisanslama sürecinde işletmelerin denetim geçmişlerini dikkate alarak aynı şeyleri tekrar tekrar incelemekten kaçınmaları da oldukça önemli.”


Belirsiz bir gelecek


Başbakan Rishi Sunak’ın liderliğindeki İngiltere Hükümeti, ülkeyi kripto merkezi haline getirmek istediklerini belirtiyor. Açıklamada, 2025’te veya olası bir erken tarihte gerçekleştirilecek olan genel seçimlerden önce bu kuralları kesinleştirmeye yönelik niyetleri de vurgulanıyor.


CryptoUK, hükümetin iki aşamalı gerçekleşeceğini söylediği kuralların 2024’ün sonuna kadar uygulanmasını bekliyor.


Carpenter, yaptığı açıklamada “İngiltere’nin FinProm (Finansal Promosyon) kurallarını trading alanlarında orantılı bir şekilde uygulanmasını, kripto endüstrisindeki bankacılık endişelerini ele almasını ve varlık sınıfını denetleyen diğer uluslararası düzenleyicilerle geniş bir bakış açısı geliştirmesini öneriyoruz.” ifadelerini kullanıyor.


Parlamento üyesi Lisa Cameron ise CoinDesk’e yaptığı açıklamada, İngiltere’nin kripto vergi framework’ünü genişletme konusunda milletvekilleri arasında olumlu görüşler yer aldığını söylüyor.


Daha Fazla Oku

    İngilterekriptoStabilcoin

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Camomile Shumba

Camomile Shumba, İngiltere merkezli bir CoinDesk regülasyon muhabiridir. Shumba daha önce Business Insider ve Bloomberg'de staj yaptı. Camomile, Harpers Bazaar, Red, BBC, Black Ballad, Journalism.co.uk, Cryptopolitan.com ve South West Londoner'da yer aldı. Shumba, multimedya gazeteciliği alanında yüksek lisans derecesi yapmadan önce East Anglia Üniversitesi'nde birleşik derece olarak siyaset, felsefe ve ekonomi okudu. Lisans eğitimini yaparken, fark yaratma konusunda ödüllü bir radyo programı yaptı. Şu anda herhangi bir dijital para biriminde veya projede varlığı yok.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
ABD Nisan Ayı İstihdam Verileri Beklenenin Altında Kaldı, BTC Yükseliyor

4 Mayıs 2024 13:04

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk