Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Bitcoin ETF’leri Onaylandı: İlk Günden Neler Beklemeliyiz?

İlk başvuruların üzerinden on yıl geçti ve spot bitcoin ETF’leri nihayet onaylandı. Peki şimdi ne olacak?

11 Ocak 2024 09:32

Güncellenme: 11 Ocak 2024 10:23

Spot bitcoin ETF'leri, zorlu bir on yılın ardından nihayet ABD’den onay almayı başardı. Bir sonraki adım: İşlem görmelerini sağlamak.


ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) yeşil ışık yakmasının ardından, merakla beklenen ürünler, likidite sağlamayı planlayan büyük ticaret firmalarının yardımıyla NYSE, Cboe Global Markets ve Nasdaq tarafından yönetilen ABD piyasalarında piyasaya sürülecek.


Ürünler, neredeyse tüm bireysel müşterilerin geleneksel aracıları ve hesapları kullanarak bitcoin (BTC) fiyatına maruz kalmasının yanı sıra geleneksel finans kurumlarının kripto borsalarından geçmeye gerek kalmadan yatırım yapmasına olanak tanıyacak.



Bitcoin ETF ihraççılarından biri olan Fidelity'nin dijital varlık yönetimi başkanı Cynthia Lo Bessette, ETF'lerin dijital varlıklarla ilgilenen yatırımcılara daha fazla seçenek sunduğunu belirtiyor. Bu ürünler, ABD'de 2021'de onaylanan ve dijital varlığın kendisine değil türevlerine yatırım yapan bitcoin vadeli işlem ETF'lerinden farklılık gösteriyor.


Cynthia Lo, "Uzun zamandır spot fiyatlı bir borsa yatırım ürününün, yatırımcıların bitcoin'e maruz kalmaları için etkili bir yol olacağına inanıyorduk" diyor. "Bir firma olarak, yatırımcılara seçimlerini destekleyen ve pazarlara güvenli erişimi kolaylaştıran araçlar sağlayarak artan talebi karşılamaya kararlıyız."


Benzer şekilde, Cboe Global Markets’in sözcüsü de ETF'lerin yatırımcılara bitcoin'in fiyatını takip etmek için "şeffaf ve düzenlenmiş" bir yol sağlayacağını söylüyor. "Onay, kriptoyu takas edilebilir bir varlık sınıfı olarak konumlandırma yolunda ileriye doğru atılmış büyük bir adımı ifade ediyor ve yeni ticaret fırsatlarının önünü açıyor."


Likidite havuzları

Bazıları halihazırda milyarlarca dolarlık varlığı kapsayan 11 spot bitcoin ETF fonunun piyasaya sürülmesiyle, likidite sağlayıcıları ve piyasa yapıcılar yeni hype’ın verimli olduğuna inanıyor.


NYSE Borsa Yatırım Ürünleri Başkanı Douglas Yones, ilk gün bitcoin vadeli işlem piyasaları ve bitcoin vadeli işlem ETF'lerinin spot ETF'lerin likiditesine yardımcı olacağını söylüyor. Ayrıca NYSE'nin bir dizi likidite programına sahip olduğunu da ekliyor.



“New York Menkul Kıymetler Borsası'nda açığa çıkabilecek çok güzel bir fiyat keşif sürecimiz bulunuyor, bu yüzden oldukça dinamik ve likit bir piyasa bekliyoruz.”

BlackRock'ın dijital varlıklar başkanı Robert Mitchnick, CoinDesk'e verdiği röportajda varlık yöneticisinin Coinbase ile ortaklığını kullanacağını bildiriyor. Şirket, Coinbase Prime'ı 2021'de kendi portföy yönetim aracı Aladdin ile entegre etti. BlackRock'ın bitcoin ETF'si için piyasaya sürüldüğünde yönetim altındaki varlıklar açısından kaçıncı sırada yer aldığını belirtmese de, şirketin mevcut olarak 100.000 dolarlık bir tohum yatırımı aldığını söyledi.


“ETF'de BlackRock tarafından yapılan bir tohum yatırımı zaten vardı. Burada gözden kaçırılmaması gereken şeylerden biri, önümüzde uzun bir süreç olacağı.”


Acele etmeyin

Franklin Templeton'ın ETF ürünleri ve sermaye piyasaları başkanı David Mann, CoinDesk'e verdiği röportajda, ilk birkaç gün içinde girişlerin nasıl olabileceğini tahmin etmenin zor olduğunu söyledi. İlk gün "bir ton heyecan" beklerken, ilgi ve yatırımlarda insanların takdir ettiğinden daha kademeli bir artış olabileceğini belirtti.


“ETF’ler aracılığıyla bitcoin’e maruz kalmak isteyen kullanıcıların içlerinin rahat etmesi için her zamanki süreçlerden geçmesini bekliyoruz, bunun da zaman alacağını düşünüyoruz.”


Başka bir deyişle, “büyük bir sıçrama” olabilir, ancak yatırımcıların bu yeni hizmete alışmaları ve yatırım yapacaklarından emin olmaları haftalar veya aylar sürebilir.


BlackRock'tan Mitchnick de lansmandan sonra yatırımcılar için "uzun bir yolculuk" olacağını söyleyerek bu düşünceyi destekliyor. Şirket, ETF için en büyük yatırım kanalının bir parçası olabileceklerini söyleyerek servet danışmanlarını örnek olarak gösteriyor. Mitchnick’e göre, daha önce bitcoin entegreli yatırım araçlarına çok fazla maruz kalmadıklarından, fon tahsis etmeden önce kullanıcıların ve şirketlerin bir "eğitim yolculuğuna" ihtiyaç duymaları çok muhtemel.


"Danışmanlar ve müşteriler arasında uygunluk görüşmeleri olacak. Bu, anında gerçekleşecek bir şey değil ve aynı şey, şimdiye kadar gerçekten uygulanabilir risk çözümlerine sahip olmayan kurumsal yatırımcılar için de geçerli."


Daha Fazla Oku

    bitcoin etfSECblackrocklikidite

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Nikhilesh De

Nikhilesh De, CoinDesk'in düzenleyicileri, yasa koyucuları ve kurumları kapsayan küresel politika ve düzenlemelerden sorumlu yönetici editörüdür. BTC'de 50 dolar ve ETH'de 20 dolar'dan fazla varlık sahibi. 2020'de Kriptopara Gazetecileri ve Araştırmacıları Derneği tarafından Yılın Gazetecisi seçildi.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitcoin’in 63 Bin Dolara Yükseldiği Sırada TON ve RNDR %13'ten Fazla Arttı

10 Mayıs 2024 18:13

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk