Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

2024 Kripto Piyasasına Genel Bakış: ETF’ler Diğer Varlıkları da Teşvik Ediyor

CoinDesk Indices araştırma başkanı Todd Groth, 2024'ün 1. çeyreğinde spot bitcoin ETF'lerinin beklenen lansmanıyla birlikte genel kripto pazarının olgunlaştığını söylüyor.

3 Ocak 2024 17:49

Güncellenme: 4 Ocak 2024 19:23

Todd Groth, CFA

Todd Groth, zengin bir profesyonel geçmişe sahip bir finans uzmanıdır. Şu anda CoinDesk Indices'de Araştırma Başkanı olarak görev yapmaktadır. Todd'un finans sektöründe sistemik çok varlıklı risk primleri ve alternatif yatırım stratejileri üzerine odaklanan 10 yılı aşkın deneyimi bulunmaktadır. Kariyerine PAAMCO'da, bir hedge fonları fonunda risk analitik grubunda yönetici olarak başlayan Todd, daha sonra Investcorp'ta Kantitatif Portföy Yöneticisi olarak çalışmıştır. Finansal bilgi birikimini genişletmek amacıyla, kurumsal bir fintech analitik şirketi olan Premialab'ta Faktör Bilgileri Başkanı olarak ve sistematik çok varlıklı bir varlık yöneticisi olan Risk Premium Investments (RPI) şirketinde Yönetici Direktör olarak görev yapmıştır. Akademik açıdan da oldukça donanımlı olan Todd, California Üniversitesi, San Diego'dan Makine Mühendisliği alanında lisans derecesi, California Üniversitesi, Los Angeles'tan aynı alanda yüksek lisans derecesi ve UCLA Anderson İşletme Okulu'ndan Finansal Mühendislik alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Kripto para piyasasında da aktif bir rol oynayan Todd, CoinDesk'in $1,000'lık açıklama eşiğinin üzerinde Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@Tgroth8

Geriye dönüp baktığımızda 2023’ün gelişmekte olan varlık sınıfı açısından önemli bir geçiş yılı olduğunu görüyoruz. Konumlandırma, kaldıraç ve önceki piyasa döngüsünün spekülatif aşırılıkları 2022'de kaldı ve bir sonraki döngünün tohumları 2023’te filizlenmeye başladı. Şu anda elimizde olan şey ise protokoller ve projeler arasında artan birlikte çalışabilirliğe sahip bir ekosistem. Geliştiriciler ve piyasa katılımcıları, gerçek dünyanın yararına yönelik düzenlenmiş kurumsal yatırımcılara hizmet vermeye başlıyor.


Bir zamanlar FTX ve Binance gibi önde gelen kripto borsaları, Coinbase, Bullish ve EDX gibi daha düzenlenmiş oyuncuların piyasaya liderlik etmesiyle birçok değişim gördü. CME gibi geleneksel vadeli işlem borsaları ise bitcoin ve ether vadeli işlem sözleşmelerinde artan hacimler kaydetti ve açık pozisyon sayılarında Binance’i geride bıraktı.



Ayrıca, BlackRock'ın haziran ayında SEC'e yaptığı başvuruyla piyasayı şaşırtmasının ardından ABD'de spot token ETF'lerini listeleme çabalarının yeniden kıvılcımlandığına tanık olduk. Bu cesaret verici kurumsal gelişme, gerçek bir varlık olarak bitcoin talebini desteklemeye ve fiat likiditesi ile destekleyici teşviklerle dolu bir finansal sistem için para birimlerinin değer kaybetme riskinden korunmaya yardımcı oldu ve dijital varlıkların benimsenme ihtimalini güçlendirdi.



2023 dönemi aynı zamanda dijital varlıklar arasındaki makroekonomik korelasyonların azaldığı bir dönem oldu. Kriptonun kripto olmasına izin verildi ve önceki yıllara göre daha düşük seviyelerde gerçekleşen dalgalanmalara rağmen, yıl boyunca çoğunlukla ABD hisse senetleri ve altından ayrıldı. Şaşırtıcı bir şekilde, ether 2023'te bitcoin ile neredeyse aynı düzeyde volatiliteye tanık oldu. Bitcoin volatilitesi ise hisse senetlerindeki benzer seviyelere ve geleneksel varlık sınıflarıyla daha uyumlu seviyelere düştü.



Tüm bunlar bir araya geldiğinde ise kripto piyasasının olgunlaştığına ve kurumsal bir ortama geçilmeye başlandığına işaret ediyor. Ekosistemin daha geleneksel, daha düzenlenmiş piyasa katılımcılarına doğru bu geçişi ve genişlemesinin, bir sonraki piyasa döngüsü için gelişmelerin merkezinde yer alması bekleniyor.


2024 Kripto Piyasasında Genel Manzara

2024'ün kripto piyasasının kurumsal yatırımcılara yakınlaşarak daha fazla olgunlaşmasını bekliyoruz. Bu kurumsallaşma, ABD faiz artırım döngüsünün son aşamalarında ve kısa vadeli makro risk faktörlerinden ayrışma sırasında bile, bitcoin ve ether için güçlü bir performans dönemine denk geliyor, bu da altın ve petrole benzer şekilde giderek daha fazla benzersiz gerçek varlıklar olarak görüldüğünü gösteriyor. Bu özelliklerin, geleneksel tahvillere likit alternatifler ve çeşitlendiriciler olarak bitcoin ve ether'e olan talebi artıracağını ve varlık tahsis edicilerin geleneksel hisse senedi/tahvil portföylerini yeni ve yeni bir fiyat artışı kaynağıyla yeniden canlandırmalarına yardımcı olacağını tahmin ediyoruz.


2024'ün 1. çeyreğinde bir spot bitcoin ETF'sinin piyasaya sürülmesini bekliyoruz. Bu bir konsensüs görüşü olsa da, onayın orta ve uzun vadeli ufukta klasik "söylentiyi satın al, haberi sat" olayı olma ihtimalini düşük görüyoruz, çünkü tanıdık ve düzenlenmiş borsada işlem gören ürün aracılığıyla varlık sınıfına önemli bir yeni sermaye kanalına izin veriyor.


Daha geleneksel, düzenlenmiş bir pakette bu varlıklara yönelik bastırılmış talepten şüphe duyan herkes, her ikisi de dönem boyunca bitcoin'in performansını iki katından fazla artıran Coinbase ve MicroStrategy hisselerinin 2023'teki performansına bakmalıdır.



Bu yeni başlatılan ETF'ler, Kayıtlı Yatırım Danışmanları (RIA'lar), emeklilik fonları ve riskten korunma fonları gibi daha geniş bir yatırımcı yelpazesinin varlık sınıfına maruz kalmasını kolaylaştıracak ve yatırım bankası yapılandırma ekiplerinin ETF aracının üzerine yeni ürünler oluşturmasına olanak tanıyacak.


Bu ETF girişlerinin, piyasa için tam olarak takdir edilmeyen uzun vadeli bir teşvik sağlayacağına inanıyoruz. DEA'lar tarafından yönetilen mevcut AUM'nin 2022'de tahmini 128 trilyon molar civarında seyrettiği ve bir spot ETF ürünü aracılığıyla dijital varlıklara %1-2'lik bir portföy tahsisi olduğu varsayılırsa, kripto ekosistemine ek 1 ila 2,5 trilyon yeni sermaye getirebilir. Bununla birlikte, ETF'ler aracılığıyla piyasaya bu potansiyel sermaye akışının bitcoin ve ether ile sınırlı olacağını ve potansiyel olarak onları daha küçük dijital varlıklardan daha da ayıracağını belirtmek önemlidir. Bununla birlikte, bu iki mega kripto para biriminden elde edilen değerin, kripto yerel yatırımcıları arasında birincil değer depoları oldukları için daha geniş ekosistemde daha küçük protokollere dağıtılacağına inanıyoruz.


ABD ekonomisi, hızlandırılmış bir faiz artırım döngüsünün gecikmeli etkileri nedeniyle 2024'ün ikinci yarısında resesyona girerse ve buna karşılık faiz oranları düşürülürse, dijital varlıkların beklenen ve beklenen teşvik önlemlerinden geniş ölçüde yararlanmasını bekleyebiliriz. Bitcoin'in 2024 yarılanması, federal açıkların ve harcamaların daha da arttığı bir ortamda giderek daha çekici hale gelebilir. Ether'in merge sonrası tokenomikleri de giderek daha deflasyonist hale geldi ve bu potansiyel senaryoda Ether'in çekiciliğini daha da artırdı.


Bu makroekonomik arka planla birlikte Akıllı Sözleşme Platformu, Merkeziyetsiz Finans (DeFi) ve Bilgi İşlem sektörlerinin 2024'te en iyi performans gösterenler olmasını bekliyoruz, çünkü bu sektörlerin üçü de birlikte etkileşime girerken artan on-chain faaliyetlerden yararlanıyor:


  • Akıllı Sözleşme Platformu faaliyetleri, blok zinciri işlemleri için yerel token’ların kullanılmasını gerektiriyor.

  • DeFi token’ları, işlem hacimlerinden ve borç verme işlem ücretlerinden yararlanıyor.

  • Bilgi işlem sektöründeki (Chainlink gibi) oracle token’ları ise işlemleri kolaylaştırmak için blok zinciri ekosistemi genelinde gerekli fiyat veri akışlarını sağlıyor.

Ayrıca bilgi işlem sektörü, 2023’te ChatGPT ile yükselen yapay zeka alanı tarafından da desteklenen merkeziyetsiz bilgi işlem ve yapay zeka protokolleri ile projeler de içeriyor. Biz de bunun 2024 yılında önemli bir destek olacağını düşünüyoruz. 


Durgunluk ve faiz indirimi senaryosu, dijital varlıklar için elverişli bir makroekonomik kurulum olsa da, düşük likidite ve kaldıraç azaltma dönemlerine tabi olabilir. Bu nedenle, pozisyon boyutlandırma ve portföy oluşturmanın piyasa yönünü belirlemekten daha önemli olacağına inanıyoruz ve okuyucularımıza varlık sınıfı genelinde tahsis kararlarını değerlendirirken CoinDesk'in Bitcoin ve Ether Trend Göstergelerini (sırasıyla BTI ve ETI) kullanmalarını öneriyoruz.


Bununla birlikte yatırımcılar, dijital varlıklara yatırım yaparken risk toleranslarını ve zaman taahhütlerini de göz önünde bulundurmalı. Daha pasif yatırımlar için bitcoin ve ether gibi lider token’lar, beklenen ETF’lerle birlikte daha güvenli seçenekler olabilir. CESR tarafından sağlanan yıllık staking oranları ve kıyaslama staking endeksleri ile staking yoluyla ether pozisyonlarına ek getiri elde edilebilir.


Daha yüksek büyüme potansiyeline sahip daha küçük tokenlere ve protokollere pasif olarak yatırım yapmak isteyenler için ise kripto boğa piyasasının orta ve sonraki aşamalarından yararlanma eğiliminde olan altcoinler, kendine özgü token riskini yönetmek için bitcoin ve ether entegreli, çeşitlendirilmiş portföyler önerilebilir.


Sonuç olarak, bu kripto kışından önceki döngüden daha sağlam bir ekosistemle ve yeni piyasa döngüsünü 2024'e kadar devam etmesi gereken daha destekleyici ve daha geniş anlatılarla çıktığımızı söyleyebiliriz.




Daha Fazla Oku

    2024kriptoBitcoinEtherpiyasa analizi

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Todd Groth, zengin bir profesyonel geçmişe sahip bir finans uzmanıdır. Şu anda CoinDesk Indices'de Araştırma Başkanı olarak görev yapmaktadır. Todd'un finans sektöründe sistemik çok varlıklı risk primleri ve alternatif yatırım stratejileri üzerine odaklanan 10 yılı aşkın deneyimi bulunmaktadır. Kariyerine PAAMCO'da, bir hedge fonları fonunda risk analitik grubunda yönetici olarak başlayan Todd, daha sonra Investcorp'ta Kantitatif Portföy Yöneticisi olarak çalışmıştır. Finansal bilgi birikimini genişletmek amacıyla, kurumsal bir fintech analitik şirketi olan Premialab'ta Faktör Bilgileri Başkanı olarak ve sistematik çok varlıklı bir varlık yöneticisi olan Risk Premium Investments (RPI) şirketinde Yönetici Direktör olarak görev yapmıştır. Akademik açıdan da oldukça donanımlı olan Todd, California Üniversitesi, San Diego'dan Makine Mühendisliği alanında lisans derecesi, California Üniversitesi, Los Angeles'tan aynı alanda yüksek lisans derecesi ve UCLA Anderson İşletme Okulu'ndan Finansal Mühendislik alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Kripto para piyasasında da aktif bir rol oynayan Todd, CoinDesk'in $1,000'lık açıklama eşiğinin üzerinde Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@Tgroth8

Todd Groth, zengin bir profesyonel geçmişe sahip bir finans uzmanıdır. Şu anda CoinDesk Indices'de Araştırma Başkanı olarak görev yapmaktadır. Todd'un finans sektöründe sistemik çok varlıklı risk primleri ve alternatif yatırım stratejileri üzerine odaklanan 10 yılı aşkın deneyimi bulunmaktadır. Kariyerine PAAMCO'da, bir hedge fonları fonunda risk analitik grubunda yönetici olarak başlayan Todd, daha sonra Investcorp'ta Kantitatif Portföy Yöneticisi olarak çalışmıştır. Finansal bilgi birikimini genişletmek amacıyla, kurumsal bir fintech analitik şirketi olan Premialab'ta Faktör Bilgileri Başkanı olarak ve sistematik çok varlıklı bir varlık yöneticisi olan Risk Premium Investments (RPI) şirketinde Yönetici Direktör olarak görev yapmıştır. Akademik açıdan da oldukça donanımlı olan Todd, California Üniversitesi, San Diego'dan Makine Mühendisliği alanında lisans derecesi, California Üniversitesi, Los Angeles'tan aynı alanda yüksek lisans derecesi ve UCLA Anderson İşletme Okulu'ndan Finansal Mühendislik alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Kripto para piyasasında da aktif bir rol oynayan Todd, CoinDesk'in $1,000'lık açıklama eşiğinin üzerinde Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@Tgroth8

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitci, Bodrum’da Bitci Summer ile Yeni Yol Haritasını Paylaştı

24 Temmuz 2024 16:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk