Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kripto, Rezerv İspatı ve Denetim

Denetim dünyasının mevcut yapısı kriptoyu denetlemekte yetersiz. Bir çözüm bulunmazsa yatırımcı zarar görmeye devam edecek.

3 Ocak 2023 12:16

Güncellenme: 3 Ocak 2023 18:12

Serdar Turan

Serdar Turan CoinDesk Türkiye'nin kurucu genel yayın yönetmenidir. 20 yılı aşkın süredir iş dünyasına yönelik yayın ve içerik projelerinde yer alan Serdar, Bloomberg BusinessWeek Türkiye, Harvard Business Review Türkiye gibi yayınların içerik sorumluluğunu üstlendi. Birçok etkinlikte konuşmacı ve moderatör olarak görev alan Serdar, mühendislik ve işletme yüksek lisans derecelerine sahip. Çalışma alanları arasında strateji ve iş modelleri, yıkıcı inovasyon, yeni nesil teknolojiler ve bilgisayar oyunları ön plana çıkıyor.

Kripto dünyası 2022’de güven konusunda ne varsa sorgulatır hale geldi. Şirketlerin şeffaflığından iş modellerinin kurgusuna, kurucuların samimiyeti ve dürüstlüğünden projelerin faydasına dek güvene dair her türlü konuda başımıza gelmeyen kalmadı. Tüm bu olaylarla birlikte aslında sektörün merkeziyetsiz yapısı gereği sahip olması gereken güvenin geçiş sürecinin gerektirdiği hibrit yapılar ve merkezi kurgular nedeniyle nasıl erozyona uğradığına şahit olduk. 


Güvenin tesis edilmesinde en önemli konulardan biri şeffaflıktır. Bununla birlikte hesap verilebilirlik, yetkinlik ve doğru, açık iletişim çok önemlidir. Konvansiyonel dünyada bu unsurların genelin bilgisi içerisinde değerlendirmesinde düzenlemeler öncü rol üstlense de bir diğer önemli taraf da denetimdir. Sonuçta şirketler bir şey iddia ediyor ve yatırımcılar ve genel anlamda halk bu söylemlere göre pozisyon alıyor. Bu söylemlerin doğruluğuna dair en güçlü kontrol mekanizması bağımsız denetim. 


İşler sarpa sarınca hatırlanan şeffaflık

Kripto şirketleri de iş kötüye gittikçe denetime sarılmaya başladılar. Zira karttan kuleler olduğu görülen devasa yapıların sözlerine kimse itibar etmez hale geldi. Bu dalga kendini rezerv ispatı noktasında gösterdi. Rezerv ispatı en basit tanımıyla kripto şirketinin sahip olduğunu iddia ettiği varlıklara gerçekten sahip olup olmadığını gösteren bir yaklaşım. Şirketin faaliyetlerini sürdürebilmesine yetecek kadar kaynağının var olduğunu teyit eden bir denetim mekanizması. Son dönemlerde Binance, Bitfinex, OKX, Huobi, Gate.io gibi şirketler bu konuda açıklamalar yaptılar.


Bunlar içerisinde en ilginç vakalardan biri de Binance’in açıklamasıydı. Binance bu süreçte bağımsız denetim şirketi Mazars ile anlaşarak bir rapor yayınladı. Bu rapor çıktıktan kısa bir süre sonra denetim şirketi Mazars, raporun yer aldığı web sitesini sildi ve Bloomberg’e verdiği bir açıklamada kripto şirketleriyle rezerv ispatı çalışması yapmayı bırakacağını açıkladı. Binance dışında Kucoin ve crypto.com ile de çalışan Mazars’ın bu hamlesi güven tesis etmek için kurgulanan bir sistem olan rezerv kanıtı yaklaşımının da sorgulanmasına neden oldu.

 

Bu konuya dair denetim firmaları ve bu alanda uzman olan birçok isimle konuştum. Ne yazık ki hepsi isimlerini vermeden yorum yapma şartını öne sürdüler. Hassas bir endüstri olan ve temeli güvene ve şeffaflığa dayanan denetimde bu tür aksiyonların tedirginlik oluşturduğunu ve sektörün yeni gelişen alanlara dair bakış açısının tedbirli olduğunu söylemek mümkün. Ancak şu da bir gerçek ki denetim şirketleri bu yeni gelişen alanlardaki ihtiyacın farkında. Yöntem ve yaklaşım konusunda bir yol bulunması gerekiyor.


Denetimin mevcut yapısı

Konuştuğum hemen hemen her kişi rezerv ispatı konusunda yaşananların aslında beklenen bir sonuç olduğunu belirtiyorlar. Günün sonunda denetim şirketleri, özellikle de ciddi ve büyük olanlar belirli standartlar ve çerçeveler üzerinde çalışıyorlar. Burada kerteriz noktası ve değerlendirme kriterleri bu standartlar çerçevesinde oluşuyor. Büyük bir denetim şirketinin CEO’luğunu yapmış olan bir kaynak, “Muhasebede standartlar vardır. UFRS dediğinizde dünyanın her yerinde herkes neyi nasıl yaptığınızı bilir. Denetimde de GAAS gibi standartlar vardır. Ancak kripto dünyasının uygulamaları bu standartlarla uyuşmuyor” diyor ve ekliyor “Kripto dünyasının henüz kendi standartları oturmamış durumda. Bir yapı için ölçüm kriteri olan bir parametre diğeri için anlamsız kalabiliyor.”


Görülen o ki kripto dünyasının dinamikleri ile denetim dünyasının ölçümleme, değerlendirme ve analiz sistematikleri pek uyuşmuyor. Gerçek anlamda bir denetim mekanizması oluşturulması için sektörün ortak kabul edilmiş bazı parametreleri belirlemesi ve düzenleyicilerin de burada mutabık kalması gerekli. Bunun için de zamana ihtiyaç var. Bu sürede olacak her türlü denetim (konvansiyonel standartlarda, halka açık şirketlerinkiler hariç) soru işaretleri içerecek.


Üzerinde anlaşılan prensipler

Bu soru işaretlerini biraz olsun giderecek bir detay nokta var. Şu ana dek kripto şirketleriyle yapılan birçok denetim ve rezerv çalışması aslında gerçek anlamda bağımsız denetim olarak adlandırılmıyor. Bunlar üzerinde uzlaşılan prensipler (agreed upon procedures) denilen bir analiz yöntemi aslında. Bu yöntemde denetçi ile denetlenen şirket masaya oturuyor ve hangi parametrelerin nasıl denetleneceğine birlikte karar veriyorlar. Sonra da şirket bu kararlar çerçevesinde verileri açıyor ve denetçi de bunları kontrol ediyor. Yani burada oyunun kuralları iki tarafça baştan belirleniyor. Rezerv ispatı çalışmaları genelde bu tür kurgular üzerinden gerçekleşiyor. Bir denetim şirketinin ortağı, “Bu tam anlamıyla bir bağımsız denetim değil. Siz benden nelere bakmamı istediğinizi söylüyorsunuz, birlikte süreci ve sistemi kurguluyoruz ve ben de bu çerçeveye sadık kalarak işlemleri yapıyorum” diyor. 


İddianın ispatı

“Sen söyle ben bakayım” yaklaşımı güveni, denetlenen şirketin tarzına bağlı olarak iyi ya da zayıf sonuç verebilir. Şu da bir gerçek ki kripto şirketlerinin yönetişim ve hesap verebilirlik yaklaşımları öyle mükemmel de değil. FTX olayı en büyük görülen şirketlerde bile kurumsal mekanizmaların eksik hatta neredeyse yok seviyesinde olduğunu gösterdi. FTX’in mevcut kayyum CEO’su John Ray III, ABD Kongresi’ne verdiği ifadede “Bunca iflas sürecinde bulundum. En azından belge, bilgi, kâğıt olurdu. Burada hiçbir şey yok. Hiçbir şey kaydedilmemiş. Masraflar Slack kanalında emojilerle onaylanmış” mealinde sözlerle durumun ne kadar vahim olabileceğini gösteriyor. 


Kripto dünyasındaki önemli konulardan biri de varlıkların büyük kısmının dijital dünyada var olmaları. Yani fiziksel bir karşılıkları yok. Bu da ispatı zorlaştırıyor. Yazılım temelli sistemlerde açık arka kapılar, manipülasyonlar olabilme ihtimali denetçinin işini karmaşıklaştırıyor. Bir denetim şirketinin genel müdürü şöyle yorumluyor: “Şirket sana şu kadar bitcoin’im var diyor. Göster dediğinde bir ekran açıyor ve orada bir rakam yazıyor. Bu rakam gerçek midir? Yazılımdaki bir arka kapıdan değiştirilmiş midir? İzi, kaynağına kadar sürülebilir mi? Bu sorular havada kalabiliyor. Size gösterilene güvenip raporu yazıyorsunuz.”


Başka biri de kripto dünyasının yenilikçi yapısına dikkat çekiyor. “Burası finans ile teknolojinin iç içe geçtiği bir dünya. Ben X şirketine ekibimi yollasam finans, muhasebe tecrübeli arkadaşlar neye bakacaklar? Biz de ekiplerimizde yazılımcı, blok zincir bilen kişiler istihdam etmeden o sistemde bir açık, bir manipülasyon var mı anlayamayız. Hadi onları da istihdam ettik, sistemin bütün kodunu mu analiz edeceğiz?” 


Bu şartlarda çok zor

Standart eksikliği, yöntem farklılıkları ve teknik karmaşıklık denetim şirketlerinin kripto şirketlerini denetleme yetkinliklerini ciddi biçimde törpülüyor. Denetim dünyasının on yıllar boyunca oluşmuş pratikleri ve standartları konvansiyonel dünyanın gerçekleri çerçevesinde kurgulanmış. Bunların önemli bir kısmı kripto dünyasının gerçeklerinde anlamsız veya yetersiz kalıyor. Bir denetim şirketinden emekli olmuş bir uzman, “Ben bugünkü çerçeveyle kripto şirketlerinde gerçek anlamda bir denetim yapılabileceğine inanmıyorum. Benden isteseler kabul etmem” diyor. 


Bir diğer aktif çalışan denetimci ise “denetim anlık bir resim gibidir. Diyelim ki şirketin 31 Aralık itibariyle elinde 100 bitcoin olduğunu ve bunun karşılığının yaklaşık 1,7 milyon dolar olduğunu raporladık. Bir saat sonra bitcoin 10 bine düşebilir ya da 20 bine çıkabilir. Şirketi ertesi gün bu parayı alıp başka alanlarda kullanıp batırabilir. Denetim resim çekmek gibidir. Kripto dünyasının resme değil canlı yayın videoya ihtiyacı var” diyor. Burada önemli olan nokta sürdürülebilir bir şeffaflık sistematiği kurgulanması. 


Kripto dünyasının kendine has yapısı, ekonomisi ve varlıkları denetim sektörünün buradaki pratiklerinin önemli bir kısmını anlamsız ya da zayıf kılıyor. Denetim sektörü de bu yeni gelişen ve potansiyel vaat eden dünyaya ayak uydurmak için kendini gözden geçirmek, uygulamalarına, insan kaynağına ve yaklaşımlarına bu açıdan bakmak zorunda. Kripto ekonominin geleceği olacaksa denetçiler de bu geleceğe hazırlanmalı. O hayal ettiğimiz gelecek gerçekleşene kadar rezerv ispatı da denetim de sorgulanmaya ve yeterli şeffaflığı sağlayamamaya devam edecek. Son sözü bir denetim şirketinin CEO’suna bırakalım. “Ben denetlemiyorum deyip bırakmak çözüm değil. Böyle yapılırsa zararı yatırımcı görmeye devam edecek. Hepimiz bu gemideyiz. Bir çözüm bulunması şart.”



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Serdar Turan CoinDesk Türkiye'nin kurucu genel yayın yönetmenidir. 20 yılı aşkın süredir iş dünyasına yönelik yayın ve içerik projelerinde yer alan Serdar, Bloomberg BusinessWeek Türkiye, Harvard Business Review Türkiye gibi yayınların içerik sorumluluğunu üstlendi. Birçok etkinlikte konuşmacı ve moderatör olarak görev alan Serdar, mühendislik ve işletme yüksek lisans derecelerine sahip. Çalışma alanları arasında strateji ve iş modelleri, yıkıcı inovasyon, yeni nesil teknolojiler ve bilgisayar oyunları ön plana çıkıyor.

Serdar Turan CoinDesk Türkiye'nin kurucu genel yayın yönetmenidir. 20 yılı aşkın süredir iş dünyasına yönelik yayın ve içerik projelerinde yer alan Serdar, Bloomberg BusinessWeek Türkiye, Harvard Business Review Türkiye gibi yayınların içerik sorumluluğunu üstlendi. Birçok etkinlikte konuşmacı ve moderatör olarak görev alan Serdar, mühendislik ve işletme yüksek lisans derecelerine sahip. Çalışma alanları arasında strateji ve iş modelleri, yıkıcı inovasyon, yeni nesil teknolojiler ve bilgisayar oyunları ön plana çıkıyor.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Jack Dorsey'nin Kurduğu Block, Bir Bitcoin Madencilik Sistemi İnşa Ediyor

24 Nisan 2024 18:36

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk