Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kriptoyu Etkileyen Makro Faktörler - Konu Sadece Bitcoin Değil

Makro görünüm ve bunun bitcoin ve diğer kripto varlıkları için neden önemli. CoinDesk'in eski araştırma başkanı Noelle Acheson’ın bir analizi.

5 Mayıs 2023 10:58

Güncellenme: 8 Mayıs 2023 12:08

Noelle Acheson

Noelle Acheson CoinDesk'in eski araştırma yöneticisidir.

Twitter'da Takip Et:

@NoelleInMadrid

Bu hafta, çok beklendik bir şekilde, federal fon oranında 25 bp’lik bir artış daha gördük. Artışın kendisi o kadar önemli değil - arka plan gürültüsü de denebilir. Buna artık hepimiz alıştık. Bununla ilgili dikkate değer olan, bunun yüksek ihtimalle son olmasıdır. Bu sadece bitcoin (BTC) için değil, tüm kripto piyasası için çok büyük bir olay.


Aşağıda, neden bu haftanın ABD'deki son faiz artırımı olacağını düşündüğümü, bunun bitcoin için neden iyi bir haber olduğunu ve kuyruk rüzgarının neden diğer kriptoları da kapsadığını ele alıyorum.


Noelle Acheson, CoinDesk ve Genesis Trading'in eski araştırma başkanıdır. Bu makale, değişen kripto ve makro manzaraları arasındaki örtüşmeye odaklanan Crypto Is Macro Now haber bülteninden alınmıştır. Bu köşe yazısı kendisine aittir ve yazdığı hiçbir şey yatırım tavsiyesi olarak alınmamalıdır.


Geçen hafta, ön ABD GDP’si çeyrekten çeyreğe %1,1 büyüme ile geldi. Bu oran beklenen %2,0’den çok daha düşük ve dördüncü çeyreğin %2,6'lık aşağı yönlü revizyonundan ise daha da düşük. Hayal kırıklığının büyük bir kısmı zayıf envanter oluşumundan kaynaklandı ve oradaki küçük büyümenin çoğunu savunma ve tüketici harcamaları oluşturdu. Enflasyona göre planlanan tüketici harcamaları, ilk çeyrekte %3,7 artarak önceki çeyrekteki %1,0'lik artışın çok üzerine çıktı. Bu artışın, şimdiye kadarki en hızlı oran artışı kampanyalarından biri olduğunu unutmayın.


Bu maalesef enflasyon verilerine de yansıyor. Federal Rezerv'in tercih edilen kişisel tüketim harcamaları (PCE) 1. çeyrek için gıda ve enerji (temel PCE olarak bilinir) enflasyon endeksi, %4.9 arttı; Cuma günü yayınlanan Mart ayı için daha ayrıntılı çekirdek PCE okuması şaşırtıcı bir artış göstermedi. Ancak yıllık düzeyde %0,3 veya %4,6 oranlarına sahip olarak istikrarlı bir şekilde düşüş de göstermedi. Bu yine, 12 ay içindeki beş puanlık faiz artışının ardından sinir bozucu bir direnç.


Öyleyse, daha yüksek faiz oranları işe yaramıyor gibi göründüğü için, bu, Fed'in faizleri daha da artırması gerekeceği anlamına mı geliyor? Aslında tam olaak öyle değil. Fed'in bize sık sık hatırlattığı gibi, veriler uzun ve değişken gecikmelerle hareket ediyor ve "uzun"un ne anlama geldiğine dair hiçbir kılavuz bulunmuyor. Çekirdek fiyatlarda ilk çeyrekte görülen ivmenin yavaşladığına dair işaretler var. Mart’taki rakamlara ek olarak, Cleveland Fed'in Nisan ayı temel PCE'sini %4,6'nın biraz üzerinde istikrarlı bir şekilde modelleyen Inflation Nowcast'imiz var. Bu, Fed'i daha fazla etkinin ortaya çıkıp çıkmayacağını görmek için beklemeye teşvik edebilir, ki muhtemel olan da budur.


Şimdilik, bu olasılık çok bariz değil. Cuma günü, ilk çeyrek için istihdam maliyeti endeksinin çeyrek bazda %1,2 gibi hafif bir artışla geldiğini gördük. Bu, Fed'in tercih ettiği istihdam maliyeti göstergesidir çünkü ücretler kadar faydaları da hesaba katar ve bu nedenle meslekler veya endüstriler arasındaki istihdam kaymaları tarafından bozulmaz. Artış sadece yüzde 0,1 puan olsa da sadece orada olması bile endişe verici ve yıllık artış, %2'lik hedef enflasyon oranının oldukça üzerinde bir oran olan %4,8’ e çıktı.


Ancak istihdam piyasasının soğuduğuna dair işaretler var. Perşembe günkü ABD'de devam eden işsizlik maaşı başvuruları, Nisan başında görülen artışı sürdürdü ve en son dört okuma önceki dörde göre %6'dan fazla arttı. Manşetlerimizi üzen işten çıkarma dalgası, bu rakamın yükselmeye devam edeceğini gösteriyor.



Ayrıca, zaman içinde işsizlik oranı tablolarına bakıldığında aniden ortaya çıkan bir şey de, yükselmeye başladığında bunu aniden ve hızlı bir şekilde yapmasıdır. Sıkılaşan kredi görünümü, şirketler yeniden finanse etmek için mücadele ederken ekonomik büyümeyi daha da kısıtlayacak ve daha fazla işten çıkarmaya yol açacak ve bunun talep üzerindeki etkisi sancılı ivmeyi şiddetlendirecek.



Bu eğilimlerin farkında olarak, Fed'in Haziran Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz artışlarını muhtemelen durduracağına ve daha yüksek oranlar zarar vermeye başladıkça bir süre daha sabit kalacağına inanıyorum. Açıklanan ekonomik verilerin geriye dönük olduğunu unutmamalıyız. ABD Konferans Kurulu'nun Öncü Ekonomik Endeksi Mart ayında %1,2 düşerek Şubat'taki düşüşün iki katından fazla düşüş yaşadı. Bu düşüş eğilimi, azalan teminat değerlerinden bilançolara verilen hasarla kesintiye uğrayan, ekonomideki daha sıkı banka kredisi akışının sonuçları olarak devam etmelidir. Kara bulutlar toplanıyor.


Bu bitcoin için ne anlama geliyor?

Fed’in Haziran ayında ara vermesi, bu finansal koşulların gevşemesi anlamına geldiği için bitcoin için iyi olacaktır.


Oranların kendileri değişmese de, hızla yaklaşan ufuktaki kesinti beklentileri likidite iğnesini hareket ettirmek için yeterli olmalıdır - 1960'lar dışında, bir dizi artışın ardından uzun bir duraklamanın ardından her zaman kesintiler gelir. Dahası, finansal koşullar yalnızca federal fon oranları tarafından tanımlanmıyor: diğer faktörlerin yanı sıra banka karları ve politikaları, petrol fiyatı, doların seviyesi, maliye politikası ve dünya çapında kredi görünümünden de etkileniyorlar.


Aslında, ABD sermaye piyasalarının yanı sıra gölge bankacılığa da bakan Chicago Fed ulusal finansal koşullar endeksi, birkaç yıl öncesine göre daha sıkı bir ortam gösterirken, düşüşe geçiyor, bu da daha fazla piyasa likiditesi anlamına geliyor.



Bu, bitcoin için önemlidir çünkü genel likiditedeki değişikliklere karşı en hassas varlıklardan biridir. "Risk varlıklarının" daha gevşek parasal koşullardan yararlandığını sık sık duyduğunuza şüphe yok. Yani, bitcoin bu açıdan nihai "risk varlığı" dır:


  • Uzun sürelidir, yani zımni değeri tamamen nihai fiyatından elde edilir (yani, pay veya kupon ödemesi yoktur).

  • Kazanç veya kredi notu zafiyeti yoktur.

  • Likidite akışlarının etkisi dışında, reel ekonomiye bağlı değildir.


Fed'in faiz oranı politikası bekle ve gör moduna geçtiğinde, BTC'nin Ocak ayında ve Mart ayında olduğu gibi bir likidite barometresi olarak hareket etmeye devam etmesini bekleyebiliriz. Ve likidite, en yüksek oranlar bir kez ortaya çıktığında ve yaklaşan durgunluk giderek daha belirgin hale geldikçe muhtemelen artacaktır.


Bunun diğer kripto varlıkları için anlamı nedir?

Bitcoin, tüm kripto varlıklarının en "makro"su olsa da, makro ortam diğer kripto varlıklarını da farklı şekillerde etkiler.


Bitcoin, artan hakimiyeti (toplam piyasa değerinin yüzdesi) ve diğer token’larla yüksek korelasyonu ile hala kripto piyasası için çapa varlığıdır. Başka bir deyişle, bitcoin'e olan bir şey, piyasa değeri tablosu boyunca tüm duyarlılığı etkiler.



Bunu, yeni işletmeleri ve bunların finansmanını teşvik eden tüm ekosisteme artan ilgiyle yapıyor. Yükselen bir BTC fiyatı, diğer varlıklara erişimi ve likiditeyi destekleyen piyasa altyapısına ve kripto varlık hizmetlerine yapılan yatırımı haklı çıkarıyor. BTC nereye giderse, piyasa da onu takip etme eğilimindedir.


Dahası, fonlar BTC'ye tahsis edilme konusunda rahat olduğunda, birçoğu daha da yüksek getiri fırsatları arayacaktır, bu da risk eğrisinde ilerlemek anlamına gelir. Bu, kaldıraç maliyetini telafi etmekten daha fazla potansiyel kazançla finansal koşulların hafifletilmesiyle teşvik edilme eğilimindedir.


Makro verimlerden daha doğrudan etkilenen özel ether (ETH) durumu da var. Şu anda, Ethereum ağında staking, herhangi bir fiyat artışı hesaba katılmaksızın yaklaşık %5 ödül kazandırıyor. ABD devlet tahvilleri risksiz getiriler sunduğunda bu, makro yatırımcılar için daha az caziptir, ancak bunlar düştükçe denklem de değişir. Dahası, ETH'nin nispeten istikrarlı getirisi, yukarı yönlü potansiyeli beraberinde getiriyor. Son Shapella güncellemesinden sonra staking artık esnekleştiğine göre, makro yatırımcıların, özellikle daha büyük ekosistem katılımına açılan bir pencere olarak görülüyorsa, diğer sabit gelir fırsatlarıyla ilişkili olarak ETH'yi dikkate alma olasılıkları daha yüksektir.


Bir dönüm noktası

Makro ekonomik görünüm ve para politikasının olası yolu, yakın tarihin en belirsiz anlarından birindeyken, yatırım ortamının tamamına bakmak için bir adım geri gitmek, son kez var olmayan anlatıları vurgulamanın yanında fırsatları da ortaya çıkarabilir. İlk kez, operasyonları için geleneksel ekonominin değerlendirmelerinden bağımsız ve karşılığında yatırım tezlerine esneklik kazandıran, bir dizi yeni ortaya çıkan kullanım durumunu bünyesinde barındıran varlıklarımız var.




Daha Fazla Oku

    Bitcoinkriptobtcfinans

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Noelle Acheson CoinDesk'in eski araştırma yöneticisidir.

Twitter'da Takip Et:

@NoelleInMadrid

Noelle Acheson CoinDesk'in eski araştırma yöneticisidir.

Twitter'da Takip Et:

@NoelleInMadrid

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitci, Bodrum’da Bitci Summer ile Yeni Yol Haritasını Paylaştı

24 Temmuz 2024 16:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk