Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kripto Dünyasında Pazarlama Mantığının Değişmesi Gerek

FTX olayı Fyre Festival olayını andırıyor: Etkileyicilerin kullanıldığı bir pazarlama stratejisiyle şişirilen, içi boş bir proje…

18 Ocak 2023 12:16

Güncellenme: 18 Ocak 2023 15:17

Nemo Yang

Nemo Yang, etki oluşturan pazarlama faaliyetleri yürütmek için veri analitiğini öne çıkaran bir web3 growth platformu olan Oxygen'in Kurucusu ve CEO'sudur.

Twitter'da Takip Et:

@@nemoyangeth

Gençler, 2017 yılında Bahamalar’da düzenlenen ve aralarında Kendall Jenner’ın da olduğu en üst klasmandaki modellerin de katılacağının açıklandığı Fyre Festival’a akın etmişlerdi. 


Sonra neler olduğunu hep birlikte gördük: Yerel küçük işletmeler zarar etti, klasik peynirli sandviçlerle karın doyurulmaya çalışıldı ve müşteriler festivalin düzenleyicilerine karşı toplu davalar açmaya başladılar. Tüm bu olayların medya bacağında asıl rol etkileyici pazarlamasındaydı. Ünlü isimler, bu yeni konsepti tam olarak anlamadan veya Fyre ile olan finansal ilişkilerini açıklamadan sürece daldıkları için daha sonra kapılarını çalan devlet kurumlarının önünde el pençe divan durmak zorunda kaldılar. Örneğin Jenner, festivali duyurmadaki rolü nedeniyle kendi cebinden 90.000 dolar ödemek durumunda kaldı. 


Fyre Festival, tropik ortamından zenginlere ev sahipliği yapmasına dek birçok özelliği bakımından FTX çöküşünü ve diğer önemli kripto skandallarını andırıyor. Kripto sektöründe düzenlemelerin yetersiz olması ve bu şirketlerin geleneksel finans şirketlerine kıyasla çok daha az uyum mecburiyeti olmasına gerçeğine karşın Tom Brady gibi ünlü isimler bu tür şirketlere güven desteği vermekten çekinmediler. Brady’nin bu desteğini alan FTX’çiler o dönemde Bahamalar’daki Jimmy Buffet’s Margaritaville’de 55.000 dolarlık hesaplar öderken bir yandan da milyarlarca doların buharlaşacağı süreç işliyordu. Kendall Jenner’ın üvey kardeşi Kim Kardashian da esasında bir pompala-boşalt işi olan ethereumMax adlı projeyi tanıttığı için 1,26 milyon dolar ceza ödemek durumunda kaldı. İşin daha da ironik yanı şu ki Billy McFarland’ın Fyre festivalini düzenlediği alan NFT’ye dönüştürüldü ve parça parça satılıyor. Bu projenin arkasında da Miami Beach'deki Setai otelin geliştiricileri bulunuyor. 


Şeffaflık önemli

Reklam işinde gelir elde etmek isteyen ünlülerin ve menajerlerinin, tanıtımını yaptıkları ürünleri ve projeleri doğru değerlendirmek ve neyi tanıttıklarını anlamak gibi bir yükümlülükleri olmalı. Web3 dünyasında bir şeyler inşa edenlerin büyük bir kısmı işin risklerini biliyor ve anlıyor olsalar da Kim Kardashian’ın 228 milyon takipçisi gibi kitleler Ethereum hakkında az bir fikri olan birinin yönlendirmesiyle mezbaha önünde kuyruğa giren koyunlar gibiler.


Ne yazık ki ünlüler kriptodaki pazarlama dair resmin sadece bir parçası. Pandemi sırasında Web3 YouTuber’larından, Twitch yayıncılarından ve TikTok yıldızlarından oluşan bir sektör ortaya çıktı. Bu yaratıcıların birçoğu iyi niyetle içerik üretseler ve kriptoya olan tutkularını ifade etseler de ne yazık ki bazıları da bu durumdan yararlandı ve ticari işbirliklerini açıklamadan işler yaptılar. 


Pompala-boşalt kurgularını destekleyen kötü aktörlerin olmadığı bir Web3 oluşturmak için kripto pazarlamasındaki teşvik sisteminin değişmesi gerekli. ABD’deki düzenleyiciler tutundurma faaliyetlerinde bulunan bireylerin buradan elde ettikleri geliri açıklamalarını zorunlu kılsa da Web3 dünyası kendini ispat etmemiş girişimlerle, değer önermeleriyle ve ekiplerle dolu. Bu alanda pazarlama işleri yapanlar kendilerinin belirli markalarla neden bir araya geldiğini açıklayabilmeli. Kripto paralar, kozmetik ve bakım ürünlerine benzemez, oluşacak olumsuz etkiler türev işlemler üzerinden birçok sektöre sıçrayan bir salgına neden olabilir. Blok zinciri teknolojisinin özünde şeffaflık ve açıklık vardır. Bu teknolojinin erdemlerini kabul eden kişiler de hem kanuni hem de ahlaki açıdan bu yönde hareket etmeli ve hesap verebilir olmalıdır.


Özü sözü doğru

Kripto etkileyicileri, pazarlamacıları ve halkla ilişkilercileri blok zincirinin temel mimarisini daha iyi içselleştirmeli ve kriptoya ve merkeziyetsizliğe yönelik ideolojilerini açıklayarak hangi projeleri desteklediklerine dair bir zemin hazırlamalılar. Bu kişiler ancak önce kendilerini eğiterek diğerlerini eğitebilirler. Bu zaten herkesin yapması gereken bir iş gibi görülebilir ancak FTX ve Celsius Network olaylarına bakıldığında sektörün doğru dürüst anlamadan ve temel teknolojiye saygı duymadan belirli markaları pompalayan kişilere karşı “sıfır tolerans” göstermesinin bir gereklilik olduğu açıkça görülüyor. 


Şirketler ve etkileyiciler, ilk adım olarak, finansal piyasalara olan etkilerini somut halde göstermek için erişimlerini ölçümlemeli. Biz Oxygen olarak veri analitiğini kullanarak Web2 ve Web3 dünyasında growth pazarlamasına şeffaflık getirmeyi ve böylelikle yaratıcıları ve markaları daha iyi anlamayı ve bunların zincir üzerindeki güvenilirliklerini analiz etmeyi misyon edindik. Ayrıca yaratıcılara destek olan bir finansman ve teknoloji platformu olan CreatorDAO gibi iş ortaklarımızın da kitleleri koruma anlamında etkileyicileri eğittiklerini görüyoruz. Pazarlama ekipleri, kimi hedefledikleri ve bunu nasıl yaptıkları konusunda şeffaf davrandıkça hesap verilebilirlik konusunda önemli adımlar atılacaktır. 


2023’te kripto dünyasında pazarlama çalışmaları düzenlemelerden önemli ölçüde etkilenecekler ancak burada yeni bir kültür ve yaklaşım da gerekli. Kripto şirketlerini toplumun geneline tanıtma sorumluluğunda olanlar en azından, kendi konseptlerinin genel anlamda blok zinciri yaklaşımıyla nasıl uyuştuğunu göstermeli.


Web3 dünyasında söz sahibi olanlar (VC’ler, şirket kurucuları vb.) dürüce hareket edenleri destekleyebilirler, yanlış yapanları uyarabilirler. Merkezi çıkar gruplarının marka işbirliklerinin ötesinde bir yaklaşım herkes için daha iyi olacaktır. 




Daha Fazla Oku

    pazarlamaweb3Influencer

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Nemo Yang, etki oluşturan pazarlama faaliyetleri yürütmek için veri analitiğini öne çıkaran bir web3 growth platformu olan Oxygen'in Kurucusu ve CEO'sudur.

Twitter'da Takip Et:

@@nemoyangeth

Nemo Yang, etki oluşturan pazarlama faaliyetleri yürütmek için veri analitiğini öne çıkaran bir web3 growth platformu olan Oxygen'in Kurucusu ve CEO'sudur.

Twitter'da Takip Et:

@@nemoyangeth

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
'Bitcoin Satın Al' Tabelası Açık Artırmada Yaklaşık 1 Milyon Dolara Satıldı

25 Nisan 2024 14:46

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk