Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kriptonun Düzenleyicilerle Arasını İyi Tutmasının Zamanı Geldi

Son yaşanan çöküş sonrası düzenleyicilerden alelacele bir hamle gelme riski var. Ancak devlette açık fikirli kişiler de var. Sektör bu kişilerle işbirliği yapmalı.

25 Haziran 2022 09:40

Güncellenme: 25 Haziran 2022 09:42

Michael J. Casey

Michael J. Casey, CoinDesk'in baş içerik sorumlusudur. Casey, daha önce, dijital içerik için kaynak verileri geliştirmek üzere kurucu ortağı olduğu Streambed Media'nın CEO'suydu. Ayrıca MIT Media Labs'a ait Digital Currency Initiative'de kıdemli danışman ve MIT Sloan School of Management'ta kıdemli öğretim görevlisiydi. Casey MIT'ye katılmadan önce, küresel ekonomik meseleleri kapsayan kıdemli bir köşe yazarı olduğu The Wall Street Journal'da 18 yıl geçirdi. Casey, Paul Vigna ile birlikte yazdığı "The Age of Cryptocurrency: How Bitcoin and Digital Money Are Challenge the Global Economic Order" ve "The Truth Machine: The Blockchain and the Future of Everything" de dahil olmak üzere beş kitap yazmıştır. Casey, CoinDesk'e tam zamanlı olarak katıldıktan sonra çeşitli ücretli danışmanlık pozisyonlarından istifa etti. MIT Media Lab's Digital Currency Initiative ve The Deep Trust Alliance dahil olmak üzere kar amacı gütmeyen kuruluşlara danışman olarak ücretsiz görevlerde bulunuyor. Streambed Media'nın hissedarı ve icracı olmayan başkanıdır. Casey, Bitcoin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@mikejcasey

Eğer hâlâ kripto paraların belirsiz, hatalı tanımlanmış, coğrafi olarak değişiklikler gösteren ve göreceli olarak alakasız düzenleme sistemleri çerçevesinde gelişebileceğini sanıyorsanız konuya yeterince dikkat etmiyorsunuz demektir. 


TerraForm Labs’in LUNA/UST’sinin ve Celsius’un gümbür gümbür çökmesi, Three Arrows Capital’daki likidite yapısındaki sistemik erime ve kripto piyasasından 2 trilyon doların buharlaşması sektörün çok daha tutarlı, net ve iyi kurallara ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. 


Bir sonraki adımda gelecek olanın sektörün bütünü için hayırlı olması önemli. Yani geliştiriciler, şirketler ve en önemlisi kullanıcılar için… Ekosistemin bütününü daha stabil ve güvenli kılarken aynı zamanda inovatörlerin merkeziyetsizliğin vaadini hayata geçirmelerine, kullanıcılara otonomi ve bağımsızlık sağlayacak projeleri yapmalarına da imkân veren düzenlemelere ihtiyaç var. 


İyi haber şu: Son dönemde yaşanan olaylar politika yapıcılarda alarm zilleri çaldırmış olsa da her geçen gün sayısı daha da artan düzenleyiciler kripto paraların, dijital varlıkların ve blok zinciri teknolojisinin pozitif potansiyelini daha iyi görüyor ve yapıcı olmaya çalışıyorlar. 


Bu durumu CoinDesk’in Consensus 2022 etkinliğinde net biçimde gördük. CFTC Başkanı Rustin Behnam, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Beyaz Saray Siber Güvenlik ve Güvenli Dijital İnovasyon Direktörü Carol House ve Fed İnovasyon Üst Yöneticisi Sunaya Tuteja’nın yanı sıra bazı senatörler de bu konuda olumlu sinyaller verdiler.


Bunun yanı sıra birçok eski düzenleyici yöneticiyi ve ABD iş dünyasının ve sermaye piyasası aktörlerinin yöneticilerini bünyesinde barındıran Bretton Woods Komitesi geçtiğimiz hafta yayınladığı raporda sürpriz derecede yapıcı bir yaklaşım sergiledi. Komitenin izin gerektirmeyen, merkeziyetsiz token temelli protokollerin sunduğu mahremiyet, finansal kapsayıcılık ve uluslararası etkinlik gibi faydaları işaret etmesi cesaret vericiydi. 


Bunlar, kripto topluluğunda olan ve devleti ve hükümetleri bir düşman gibi gören bazı kişilerin kolaylıkla kabul edemeyeceği bakış açıları olsa da düzenleyicilerdeki bu açık fikirli perspektifleri görmek son dönemde ulaşmaz tutum izleyerek işlerin daha da sarpa sarmasına neden olan kişilerden çok daha pozitif algılanmalarına imkân veriyor.


Aceleyle hareket edilmesin lütfen

 

Bu pozitif sinyallerin yanı sıra bazı devlet kurumlarında sektöre karşı ciddi bir düşmanca tavır da söz konusu. Eğer bu şüpheciler üstünlük kurarlarsa ve toplum da onların tarafında olursa son yaşanan olayların ardından alelacele bir düzenleme furyası gelme riski var. Asıl yapılması gereken kendi kendine işleyen ve sıkıntılardan uzak bir merkeziyetsiz sistem kurmak iken düzenleyicilerin merkeziyetçi bir yapıya yönelmesi gibi bir durum oluşabilir. 


Zaten bir bakış açısına göre bugün yaşanan sorunun temelinde gereğinden fazla merkeziyetçi olmak yatıyor. (Celsius’un çekim işlemlerini durdurmasını ele alalım. Eğer sistem gerçek anlamda merkeziyetsiz olsaydı şirketin diğer insanların hesaplarını dondurma hakkı bile olmayacaktı.)


Ancak eski anlayışlar ve kurallar ile hareket eden düzenleyiciler gayri ihtiyari olarak bir kişiyi veya bir kurumu sorumlu olarak görmek istiyor. Yani işin sonunda merkeziyetçi, güvenilir üçüncü partilerin oluşturulması söz konusu olabilir. Ancak bu yapıların kendileri risk, yolsuzluk, maliyet ve bağımlılık gibi konuların filizlenmesine neden olabilir. Eğer böyle bir durum yaşanırsa 2008 finansal krizinde görülen “batamayacak kadar büyük yapılar” olayını bir kez daha yaşarız.


Kripto kullanıcılarının, elinde bilgi asimetrisi nedeniyle ciddi avantajlar bulunan şirketlerden ve geliştiricilerden gelecek korumaya daha çok ihtiyacı var. Düzenlemeler, merkeziyetsiz modellere güven ve şeffaflık getirmek ve merkeziyetçi yapıların aşırı risk almasını engellemek suretiyle asıl bu sorunu adreslemeli.


Finansal birçok kanun tamamen yeni, açık tasarlanmış bir sistem için uygun değil.


Celsius gibi merkeziyetçi yapıların da kullanıcı hesaplarını şirketin aldığı risklere karşı koruyacak sistemler kurgulamaları gerekli. Bu durum şirketlerin elini kolunu bağlayacak ve büyük riskler alma olasılıklarını azaltacak. Böylelikle vaat edebildikleri getiri düşecek. Ancak bu ödünleşime katlanmak düzenlemelere kıyasla daha mantıklı.


Bu durumda yüksek getiri sağlama imkânı kullanıcıların özel anahtarları sayesinde sistemin kontrolünü ellerinde tuttukları DeFi modellerine kayacak. 


Yine de kullanıcıların Terra olayı ve bazı proje sahiplerinin dolandırıcılık olayları gösterdi ki kullanıcıların bazı DeFi projelerinden de korunmaları elzem. Burada çözüm sektöre özel ve kendi kendini regüle eden yapıların (SRO) merkeziyetsiz bir türevini oluşturmaktan geçebilir. Yönetişimde oylama yetkisine sahip olan token sahipleri bu organizasyonları oluşturabilir, yazılım ve güvenlik standartlarını belirleyebilir ve en önemlisi koda düzenli denetimler getirebilirler. 


Bir DeFi SRO Fed taraşından 2008 sonrası bankalara uygulanan bir yöntemi kullanabilir: Stres testi. Zorlu piyasa koşullarının simülasyonları ve farklı spekülatif ve teknik saldırıların modellenmesi sayesinde Terra sistemindekine benzer eksikler ve hatalar çok geç olmadan tespit edilebilir. 


Blok zincirinin şeffaflığına tutunalım

 

Bu kurallar ister devlet kurumları ister token sahipleri tarafından koyulsun ve yönetilsin blok zinciri teknolojisinin yeterince yararlanılmayan bir özelliğini temel almalı: şeffaflık oluşturabilme kapasitesi. 


Yatırımcı ve yorumcu Maya Zehavi, kıs süre önce attığı bir tweette sektörün “zincir üzerinde bir Dodd-Frank veya Mifid2” oluşturması gerektiğini söylüyordu. Zehavi, burada finansal kriz sonrası ABD’de ve Avrupa’da hayata geçirilen ve finansal sistemlerde şeffaflığı artıran yasal düzenlemelere atıf yapıyor. 


Zehavi’nin ana çıkış noktası şu: Three Arrows Capital gibi olaylarda karşı karşıya kalınan sistemik riski azaltmak için kullanıcıların güvenilir, blok zinciri temelli verilere erişebilmeleri ve toplamdaki kaldıracın ne olduğunu görebilmeleri gerekli.


Tüm bunların özüne gelirsek… Kriptonun düzenlemeye ihtiyacı var. Ancak bu düzenlemeler teknolojinin gücünü ortaya koyacak ve sistemin temel tasarım prensipleriyle uyumlu biçimde kurgulanmalı. İster blok zincirin emtiaya benzer özellikleriyle hiçbir şekilde uyumlu olmayan 89 yıllık ABD sermaye piyasaları kanunu olsun ister aşırı sıkı kara para aklama ve müşteriyi tanıma gereklilikleri getiren 51 yıllık bankacılık kanunu olsun mevcut finansal kanunların birçoğu tamamen yeni, açık mantıkla tasarlanmış sisteme uygun olmayacak. 


Artık olmayacak duaya amin demeye çalışmayı bırakmanın zamanı geldi. 



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Michael J. Casey, CoinDesk'in baş içerik sorumlusudur. Casey, daha önce, dijital içerik için kaynak verileri geliştirmek üzere kurucu ortağı olduğu Streambed Media'nın CEO'suydu. Ayrıca MIT Media Labs'a ait Digital Currency Initiative'de kıdemli danışman ve MIT Sloan School of Management'ta kıdemli öğretim görevlisiydi. Casey MIT'ye katılmadan önce, küresel ekonomik meseleleri kapsayan kıdemli bir köşe yazarı olduğu The Wall Street Journal'da 18 yıl geçirdi. Casey, Paul Vigna ile birlikte yazdığı "The Age of Cryptocurrency: How Bitcoin and Digital Money Are Challenge the Global Economic Order" ve "The Truth Machine: The Blockchain and the Future of Everything" de dahil olmak üzere beş kitap yazmıştır. Casey, CoinDesk'e tam zamanlı olarak katıldıktan sonra çeşitli ücretli danışmanlık pozisyonlarından istifa etti. MIT Media Lab's Digital Currency Initiative ve The Deep Trust Alliance dahil olmak üzere kar amacı gütmeyen kuruluşlara danışman olarak ücretsiz görevlerde bulunuyor. Streambed Media'nın hissedarı ve icracı olmayan başkanıdır. Casey, Bitcoin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@mikejcasey

Michael J. Casey, CoinDesk'in baş içerik sorumlusudur. Casey, daha önce, dijital içerik için kaynak verileri geliştirmek üzere kurucu ortağı olduğu Streambed Media'nın CEO'suydu. Ayrıca MIT Media Labs'a ait Digital Currency Initiative'de kıdemli danışman ve MIT Sloan School of Management'ta kıdemli öğretim görevlisiydi. Casey MIT'ye katılmadan önce, küresel ekonomik meseleleri kapsayan kıdemli bir köşe yazarı olduğu The Wall Street Journal'da 18 yıl geçirdi. Casey, Paul Vigna ile birlikte yazdığı "The Age of Cryptocurrency: How Bitcoin and Digital Money Are Challenge the Global Economic Order" ve "The Truth Machine: The Blockchain and the Future of Everything" de dahil olmak üzere beş kitap yazmıştır. Casey, CoinDesk'e tam zamanlı olarak katıldıktan sonra çeşitli ücretli danışmanlık pozisyonlarından istifa etti. MIT Media Lab's Digital Currency Initiative ve The Deep Trust Alliance dahil olmak üzere kar amacı gütmeyen kuruluşlara danışman olarak ücretsiz görevlerde bulunuyor. Streambed Media'nın hissedarı ve icracı olmayan başkanıdır. Casey, Bitcoin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@mikejcasey

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Fatih Otluoğlu, BitHero'nun CEO'su Oldu

23 Nisan 2024 11:49

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk