Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Halving Anatomisi: Blok Ödülü ve Ağ Güvenliği

Yaklaşan Bitcoin yarılanması, ağın henüz gerçekleşmemiş en çok beklenen yarılanması olacak.

28 Mart 2024 11:27

Güncellenme: 28 Mart 2024 12:50

Meltem Erdem

Siber Strateji ve yönetişim kapsamında ulusal ve uluslararası birçok yayını bulunmaktadır. Çeşitli Bakanlık, Fintech ve Kripto Varlık şirketinde Siber Güvenlik Yönetişimi ve Strateji süreçlerinin liderliği görevlerinde bulundu. Bilgi güvenliği, siber istihbarat risk yönetişimi, Blockchain Akıllı Kontrat güvenliği, katmanlar arası mimari güvenliği, optimistik data, metaverse sensitive user data & cybercriminals, web 3.0 strateji, ethereum protokol L1 & L2 katman mimarisi güvenliği alanında 13 yıldır ulusal ve uluslararası çeşitli projeler lead etmiştir. Ethereum research platformunda Lead Security Researcher unvanı ile Blok zinciri, kripto varlıklar ve web 3.0 güvenliği projelerinde görev almaktadır. Istanbul Blockchain Women & Blockchain Türkiye oluşumlarında Blocktech – OnChain Researcheri olarak web 3.0 dinamiği içerisinde görev almaktadır. Ayrıca CSA Global ve CSA Türkiye Blockchain Security Governance çalışma grubunda siber güvenlik strateji ve yönetişime ilişkin çerçeve geliştirme çalışmalarında yer almaktadır.  Şu anda Binance US’te Protokol Güvenliği Direktörü olarak görev almaktadır. Aynı zamanda kurucularından olduğu Databulls şirketi bünyesinde siber güvenlik odaklı eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Madencilerin işlemleri doğrulamak ve bunları blok zincirine eklemek için aldıkları blok ödülünde programlanmış bir azalma olan yarıya indirmenin, Bitcoin madencilik endüstrisini önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor. 


Madencilerin bazen çok ince marjlarla çalıştığı endüstrinin son derece rekabetçi olduğu biliniyor. Gelecek ay, 19 Nisan civarında gerçekleşmesi planlanan bu yarılanma, blok başına 6,25 bitcoin olan mevcut ödülün 3,125 bitcoin'e düşmesini sağlayacak. 


Peki bunun madencilik sektörü üzerinde nasıl bir etkisi olacak?


Madencilik Sektörü Azaltılmış Blok Ödülleri İçin İyi Konumlandırılmış mı?

Yaklaşan Bitcoin yarılanması, ağın şimdiye kadar gerçekleşmesi en çok beklenen yarılanması olacak.


Madencilerin işlemleri doğrulamak ve blok zincirine eklemek için aldıkları blok ödülünde programlanmış bir azalma olan yarılanma, Bitcoin madencilik endüstrisini önemli ölçüde etkileyecek. Sektör son derece rekabetçi olarak biliniyor ve madenciler bazen çok ince marjlarla çalışıyor. Önümüzdeki ay, 19 Nisan civarında gerçekleşmesi planlanan bu yarılanma, blok başına 6,25 bitcoin olan mevcut ödülün 3,125 bitcoine düştüğünü görecek. 


Bunun madencilik sektörü üzerinde nasıl bir etkisi olacak?


Halving için güvenlik protokolleri doğru mu yapılandırıldı?

Yaklaşık her dört yılda bir gerçekleşen yarılanma, yeni bitcoinlerin yaratılma hızını azaltarak kıtlığı zorlar ve potansiyel olarak kripto paranın değerini yükseltir. 


Ancak madenciler için bu, Bitcoin fiyatının orantılı bir şekilde artmadığı varsayıldığında, madencilik bloklarından elde edilen gelirin anında yarıya düşmesi anlamına geliyor. Bu durum, daha az verimli madencilik operasyonları üzerindeki mali yükün artmasına, hatta bazılarının iş yapamaz hale gelmesine yol açarak ağın hash gücünde geçici bir daralmaya neden olabilir.


Azalan blok ödülünün Bitcoin'in ağ güvenliği üzerinde de etkileri vardır. 


Bitcoin ağının güvenliği, işlemleri doğrulamak ve blok zincirini güvence altına almak için rekabet eden merkezi olmayan küresel bir madenci ağına dayanır. Önemli miktarda hesaplama gücü tüketen madencilik süreci, blok ödülü artı işlem ücretleri ile teşvik edilmektedir. Blok ödülündeki bir azalma, Bitcoin'in fiyatında veya işlem ücretlerinde telafi edici bir artış olmadan, madencilerin çabaları karşılığında daha az kazanabilecekleri anlamına gelir ve bu da madencilik yapma teşvikini azaltabilir. 


Çok sayıda madencinin ağdan ayrılması, ağ güvenliğini önemli ölçüde zayıflatabilir ve ağı en azından kısa vadede saldırılara karşı daha savunmasız hale getirebilir. 


Dijital varlık operasyonlarının çevresel hesap verebilirliğine yönelik daha geniş bir küresel eğilimi yansıtan bu hareket, operasyonel maliyetler ve uluslararası rekabet gücü ile ilgili zorlukların ortasında olsa da sektörde sürdürülebilirliğe doğru bir değişimi katalize edebilir. Bu aynı zamanda, madencilerin işlem sansürüne uymalarını sağlayacak bir düzenleyici rejimin dayatılmasına yönelik daha geniş bir gündemin ilk adımları olabilir.


Bu duruma örnek olarak OFAC kara listesindeki cüzdanların işlemlerinin madenciliğini yasaklayan yeni kurallar verilebilir.


Madencilerin Ne Tür İkincil Etkilerin Üstesinden Gelmesi Gerekecek?

19 Nisan 2024 tarihinde veya civarında dördüncü Bitcoin yarılanması gerçekleşecek ve blok başına 6,25 bitcoin olan mevcut ödülün 3,125 bitcoine düştüğünü göreceğiz. 


Bu deflasyonist özellik Bitcoin'in değer önerisine ve kıtlığına katkıda bulunurken, aynı zamanda madenciler için zorluklar ortaya çıkarıyor ve ağın güvenliği için bazı ciddi etkileri olabilir.


Yarılanmanın en acil etkisi, yeni bir bloğu doğrulamanın ödülü yarıya düştüğü için madencilerin gelirlerinde %50'lik bir düşüş yaşanmasıdır. Bitcoin fiyatında orantılı bir artış veya operasyonel maliyetlerde bir düşüş (daha ucuz elektrik veya daha verimli madencilik donanımı gibi) olmadığı sürece, bazı madenciler faaliyetlerine devam etmeyi kârlı bulmayabilir. Bu da daha küçük ya da daha az verimli madencilerin faaliyetlerini durdurmasına yol açabilir.


Önemli sayıda madenci azalan karlılık nedeniyle makinelerini kapatırsa, ağı güvence altına alan toplam hesaplama gücü, yani oranı düşebilir.

Daha düşük bir hash oranı, ağın daha az güvenli olduğu ve kötü bir aktörün hash oranının çoğunluğu üzerinde potansiyel olarak kontrol sahibi olabileceği ve blok zincirini manipüle edebileceği yüzde 51 saldırısı gibi belirli saldırı türlerine karşı daha savunmasız olduğu anlamına gelir. Hash oranının önemli ölçüde düştüğü ve madencilerin yüksek ücretli işlemlere öncelik verdiği bir senaryoda, Bitcoin ağı daha yavaş işlem işleme süreleri yaşayabilir. Bu yavaşlama, özellikle işlemlerin zamanında yapılmasının kritik olduğu durumlarda Bitcoin'in kullanılabilirliğini etkileyebilir.


Hash oranında önemli ve uzun süreli bir düşüş, Bitcoin ağının güvenliğine olan güveni de sarsabilir ve potansiyel olarak fiyatını ve benimsenme oranını etkileyebilir.

Bitcoin protokolü yaklaşık her on dakikada bir yeni blokların üretilmesini sağlamak için zorluk ayarlamaları içeriyor olsa da daha düşük bir hash oranı ağın saldırılara karşı savunmasızlığını geçici olarak artırabilir. Tarihsel olarak Bitcoin'in yarılanma olayları karşısında direnç gösterdiğini ve yarılanmayı takip eden aylarda fiyatın sıklıkla arttığını belirtmek gerekir ki bu da madenciler üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerin bir kısmını hafifletebilir.


Bununla birlikte, her yarılanma etrafındaki dinamikler daha geniş piyasa koşullarına ve teknolojik faktörlere bağlı olarak değişebilir, bu yarılanma önceki üç yarılanmadan çok farklıdır.



Ağ Güvenliğiyle İlgili Başlıca Endişeler

  • Fiyat kaygılarının yanı sıra yarılanma sonrası dünyada ağ güvenliğine ilişkin sorular da yanıtsız kalıyor.

  • Ödüller yarıya indirildiği için daha küçük madencilerin piyasadan çekilme olasılığı nedeniyle potansiyel güvenlik riskleri mevcut.

  • Bu, madencilik kullanılabilirliğinde dalgalanmalara, hash oranlarının ve genel güvenliğin azalmasına yol açabilir.

  • Protokol mimarisi içerisindeki hash gücünün %51 saldırılara karşı savunmasız kalabileceği öngörülüyor.

  • Ancak önceki halving olaylarının genel ağ güvenliği üzerinde minimum etkisi oldu ve birçok analist ağın kendisi için sorunsuz bir geçiş öngörüyor.

Madencilik Sektörü için Nasıl Faydalı Sonuçlar Bekleyebiliriz?

Bitcoin'in yarılanmasının ardından madencilik sektörü için en iyi senaryo, yalnızca blok ödüllerinin azalmasıyla ilişkili zorlukları hafifletmekle kalmayıp aynı zamanda Bitcoin ağının genel gücünü ve direncini de artıran bir dizi olumlu sonuca odaklanmaktadır. 


En önemli olumlu sonuç Bitcoin fiyatında önemli bir artış olacaktır. Blok ödülleri azaldıkça, işlem ücretleri madencilerin gelirlerinin daha önemli bir parçası haline gelecektir. En iyi senaryo, işlem ücretlerinde, yüksek maliyetler nedeniyle kullanıcıları caydırmadan azalan blok ödülünü telafi eden dengeli bir artış görmek olacaktır. 


Bu, Bitcoin'in daha fazla benimsenmesi, verimlilik iyileştirmeleri yoluyla blok başına daha fazla işlem, Ordinals, Stamps ve Lightning Network gibi layer 2 çözümlerinin Bitcoin'in faydasını ve zincir üzerinde mutabakat talebini artırmasının bir kombinasyonu ile gerçekleşebilir.


Azalan blok ödülüne rağmen, hash oranı sabit kalmakta ve hatta daha yüksek Bitcoin fiyatları ve daha verimli madencilik işlemleri nedeniyle artmaktadır. Şu anda Bitcoin'in hash oranı tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Bu da madencilerin yaklaşan blok ödülü indiriminden caymadıklarını göstermektedir. Sabit veya artan hash oranı, ağın saldırılara karşı güvenliğini sağlayarak Bitcoin'in merkezi olmayan bir finansal sistem olarak sağlamlığına olan güveni korur.


Bitcoin'in kurumsal yatırımcılar tarafından değerli bir dijital varlık olarak daha fazla tanınması talebi artırabilir ve piyasayı istikrara kavuşturabilir. 


Kurumsal yatırımlar yalnızca daha yüksek Bitcoin fiyatlarını desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda Bitcoin etrafında inşa edilen daha yenilikçi finansal ürün ve hizmetlere yol açarak Bitcoin'i küresel finans sistemine daha da entegre edecektir. ABD Bitcoin ETF'lerinin yakın zamanda piyasaya sürülmesi, kurumsal benimsemenin Bitcoin talebi üzerindeki etkisine bir örnektir.


Bitcoin'in son zamanlarda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması nedeniyle, Bitcoin madencilik hisseleri de değerlemede korelasyonlu bir artış gördü. 


Bitcoin ağı güvenlik, benimsenme ve teknolojik yenilikler açısından büyümeye devam ederek lider kripto para birimi olarak konumunu güçlendiriyor. Madencilik sektörü, yarılanma sonrası yeni ekonomiye uyum sağlamaya hazırlanırken, kârlı ve sürdürülebilir olmaya devam ederek sektörde daha fazla yenilik ve yatırım yapılmasını sağlıyor.




Daha Fazla Oku

    bitcoin halvingÖdül YarılanmasıYarılanma Nedir?

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Siber Strateji ve yönetişim kapsamında ulusal ve uluslararası birçok yayını bulunmaktadır. Çeşitli Bakanlık, Fintech ve Kripto Varlık şirketinde Siber Güvenlik Yönetişimi ve Strateji süreçlerinin liderliği görevlerinde bulundu. Bilgi güvenliği, siber istihbarat risk yönetişimi, Blockchain Akıllı Kontrat güvenliği, katmanlar arası mimari güvenliği, optimistik data, metaverse sensitive user data & cybercriminals, web 3.0 strateji, ethereum protokol L1 & L2 katman mimarisi güvenliği alanında 13 yıldır ulusal ve uluslararası çeşitli projeler lead etmiştir. Ethereum research platformunda Lead Security Researcher unvanı ile Blok zinciri, kripto varlıklar ve web 3.0 güvenliği projelerinde görev almaktadır. Istanbul Blockchain Women & Blockchain Türkiye oluşumlarında Blocktech – OnChain Researcheri olarak web 3.0 dinamiği içerisinde görev almaktadır. Ayrıca CSA Global ve CSA Türkiye Blockchain Security Governance çalışma grubunda siber güvenlik strateji ve yönetişime ilişkin çerçeve geliştirme çalışmalarında yer almaktadır.  Şu anda Binance US’te Protokol Güvenliği Direktörü olarak görev almaktadır. Aynı zamanda kurucularından olduğu Databulls şirketi bünyesinde siber güvenlik odaklı eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Siber Strateji ve yönetişim kapsamında ulusal ve uluslararası birçok yayını bulunmaktadır. Çeşitli Bakanlık, Fintech ve Kripto Varlık şirketinde Siber Güvenlik Yönetişimi ve Strateji süreçlerinin liderliği görevlerinde bulundu. Bilgi güvenliği, siber istihbarat risk yönetişimi, Blockchain Akıllı Kontrat güvenliği, katmanlar arası mimari güvenliği, optimistik data, metaverse sensitive user data & cybercriminals, web 3.0 strateji, ethereum protokol L1 & L2 katman mimarisi güvenliği alanında 13 yıldır ulusal ve uluslararası çeşitli projeler lead etmiştir. Ethereum research platformunda Lead Security Researcher unvanı ile Blok zinciri, kripto varlıklar ve web 3.0 güvenliği projelerinde görev almaktadır. Istanbul Blockchain Women & Blockchain Türkiye oluşumlarında Blocktech – OnChain Researcheri olarak web 3.0 dinamiği içerisinde görev almaktadır. Ayrıca CSA Global ve CSA Türkiye Blockchain Security Governance çalışma grubunda siber güvenlik strateji ve yönetişime ilişkin çerçeve geliştirme çalışmalarında yer almaktadır.  Şu anda Binance US’te Protokol Güvenliği Direktörü olarak görev almaktadır. Aynı zamanda kurucularından olduğu Databulls şirketi bünyesinde siber güvenlik odaklı eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Web3 Oyunu XOCIETY, Sui Blok Zincirinde Çalışacak

26 Nisan 2024 16:48

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk