Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

2023 Yılının En Büyük Kripto Saldırılarına Bakış

Blockchain istihbarat platformu TRM Labs'ın bir raporuna göre, hackerlar 2023'te yaklaşık 1,7 milyar dolar kripto çaldı.

28 Aralık 2023 15:20

Güncellenme: 28 Aralık 2023 16:05

Meltem Erdem

Siber Strateji ve yönetişim kapsamında ulusal ve uluslararası birçok yayını bulunmaktadır. Çeşitli Bakanlık, Fintech ve Kripto Varlık şirketinde Siber Güvenlik Yönetişimi ve Strateji süreçlerinin liderliği görevlerinde bulundu. Bilgi güvenliği, siber istihbarat risk yönetişimi, Blockchain Akıllı Kontrat güvenliği, katmanlar arası mimari güvenliği, optimistik data, metaverse sensitive user data & cybercriminals, web 3.0 strateji, ethereum protokol L1 & L2 katman mimarisi güvenliği alanında 13 yıldır ulusal ve uluslararası çeşitli projeler lead etmiştir. Ethereum research platformunda Lead Security Researcher unvanı ile Blok zinciri, kripto varlıklar ve web 3.0 güvenliği projelerinde görev almaktadır. Istanbul Blockchain Women & Blockchain Türkiye oluşumlarında Blocktech – OnChain Researcheri olarak web 3.0 dinamiği içerisinde görev almaktadır. Ayrıca CSA Global ve CSA Türkiye Blockchain Security Governance çalışma grubunda siber güvenlik strateji ve yönetişime ilişkin çerçeve geliştirme çalışmalarında yer almaktadır.  Şu anda Binance US’te Protokol Güvenliği Direktörü olarak görev almaktadır. Aynı zamanda kurucularından olduğu Databulls şirketi bünyesinde siber güvenlik odaklı eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Siber saldırganlar 2023'te yaklaşık 2 milyar dolar değerinde kripto para çaldı; bu durum, 2022'de tüm zamanların rekoru olan 3,8 milyar dolara kıyasla önemli bir düşüş olarak resmedildi!
 

Blockchain istihbarat platformu TRM Labs'ın bir raporuna göre, hackerlar 2023'te yaklaşık 1,7 milyar dolar kripto çaldı.


Geçen yıl analistlerin tahminleri 3 milyar doların çok üzerindeydi. 2022 yılı bu açıdan en kötü yıllardan biri olarak değerlendirildi.


Veri sağlayıcıya göre altyapı saldırıları, 2023'te çalınan fonların yarısından fazlasını, olay başına yaklaşık 30 milyon doları oluşturdu. Ayrıca ilk 10 hack, yıl boyunca çalınan tüm kripto para birimlerinin %70'ini oluşturuyor.


İşte 2023'ün en büyük kripto hack'leri

Mixin Ağı – 200 milyon dolar


Blockchain ölçeklenebilirliğine odaklanan bir platform olan Mixin Network, Eylül ayında bir saldırıya uğradı ve 200 milyon dolara eşdeğer kripto para birimini kaybetti. Kısmen merkezi olmayan bir yapıya sahip olmasına rağmen Mixin, merkezi bir veri tabanına bağlıydı. Bu yılın en büyük saldırısı olarak nitelendirildi.


Euler Finans – 197 milyon dolar


Haun Ventures tarafından desteklenen ve çeşitli dijital varlıkların ödünç alınmasına ve ödünç verilmesine izin veren Ethereum üzerine kurulu bir protokol olan Euler, baharda bilgisayar korsanlarının hedefi oldu. Saldırı 197 milyon dolar zarara yol açtı. Yazarlar, platformla bir anlaşma imzaladıktan sonra fonların çoğunu iade etti.


Çoklu Zincir – 127 milyon dolar


Yılın başında zorluklarla karşılaşan Multichain, Temmuz ayında 127 milyon dolar kaybetti. Bu hack'in arkasındaki hikâye bugün belirsizliğini koruyor. Çapraz zincir protokolüne göre projenin kurucusu Çin polisi tarafından hapsedildi. Cüzdanların anahtarlarını elinde bulunduran tek kişi oydu.


Poloniex – 100 milyon dolar


Tron'un kurucusu Justin Sun'a ait bir kripto borsası olan Poloniex'e yakın zamanda 100 milyon dolarlık kripto para boşaltıldı. Platform daha sonra çalınan dijital paraların bir kısmını dondurmayı başardığını belirtti. Birkaç hafta sonra 86 milyon dolar kaybeden HTX ve Heco Bridge de dahil olmak üzere, bu yıl Sun'a bağlı birçok şirket garip bir şekilde hedef alındı.


Atomic Wallet – 100 milyon dolar


Bu yaz, merkezi olmayan cüzdan sağlayıcısı Atomic Wallet, Elliptic'in Kuzey Koreli hacker grubu Lazarus tarafından düzenlendiğini söylediği bir saldırının ardından Bitcoin, Ethereum ve diğer tokenlarda yaklaşık 100 milyon dolarlık kayıp yaşadı.


Curve Finance – 73 milyon dolar


Vyper programlama dilini kullanan çeşitli Curve Finance likidite havuzları Temmuz ayı sonlarında çalıştırıldı. Ünlü DeFi protokolü, hackerla çalınan 73 milyon doların bir kısmının iadesi konusunda pazarlık yapmayı başardı ve ardından ikincisi hakkında bilgi için bir ödül teklif etti.


CoinEx – 70 milyon dolar


Eylül ayında Hong Kong kripto para borsası CoinEx, ETH, TRX, XRP ve diğer BNB'de yaklaşık 70 milyon dolar kaybetti. Bu hacklemenin arkasında Kuzey Kore'nin Lazarus çetesinin de olduğuna inanılıyor.


Çeşitli faktörlere bağlı bir düşüş

Tüm saldırıları göz önünde bulundurduğumuzda, 3 temel faktör kripto alanındaki saldırının azaltılmasına katkıda bulunabilirdi.  Geliştirilmiş güvenlik önlemleri, yoğunlaştırılmış yasa uygulama önlemleri ve daha yakın endüstri koordinasyonu referans alarak iyileştirici faaliyet çalışmaları yapılmalıdır.  TRM Labs’te görevli On-chain researcherının konu kapsamındaki yorumları ise şu şekilde:


Blockchain analiz firması Elliptic'e göre zincirler arası hizmetler, dolandırıcılık ve kripto hırsızlıkları da dahil olmak üzere bir dizi siber suç için hızla tercih edilen kara para aklama yöntemi haline geliyor.

Zincirler arası suç, kripto varlıklarının suç kökenlerini gizlemek için farklı tokenler veya blok zincirler arasında (çoğunlukla arka arkaya hızlı bir şekilde ve hiçbir meşru iş amacı olmadan) takas edilmesini ifade eder.

Geçtiğimiz yıl, Blockchain izleme firması Chainathesis, kripto para birimi hackerlarının 3,8 milyar dolar çaldığını ve bunun kripto yatırımcıları için rekordaki en kötü yıl olduğunu bildirmişti; bu rakam 2021'deki 3,3 milyar dolardı.
 

Kripto Paralarda Önemli Bir Yıl!

2023'te öne çıkanlar: Kriptodaki önemli anlar ve gelişmeler

2023 yılı Cryptocurrency kapsamında çok önemli bir yıl oldu. Bu yıl, kripto para ekosisteminde çığır açan değişimlere tanık olduk. Ekosistem gelişen dengelerle dinamik ve gelişen doğasının altını çizdi. İşte en önemli anların kısa bir özeti:

1. Yasal ve Düzenleyici Değişimler: SEC'in Binance’e karşı açtığı dava, kripto alanında artan düzenleyici incelemeye işaret etti ve daha düzenlenmiş pazarlara yönelik küresel bir eğilimi yansıtmaya öncülük etti.

2. Liderlik Değişiklikleri: Binance CEO'su Changpeng Zhao'nun istifası, sektörün devlerinden biri için çok önemli bir an oldu ve muhtemelen kripto liderliğinde yeni bir çağa işaret etti.

3. Kurumsal İlgi: BlackRock, WisdomTree, ARK Invest, Valkyrie ve Bitwise gibi önde gelen firmalardan gelen başvuruların ETF akışı, meşru bir varlık sınıfı olarak kripto para birimine artan kurumsal ilgiyi ve güveni gösterdi.

4. Düzenleyici Zorluklar: NYDFS'nin Paxos'a yönelik soruşturması ve ardından BUSD'nin ölümü, stablecoin'lerin karşı karşıya olduğu kırılganlığı ve düzenleyici zorlukları vurguladı.

5. Yasal Savaşlar ve Zaferler: Ripple'ın SEC’e karşı kısmi zaferi, potansiyel olarak gelecekteki düzenleyici etkileşimler için emsal teşkil eden önemli bir andı.

6. Piyasa Esnekliği: Bitcoin'in yıl içinde 16.618 dolardan 42.714 dolara olan fiyat yolculuğu, piyasanın esnekliğini ve dayanıklılığını gösterdi.

Yeni yıla adım atarken, odak noktası muhtemelen endüstrinin artan düzenlemelere nasıl uyum sağladığına, kripto para birimlerinin ana akım finanstaki rolüne ve blok zinciri teknolojisindeki sürekli yeniliğe odaklanacak görünüyor.

2024’e sayılı günler kala, sürekli gelişen kripto dünyasında, büyüme, fırsatlar ve hatta zorluklar ekosisteme neler getirecek hep birlikte gözlemleyeceğiz. Mutlu yıllar!




Daha Fazla Oku

    mixinEulerkriptohackblockchain

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Siber Strateji ve yönetişim kapsamında ulusal ve uluslararası birçok yayını bulunmaktadır. Çeşitli Bakanlık, Fintech ve Kripto Varlık şirketinde Siber Güvenlik Yönetişimi ve Strateji süreçlerinin liderliği görevlerinde bulundu. Bilgi güvenliği, siber istihbarat risk yönetişimi, Blockchain Akıllı Kontrat güvenliği, katmanlar arası mimari güvenliği, optimistik data, metaverse sensitive user data & cybercriminals, web 3.0 strateji, ethereum protokol L1 & L2 katman mimarisi güvenliği alanında 13 yıldır ulusal ve uluslararası çeşitli projeler lead etmiştir. Ethereum research platformunda Lead Security Researcher unvanı ile Blok zinciri, kripto varlıklar ve web 3.0 güvenliği projelerinde görev almaktadır. Istanbul Blockchain Women & Blockchain Türkiye oluşumlarında Blocktech – OnChain Researcheri olarak web 3.0 dinamiği içerisinde görev almaktadır. Ayrıca CSA Global ve CSA Türkiye Blockchain Security Governance çalışma grubunda siber güvenlik strateji ve yönetişime ilişkin çerçeve geliştirme çalışmalarında yer almaktadır.  Şu anda Binance US’te Protokol Güvenliği Direktörü olarak görev almaktadır. Aynı zamanda kurucularından olduğu Databulls şirketi bünyesinde siber güvenlik odaklı eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Siber Strateji ve yönetişim kapsamında ulusal ve uluslararası birçok yayını bulunmaktadır. Çeşitli Bakanlık, Fintech ve Kripto Varlık şirketinde Siber Güvenlik Yönetişimi ve Strateji süreçlerinin liderliği görevlerinde bulundu. Bilgi güvenliği, siber istihbarat risk yönetişimi, Blockchain Akıllı Kontrat güvenliği, katmanlar arası mimari güvenliği, optimistik data, metaverse sensitive user data & cybercriminals, web 3.0 strateji, ethereum protokol L1 & L2 katman mimarisi güvenliği alanında 13 yıldır ulusal ve uluslararası çeşitli projeler lead etmiştir. Ethereum research platformunda Lead Security Researcher unvanı ile Blok zinciri, kripto varlıklar ve web 3.0 güvenliği projelerinde görev almaktadır. Istanbul Blockchain Women & Blockchain Türkiye oluşumlarında Blocktech – OnChain Researcheri olarak web 3.0 dinamiği içerisinde görev almaktadır. Ayrıca CSA Global ve CSA Türkiye Blockchain Security Governance çalışma grubunda siber güvenlik strateji ve yönetişime ilişkin çerçeve geliştirme çalışmalarında yer almaktadır.  Şu anda Binance US’te Protokol Güvenliği Direktörü olarak görev almaktadır. Aynı zamanda kurucularından olduğu Databulls şirketi bünyesinde siber güvenlik odaklı eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitcoin’in 63 Bin Dolara Yükseldiği Sırada TON ve RNDR %13'ten Fazla Arttı

10 Mayıs 2024 18:13

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk