Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Sam Bankman-Fried’in Siyasi ve Varlıklı “İşbirlikçileri” Kim?

FTX kurucusu, on milyonlarca dolara ulaşan yasadışı kampanya bağışı yapmakla suçlanıyor.

8 Ocak 2023 17:00

Güncellenme: 11 Ocak 2023 13:49

James Murphy

James A. Murphy, hukuk şirketi Murphy & McGonigle'ın kurucu ortağı ve başkanıydı. Murphy, şu anda www.MetaLawMan.io adresindeki sitesinde hukuki konular, metaverse ve kripto alanında yazılar yayımlamaktadır.

Twitter'da Takip Et:

@MetaLawMan

FTX ve Alameda Research’ün kurucusu Sam Bankman-Fried’in Manhattan’daki mahkemede boy göstermeye başlamasıyla birlikte bütün gözler Ekim ayında başlaması planlanan bu efsanevi mahkeme sürecine dönmüş durumda. 


SBF’e dair iddianame 13 Aralık 2022 tarihinde açıklandı. Kısa bir özet yapmak gerekirse:


  1. SBF, FTX müşterilerinin paralarını çaldı ve illegal biçimde Alameda’ya transfer etti
  2. SBF, FTX hesapları üzerinden para aklama işlemi yaptı
  3. SBF Amerika’daki siyasi kampanya kanunlarını çiğnedi

Basının büyük hikâyelere odaklanması anlaşılabilir bir durum. Sonuçta SBF, ABD tarihindeki en büyük finansal yolculuklardan birini işlemiş. Fakat iddianamede bir saatli bomba olabilir mi? 


İddianamedeki bir madde gereğinden daha az dikkat çekiyor. O madde de SBF’in siyasi kampanya kurallarını çiğnediği iddiası… SBF’in genelde Demokrat adaylara bağış yapan önde gelen bir isim olduğu biliniyor. (Arkadaşı Ryan Salame de iyi bir bağışçı.) 


Kampanya şartlarını ihlal etme suçlaması görece olarak yeni ve beklenmedik bir iddia. İlginç olan şu ki bu suçlamalar SBF’in müşteri kaynaklarını çaldığına yönelik suçlamalardan bile daha fazla ilgi çekiyor. 


Manhattan savcısı Damian Williams gerçekleştirdiği basın toplantısında kampanya finansmanına dair çok ilginç detaylar verdi. Bunlar arasında SBF’in “on milyonlarca dolarlık” illegal bağış yaptığına dair bilgiler de vardı. 


Varlıklı işbirlikçiler

Williams, bu paranın SBF’in “varlıklı işbirlikçilerinden” geliyormuş gibi gösterildiğini belirtti. Diğer bir deyişle SBF bağışların makul limitlerdeymiş gibi gösterilmesi için gölge bağışçılar kullanıp paraları onlar üzerinden aktarmış. Bu yasal olmayan bir uygulama. 


Bu bomba etkisi oluşturan iddialar ispatlanırsa sonuçları ne olur?


Öncelikle savcı Williams basın toplantısında “varlıklı işbirlikçiler” tanımını kullandı. Genelde bu tür davalarda bağış yapanları teşvik edenler suçlanır. Ama federal bazı davalarda gölge bağışçıların da suçlandığı vakalar oldu. Bu da bu varlıklı işbirlikçilerin soğuk terler dökmesine neden oluyor. 


Peki hangi varlıklı kişiler SBF için gölge bağışcı olmayı kabul eder? Herhangi bir liste var mı?


İkinci olarak, bu iddialar ispatlanırsa SBF’in 2020 seçimlerinde ve 2022 ara seçimlerinde açıklanandan çok daha fazla bağış yaptığı ortaya çıkabilir. SBF’in toplamda 40 milyon dolara yakın bir bağış yaptığı açıklanmıştı. Savcılara göre, şu ana dek SBF’in yaptığı bağışın açıklanan miktardan “on milyonlarca dolar” daha fazla olduğu biliniyor. 


Eğer bu “on milyonlarca dolar” fazlalık doğru ise bu olay, tüm zamanların en büyük gölge bağışçı yolsuzluğu olabilir. 


Üçüncü olarak, iddianameye göre SBF bu illegal bağışları 2020’den bu yana yapıyor. Bu önemli bir bilgi zira SBF, 2020’de Joseph Biden’ın kampanyasına destek oluyordu. OpenSecrets’ın verilerine göre SBF Biden 2020 kampanyasına 5,2 milyon dolar bağışlamış. Soruşturmacı bir gazeteci bu bilgi karşısında şu soruyu sorar: Acaba Biden 2020 kampanyasına SBF’in illegal “varlıklı işbirlikçileri” tarafından da bağışlar yapıldı mı?


Annesi işe dahil mi?

Son olarak, iddianamedeki suçlamalar doğru ise SBF’in politik anlamda aktif olan annesi Barbara Fried’i de denkleme sokmak gerekebilir. İddianameye göre SBF’in politik bağışları sadece bireysel adaylara gitmemiş “bağımsız komitelere” de bağışlar yapılmış. Bu dönemde Demokrat adaylara ciddi miktarda kaynak sağlayan komitelerden biri olan Mind the Gap’in kurucu ortaklarından biri de Barbara Fried


Barbara Fried’in bu komitesi oğlundan illegal bağış parası almış mıdır? SBF bu muazzam legal ve illegal bağışları annesinden habersiz ve bağımsız mı yaptı? Buradaki noktalar birleştirilebiliyor mu?


Savcı Williams bu gizemli “varlıklı işbirlikçilerin” isimlerini yayımladığı sürece bu sorulara net bir cevap bulamayacağız. Kanuna göre savcı böyle bir liste varsa bunu savunma avukatlarıyla paylaşmak durumunda dolayısıyla bu bilgi halka da açılabilir. Ancak halihazırda bu soruşturma alışılagelmişin dışında bir gizlilik içirişinde yürütülüyor. 


Peki neden bu spekülasyonları sona erdirmiyoruz?


Bendeniz Barbara Fried’in “varlıklı işbirlikçileri” listesinde yer almadığına inanıyorum. Neden mi? Öyle olsaydı hiçbir aklı başında savcı kendisinin bir imzasıyla 250 milyon dolarlık kefalet onaylamazdı. Savcılar genelde suçlanan kişinin işbirlikçisi olma ihtimali bulunan kişilerden garanti kabul etmezler. Bu davada da istisna yapmamışlardır değil mi?


FTX’in on milyonlarca kullanıcısı yeterince aldatıldı.


Sayın Savcı Williams, SBF’in şu “varlıklı işbirlikçilerinin” listesini bir görebilir miyiz lütfen?




Daha Fazla Oku

    FTXSBFAlameda Research

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

James A. Murphy, hukuk şirketi Murphy & McGonigle'ın kurucu ortağı ve başkanıydı. Murphy, şu anda www.MetaLawMan.io adresindeki sitesinde hukuki konular, metaverse ve kripto alanında yazılar yayımlamaktadır.

Twitter'da Takip Et:

@MetaLawMan

James A. Murphy, hukuk şirketi Murphy & McGonigle'ın kurucu ortağı ve başkanıydı. Murphy, şu anda www.MetaLawMan.io adresindeki sitesinde hukuki konular, metaverse ve kripto alanında yazılar yayımlamaktadır.

Twitter'da Takip Et:

@MetaLawMan

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Aptos, Microsoft, Brevan Howard ve SK Telecom ile DeFi Ortaklığı Kuruyor

18 Nisan 2024 18:18

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk