Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Uzun Vadeli NFT Vizyonu Oluşturma ve NFT Tabanlı İş Modelleri

Bu yazıda NFT teknolojilerinin iş dünyasına ve dijital ürünlere değer ve işlevsellik eklerken nasıl yeni iş modelleri yaratabileceği konularına odaklanacağız.

22 Kasım 2023 16:26

Güncellenme: 23 Kasım 2023 09:54

Hamdi Küçük

Hamdi Küçük, lise ve lisans eğitimini yazılım geliştirme üzerine aldıktan sonra yüksek lisansını Beykent Üniversitesi’nde MBA programında tamamladı. Kariyerine iş analistliği ile başlayarak teknik proje yönetimi ve dijital ürün yönetimi alanlarında 13 yıldan fazla deneyime sahiptir. Blockchain ile tanışması 2017-2018 yıllarında başında olduğu Visar adlı girişiminde şu an ‘metaverse’ olarak isimlendirilen paradigma değişiminin ilk adımları olan artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojilerinin blockchain ile birlikte tokenize edilmesi çalışmalarına dayanır. Topluluk odaklı yönetim modelleri üzerine Run by the community adlı haftalık bir bülten yazmaktadır. Günün sonunda, fikir aşamasından başlayarak web2/web3 ürün geliştirme, ekip ve ekip kültürü oluşturma, whitepaper hazırlama ve token ekonomisi planlama alanlarında eğitim, danışmanlık yapmaktadır.

Twitter'da Takip Et:

@hamdikucukk

Kullanım alanlarına göz atacak olursak, NFT'leri dijital kimlikler oluşturmak, kullanıcıları ödüllendirmek, içerikten para kazanmak, kitle fonlamasını etkinleştirmek ve topluluk katılımını teşvik etmek için kullanmak mümkün. NFT'ler ayrıca kullanıcıların avatarlarını özelleştirmelerine, koleksiyonlarını görüntülemelerine ve diğer NFT sahipleriyle etkileşime girmelerine olanak tanıyarak kullanıcı deneyimini ve Web3 projelerinizin tasarımını da geliştirebilir. 


Katılım Kanıtı Teknolojisi Nasıl İşler?

Katılım kanıtı protokolü veya “POAP (Proof-of-attendance Protocol)”, sınırlı süreli yarışmalara, etkinliklere katılmak, bir topluluğun parçası olmak için giriş bileti almak ve bunlara benzer özel hak/ayrıcalıklara erişmek için bir şarta dayalı olarak NFT'ler verebileceğiniz fikrine dayanmaktadır.


Bu sahiplik, ayrıcalık ve sosyal kanıt duygusu yaratarak Web3 projelerinize daha fazla kullanıcı ve yatırımcı çekmenize yardımcı olabilir.


Örneğin, TIME dergisi TIMEPieces Discord topluluk oturumlarında harika bir iş çıkarıyor. Akış içinde gizli bir kelime veriyorlar ve yaklaşık bir saat içinde web sitelerine giderek kelimeyi girerseniz bunu yapmak size özel bir POAP NFT kazandırıyor.


NFT tabanlı iş modellerinde katılım kanıtı protokolünden yararlanarak yaratıcı pazarlama kampanyaları tasarlamak ve yeni iş modelleri üretmek kullanmasını bilen için devrim niteliğinde yeni bir araç seti.


Ayrıca, bir e-postanın yanlışlıkla spam olarak işaretlenmesi veya çeşitli diğer nedenlerle teslim edilmemesi gibi teknik sorunlar hakkında endişelenmenize gerek yoktur. Erişimlerinin kanıtı blok zincirinde hemen görülebilir ve anında erişime izin verir. 


NFT'ler Üyelik Deneyimini Nasıl Dönüştürebilir?

Üyelik iş modelinizi NFT tabanlı olarak dönüştürerek, üyelerinizin cüzdanlarına bağlanabildiğiniz her yerde özel içeriğinizi bulabilmelerini sağlayabilirsiniz. Kullanıcılar artık giriş yapmak ve içeriği görüntülemek için bir şifre hatırlamak zorunda değiller. Tek yapmaları gereken cüzdanlarını bağlamak ve ardından akıllı sözleşmeler otomatik olarak gerekli NFT'lerin cüzdanda olup olmadığını kontrol edecek ve NFT sahibinin erişimi olan içeriğin kilidini açacaktır. 


Podcastinizde veya blogunuzda özel içerik oluşturmak istiyorsanız, bunu insanları blogunuza giriş yapmaya zorlamadan yapabilirsiniz. Ayrıca onları Discord sunucunuza, Shopify mağazanıza veya onlara özel bir avantaj sunmak istediğiniz herhangi bir yere gönderebilirsiniz. 


Birisi sizin platformunuza olan üyeliğini bitirmek isterse, cüzdanındaki NFT'yi başka birine satması yeterli olacaktır. Her şey, sizin herhangi bir şeyi değiştirmenize gerek kalmadan sorunsuz ve otomatik olarak yeni sahibine aktarılacaktır.


İşletmeler NFT İş Modellerini Neden Düşünmeli?

 Tahmin edebileceğiniz gibi işletmeler için öne çıkmak ve kitlelerinin dikkatini çekmek gittikçe daha da zorlaşıyor. Bu sebeple sürekli olarak yeni ve yaratıcı bir iletişim kampanyası tasarlamak zorundalar. 


NFT'ler, kalabalık ve doygun pazarlarda bile işletmelerin öne çıkmasına ve kitleleriyle daha güçlü bağlantılar kurmasına yardımcı olabilecek benzersiz deneyimler sunmanın, farklılaşmanın bir yolunu sağlar. İçeriklere, ürünlere ve daha fazlasına özel erişim sağlamak gibi kitleler için benzersiz deneyimler oluşturmak üzere dijital varlıklar olarak kullanılabilir. Bu yaklaşım, o markanın sevenleri arasında bir ayrıcalık ve topluluk duygusu oluşturmaya yardımcı olabilir, kendilerini işletmeye daha fazla yatırım yapmış ve bağlı hissetmelerini sağlayabilir.


Örneğin, bir müzisyen, sahip olana özel konser deneyimleri ve sahne arkası içeriğe erişim sağlayan bir NFT yayınlayabilir. Bir giyim markası, sahibine sınırlı sayıda üretilen bir ürün serisine erişim sağlayan bir NFT yayınlayabilir.


Son kullanıcı tarafında çok değerli olan kişiselleştirilmiş özel deneyim için yapılabileceklerin neredeyse sınırı yok.


Müşteri Sadakati için NFT İş Modelleri

Önümüzdeki günlerde markaların mevcut müşteri deneyimini ve sadakat programlarını geliştirmek için çok sayıda başarılı NFT projeleri başlattığına şahit olacağız.


Örneğin, bir kahve markası NFT'leri bir sadakat programının parçası olarak kullanabilir ve müşterilerin alışverişleri karşılığında ödül olarak NFT kazanmalarını/ toplamalarını/biriktirmelerini sağlayarak sadık bir hayran kitlesi geliştirebilir.



Starbucks kısa süre önce Odyssey adlı Web3 tabanlı sadakat programının beta sürümünü başlattı. Odyssey katılımcıları heyecan verici yeni avantajlara ve deneyimlere erişimin kilidini açacak koleksiyonluk 'Yolculuk Pulları' (NFT'ler) ve Odyssey Puanları kazanmak için bir dizi eğlenceli, etkileşimli etkinlik olan Starbucks Odyssey 'Yolculuklarına' katılabilecekler.


Ön Satışlar için NFT İş Modelleri

NFT'lerden yararlanmanın bir başka yolu da bir ürünün ön satışını güvence altına almaktır.


Liquid Collections, içecek şişelendiğinde ve gönderilmeye hazır olduğunda bir ürün için kullanılabilecek NFT'ler satarak herkesin ısmarlama, küçük parti şarap veya alkollü içki markası oluşturmasına yardımcı oluyor. Overpriced JPEGs adlı podcast, Liquid Collections ile Overpriced Jin NFT’sini piyasaya sürdü ve ardından bir teşekkür olarak geçmiş konuklarına özel hediye olarak gönderdi.


Bir marka, airdrop modelini geliştirerek, hedef kitlesi ve değerleriyle uyumlu mevcut bir NFT projesiyle ortaklık kurabilir, bu projenin sahiplerine, ürün serilerinde veya hizmetlerinde indirim için kullanılabilecek ek bir NFT (dijital varlık) airdrop edebilir.



Önümüzdeki dönemde işletmelerin rekabette fark yaratabilmek amacıyla uzun dönemli NFT vizyonlarını ortaya koyduklarına ve yaratıcılıklarını maksimum derecede kullandıklarına tanık olacağız. 


Uzun vadeli NFT vizyonu oluştururken, teknolojinin hızla evrildiği bir ortamda esneklik ve sürekli yenilik önemlidir. NFT'ler, sanat, oyun, eğitim, mülkiyet hakları ve daha birçok sektörde büyük potansiyel sunmaktadır. Bu nedenle, işletmelerin geleceğe yönelik NFT tabanlı iş modelleri geliştirmek için araştırma, geliştirme ve yatırım yapmaları gerekecektir. Aynı zamanda, bu teknolojinin yasal ve etik sorumlulukları da göz önünde bulundurulmalıdır. 


NFT'lerin gelecekte sanat, kültür, eğitim ve ticaret dünyasını nasıl şekillendireceğini öngörmek zor olabilir, ancak bu teknolojiyi anlayışlı bir şekilde kullanarak, uzun vadeli bir NFT vizyonu oluşturmak işletmelere büyük fırsatlar sunacaktır.




Daha Fazla Oku

    nftAirdropdijital varlıklar

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Hamdi Küçük, lise ve lisans eğitimini yazılım geliştirme üzerine aldıktan sonra yüksek lisansını Beykent Üniversitesi’nde MBA programında tamamladı. Kariyerine iş analistliği ile başlayarak teknik proje yönetimi ve dijital ürün yönetimi alanlarında 13 yıldan fazla deneyime sahiptir. Blockchain ile tanışması 2017-2018 yıllarında başında olduğu Visar adlı girişiminde şu an ‘metaverse’ olarak isimlendirilen paradigma değişiminin ilk adımları olan artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojilerinin blockchain ile birlikte tokenize edilmesi çalışmalarına dayanır. Topluluk odaklı yönetim modelleri üzerine Run by the community adlı haftalık bir bülten yazmaktadır. Günün sonunda, fikir aşamasından başlayarak web2/web3 ürün geliştirme, ekip ve ekip kültürü oluşturma, whitepaper hazırlama ve token ekonomisi planlama alanlarında eğitim, danışmanlık yapmaktadır.

Twitter'da Takip Et:

@hamdikucukk

Hamdi Küçük, lise ve lisans eğitimini yazılım geliştirme üzerine aldıktan sonra yüksek lisansını Beykent Üniversitesi’nde MBA programında tamamladı. Kariyerine iş analistliği ile başlayarak teknik proje yönetimi ve dijital ürün yönetimi alanlarında 13 yıldan fazla deneyime sahiptir. Blockchain ile tanışması 2017-2018 yıllarında başında olduğu Visar adlı girişiminde şu an ‘metaverse’ olarak isimlendirilen paradigma değişiminin ilk adımları olan artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojilerinin blockchain ile birlikte tokenize edilmesi çalışmalarına dayanır. Topluluk odaklı yönetim modelleri üzerine Run by the community adlı haftalık bir bülten yazmaktadır. Günün sonunda, fikir aşamasından başlayarak web2/web3 ürün geliştirme, ekip ve ekip kültürü oluşturma, whitepaper hazırlama ve token ekonomisi planlama alanlarında eğitim, danışmanlık yapmaktadır.

Twitter'da Takip Et:

@hamdikucukk

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Son 24 Saatte Yüzde 5 Arttı

26 Temmuz 2024 17:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk