Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kriptonun Bankacılık Sorunu İronik Değil

İster operasyon deyin ister bankasızlaştırma ister başka bir şey, kripto sektörünün bankacılıkla yaşadığı sorun bankacılığın neden reforme edilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

11 Mart 2023 11:00

Güncellenme: 11 Mart 2023 11:00

George Kaloudis

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

Bireysel bankacılığın temeli son derece sağlam ve güçlüdür.


Bu argümanın ispatı için bir rapora ya da bir kişinin onayına ihtiyaç yoktur. Ancak gelin bir anlığına banka hesabınızın donduğunu ve kredi kartlarınızın da çalışmadığını hayal edin.


Hayatınız nasıl etkilenir?


Böyle bir şey olursa yastık altında biraz nakdiniz olması hiç de fena olmaz. Ya da bitcoin’iniz varsa ve bitcoin’in döngüsel ekonomisinin işlediği bir yerlerde yaşıyorsanız bu da işinizi görür. Örneğin Arjantin’de yaşıyorsanız tether gibi bir stabil para kullanıyor olmanız muhtemel zira ülkenizin resmi para birimi 1980’lerden bu yana bir türlü toparlanamadı.


Eğer elinizde bunlar yoksa işiniz hiç de kolay olmaz.


Burada herkesin kabul etmesi gereken net bir gerçek var: Döngüsel kripto ekonomisinin daha yayılmasına ihtiyacımız var. Topluluklar, bölgeler, eyaletler ve ülkeler (El Salvador’daki Bitcoin Plajı iyi bir örnek) geleneksel bankacılık sisteminden ayrı olarak bu yapıda faaliyet göstermeye başladılar. 


Her ne kadar bu döngüsel ekonomiler kurulma şamasında olsalar da kripto ile bankacılığın bağı hâlâ güçlü. Geçen hafta ve bu hafta gündemden düşmeyen Silvergate olayına dair haberlere bakın. Banka bu gelişmeler nedeniyle Perşembe günü değerinin yüzde 50’ye yakınını kaybetti. 


Silvergate öncesi ve sonrası

Silvergate bankalarla olan ilişkilerini sürdürmek konusunda sıkıntı yaşayan birçok kripto şirketine hizmet veren bir banka. Çalışma arkadaşım Daniel Kuhn geçenlerde yayınlanan “Silvergate’den Önce Silvergate’den Sonra” başlıklı yazısında Silvergate’in kripto şirketlerinin hayatını nasıl kolaylaştırdığına dair sözlerini hatırlatmıştı. 


Kripto borsalar dünyasına bakıldığında Silvergate’in pek bir sevildiği görülür. Bunun nedenleri a) bankacılık sistemine erişim sağlaması, b) Silvergate Exchange Network (SEN) adlı ağı yönetmesi. Kısa süre önce devre dışı bırakılan SEN Silvergate müşterilerine 7/24 hatta hafta sonu bile mutabakat yapma imkânı veriyordu. Venmo veya CashApp ile gecenin köründe pizza almak için mutabakat yapabilmenize benzer bir durum. SEN, aralarında Binance.US, Kraken ve Gemini gibi birçok kripto borsa şirketini Silvergate’e çekmişti.


Sonrasında FTX çöküşü gerçekleşti ve bu durumdan korkan Silvergate müşterileri bankadan milyarlarca dolar çekim talebinde bulundular. Silvergate, bu talebi karşılamak için defalarca ABD Federal Kredi sisteminden para almak zorunda kaldı.


Silvergate ve bazı diğer kripto şirketleri için işler hiç de iyi gitmezken ABD’li senatör Elizabeth Warren Silvergate’e sert bir mektup gönderdi. Bu sırada Beyaz Saray da kriptoya dair kuşkularını açığa vuran blog paylaşımları yapıyordu. Silvergate’den çekim talepleri daha da arttı ve SEN ağı kapatıldı.


Şunu net olarak söylememiz gerekli: Düzenleyiciler veya politikacılar kripto şirketlerinin ve borsalarının bankalarla işbirliği yapmasını açıktan söylemediler ancak sisteme belirsizlik enjekte etmekten de kaçınmadılar. Burada komik olan şu ki Silvergate’in sıkıntıya düşmesinin nedeni bitcoin kredileri vermesi ya da kriptoyu teminat olarak alması değil. Bildiğimiz, klasik bankaya hücum nedeniyle sıkıntı yaşadı. Ve bu bankaya hücuma ABD hükümeti tarafından çanak tutuldu. 


İşte tam da bu noktada CoinDesk köşe yazarı ve girişim sermayedarı Nic Carter’ın tabiriyle Tıkanma Operasyonu 2.0 devreye girdi. Tıkanma Operasyonu 2.0’ın detaylarına girmeyeceğim (temelinde bankaların belirli şirketlerle ilişkiye girmesi durumunda bankalara yaptırım uygulamaya yönelik yaklaşım) ancak bankacılık konusundaki sıkıntıyı ele almak gerekli. 


Kriptonun bankacılık sorunu ironik değil

Silvergate olayı kriptonun bir bankacılık sorunu olduğunu su üzerine çıkardı. Kriptoya eleştiri getiren birçok kişi bunu görüyor ve şöyle söylüyor: Kripto bankacılık sistemini devre dışı bırakmak için kurulmamış mıydı? Şimdi bankacılığa muhtaç duruma düşmesi ne de komik!


Komik mi? Belki. Ama ben gülemiyorum.


Öncelikle, benim görüşüme göre bankalar ve kripto şirketleri bir arada bulunabilirler (evet, hiper-bitcoin’leşen bir dünyada bile bu mümkün) ve bulunmalılar. Bitcoin veya başka bir kripto varlığın bankacılığı gerektirmemesi herkesin bankacılığı terk etmesi anlamına gelmiyor. Aslına bakarsanız adil ve düzgün bir bankacılık yaklaşımı destekleyici bir unsur olabilir.


Elbette ki üçüncü tarafları tamamen devreden çıkarmak isteyen kişiler de var ama dünyada milyarlarca insan var. Bu insanların organize olması için bazı organizasyonlardan yararlanmaları işleri kolaylaştırabilir. Bitcoin ve diğer kriptolar böylesi bir dünyada söz konusu organizasyonların adil ve şeffaf olmasını teşvik eder. Paranızı güvende tutma ve sorumlu kişilerin kaynaklara erişimine yardımcı olma misyonunu güden adil ve dürüst bankaların olması arzu edilen bir durumdur. 


Gözlerinizi hemen devirmeyin, bunlar olabilir.


Son olarak, kriptonun bankacılığın etkisini azaltmak için bankacılığa ihtiyaç duyduğu argümanı bankacılığın etkisinin neden azaltılması gerektiğine de güzel bir argüman oluşturuyor. Şimdi şunu hayal edin. Ülkenin birinde bir kurum var ve bu kurum o kadar önemli ki o kurumun kötü bir sektöre hizmet vermeyi bırakması o kötü sektörü dizlerinin üzerine çökertebiliyor. Bunun için hayal gücüne de ihtiyaç yok. ABD’li düzenleyiciler kripto şirketleri kendine çeki düzen vermezlerse bankaların onlarla çalışmasına taş koyacağına dair sinyaller veriyorlar. Bu ne demekse artık…


Ben bunun iyi bir şey olmadığını düşünüyorum ancak olur mu olur. Belki de kripto şirketlerin bankalara erişimindeki çıta yukarı çekilirse bu durumda kötü kripto şirketlerinin sayısı azalır ve sistem daha güvenli ve kripto şoklarına daha dayanıklı hale gelebilir.


Belki de olan budur. Şimdilik şüpheci iyimserliğe devam.




Daha Fazla Oku

    kriptobankacılıkDüzenlemeler

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Fatih Otluoğlu, BitHero'nun CEO'su Oldu

23 Nisan 2024 11:49

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk