Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

NFT'nizin Gerçek Değeri Ne? Bu Adam Cevabı Bulmak için Yapay Zeka Kullanıyor.

Nikolai Yakovenko, profesyonel beyzboldan insan genomuna kadar her şey için makine öğreniminin gücünden yararlanmış bir isim. Ve şimdi NFT'ler için geliyor.

8 Temmuz 2022 16:00

Güncellenme: 8 Temmuz 2022 16:07

Eli Tan

Eli, CoinDesk için NFT'leri, oyunları ve metaverse'i kapsayan bir haber muhabiridir. St. Olaf Koleji'nden İngilizce derecesi ile mezun oldu. ETH, SOL, AVAX ve CoinDesk'in 1000 dolarlık açıklama eşiğinin üzerinde birkaç NFT'ye sahip.

Yıl 2006. Sahne: New York'ta bir yeraltı nakit poker oyunu. Nikolai Yakovenko eline hızlıca göz atıyor, yüz ifadesi donuk, duruşu biraz kambur. Elindeki kartlarda bir çift papazın ona bakmakta olduğunu görüyor.

 

Masada 30 bin dolarla ilk üç kart (flop) açılıyor: kupa onlusu, maça yedilisi, kupa altılısı. Ve rakibi masanın karşısından "rest" çekiyor. Ortada 80 bin dolarlık bir bahis.

 

Yakovenko, elin olası sonuçlarını ve olasılıklarını kafasında canlandırarak zihninde karmaşık hesaplar yapmaya başlıyor ve dakikalar içinde sonuca ulaşıyor: eli kazanma şansı %42. Fakat masada Yakovenko'nun kaybetmeyi göze alabileceğinden daha fazla para var: PAS

 

Bilahare 2018'de MIT'nin spor analitiği konferansında yaptığı bir konuşmada bu oyun için "Belki bir bot daha iyi oynardı" der.

 

Teknolojinin insan yeteneklerine ilham verebileceği ve hatta onlardan daha üstün olabileceği düşüncesi Yakovenko'nun çalışma hayatının merkezinde yer alıyor ve onu poker turnuvaları, satranç yarışmaları ve şimdi de NFT'ler için dünyanın dört bir yanına sürüklüyor. 

 

Son misyonu, CryptoPunks ve Bored Apes gibi yüksek fiyatlı dijital koleksiyonların piyasa değerini belirlemek için bir fiyatlandırma algoritması kullanan DeepValueNFT adlı yapay zeka girişimi ile "Vahşi Batı"ya benzetilen mavi çip NFT dünyasında fiyatları dizginlemek. (Her iki koleksiyon da, her biri kendi özgünlüklerine ve enderliklerine sahip bilgisayar ürünü 10 bin profil resminden oluşuyor.)

 

Bu koleksiyonlardaki NFT'ler, NFT pazaryerlerinde milyonlarca dolarlık bireysel satış yaratırken (“uzaylı” bir CryptoPunk için en ucuz fiyat 12 milyon doların üzerinde listelenmiş durumda), alıcılar bu hazineleri için adil bir fiyat belirleme noktasında tek başlarınalar. Son aylarda kriptonun değer kaybetmesinin geniş etkisiyle birlikte NFT piyasasının durulmasına rağmen, Yakovenko bunu çözülmeye değer bir sorun olarak görüyor.

 

Yakovenko'nun, yapay zeka dünyasını ve istatistiksel modellemeyi, öngörülemeyen bir güç olan insan doğası ile birleştirmek konusundaki uzmanlığı, kriptodaki günlerinden çok daha öncesine dayanıyor.

 

Hayatının İlk Dönemleri

 

Yakovenko, Ukrayna ulusal fizik takımında tanışan iki genç bilim insanının çocuğu olarak 1984 yılında Moskova dışındaki küçük bir kasabada dünyaya geldi. Matematikle ilk tanıştığı yıllarda bu alandaki yetenekleri harikaydı.

 

İtalya üzerinden yedi yaşında ailesiyle birlikte ABD'ye göç eden Yakovenko 10 yaşında kod yazmaya başladı. 14 yaşında iken, babasının da öğretim üyesi olduğu Maryland Üniversitesi'nde derslere katılmaya başladı.

 

16 yaşında üniversitede tam zamanlı öğrenci olup yüksek lisans düzeyinde matematik dersleri aldı ve yurt odalarında pokerle tanıştı. Daha sonra kampüs dışındaki bir öğrenci derneğinde yüksek meblağlı oyunların müdavimi oldu.

 

Yakovenko CoinDesk'e verdiği demeçte, "Arkadaşımın kulübünde oynayan çocuklar, o zamanlar Atlantic City'de karşılaşacağınız oyunculardan daha iyi oldukları için çok şanslıydım" diyor ve ekliyor "Poker daha yeni yeni patlamaya başlamıştı ve ben de dahil kimse ne yaptığını bilmiyordu."

 

Yakovenko'nun poker kariyeri, yıllar sonra Columbia Üniversitesi mühendislik ve uygulamalı bilimler okulundaki lisansüstü eğitimi sırasında ve sonrasında yaşadığı, 2006 yılında Google'da şirketin arama motoru ekibinde mühendis olarak tam zamanlı bir iş bulduğu New York'ta yeniden canlanmaya başladı. 

 

20 yaşındayken Times Meydanı'nda bir yeraltı poker şebekesinin müdavimi oldu ve burada üniversitedeki yıllarına oranla çok daha fazla para kazandı ve kaybetti.

 

Yakovenko, "Google'da çalışırken işten çıkıp kulüplere giderek sabah 7'ye kadar oynadığımı hatırlıyorum" diyor. “Bu oyunlarda her türlü karakterden insana rastlarsınız. 300 dolarla oynayarak sanırım birkaç ay içinde 20.000 dolar kazandım."

 

Yakovenko'nun poker kariyeri sonunda onu World Series of Poker gibi daha saygın ortamlara taşıdı. Ancak en ilginç oyunlarını, Molly Bloom tarafından işletilen ve Tobey Maguire gibi yüksek profilli ünlülere düzenli bir şekilde ev sahipliği yapan kötü şöhretli masa (hikayesi “Molly's Game” ismiyle beyaz perdeye uyarlandı) dahil yeraltı ortamlarda oynadı.

 

Yakovenko, aktörün meşhur masadaki performansıyla ilgili olarak "Tobey aslında iyi bir oyuncu" diyor ve ekliyor "Örümcek Adam tarafından ütülmek ilginç bir deneyimdi."

 

Küçük yaşlardaki satranç tutkusunda olduğu gibi, Yakovenko oyunun ayrıntılarına takıntılıydı. Hem kişisel hem de profesyonel olarak ilgilendiği iki konu olan yapay zeka ve derin öğrenmenin oyununu nasıl geliştirebileceğine odaklanmıştı.

 

Moneyball

 

Yakovenko 2008'de Google'dan ayrıldıktan sonra kendini farklı bir oyunun analitikleriyle uğraşırken buldu: profesyonel beyzbol.

 

İstatistiksel modeller ve oyuncu projeksiyonları hakkındaki yazılarla bir tutku olarak başlayan projesi, nihayetinde ülkenin öbür ucunda, Kent, Washington'da Driveline Baseball olarak bilinen kendi beyzbol araştırma fikrini geliştirmekle meşgul atış geliştirme öncüsü Kyle Boddy'nin dikkatini çekti.

 

En önemlisi atıcıların daha sert atmasının faydalı olacağı (ki o zamanlar hala tartışmalı görünen bariz bir gözlem) şeklindeki çalışma bulguları, yıllar boyunca Driveline ile devam eden danışmanlık işlerine vesile oldu. Bu çalışmalar, o zamandan beri beyzbol oyununu önemli ölçüde değiştiren daha büyük bir analitik devrimin ilk günlerine küçük bir katkı sağlamıştı.

 

2012'de Yakovenko, Columbia mezunları arasında oynanan ragbi maçında travmatik bir beyin hasarı geçirerek baygınlık geçirdi ve yapay komaya alındı.

 

Bir haftanın ardından hastaneden çıktıktan sonra vücudunun sağ tarafını hala tam olarak hissedemeyen Yakovenko, doktor tarafından reçete edilen terapi planını dikkate almadı. Bunun yerine kendi deneme yanılma testine tabi tuttuğu direnç bantları, pinpon topları, ağırlık kaldırma ve bisiklete binme egzersizleri kokteylini tercih etti. Ve sonunda tamamen iyileşti.

 

2015'ten itibaren profesyonel olarak Twitter, çip üreticisi Nvidia ve hedge fonu Point72 Asset Management gibi şirketlerde derin öğrenmeyle yakından ilişkili görevlerde bulundu. Projeleri, Twitter tweet akışı (feed) önerilerine ince ayar yapılmasından Nvidia'daki genom ve DNA araştırmalarına kadar uzanıyorken Point72'deki görevinde algoritmik işlemlere odaklanmıştı.

 

Punk devrimi

 

Larva Labs, zincir-içi (on-chain) deneysel "kavram kanıtı" projesi CryptoPunks'ı 2017'de piyasaya sürdüğü dönemde Yakovenko kripto dünyasına yabancı biri değildi. 2011'den beri Bitcoin'i öylesine de olsa takip ediyordu ve Columbia'da bulunduğu süre boyunca kendi teorik kriptografi araştırmalarını yayınlamıştı.

 

Yakovenko, eski poker arkadaşlarının Twitter'da bu proje hakkında konuştuğunu fark ettikten sonra 2020'de koleksiyonla ilgilenmeye başladı ve kendini bir kez daha tahmin edebileceğinden daha fazla büyüyecek olan bir hareketliliğin ilk günlerinde buldu.

 

2021 baharında Yakovenko, CryptoPunks satışları için canlı yayın görevi gören bir Twitter hesabı olan CryptoPunks Bot'a takıntılı hale geldi.

 

Miami Teknoloji Haftası sırasındaki Uber yolculukları sırasında satış botunu takip ederek bilgi edinmeye çalıştığı, insanlara her bir Punk'ın ne kadar değeri olduğunu düşündüklerini sorduğu, sıradan özelliklere sahip "floor" Punk'lar ile daha nadir sürümler arasındaki tutarsızlıkları anlamaya çalıştığı bir anıyı hatırladı. 

 

En nihayetinde bu deneyim, Yakovenko'nun kendisinin, herkes tarafından ulaşılabilir herhangi bir bilgiye göre daha doğru bir fiyatlandırma algoritması yaratabileceğini fark ettiği bir “işte bu” anına yol açar ve partiden partiye akarken bir anda "Dostum, bir model yapmam gerek" der. “Kripto makine öğreniminde bir şeyler yapmak istedim, ama bir mühendis olarak eldeki kaynakları ayırt etmeksizin hep aynı şekilde kullanmaya çalışan biri olmamak için çok dikkat etmelisiniz, değil mi? Bu yüzden ortaya koyacağım şeyin yararlı olmasını istedim.”

 

Yakovenko, kafasında tasarladığı bu modelle boş zamanlarında birkaç ay boyunca uğraştıktan sonra, sadece bu hizmeti sunan bir şirket olan DeepValueNFT'yi kurdu. Modelin mevcut uzmanlık alanı CryptoPunk fiyatları; ancak Yakovenko ve ekip üyeleri önümüzdeki haftalarda Bored Ape Yacht Club tahmini fiyat ölçerini piyasaya sunmayı planlıyor. Şirket perşembe günü 4 milyon dolarlık bir fon topladığını duyurdu.

 

Web sitesinin kullanıcıları, mevcut koleksiyonlarda herhangi bir bireysel NFT'yi arayabilir, alıcıların ve satıcıların fiyat teklifleri ve satış adetleri ile birlikte değerleme geçmişlerini görebilir. Şirketin ayrıca, gerçek zamanlı fiyat tahminlerinin yanı sıra dikkate değer listelemeler için bildirimler gönderen bir Twitter botu da var.

 

Bu modelin gücü, bir NFT'nin gerçek değerinin tek başına zayıf bir ölçütü olan satış fiyatlarının ötesindeki verilere de bakması. Yakovenko, satıştan daha önemli olan şeyin aktif teklifler ve ilanların fiyatları olduğunu söylüyor. Bir satış fiyatı, alıcıların bir NFT için ne kadar ödemeye istekli olduğunu belirlerken, el değmemiş ilanlar ise alıcıların ödemeye istekli olmadıkları tutarları eşit derecede açıklıyor. 

 

Yakovenko'nun NFT'lere yolculuğu, birçok yönden bu endüstrinin eklektik doğasının bir simgesi. Şu anda sadece birkaç yaşında olan NFT'ler okullarda okutulan bir konu değil ve cazibeleri çoğu piyasa katılımcısını şaşırtmış durumda. NFT'lerin cezbettiği tiplerin de bazı ortak noktaları var; hesaplanmış olsun olmasın risk almak konusunda rahatlar.

 

Yakovenko, "NFT Twitter ve NFT Telegram grupları içinde tanıştığınız insanların yarısı eski poker oyuncuları" diyor ve ekliyor "Bunların birçoğuyla yolum kesişti."

 

Şu anda kripto merkezi Miami'de yerleşik olan Yakovenko, sadece birkaç hafta önce kendisini yine New York'taki bir poker masasında buldu. Masa bu kez, sektörün önde gelen konferansı NFT.NYC için şehirde bulunan arkadaşlarıyla doluydu. 

 

Yakovenko sırıtarak “Kaybetmeme rağmen iyi oyunlardı,” diyor ve ekliyor “Sanırım sadece biraz şanssızdım.”



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Eli, CoinDesk için NFT'leri, oyunları ve metaverse'i kapsayan bir haber muhabiridir. St. Olaf Koleji'nden İngilizce derecesi ile mezun oldu. ETH, SOL, AVAX ve CoinDesk'in 1000 dolarlık açıklama eşiğinin üzerinde birkaç NFT'ye sahip.

Eli, CoinDesk için NFT'leri, oyunları ve metaverse'i kapsayan bir haber muhabiridir. St. Olaf Koleji'nden İngilizce derecesi ile mezun oldu. ETH, SOL, AVAX ve CoinDesk'in 1000 dolarlık açıklama eşiğinin üzerinde birkaç NFT'ye sahip.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Aptos, Microsoft, Brevan Howard ve SK Telecom ile DeFi Ortaklığı Kuruyor

18 Nisan 2024 18:18

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk