Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Bitcoin En Büyük “Eşitleyici” Olabilir

Küresel ölçekte yapılan bir araştırma Bitcoin’in algısını gözler önüne seriyor. Ve bulgular genel anlamda umut verici.

5 Haziran 2022 22:16

Güncellenme: 6 Haziran 2022 11:37

Eli Tan

Eli, CoinDesk için NFT'leri, oyunları ve metaverse'i kapsayan bir haber muhabiridir. St. Olaf Koleji'nden İngilizce derecesi ile mezun oldu. ETH, SOL, AVAX ve CoinDesk'in 1000 dolarlık açıklama eşiğinin üzerinde birkaç NFT'ye sahip.

Bundan birkaç ay önce yakın çalışma arkadaşlarımla sohbet ederken Bitcoin’e dair demografik, kullanıcı davranışları ve genel algı konularında kapsamlı bir araştırma yapmanın iyi bir iş olacağını konuşuyorduk. Sonra birçok iş çıktı ve bu fikri erteledik.


Her iyi fikri bir başkası da düşünür. Öyle de oldu. Bitcoin alanında iki önemli yapı olan Cash App ve Spiral’ın ana şirketi Block Wakefield Research ile işbirliğine giderek “Bitcoin: Knowledge and Perceptions” aslı bir rapor yayımladı.


Bir bitcoinci olarak kafamda bazı anekdotsal yargılar vardı ancak bu raporla Bitcoin’in dünyayı kurtaracağına veya buna benzer söylemlerime destek verecek güçlü bir veri elde ettim.


Bu rapor detaylı incelemeyi hak ediyor. O zaman gelin inceleyelim.


Raporun iki nedenden dolayı önemli olduğunu düşünüyorum:


  1. Bitcoin’e dair genel söylemde olan bazı konuların içini dolduracak kaliteli bir içeriğe sahip.
  2. Bitcoin’i oldukça iyi gösteriyor.

Rapordaki üç önemli bulgu:


  1. Bitcoin daha eşitlikçi bir ekonomi vaat ediyor.
  2. Bitcoin’in yaygınlaşması için eğitim şart.
  3. Bitcoin diğer tüm kripto paralardan daha fazla biliniyor.

Rapora temel teşkil eden ankete erişimimiz bulunmuyor yani sorularda bir yanlılık olup olmadığını göremiyoruz. Bu noktada üçüncü bir taraf olarak bir pazar araştırma şirketinin işe dahil olması önemli. Her ne kadar Block’un belirli yanlılıkları olabileceği ihtimalini ortadan kaldırmasa da bu üçüncü taraf unsuru rapora daha fazla güvenmemi sağlıyor. 


Bitcoin ile daha eşitlikçi bir dünya

 

Raporda Bitcoin ile eşitliğe odaklanılan üç temel alan bulunuyor: 1) gelir, 2) coğrafya, 3) cinsiyet.


Aslında ilginç olsa da gelire dair bulgular diğer iki unsura göre daha az detaylandırılmış. Diğer yandan coğrafi özellikle de aslında gelir/refah bileşenlerinden etkileniyor. Kısacası raporda yüksek gelirli kişilerin daha çok yatırım amaçlı (para kazanmak, portföy çeşitlendirmek vb.) düşük gelirli kişilerin ise pratik amaçlar için (para gönderme, ürün alma) bitcoin aldıkları söyleniyor. 


Bir şeyler satın almak için bitcoin alan kişilerin verileriyle kişi başına düşen GSYİH verilerini kıyasladığımızda coğrafyanın gelir/refah ile bağlantılı olduğu görülüyor. Daha fakir ülkelerdeki insanlar bitcoin’i daha çok işlemsel bir unsur olarak görüyor. 





Bitcoin’in orijinal kullanım senaryosu bir dijital nakit para olması yönünde kurgulanmıştı. Ancak daha önce de tartıştığımız gibi bu bir senaryo. Anketten çıkan sonuçlara göre insanların ülkelerindeki enflasyon oranıyla bitcoin’i hedge olarak kullanma niyeti arasındaki ilişki de sergileniyor. 


Küçük bir not: Bitcoin’i enflasyona karşı hedge olarak kullanmaya niyet etmek böyle bir hedge oluşturacağı anlamına gelmiyor. 


Bu parasal konuları dışında anketteki negatif sonuçlardan biri de Bitcoin’in kapsayıcı olmadığına dair algı. Raporda Bitcoin topluluğunun kapsayıcı olmadığına inandığını söyleyenlerin oranını gösteren bir harita da yer alıyor. Birçok ülke bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Güney Afrikalılar Bitcoin lehine oy verirken Hindistanlılar tam tersi bir hissiyat içerisindeler. 



Bunun iki olası nedeni olabilir: 1) Hindistan’ın uzun süredir kriptoya karşı olan çekingen tutumunun etkisi. 2) Sosyal medya platformlarında kendini daha da gösteren Bitcoin topluluğunun maksimalist tavrı. Tek bir kötü deneyim bile her şeyi etkileyebiliyor.


Son olarak rapordaki şu ilginç tespite dikkat çekelim: “Bitcoin sahipliğinde cinsiyet ayrımı Amerika’da daha sık dillendirilse de dünyanın diğer bölgelerinde erkek egemenliğinin daha az olduğu görülüyor.”


Bu alıntıyı destekleyen grafik biraz karmaşık gibi görünse de ana mesaj net: EMEA (Avrupa Ortadoğu ve Afrika) ve APAC (Asya Pasifik) bölgesindeki kadınlar erkeklerden daha bilgili olduklarını iddia ediyorlar. Ancak “cinsiyet ayrımı yok” demeden önce bu bulguyla ilgili biraz daha detaya ihtiyacımız var. 



Bilgi iyimserliği besliyor

 

Block, bu bölümde, net bir yargı ortaya koyuyor: “Eğitim şart.” Bitcoin’in payını daha fazla insanın alım-satım yapmasıyla büyütmek istiyorsak daha fazla kişinin Bitcoin’i tanımasını sağlamak gerekli.



Bitcoin’in yayılmasındaki en büyük engel nedir sorusunu sorduğum geliştiricilerin büyük kısmı “eğitim eksikliği” cevabını veriyor. 



Bitcoin 1 numara

 

Raporun son kısmında şu iddiada bulunuluyor: Bitcoin en fazla tanınan/bilinen kripto para. Bunu zaten biliyoruz. Ancak bitcoin ile ikinci sıradaki, ether arasındaki bilinirlik farkı düşündüğümden daha fazla. Katılımcıların yüzde 88’i bitcoin’i bilirken ether’i bilenlerin oranı yüzde 43.



Hissiyatım o ki Block bu yorumu rapora katarak yatırımcılarına doğru yolda olduğu sinyalini de vermek istiyor. Ayrıca bir para biriminin uzun ömürlü olmasının getirilerine de dikkat çekiyor. Bitcoin daha fazla biliniyor çünkü uzun zamandır başarılı bir şekilde var olabildi.


Özetle rapor üst seviye bir çalışma ve geniş kitlelere ulaşması iyi olur. Bitcoin üzerine sorulan sosyal temalı sorulara yanıt veren ve bu yanıtlara dair somut veriler sağlayan bir çalışma


Ancak daha da derinlemesine araştırmalar a ihtiyaç var. Bu tür araştırmaları okumayı (ve hatta yapmayı) iple çekiyorum.



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Eli, CoinDesk için NFT'leri, oyunları ve metaverse'i kapsayan bir haber muhabiridir. St. Olaf Koleji'nden İngilizce derecesi ile mezun oldu. ETH, SOL, AVAX ve CoinDesk'in 1000 dolarlık açıklama eşiğinin üzerinde birkaç NFT'ye sahip.

Eli, CoinDesk için NFT'leri, oyunları ve metaverse'i kapsayan bir haber muhabiridir. St. Olaf Koleji'nden İngilizce derecesi ile mezun oldu. ETH, SOL, AVAX ve CoinDesk'in 1000 dolarlık açıklama eşiğinin üzerinde birkaç NFT'ye sahip.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Jack Dorsey'nin Kurduğu Block, Bir Bitcoin Madencilik Sistemi İnşa Ediyor

24 Nisan 2024 18:36

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk