Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Bitcoin Rallisi Enflasyona Karşı Korunma Tezini Doğruladı mı? Yoksa Risk Geri mi Geliyor?

Bankaların battığı ve Fed’in faiz artırdığı dönemde bitcoin fiyatının çıkmasına dair iki görüş.

21 Mart 2023 20:44

Güncellenme: 21 Mart 2023 20:50

David Z. Morris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Bitcoin (BTC) bu hafta ciddi bir ralli yaparak 11 Mart’tan bugüne yüzde 38 yükseldi. Ethereum da dahil diğer tüm altcoin’lerden daha iyi bir performans sergiledi. Tüm bunlar bankaların birer birer zora girdiği bir dönemde gerçekleşti. 


Bazılarına göre bu gelişmeler son dokuz aydır revaçtan düşen ve artık pek de taraftar bulamayan bitcoin’in “enflasyona karşı korunma” aracı olduğuna dair tezin yeniden dile getirilmesine zemin hazırladı. Bitcoin, enflasyonun zirve yaptığı dönemde düşüşe geçmişti. Ancak bu argümanı savunanlar enflasyonun ekonomideki etkisinin gerçek anlamda henüz hissedilmeye başlandığını ve nihayet Bitcoin’in reaksiyon gösterdiğini söylüyorlar. Birçok öncü göstergeye bakıldığında kriptodaki diğer piyasaların bu reaksiyonu bu kadar kolay veremeyeceği görülüyor.  


Bitcoin’in bir hedge yani bir korunma unsuru olarak görülebileceği alan tüketicinin alım gücünün düşmesi değil yaşanan sistematik kaosun kendisidir. Bitcoin’in dolar enflasyonuna karşı hareketleneceğini söylemek en amiyane tabirler olayı basite indirgemektir. Daha önce de belirttiğim gibi bu tür mekanizmaların çalışabilmesi için bitcoin tarafında daha geniş bir yaygınlık yakalanması şart. Şu anda bitcoin fiyat seviyesinin bileşeninde birçok farklı spekülasyon unsuru yer alıyor. Bu da bitcoin’in enflasyona lineer bir reaksiyon göstermesini güçleştiriyor. Bu konuya birazdan derinlemesine gireceğiz. 


Bunun ötesinde enflasyona karşı korunma tezinin daha nüanslı bir versiyonu aslında bitcoin’in finansal sistemde yaşanan yapısal krize dair bir korunma mekanizması olduğudur. Örneğin bir bankanın kapatılması sonucunda tasarruflarınızın yok olup gitmesi gibi. Şu andaki resme bakıldığında finansal krizin temelinde faiz oranlarının ve diğer merkez bankası aksiyonlarının yer aldığı görülüyor. Bu hamlelerin en az yarısı yine enflasyonla mücadele etmeye yönelik. 


Bloomberg’den Joe Wiesenthal bitcoin performansını işaret ederek beklendiği yönde bir performans gösterdiğini vurguladı. Galaxy Digital’dan Alex Thorn, geçen hafta “On the Brink” podcastindeki söyleşisinde de bu vurgu ön plana çıkıyordu. Thorn, bitcoin ve enflasyon konularında önümüzdeki ayki Consensus 2023 etkinliğinde daha derinlemesine değerlendirmeler yapacaktır. 


O kadar da hızlı değil

Ancak bu yorumların bitcoin’in verdiği fiyat sinyallerine dair yanlış bir okuma olduğuna yönelik de bir görüş var. Bitcoin enflasyonun uzun vadeli etkilerinden değil piyasaların bunun tam tersini görmesi nedeniyle yükseliyor olabilir mi? Acaba merkez bankasının faiz artırımlarına ara vermesi ya da durdurması ve göreceli riskli olarak görülen varlıklara ilginin yeniden canlanması söz konusu olur mu?


Bitcoin rallisinin en sert olduğu gün 13 Mart Pazartesi’ydi ve o gün Silicon Valley Bank’in kurtarılacağı açıklanmıştı. Joe Wiesenthal bu sabah yayınladığı bülteninde fikir değiştirmiş gibi görünüyordu. Attığı tweette “BELKİ DE İŞİ TAMAMEN BITCON’E BIRAKMAMAK LAZIM” diyordu.


Wiesenthal Unlimited Funds’dan Bob Elliot’un hedge fonların kayıpları hakkında yazdığı analizi işaret ederek fikrinin değişmesinde bu görüşün etkili olduğunu ima ediyordu. Elliot, özetle, hedge fonların dayak yemesinin sebebinin çifte terste yakalanmaları olduğunu anlatıyordu. İlk olarak 2022’de oluşan ve teknoloji hisselerinin getirilerinin faiz artışlarının gerisinde kalmasından darbe alıyorlardı. Silicon Valley Bank’in faizlerin çok uzun süre değişmeyeceğine dair aptalca öngörüsün de bu nedenle yıkılıyordu.


İkinci olarak geçen hafta uzun pozisyonda iyi getiri vaat eden görece yeni işlem pozisyonları da patladı. Bunun temelde nedeni bankaların batışının ekonominin yeterince yavaşladığına dair Fed’e bir işaret olacağına dair görüştü.  


Elliot, “Bu fonların birçoğu enflasyonist ve sıkılaştırıcı bir para politikasına dair pozisyonlanmışlardı. Bankacılık krizinden kaynaklanabilecek bir deflatif risk temel durumun ve piyasa aksiyonunun hızla değişmesine neden olabilir ve fonlar ters noktada kalabilirler” diyor. 


Bu dinamik bitcoin rallisine zemin hazırlıyor olabilir. Bir haftada üç bankanın patlamasından sonra piyasalar Fed’in artışları durduracağını ve hatta terse döneceğini ve yeni bir risk döneminin başlayacağını söyleyenler de var. Bankacılık konusundaki bu endişeler bitcoin’e dönüşe destek vermiş olabilir.


Bu soruya bu hafta daha net yanıt bulacağız. Fed’in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı Salı gerçekleşiyor ve Çarşamba günü faiz kararı gelecek. FOMC’nin yaşanan ve yaşanması olası finansal kıyametin faiz artışını durdurmak için yeterli olup olmadığını kararlaştıracak. Tüm bunlara karşın ABD’de enflasyon yüzde 6’larda ve benim görüşüme göre faiz artışı olasılığı yüksek. Belki 25 puan olabilir ama hiç olmaması ihtimali düşük görünüyor. 


Eğer faiz artışı gelmezse piyasalar bunu ucuz para döneminin geri dönüşü olarak değerlendirebilir ve bitcoin roket gibi yükselebilir.


“Enflasyona karşı koruma” tezinin daha nüanslı versiyonuna dair gerçek test bankacılığa dair sorunların devam etmesi durumunda fiyatın artıp artmaması olacak. Bunu görmeden her türlü yorum spekülasyondan öteye gidemez. 





Daha Fazla Oku

    BitcoinFedkripto

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Dubai'de Yağmur ve Token2049: Heyecan ve Zorluklarla Dolu Bir Hafta

25 Nisan 2024 18:36

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk