Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Bitcoin Birkaç JPEG’i Kaldırmayacaksa Dünyayı Nasıl Değiştirecek?

Ordinallerden ve BRC-20’den kaynaklanan yoğunluk bir stres testi ve maalesef ki Bitcoin bu testten geçemiyor.

12 Mayıs 2023 23:18

Güncellenme: 15 Mayıs 2023 16:18

David Z. Morris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Birçok Bitcoin’ci orijinal blok zinciri üzerinde artan faaliyetlerden dolayı ücretlerin yükselmesi karşısında ayağa kalkmış durumda. Rekabetçi bir teklif verme süreciyle belirlenen ücretler 8 Mayıs’ta basit bir işlem için 30,19 dolara kadar yükseldi. Bu ücretler Temmuz 2021’den bu yana yaklaşık 2 dolar seviyesinde seyrediyordu.


Durum o kadar etkili oldu ki “maksimalist” olarak nitelendirilen bazı Bitcoin’ciler BRC-20 token’larının ve Ordinal yapısındaki diğer varlıkların sansürlenmesine kadar varan öneriler ortaya attılar. Bu varlıklar bitcoin işlemlerinde veri yazılması için yeni yaklaşımları kullanıyor ve görülen o ki bu yaklaşımlar da ücretlerin artmasına neden oluyor. BRC-20 üzerinde yapılan bu tartışmaların ahlaki boyutu üzerinde söylenecek çok fazla söz var. Ancak ilginç olan şu ki maksimalist Michael Saylor (MicroStrategy’nin eski CEO’su) bile bu varlıkların çok agresif bir çıkış yaptıklarını söylüyor.


Bitcoin ne için var” sorusunun cevabını bir kenara bıraksak bile burada net ve açık bir konu var: Bitcoin ölçeklenmiyor ve Ordinalleri suçlamak bu gerçeği değiştirmeyecek.


Bitcoin, dünyanın çok küçük bir kısmı tarafından parasal işlemler için kullanılsa dahi bir ölçeklenme sorunu ile karşı karşıya kalacak. İronik olan şu ki BRC-20 tartışması bitcoin’in parasal olmayan işlemlerde kullanılmasına karşı olan maksimalistlerin argümanlarının çökmesine enden oluyor.


Kalabalık Mempool

BRC-20 token’larına olan ilginin patlama yapması temel katman ağda çok ciddi bir işlem hacmi artışına neden oldu ve bu da işlem maliyetlerinin yükselmesiyle sonuçlandı. Bu yoğunluğu farklı bağlamlarda ele almak mümkün olsa da Bitcoin ağındaki yoğunluğu anlamanın en iyi yollarından biri mempool’a bakmaktır. Mempool, işlemlerin onaylanmak için beklediği havuza verilen isimdir ve buradaki işlemler kendileri için belirlenen ücret bazında değerlendirilirler. Mempool’un dolması demek işleminizin bir sonraki blokta yer alması için rekabetin artması demektir.


Bu verileri incelediğinizde birçok şeyin farkına varabilirsiniz. (Bu süreçte Jochen Hoenicke tarafından geliştirilen basit ama süper kullanışlı olan mempool görselleştirme aracını kullandım.) 


Öncelikle Bitcoin mempool hiçbir zaman bu kadar dolmamıştı. Bundan önce görülen en son pik noktası Nisan 2021’de yaşanmış ve sıra bekleyen işlem sayısı 200 bine ulaşmıştı. Bugün ise bu rakamın 450 bin civarında olduğu görülüyor. (Hoenicke’nin node’u 2017’ye kadar olan verileri tarayabiliyor ancak boğa piyasası öncesine dair veriler çok da önemli değil.) 


İlginç bir detay da şu ki sırada bekleyen bu işlemlerin önemli bir kısmı oldukça küçük ölçekli. Ayrıca bitinfocharts’ın çalışmasından da anlaşıldığı gibi ortalama bitcoin işlem boyutu son günlerde ciddi biçimde düşüş gösteriyor. 


Küçük ölçekli işlemlerin sayısında görülen bu patlama genelde BRC-20 standardına yönelik token mintleme dalgasından kaynaklanıyor. Bu token’lara dair ciddi bir beklenti söz konusu ve insanlar bir an önce bu işlemleri yapmaya çalışıyorlar. Coinmarketcap verilerine göre BRC-20 standardının ilk ortaya çıktığı dönemlerde birkaç hafta içerisinde 8.500 token oluşturuldu.


Bunların çoğunun kumardan hallice “mem token’lar” olduğu gerçeğinden yola çıkarsak bu cüret savaşlarının kısa ömürlü olacağını söyleyebiliriz. Aslına bakarsanız 10 Mayıs’ta cüretlerin 8 Mayıs’taki pik seviyesinin altına düştüğünü görüyoruz.


Ancak burada önemli bir nokta söz konusu: Birkaç milyon insan uçtan uca para transferi için Bitcoin ağını kullanmaya kalkarsa yanı surum başımıza gelecek. Ve bu durum geçici değil kalıcı bir sıkıntı doğuracak. Maksimalistlerin Bitcoin ağında bazı varlıkların engellenmesini teklif etmeleri bazı felsefi nedenlerle çok doğru olmasa da aslında pratik nedenlerden dolayı kabul edilemez. Geçici bir ilgiden dolşayı artan cüretlerden hayal kırıklığına kapılan Bitcoin’cilerin ağ günlük kullanımda yaygınlaştığında kalıcı olacak yüksek ücretlere dair kafa yormaları daha doğru olacaktır.


Daha da önemlisi Castle Island Ventures kurucu ortağı Nic Carter’ın yazısında belirttiği gibi “yüksek fiyatların panzehiri yüksek fiyatlardır.” Bunu gerçek zamanlı olarak görüyoruz. Özellikle Binance Lightning ağını hayata geçirdikçe bu tablo daha da netleşiyor. Lightning’in amacı küçük ölçekli işlemlerin temel zincirden alınması olsa da uçtan uca kullanılması için bir kurulum yapılması gerekiyor. Aynı zamanda David Marcus’un Lightspark gibi Lightning hizmet şirketleri Lightning’in sıradan kullanıcılar için daha kolaylaştırılmasına dair çalışmaları sürüyor. 


Bu açıdan bakıldığında BRC-20 nedeniyle oluşan ücret artışları bir anlamda iyi bir gösterge. Geleceğe dair hazırlıklı olmamız için önemli bir işaret fişeği. 


Burada son bir teorik ironi daha var. Bitcoin üzerinde Ordinallerin ve değiştirilebilir token’ların kalıcı olup olmayacağı henüz net değil. Örneğin geçen hafta inskirpsiyon sürecine dair öneli bir açık tespit edildi. Ancak farklı açıdan bakıldığında Bitcoin’in ölçeklenmesi sürecinde önemli bir yaklaşım sağlayacak bir tür Ordinal oluşturulması ve bunun Ethereum benzeri bir Katman 2 boyutunun olması hayali kurulabilir.


Bu durum maksimalistler için, mempol’u JPEG’lerle ve benzer varlıklarla paylaşmaktan daha tatsız ve korkutucu bir senaryo. Ancak Bitcoin’i ölçeklendirmeye niyetliyseniz daha büyük düşünmenin vakti geldi. 






Daha Fazla Oku

    BitcoinEthereumBRC-20

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Jack Dorsey'nin Kurduğu Block, Bir Bitcoin Madencilik Sistemi İnşa Ediyor

24 Nisan 2024 18:36

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk