Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Bitcoin Bankacılık Krizinin Kazananı Olsa Da Likidite Sıkıntısını Aşması Şart

Belirsizlik döneminde bitcoin’e para akışı olsa da kripto paranın değer artışının nedeni likidite kıtlığı.

1 Nisan 2023 11:00

Güncellenme: 1 Nisan 2023 11:33

Conor Ryder

Conor Ryder kripto vetri analiz şirketi Kaiko'da araştırma analistidir.

Twitter'da Takip Et:

@ConorRyder

Eğer bitcoin’in bir pazarlama ekibi olsaydı geçen hafta keyiften dört köşe olmuşlardı. 


Avrupa’da ve ABD’deki bankalar sıkıntıya düştü ve insanlar dolarlarının değerini koruyacak bir araç arayışını hızlandırdılar. İşte tam da bu noktaya işaret eden bitcoin (BTC) herhangi bir kurum tarafından kontrol edinemeyen yapısıyla ön plana çıktı. 


İlk bakışta geçen haftalarda yaşanan kriz BTC fiyat rallisinin en önemli katalizörlerinden biri oldu. Ancak bitcoin böylesi anlar için yaratılmıştı ve hayata geçirildiği günlerden bu yana ilk kez bir bankacılık güven krizi yaşanıyordu. Ancak konuya biraz daha derinlemesine bakıldığında likidite ve özellikle de likidite eksikliği konusunun öne çıktığı görülüyor. 


Bu konu algılandıkça ve birçok kişi aynı anda bitcoin talebinde bulununca kripto paranın likit olmaması fiyatın yukarı yönlenmesine neden oldu. 


Bu noktada bitcoin maksimalistlerini kutlamak isterim. Daha önce kullanabilecekleri malzeme çok da fazla değildi. Ancak bitcoin bu günler için yaratılmıştı ve hayata geçirildiğinden bu yana ilk kez bankacılık sisteminde bir güven krizi görülüyordu. 


2008’den bu yana insanlar ellerinde tuttukları ABD dolarının düşündüklerinden daha fazla risklerle karşı karşıya olduğunu görmeye başladılar. Bu da BTC’nin portföylerde daha fazla yer almasına zemin hazırladı.


Ancak bu tür açıklamalar fiyatlardaki hareketlere dair bir perspektif sunsalar da mevcut piyasa yapısı da göz ardı edilmemeli.


Herhangi bir finansal piyasada likidite düşük ise her iki yönde de volatilite görülmeye başlanabilir. Fiyatlar hem yukarı hem de aşağı yönde daha az desteğe sahip olur. Bizim konumuzda BTC’nin finansal felaket karşısında bir koruma unsuru olarak görülmesi bu kripto paraya itici güç oldu. Ancak üst yönlü süreçte direnç de çok fazla değildi. Emir defterinde karşılanmayı bekleyen emirlerin sayısı olarak tanımlanabilecek BTC piyasa derinliği son on ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu seviye FTX ve kardeş şirketi Alameda Research’ün çöküşünden bu yana en düşük seviyeydi.




FTX sonrası görülen dip seviye bizlerin Alameda Açığı dediğimiz bir durum ve büyük ölçekli bir piyasa yapıcının sistemden çıkmasının kripto piyasasındaki likiditeyi nasıl düşürdüğünü gösteriyor. Bu likidite açığı yerine koyulamadı ce Silvergate ve Signature bankalarının yaşadığı kriz sonucunda piyasa yapıcıların USD hattından kopmasıyla daha da derinleşti. Piyasa yapıcılar bu tür bir beklenmedik operasyonel zorlukla karşı karşıya kaldıklarında işler netleşene kadar emir defterlerinden likiditeyi çekmeyi tercih ederler. 


Diğer bir uyarı sinyali de Binance’in BTC-USDT ve BTC-BUSD işlem çiftlerinde komisyon ücretlerinin yeniden alınmaya başlaması. Bu ücretle birlikte piyasa yapıcılar geniş zamana yayılan alış-satış farkından gelir elde etme şansını yitiriyorlar. Yani daha dar zamana yayılan alış-satış pozisyonları almaları gerekecek.


Tüm bu gelişmeler nedeniyle, kripto dünyasındaki en likit çiftlerden olan BTC-USDT çiftindeki likidite bir gecede yüzde 70 düşüş yaşadı. Şu anda herhangi bir komisyon alınmayan tek çift BTC-TUSD. Eğer likidite bu çifte kaymazsa önümüzdeki haftalarda emir defterlerinin daha da daraldığına şahit olabiliriz.




Yani atık BTC fiyatını hareketlendirmek için daha az “hacim” yeterli. Yani bazı işlemcilerin fiyatları etkileyebilmesiyle birlikte bir volatilite gözlenebilir. Yatırımcılar için iyi haber şu ki bankacılık krizi nedeniyle gelen talep zaten fiyatların yukarı yönlü hareket etmesine zemin hazırladı. 


Ancak yukarı yönlü desteğin olmaması durumu aşağı yönlü hareketler için de geçerli. Yani önümüzdeki günlere piyasa aşağı dönerse buna dikkat etmek gerekir. Yani bitcoin maksilerinin zafer çığlıkları için henüz erken.


Sermayenin BTC’ye gelmesi son iki haftada yaşananlar düşünüldüğünde anlamlı olsa da kriptonun fiyat artışında ana neden likidite yetersizliği gibi görünüyor.




Daha Fazla Oku

    Bitcoinbtckripto

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Conor Ryder kripto vetri analiz şirketi Kaiko'da araştırma analistidir.

Twitter'da Takip Et:

@ConorRyder

Conor Ryder kripto vetri analiz şirketi Kaiko'da araştırma analistidir.

Twitter'da Takip Et:

@ConorRyder

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Yarılanma Öncesi için 70 Bin Dolara Ulaşan Fiyat Tahminleri Gittikçe Düşüyor

16 Nisan 2024 10:11

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk